24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Investeren in goud-

Portfolio diversificatie

Portfolio diversificatie

Het kiezen van beleggingen is een essentieel aspect van welke investeringsstrategie dan ook. Het in balans houden van beleggingscategorieën van verschillende samenstellingen kan het rendement aanzienlijk verhogen terwijl risico’s verkleind worden.

Veel investeerders denken dat hun portfolio’s voldoende gediversifieerd zijn. De meeste investeringsstrategieën zijn echter gericht op slechts een paar beleggingscategorieën: aandelen, obligaties en contanten. Zulke portfolio’s kunnen kwetsbaar zijn als deze beleggingscategorieën op dezelfde manier reageren op marktomstandigheden.

Om dit effect tegen te gaan, zijn veel investeerders op zoek naar effectievere diversificatie door alternatieve investeringen, zoals grondstoffen, op te nemen in hun portfolio.

Goud heeft de laatste jaren een hoog rendement opgeleverd. Toch is de meest waardevolle bijdrage van goud voor een portfolio het feit dat het niet met andere beleggingen verbonden is (zie afbeelding hieronder). Deze onafhankelijkheid komt voort uit het feit dat de goudprijs niet van dezelfde factoren afhangt als de factoren die andere beleggingscategorieën beïnvloeden.

weekly-return

De bronnen van de vraag naar goud zijn veel diverser – zowel geografisch als per sector – dan de bronnen van veel andere beleggingen. Hiermee kan de onafhankelijkheid van de goudprijs verklaard worden. Het verklaart ook waarom de vraag nog steeds groot is, ondanks een herstel dat meerdere jaren geduurd heeft. Tussen 2002 en 2011 is de wereldwijde vraag naar goud met 512% gestegen.

Bovendien gebeuren de meeste uitgaven aan goud naar eigen oordeel. Vijfenvijftig procent van de totaal gevraagde hoeveelheid goud in de laatste 5 jaar tot en met december 2011 kwam uit de juweliersbranche. Nog eens 33% kwam uit de vraag naar fysiek goud in de vorm van gouden baren en gouden munten als investeringen, terwijl technologische toepassingen 12% voor hun rekening namen. Deze marktstructuur is ongebruikelijk voor grondstoffen. De vraag wordt normaal gesproken bepaald door uitgaven voortkomend uit een budget of contract en wordt daarom anders blootgesteld aan de grillen van de economie.

De vraag naar investeringen in goud kent een recentelijke groei op zowel institutioneel niveau als in de detailhandel. Dit heeft de basis van de vraag naar het kostbare metaal verder uitgebreid. Niet alleen particulieren investeren veel in goud, maar ook grote centrale banken kopen fysiek goud aan. Met name in Rusland en China wordt sinds 2008 in grote aantallen fysiek goud aangekocht. Deze centrale banken proberen op deze manier huidige posities af te bouwen en minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar.. Een grotere vraag naar investeringen kan als tegengewicht dienen, mochten klanten door de recessie minder geld uitgeven aan sieraden. De vraag naar gouden sieraden komt voornamelijk uit India en China waar in enkele seizoenen veel goud wordt aangekocht, ook wordt goud hier gebruikt voor bruidsschatten.

Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat goud meer mogelijkheden biedt voor diversificatie ten opzichte van de meeste andere beleggingen. Waar traditionele diversifieerders vaak falen in tijden van marktinstabiliteit, kan zelfs een kleine toevoeging van goud de consistentie van het portfolio aanzienlijk verbeteren. Wat vooral aantrekkelijk is voor veel investeerders is het feit dat deze bescherming zowel in stabiele als instabiele financiële tijden geboden wordt.

Dit artikel is onderdeel van de mini-serie Investeren in goud. Kijk voor meer artikelen op één van de volgende pagina’s.

Investeren in Goud

World Gold Councilvrije vertaling naar Gold.org.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.