24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Hoe wordt de prijs van gouden munten bepaald?

Hoe wordt de prijs van gouden munten bepaald?

Wanneer u geïnteresseerd bent in de aankoop van gouden munten, zal het u ongetwijfeld opgevallen zijn dat munten van eenzelfde gewicht en puurheid toch een andere prijs kunnen hebben. Dit prijsverschil komt tot stand door verschillende factoren, waarbij het uiterlijk van de munt niet leidend hoeft te zijn. Hieronder leest u welke factoren medebepalend zijn voor de prijs van een gouden munt.

Muntsoort

Het soort munt is een grote factor die bepalend is voor het prijsverschil tussen verschillende gouden munten. Zo heb je bullion gouden munten die in grote getalen worden geproduceerd. Bullion munten kennen verschillende gewicht soorten zoals een ounce, ½ ounce en ¼ ounce. Deze munten worden in bulk gemaakt en hebben een matte afwerkingen en worden bijvoorbeeld niet geleverd in aparte capsules. De prijs van bullion munten wordt grotendeels gedreven door het gewicht van de munt en de huidige goudprijs. De conditie van de munt is ondergeschikt hieraan.

Naast bullion munten heb je ook gecertificeerde munten. Deze munten worden geïnspecteerd op hun conditie en krijgen zo een bepaald certificaat. Hoe gaver de munt, hoe hoger de certificering. Niet alleen het gewicht in goud is bepalend voor de prijs maar ook de beschikbaarheid van de munt en de conditie van de munt. Deze munten worden apart verpakt in capsules om de kans op beschadigingen te verkleinen.

Proof munten worden op een bepaalde manier geproduceerd waardoor de munt glimt en details goed zichtbaar zijn. De conditie van de munt is dan ook in grote mate bepalend voor de prijs van de munt en ook de beschikbaarheid van de munt weegt mee.

Uncirculated munten zijn munten die op dezelfde manier geproduceerd zijn als munten die in omloop zijn gegaan en consumenten gebruiken om mee te betalen. Hierdoor is de puurheid en het gewicht doorslaggevend voor het bepalen van de prijs van de munt en niet zo zeer de conditie of beschikbaarheid van de munt.

Muntgrootte

Deze factor spreekt voor zich. In het algemeen geldt dat hoe groter een munt is, hoe hoger de prijs is. Het is wel goed om te realiseren dat de premium op kleinere munten relatief hoger is. De kosten om een munt te slaan, zijn voor kleinere munten niet lager waardoor kleinere munten relatief duurder zijn dan grotere munten. Daarnaast bestaan er ook kleine munten die in absolute zin meer kosten dan een grotere munt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een kleinere beschikbaarheid of historische relevantie.

Muntconditie

De conditie van de munt is een grote bepalende factor is het bepalen van de prijs. In het Engels wordt het proces om de conditie van een munt te bepalen ‘coin grading’ genoemd. Bij het beoordelen van de conditie is het lastige dat verschillende instanties dit op andere manieren doen. Zo gebruikt de U.S. Money Reserve een schaal die loopt van 1 tot 70, waarbij 70 staat voor een uitstekende conditie. Dit betekent dat de munt geen imperfecties laat zien zoals krassen.  Dit is een Amerikaans systeem dat ook wel bekend staat als het ‘Sheldon grading system’. In Europa wordt er gebruikt met een aflopende schaal die begint bij Prachtig (PR), Zeer fraai (Zf), Fraai (F), Zeer Goed (Zg) en eindigt bij Goed (G).

Muntverkoper

Ten slotte zal elke bullion dealer een net iets andere premium rekenen op de prijs van de munt om uit de kosten te kunnen komen. Alhoewel het vanzelfsprekend kan zijn om voor de goedkoopste verkoper te gaan, blijft het verstandig om goed onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld online reviews te bekijken en te kijken of de bullion handelaar goed bereikbaar is.

The Silver mountain levert al sinds 2008 op een veilige en transparante manier de online verkoop van edelmetaal producten. Daarnaast hebben wij een AFM vergunning, wat inhoudt dat de Autoriteit Financiële Markten toezicht houdt op de betrouwbaarheid van onze beleggingsproducten. Al onze producten komen van erkende producenten en komen in veel gevallen met een certificaat van echtheid. Heeft u vragen of wilt u advies over de echtheid van producten dan kunt u altijd contact met ons opnemen.