24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Valutahedge

Voor investeerders geldt goud al lang als een goede bescherming tegen waardevermindering van een valuta. Deze beschermende eigenschappen gelden zowel intern (tegen inflatie) als extern (tegen andere valuta’s). In het laatste geval wordt goud veel beschouwd als een zeer effectieve hedge tegen schommelingen van ’s werelds voornaamste handelsvaluta, de Amerikaanse dollar.

goud-dollar-trade-weight

Een onderzoek uit 2004 onderzocht de relatie tussen de goudprijs en de wisselkoers van verschillende valuta’s tegen de Amerikaanse dollar van 1971 tot en met juni 2002.  De verkregen gegevens bevestigden sterk hoe effectief goud is als dollar hedge.

[In 1971 stapte Amerika af van de goudstandaard. Tot 1971 werd de volledige hoeveelheid dollars die in omloop waren gedekt door fysiek goud dat aanwezig was in de kluis. Vanaf 1971 is deze goudstandaard echter opgezegd door Richard Nixon, de president van Amerika destijds. Reden hiervoor was het feit dat zonder goudstandaard men veel eenvoudiger geld kon uitgeven, er werd namelijk geld uit het niets gecreëerd (zonder goudstandaard) en op deze manier kon de Vietnam oorlog gefinancierd worden.]

Het onderzoek toonde aan dat goud een negatieve correlatie heeft met de Amerikaanse dollar, en dat dit over een lange periode en tussen wisselkoersen al lang het geval is. Analisten stelden vast dat tijdens deze periode van aanzienlijke financiële onrust (1971-2002), goud investeerders sterke bescherming bood tegen instabiliteit en schommelingen van wisselkoersen.

Zorg blijft bestaan over de kwetsbaarheid van de meeste van ’s werelds grootste valuta’s. Veel investeerders en beleidsmakers overwegen opnieuw de rol van goud als monetaire belegging en valuta. Deze aandacht heeft de langdurige prijsstijging van goud bevorderd.

Dit artikel is onderdeel van de mini-serie Investeren in goud. Kijk voor meer artikelen op één van de volgende pagina’s.

Investeren in Goud

World Gold Councilvrije vertaling naar Gold.org.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.