24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Investeren in goud-

Risicomanagement

Risicomanagement

Financiële beleggingscategorieën en instrumenten dragen meestal drie hoofdtypen risico’s met zich mee.

  • Kredietrisico: het risico dat een debiteur niet zal betalen
  • Liquiditeitsrisico: het risico dat de belegging niet verkocht kan worden omdat er geen koper kan worden gevonden
  • Marktrisico: het risico dat de prijs zal dalen door andere marktomstandigheden

Kredietrisico

Goud is uniek, in die zin dat het geen kredietrisico met zich meedraagt. Goud is niemands aansprakelijkheid. Als u investeert in goud, is er geen kans dat een bon niet wordt betaald of een aflossingsbetaling niet wordt gedaan, zoals bij een obligatie. Er is geen kans dat een bedrijf failliet gaat, zoals bij aandelen.

In tegenstelling tot bij een valuta, kan economisch beleid van de betreffende landen de waarde van goud niet beïnvloeden, en inflatie in dat land kan de waarde niet verminderen.

Liquiditeitsrisico

Goud profiteert van een vraag onder een breed scala aan kopers – van de juweliersbranche tot financiële instellingen, tot de technologische sector en fabrikanten van industriële producten en medicijnen. Een breed scala aan investeringskanalen is beschikbaar, waaronder munten en staven, sieraden, futures en opties, exchange-traded funds (ETF’s), certificaten en gestructureerde producten.

Wereldwijd wordt er 24 uur per dag in goud gehandeld. De goudmarkt is groot en liquide, wat ook wordt aangetoond door het feit dat goud tegen kleinere spreads (verschil tussen aan- en verkoopkoers) en sneller verhandeld kan worden dan de meeste andere diversifieerders of zelfs mainstream investeringen.

Marktrisico

Goud is, zoals alle financiële beleggingen, onderhevig aan marktrisico. Het heeft echter minder correlatie met de meeste beleggingen die meestal door institutionele of individuele investeerders gedaan worden, wat de aantrekkelijkheid van goud als portfolio diversifieerder aanzienlijk vergroot. Onderzoek gepubliceerd in oktober 2010 toonde aan dat goud kan helpen het potentiële verlies te verminderen dat kan ontstaan door zeldzame of onwaarschijnlijke negatieve gebeurtenissen met grote gevolgen, vaak “staartrisico’s” genoemd. Om precies te zijn kan zelfs een kleine toewijzing aan goud, tussen 2,5% en 9,0%, de Value at Risk (VaR) van een portfolio verkleinen.

Volatiliteit is een goede indicator van marktrisico, welke bepaald wordt aan de hand van de spreiding van het rendement voor een bepaalde onderliggende waarde of marktindex. Hoe volatieler een belegging is, hoe groter het risico. De goudprijs is veel minder volatiel dan andere grondstofprijzen. Dit komt door de diepte en liquiditeit van de goudmarkt, welke ondersteund wordt door de beschikbaarheid van grote voorraden goud die zich boven de grond bevinden. Goud is praktisch onverwoestbaar, waardoor bijna al het goud dat ooit is gedolven nog steeds bestaat (naar schatting 95 a 98%). Veel van dat goud kan bijna direct de markt op, zodat er normaal gesproken relatief gemakkelijk aan een plotselinge sterke vraag naar goud kan worden voldaan.

Wat de prijsstabiliteit ook ten goede komt, is het feit dat goud overal ter wereld gedolven wordt. In tegenstelling tot veel andere grondstoffen vermindert deze geografische diversiteit de kans dat een bepaald land of regio een sterke invloed heeft op de goudprijs. Derhalve is goud over het algemeen minder volatiel dan veel beursindexen zoals de FTSE 100 of de S&P 500.
Dit artikel is onderdeel van de mini-serie Investeren in goud. Kijk voor meer artikelen op één van de volgende pagina’s.

Investeren in Goud

World Gold Councilvrije vertaling naar Gold.org.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.