24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in platina-

Investeren in platina

Investeren in platina

Naast het investeren in goud en zilver is het ook mogelijk om te investeren in platina. Een investering in goud of zilver is weliswaar gebruikelijker maar ook platina kan een interessante belegging zijn. Hoewel platina net als goud en zilver een edelmetaal is, heeft het niet dezelfde rijke geschiedenis als gebruik als ‘echt geld’. Platina wordt vooral gebruikt in de industrie en daarnaast wordt platina soms in sieraden verwerkt. Platina wordt vooral veel gebruikt in dieselkatalysatoren en de vraag naar platina komt dan ook vooral voort uit deze specifieke markt. Daarnaast heeft zilver door haar eigenschappen meerdere industriële toepassingen. Platina oxideert niet bij lucht, het is goed bestand tegen carrosie en het metaal is ook goed bestemd tegen hoge temperaturen.

Hoe beleggen in platina

Platina wordt in eerste instantie gezien als grondstof. Om deze reden is de aanschaf van platina in Nederland belast met 21% btw. Alle platina baren zijn dan ook met 21% btw belast en dit maakt het kopen van platina baren voor particuliere beleggers minder interessant. Immers, de btw bij de aankoop kan niet teruggevorderd worden en dit ziet men bij een toekomstige doorverkoop niet terug. Een interessantere optie is dan het kopen van platina munten. Er zijn een drietal gangbare platina munten op de markt, namelijk de Maple Leaf, de Philharmoniker en de Platypus.

Bekijk het complete aanbod platina munten.

Platina prijs

De prijs van platina is gekoppeld aan de meest actuele beurskoers. Net als bij goud en zilver wordt de platinakoers iedere beursdag aangepast aan de hand van de vraag en aanbod naar platina. De platinaprijs is vooral afhankelijk van marktomstandigheden in de industrie en is niet, zoals bij goud, een afspiegeling voor het afnemend vertrouwen in het monetaire systeem.

Bekijk de meest actuele platina koers op onze Koersen pagina.

De vraag naar platina is voornamelijk afkomstig uit landen als China, India, Rusland en Brazilie.
Qua aanbodzijde is de markt sterk afhankelijk van de mijnproductie, met name in Afrikaanse landen. In de afgelopen jaren zijn er regelmatige rellen geweest bij deze mijnen waardoor de productie gedurende een bepaalde periode werd gestaakt – in dat soort gevallen ziet men dat direct terug in de koers van platina.