24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Investeren in goud-

Inleiding: investeren in goud

Inleiding: investeren in goud

Binnen investeringsportfolio’s en spaarplannen voor de lange termijn vormt goud een belangrijke rol als fundering van het vermogen. Decennia lang, met name in tijden van financiële crisis en de daaropvolgende vlucht naar veiligheid”, zoeken investeerders al naar beleggingen om de waarde van hun kapitaal te garanderen. Goud is een sterke beschermer van de welvaart en zijn stabiliteit is vandaag de dag nog steeds net zo onaantastbaar voor investeerders.

Als een van de weinige financiële beleggingen die niet vertrouwt op de belofte van een uitgever om te betalen, biedt goud de mogelijkheid om grote debiteurenrisico’s te vermijden. Het biedt investeerders een verzekering tegen extreme veranderingen in de waarde van andere beleggingscategorieën.

Een aantal belangrijke redenen benadrukken de hernieuwde wijdverspreide interesse in goud als belegging:

Portfolio diversificatie

De meeste investeringsportfolio’s bevatten voornamelijk financiële beleggingen als aandelen en obligaties. Het diversifiëren van uw portfolio kan u meer bescherming bieden tegen schommelingen in de waarde van de verschillende beleggingen of groepen beleggingen. De risicofactoren die de goudprijs kunnen aantasten verschillen van de factoren die andere beleggingen aantasten.

Statistisch gezien zijn portfolio’s die goud bevatten over het algemeen sterker en minder volatiel dan portfolio’s zonder goud.

Inflatie hedge

Marktcycli komen en gaan, maar op de lange termijn behoudt goud zijn koopkracht. Gezien de echte goederen en services die ermee gekocht kunnen worden, is de waarde van goud al eeuwenlang opvallend stabiel. Daartegenover staat dat de koopkracht van veel valuta’s gedaald is, wat vooral te wijten is aan de stijgende prijs van goederen en diensten. Daarom vertrouwen investeerders vaak op goud om de effecten van inflatie en schommelende valuta’s tegen te gaan.

Valuta hedge

Goud wordt gebruikt als een hedge tegen schommelingen in vreemde valuta, met name de Amerikaanse dollar. Als ’s werelds belangijkste handelsvaluta in prijs stijgt, dan daalt over het algemeen de goudprijs in dollars. Echter, een waardedaling van de dollar in vergelijking met de andere belangrijke valuta’s zorgt voor een stijging van de goudprijs. Om deze reden is goud een van de meest effectieve beleggingen gebleken als bescherming tegen een daling van de dollar.

Risicomanagement

Goud is aanzienlijk minder volatiel dan andere grondstoffen en veel aandelenindices. Het gedraagt zich meer als een valuta. Beleggingen met lage volatiliteit verminderen het algemene risico in uw portfolio en hebben een positief effect op uw verwachte rendement. Goud helpt ook om effectiever met risico’s om te gaan door bescherming tegen zeldzame of onwaarschijnlijke gebeurtenissen met grote gevolgen, welke “staartrisico’s” genoemd worden.

Vraag en aanbod

De goudprijs volgt de verschuivende balans tussen vraag en aanbod. Lange doorlooptijden bij de goudwinning zorgen ervoor dat de productie van goud niet echt flexibel is, ongeacht de mogelijk grote vraag.
Mede daarom heeft het herstel van de goudprijs sinds 2001 geen noemenswaardige stijging van de goudproductie teweeggebracht.

De vraag naar goud is de laatste tijd aanhoudend gegroeid, dankzij onder andere de stijgende inkomensniveaus op de grootste markten. Deze factoren van vraag en aanbod hebben het fundament gelegd voor het meest positieve vooruitzicht van goud in meer dan een kwart eeuw.

Dit artikel is onderdeel van de mini-serie Investeren in goud. Kijk voor meer artikelen op één van de volgende pagina’s.

Investeren in Goud

World Gold Councilvrije vertaling naar Gold.org.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.