24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in zilver-

Voor het eerst zilver kopen

Voor het eerst zilver kopen

Bij het kopen van zilver zijn er enkele aspecten van belang. In tegenstelling tot goud is zilver niet vrijgesteld van btw. Goud is wereldwijd vrijgesteld van btw en wordt gezien als een beleggingsobject. Bij zilver is dit echter niet zo en zilver wordt in beginsel gezien als een grondstof. Zilver wordt ook heel veel in de industrie gebruikt, dus wat dat betreft is dit niet verwonderlijk, echter is de btw voor particulieren niet terug te vorderen en dient u hier dus wel rekening mee te houden in uw productkeuze.

Zilverbaren worden gezien als een industrieel goed en worden belast met 21% btw. Als u als particulier zilver wilt kopen is het niet verstandig om dit soort zilverbaren te kopen omdat u de 21% btw niet kunt terugvorderen. De zilverkoers zal dan met meer dan 21% moeten stijgen om het aankoopbedrag in de toekomst terug te krijgen.

Zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling. Deze munten hebben de status van wettig betaalmiddel en zijn geslagen in tenminste 99,9% puur zilver. Doordat de munten onder de margeregeling worden verhandeld bent u veel goedkoper uit én u ontvangt een betere prijs bij een toekomstige verkoop. De margeregeling houdt in dat er enkel over de winstmarge van de handelaar btw is berekend.

Rekenvoorbeeld:

Inkoop zilveren munt: EUR 10,00
Verkoop zilveren munt: EUR 11,00
Winstmarge handelaar: EUR 1,00

Hiervan draagt de handelaar vervolgens 21% aan btw af.

Zilveren troy ounce munten

Wereldwijd zijn de Silver Eagle, Maple Leaf en Philharmoniker de meest gangbare munt. Van deze munten worden tientallen miljoenen exemplaren verkocht per jaar. Alle munten bevatten 1 troy ounce (31,103 gram) puur zilver. Toch kan het zijn dat sommige munten duurder zijn dan andere munten. Dat heeft ermee te maken dat de munthuizen die deze zilveren munten verkopen niet allemaal dezelfde premie berekenen. De Silver Eagle bijvoorbeeld is een wat duurdere munt dan de Maple Leaf en de Philharmoniker. Toch is wereldwijd gezien de Silver Eagle nummer één en dat komt vooral omdat particulieren in de Verenigde Staten vaak voor deze munt kiezen, mede uit een nationalistisch gevoel. In Europa speelt dit aspect geen rol en kiest men vooral voor de goedkoopste en best verhandelbare variant en dan kom je uit bij de Maple Leaf of de Philharmoniker.

SilvrMount-4000

Zilveren kilo munten

Een andere mogelijkheid is het aankoop van zilveren kilo munten, zoals de Kookaburra, de Koala en de Lunar. Ieder jaar wordt hier een vernieuwd ontwerp van geïntroduceerd waardoor de munten ook bij muntverzamelaars erg populair zijn. De kilo munten bevatten hetzelfde gehalte van 99,9% puur zilver maar de premie bij de aankoop is vaak wat hoger dan de premie bij de zilveren 1 troy ounce munten.

U kunt zelf uitrekenen wat goedkoper is aan de hand van de volgende formule:

1 kilogram = 32,15 troy ounces.

Als een munt van 1 kilogram zilver een verkoopprijs heeft van EUR 600, dan komt dit dus overeen met EUR 600 / 32.15 = EUR 18,66 per troy ounce. Als een Maple Leaf of Philharmoniker op hetzelfde moment goedkoper is dan deze EUR 18,66 dan bent u dus beter af met één van deze munten.

 

Nederlands muntgeld

Naast zilver baren, zilveren munten van 1 troy ounce en 1 kilogram, kunt u ook Nederlands muntgeld kopen. Dit is de meest voordelige manier om fysiek zilver aan te kopen, echter zal dit buiten Nederland minder goed verhandelbaar zijn. Het Nederlands muntgeld betreft een collectie guldens, rijksdaalders en tientjes geslagen in 72% zilver. Wij verpakken deze munten in zakken van 2 kilogram puur zilver en we verkopen dit product tegen een vaste premie van EUR 50,- boven de zilverkoers (momenteel ongeveer 10% boven de zilverprijs).

Verzamelmunten

Naast de echte beleggingsmunten worden ook grote hoeveelheden verschillende verzamelmunten uitgegeven door diverse munthuizen. De Royal Canadian Mint uit Canada, waar ook de Maple Leaf munten worden geslagen, heeft bijvoorbeeld een serie van 1.5 troy ounce munten en een aantal wild live series met munten die in een gelimiteerde oplage worden geslagen. Deze munten zijn meer geschikt voor verzamelaars van munten dan voor beleggers die puur om de zilverwaarde kopen aangezien de verkoopprijzen hiervan een stukje hoger liggen. Het leuke van verzamelmunten is wel dat dit soort munten zeldzaam zijn en dat sommige munten in de toekomst aanzienlijk meer waard kunnen worden, zoals de Lunar series van de Perth Mint uit Australie.

Lees ook ons artikel over het verschil tussen belegginsmunten en verzamelmunten.

Wat kost het kopen van zilveren munten?

Ten opzichte van de huidige zilverprijs betaalt u een forse premie om zilveren munten te kopen. Vaak gaat dit om 15 tot 20%. Dit heeft er deels mee te maken dat de zilverprijs relatief laag staat. Goud is al 60 a 70 keer duurder en voor het munthuis kost het ongeveer evenveel om een munt te slaan – ongeacht of ze hiervoor goud gebruiken of zilver of een ander metaal. Stel dat het EUR 1,50 kost om een munt te slaan dan is dit bedrag bij een gouden troy ounce munt verwaarloosbaar en 0,1 a 0,15% van de goudwaarde. Dezelfde kostprijs in verhouding tot de huidige zilverkoers (a EUR 16,- op het moment van schrijven)  is al goed voor een premie van 10%. Vervolgens zijn er kosten voor het invoeren van de munten, de winstmarge van de handelaar, transportkosten etc. Het goede nieuws is dat wij een terugkoopgarantie bieden waarbij we de zilveren munten altijd weer terugkopen tegen een eerlijke prijs, gebaseerd op de zilverkoers van dat moment. Zo bieden we – afhankelijk van de muntsoort – 8 tot 10% boven de zilverprijs als u tot verkoop overgaat.

https://www.thesilvermountain.nl/media/wysiwyg/prijsopbouw-zilver-goud_1.png

Doordat zilver in verhouding tot goud erg goedkoop is, kun je met een bescheiden aankoopbedrag al heel veel zilver aankopen. Een zogenaamde monsterbox bevat 500 zilveren munten van 1 troy ounce en weegt 15,5 kilogram (!). Deze boxen kosten op het moment van schrijven EUR 9.250 en voor hetzelfde geld koop je één klein klompje van 250 gram goud. Met zilver krijg je dus 62x zoveel waar voor je geld.