24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in zilver-

De voor- en nadelen van beleggen in zilver

De voor- en nadelen van beleggen in zilver

Bij het beleggen in edelmetaal denkt men vaak aan goud. Zilver kan echter ook een erg interessante optie zijn en in sommige gevallen zelfs interessanter dan goud. Maar het beleggen in zilver, zitten daar ook nadelen aan? Of zijn er enkel voordelen? Dit zijn vragen die u zou kunnen hebben wanneer u gaat beleggen in edelmetaal. The Silver Mountain heeft daarom de voor- en nadelen van het beleggen in zilver onder elkaar gezet. Daarmee kunt u een gedegen afweging maken en besluiten of beleggen in zilver interessant is voor u.

Voordelen van beleggen in zilver

Zilver biedt verschillende voordelen om te gebruiken als investering.

Behoudt waarde

Zilver blijft erg lang mooi, aangezien het een goede weerstand heeft tegen oxidatie. Hierdoor behoudt het ook zijn waarde.

Biedt bescherming

Net zoals andere edelmetalen, zoals goud, biedt zilver bescherming in tijden van economische en/of politieke onrust. Zilver speelt hier dezelfde rol als goud, maar wordt vaak over het hoofd gezien door investeerders. Zilver kan echter net zo goed als goud een veilige haven bieden.

Goedkoper dan goud

Goud en zilver zijn beide schaars, maar van zilver is er meer voorraad. Vandaar dat zilver een goedkopere optie is vergeleken met goud. Doordat zilver goedkoper is, is het ook toegankelijker. De drempel om te beleggen is met een lagere aanschafwaarde een stuk minder hoog, wat als erg positief gezien kan worden.

De vraag naar zilver is hoog

Vanwege de standaard die zilver heeft, is zilver wereldwijd erkend en goed te verhandelen. Naast beleggen wordt zilver ook gebruikt voor sieraden en in de industrie. Zilver is een grondstof en dit betekent dat er een beperkte voorraad van is. Deze schaarste in combinatie met de stijgende vraag naar zilver, resulteert in een stijgende prijs van zilver.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan zilver verbonden. Om u hierop voor te bereiden, hebben we deze onder elkaar gezet.

21% btw op zilverbaren

Er zijn twee vormen van het beleggen in zilver; beleggen in zilveren munten en beleggen in zilverbaren. Zilveren munten vallen onder de margeregeling, wat betekent dat de btw is berekend over de winstmarge van The Silver Mountain.

Indien wij een zilveren munt inkopen voor EUR 10,- en vervolgens verkopen voor EUR 11,- dan is er dus sprake van een winstmarge van 1,-. Over deze winstmarge moet vervolgens btw door ons worden afgedragen.

Dit is niet het geval bij zilverbaren. Deze vallen niet onder de margeregeling en daarom betaalt u 21% btw over de volledige aanschafprijs. Dit zou een reden kunnen zijn waardoor beleggen in zilver, en dan vooral baren, voor u onaantrekkelijker wordt. Goud(baren) kunt u namelijk btw-vrij kopen. Let op: wanneer u uw zilver zakelijk koopt, heeft u de mogelijkheid om de belasting terug te vorderen. Op deze manier kan beleggen in zilverbaren dus ook in uw voordeel werken.

Wellichte vondsten zilvervoorraad

Zoals eerder genoemd is zilver een schaarse grondstof. De exacte hoeveelheid van zilver op aarde is onbekend. Het valt daarom niet uit te sluiten dat er in de toekomst een grote voorraad zilver gevonden gaat worden. Dit zal dan als gevolg hebben dat de waarde van zilver daalt aangezien het aanbod ervan stijgt.

Afweging

Het beleggen in zilver heeft dus zowel voor- als nadelen. Wanneer u deze tegen elkaar afweegt en naast uw persoonlijke situatie legt, kunt u de juiste beslissing maken en bepalen of zilver interessant is voor u.

Wilt u meer lezen over het beleggen in zilver? Bekijk dan ons artikel “voor het eerst zilver kopen