24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Nieuws-

Prijs palladium overstijgt platinaprijs en noteert hoogste niveau sinds 2001

Prijs palladium overstijgt platinaprijs en noteert hoogste niveau sinds 2001

De afgelopen periode is palladium bezig met een opmerkelijke opmars. De prijs van palladium blijft maar stijgen en begin deze week noteerde palladium zelfs boven de $1.000 per troy ounce. Dit prijsniveau is sinds 2001 niet meer gezien. Een dik jaar geleden stond palladium nog maar op $500 per toy ounce maar sindsdien is de koers dus verdubbeld en daarmee is palladium één van de best presterende edele metalen geweest.

De prijsontwikkeling bij palladium is voor een heel groot deel afhankelijk van ontwikkelingen in de auto-industrie. Palladium wordt namelijk veel gebruikt bij diesel katalysators. Beleggers kopen ook steeds vaker fysiek palladium waardoor de totale vraagzijde aan omvang toeneemt zonder dat er veel meer geproduceerd wordt. Met de toenemende vraag uit deze twee sectoren is de prijs dus flink gestegen. Opvallend is ook dat platina, dat in het verleden eigenlijk altijd duurder was dan palladium nu op een lagere prijs genoteerd staat.

Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, stelt dat de stijging van de palladiumprijs ook gevolg is van het herstel dat wereldwijd plaatsvindt. Zo steeg de koperprijs voor het eerst sinds 2014 tot een prijs boven de $7000 per ton.

Citigroep stelt een ander belangrijk verschil aan het licht tussen platina en palladium en dat is dat er voor platina voldoende voorraad is om aan de vraag te blijven voldoen tot in ieder geval 2020. Voor palladium is niet het geval en is er dus geen voorraad beschikbaar, de prijs kan daardoor veel sneller stijgen en er treedt direct krapte op.