Goudprijs: € 63.842,01 Zilverprijs: € 742,12

Het verschil tussen zilveren beleggingsmunten en verzamelmunten

Er bestaan tallozen verschillende soorten zilveren munten. Zilveren munten kunnen zich onderscheiden door het ontwerp, de kwaliteit, het zilvergehalte en de oplage. De kenmerken van een zilveren munt bepalen of ze vallen in de categorie van beleggingsmunt of verzamelmunt. In dit artikel worden de grootste verschillen tussen de twee soorten munten besproken en enkele beroemde munten beschreven.

Zilveren beleggingsmunten

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de aankoop van fysiek zilver, is het voor een particuliere belegger goedkoper om zilveren munten te kopen in plaats van zilver baren. Dit komt omdat u geen btw hoeft te betalen over zilveren munten, die de status hebben van wettig betaalmiddel. U betaalt slechts btw over de winstmarge van de verkoper. Baren van zilver daarentegen vallen niet onder deze gunstige margeregeling, en worden volledig belast met 21% BTW. Daarnaast komt er met munten ook nog het voordeel dat deze in kleinere hoeveelheden te verkopen zijn, het brengt dus ook meer flexibiliteit met zich mee.

Meer uitleg over het verschil tussen munten en baren en de prijsopbouw hiervan vindt u hier.

Voor veel particulieren die geïnteresseerd zijn in de aankoop van fysiek zilver zijn zilveren munten dus de beste optie. Hierdoor zijn er veel zilveren beleggingsmunten op de markt, die deze doelgroep zouden moeten aanspreken. Kenmerkend voor deze beleggingsmunten is dat het ontwerp van deze munten door de jaren heen weinig veranderd is. Daarnaast wordt de kwaliteit van de beleggingsmunten aangeduid als ‘uncirculated’. Dit betekent dat ze dezelfde kwaliteit hebben als munten die in omloop zijn om gebruikt te worden door consumenten. Hierdoor is het productieproces van de munt relatief goedkoop waardoor de prijs van de munt niet veel hoger ligt dan de spotprijs van zilver.

Populaire beleggingsmunten

The Silver Mountain verkoopt verschillende populaire zilveren beleggingsmunten. De bekendste hiervan zijn de Britannia, de Kangaroo, de Krugerrand, de Maple Leaf en de Wiener Philharmoniker.

Britannia

De Royal Mint slaat de zilveren Britannia munten in 99,9% puur zilver. Op de munt beschikt over de status van een wettig betaalmiddel. Op de voorzijde is de Lady Britannia te zien met hieromheen inscripties, de achterzijde toont de beeltenis van Koningin Elizabeth II of Koning Charles.

Kangaroo

De Perth Mint slaat de Kangaroo munten in 99,99% puur zilver. De munt beschikt over de status van een wettig betaalmiddel en op de voorzijde is een kangoeroe te zien. Op de achterzijde is de beeltenis van Koningin Elizabeth II te zien.

Krugerrand

De South African Mint slaat sinds 2017 de populaire Krugerrand munt ook in het zilver. Op de zilveren munt staat Paul Kruger afgebeeld. Hij was president van Zuid-Afrika van 1883 tot 1900. Op de andere zijde staat een springbok afgebeeld, het nationale symbool van Zuid-Afrika. De munt is geslagen in puur zilver (99,99%) en heeft de status van wettig betaalmiddel.

Maple leaf

Sinds 1988 wordt de zilveren Maple Leaf geslagen door de Royal Canadian Mint. Op het kenmerkende ontwerp staat een esdoornblad, het nationale symbool van Canada. De munt heeft de status van wettig betaalmiddel in Canada en het zilvergehalte van de munt is 99,99%.

Wiener Philharmoniker

De zilveren Philharmoniker munten worden geslagen door de Austrian Mint. De munt bevat 99,99% puur zilver en beschikt over de status van een wettig betaalmiddel. De voorzijde toont verschillende filharmonische instrumenten, de achterzijde toont het ‘Groot-Pipe Organ’ (orgel) uit de Gouden Concert Hall.

Zilveren verzamelmunten

Wat verzamelmunten onderscheidt van beleggingsmunten is dat de kwaliteit van de munt hoger is. Verzamelmunten worden vaak geslagen in proof kwaliteit. Hierdoor komen details in het ontwerp beter naar voren en glimmen de munten meer. Zilveren munten van deze kwaliteit vragen dan ook om een betere bescherming en worden meestal verpakt in aparte capsules. Daarnaast mogen deze munten alleen met handschoentjes aan worden geraakt. Naast het feit dat de kwaliteit van de verzamelmunten hoger is, zijn ze vaak ook zeldzamer door een gelimiteerde oplage. Door deze gelimiteerde oplage en een duurder productieproces, ligt de prijs van verzamelmunten een stuk hoger dan de spotprijs van zilver.

Munthuizen brengen vaak series uit van munten waarbij een bepaald onderwerp centraal staat. Dit onderwerp komt door de jaren heen terug, maar elke jaargang van de munt heeft een uniek ontwerp. De munt series met deze wisselende ontwerpen zijn populair bij muntverzamelaars. Het feit dat oplage van elke munt maar beperkt is, maakt deze verzamelmunten dan ook waardevoller in de ogen van muntverzamelaars.

Populaire verzamelmunten

Dit zijn de meest populaire verzamelmunten van particulieren.

Lunar munt

De zilveren Lunar munt wordt elk jaar geslagen door de Perth Mint uit Australië. Op de munt staat een dier uit de Chinese dierenriem centraal. De keuze van het dier wordt bepaald door de Chinese maancyclus die 12 jaar duurt. Elk jaar binnen de cyclus wordt gepresenteerd door een ander dier en iedereen die in dat jaar geboren wordt krijgt bepaalde karaktereigenschappen toebedeeld die verbonden zijn aan dit dier. Het ontwerp van de munt veranderd dus elk jaar en eens in de 12 jaar keert hetzelfde dier in een ander ontwerp terug op de munt. De munt heeft de status van wettig betaalmiddel en wordt geslagen in puur zilver (99,99%).

Panda munt

Sinds 1983 wordt de zilveren punt met panda-afbeelding elk jaar geslagen in opdracht van de Chinese overheid, door het munthuis China Gold Coin Corp. De munt is geslagen in puur zilver (99,99%) en weegt zoals de naam al aangeeft 30 gram. De Panda munt heeft een nominale waarde van 10 yuan. Het Chinese munthuis, China Gold Coin Corp., is het enige munthuis ter wereld dat voor de gewichten van munten grammen gebruikt.

Het is traditie dat elke jaargang van de Panda munt een nieuw ontwerp krijgt. Alleen in het jaar 2001 en 2002 werd van deze traditie afgeweken toen de munt in deze achtereenvolgende jaren hetzelfde ontwerp kreeg. Omdat deze beslissing niet in goede aarde viel bij muntverzamelaars, is deze beslissing teruggedraaid.

Beleggingsmunten en verzamelmunten bezitten allebei andere kenmerken die voor verschillende groepen beleggers en investeerders interessant kunnen zijn. Twijfelt u over wat voor een soort munt bij u wensen past? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.