24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Voor het eerst goud kopen

Voor het eerst goud kopen

Heeft u nog niet eerder goud gekocht? We hebben in dit artikel voor u uiteen gezet wat de verschillende mogelijkheden zijn bij het kopen van fysiek goud. Ook kunt u hier een overzicht vinden van de kosten bij het kopen van goud, het verschil tussen de aan- en verkoopprijs en de verhandelbaarheid van goud.

Goud kopen als belegging

Wereldwijd is fysiek goud vrijgesteld van btw mits het beleggingsgoud betreft. De belastingdienst schrijft voor dat er sprake is van beleggingsgoud indien het goud in de vorm van munten of baren is geslagen in een gehalte van tenminste 99,5% goud. Daarnaast vallen gouden munten met een gehalte van tenminste 90,0% goud onder de regeling voor beleggingsgoud, indien deze na 1800 zijn geslagen en in het land van oorsprong als wettig betaalmiddel dienen dan wel die status hebben. Ook moet de verkoopprijs van deze gouden munten de intrinsieke waarde van het goud niet overschrijden met meer dan 80%. Ook dienen de gouden munten niet te worden verkocht wegens numismatische waarde (als verzamelobject) maar specifiek als belegging in goud.

Het wetboek over beleggingsgoud

Alle gouden munten en baren die u bij The Silver Mountain koopt voldoen aan de gestelde criteria om als beleggingsgoud te mogen worden verhandeld. Zodoende is dit goud belast met 0% btw.

Goudbaren kopen of gouden munten kopen?

De keus tussen munten en baren is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn een aantal gangbare munten geslagen in 1 troy ounce (31,103 gram) die wereldwijd goed verhandelbaar zijn, zoals de gouden Maple Leaf uit Canada en de Zuid-Afrikaanse Krugerrand. Munten zijn echter over het algemeen duurder dan goudbaren en baren zijn dan ook vaak een goedkopere optie om in goud te investeren. Hoe groter de goudbaar, hoe goedkoper het is om goud te kopen. De productiekosten spelen dan in verhouding een kleinere rol en hoe groter de goudbaar hoe hoger het aankoopbedrag en hoe lager de winstmarge (in percentages) van de handelaar. Kleine goudbaren zijn vaak juist weer duur, zo kost het ongeveer EUR 9,- om een goudbaar van 1 gram te produceren terwijl het produceren van een goudbaar van 1 kilogram ongeveer EUR 25,- kost. In verhouding zijn de goudbaren van 1 gram dan dus vele malen minder interessant. Bij gouden munten is een vergelijkbaar patroon zichtbaar en dan zijn vooral de munten van 1 troy ounce interessant, terwijl kleinere munten in verhouding steeds duurder worden.

Het belangrijkste bij het aankopen van goud is dat u kiest voor een product dat wereldwijd goed verhandelbaar is en waarvan de prijsstelling interessant is. Dit is eigenlijk bij vrijwel alle munten en baren die wij aanbieden het geval, met uitzondering van enkele specifieke gevallen waarbij het gaat om een munt met een hoge verzamelwaarde (bijvoorbeeld een zeldzaam gouden tientje van 1898). In dergelijke gevallen staat ook bij de productbeschrijving op onze website vermeld dat het een zeldzame munt betreft, wat de hoge verkoopwaarde verklaart.

De meeste beleggers in fysiek goud kiezen voor 1 ounce gouden munten of goudbaren vanaf 50 gram tot en met 1 kilogram. De keus voor het formaat van de goudbaren is afhankelijk van het budget en de gewenste toekomstige verhandelbaarheid. Vier goudbaren van ieder 250 gram geeft wat flexibiliteit bij een toekomstige verkoop ten opzichte van één goudbaar van 1 kilogram.

De keus tussen verschillende gouden munten is meestal gebaseerd op de prijsstelling. Het gewicht en gehalte is identiek. Alle munten zijn even goed verhandelbaar. Kies daarom één van de goedkoopste munten om zoveel mogelijk goud te kopen voor het zelfde bedrag. Puur op persoonlijke voorkeur worden soms ook andere munten gekocht waarbij bij sommige munten een bepaalde verzamelwaarde een rol speelt. Bij de gouden Panda, Kangaroo en Lunar munten wordt het design ieder jaar aangepast wat deze munten ook populair maakt onder verzamelaars.

onderdelen_infographic_silver_mountain-12

Top 3 meest populaire gouden munten

Deze munten bevatten ieder 1 troy ounce puur goud, zijn wereldwijd goed verhandelbaar en zijn verkrijgbaar tegen een kleine premie ten opzichte van de goudprijs. Onze terugkoopgarantie is ook van toepassing: wij kopen de munten terug tegen 100% van de dan geldende goudprijs.

Bij het kopen van goudbaren is het van belang dat u kiest voor goudbaren van erkende producenten. Deze baren dienen afkomstig te zijn van een producent met een “Good Delivery Status”. Dit is een status die wordt vergeven door de London Bullion Market Association en dit houdt in dat de goudbaren van deze producenten wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse.

De meeste producenten leveren goudbaren van 1 gram, 2.5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 1 troy ounce (31,103 gram), 50 gram, 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kilogram en 12.5 kilogram. Hoe groter de goudbaar hoe goedkoper het wordt om fysiek goud op deze manier te kopen.

In 2009 is de zogenaamde Combi Bar geïntroduceerd. Dit zijn goudbaren in de vorm van chocoladerepen waarbij je meerdere stukjes van 1 gram goud kunt afbreken. Door deze nieuwe productievorm zijn de productiekosten een stuk lager dan bij de reguliere goudbaren van 1 gram. Ook zijn de combi bars populair om te geven als cadeau als relatiegeschenk. De combi bars zijn leverbaar in 10x 1 gram, 20x 1 gram, 50x 1 gram of 100x 1 gram.

 

onderdelen_infographic_silver_mountain-08

Top 3 meest populaire goudbaren

 

De meeste klanten van The Silver Mountain kiezen voor goudbaren in het gewicht van 50 gram, 1 troy ounce (31,103 gram) of 100 gram. Bij deze gewichten is het nog steeds relatief betaalbaar en daardoor courant, terwijl de productiekosten in verhouding geen grote rol spelen. Goudbaren van een lager gewicht zijn vaak relatief oninteressant doordat de productiekosten erg hoog zijn. Zo kost het ongeveer EUR 6,- om een goudbaar van 1 gram te produceren terwijl het ongeveer EUR 18,- kost om een goudbaar van 100 gram te produceren. Daarbij geven wij een terugkoopgarantie dat we alle goudbaren inkopen tegen 98% van de dan geldende goudprijs, ongeacht het gewicht van de goudbaar.