24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Waarom investeren in fysiek edelmetaal?

Waarom investeren in fysiek edelmetaal?

Zo’n 3600 jaar voor christus wisten de Egyptenaren voor het eerst goud te smelten. Sinds die tijd heeft het een ongelooflijke aantrekkingskracht op mensen en wordt het veelvuldig gebruikt om welvaart te vergaren. Toch heeft investeren in goud de laatste jaren een slecht imago gekregen en wordt het gezien als een risicovol product. Tegenstanders dragen voornamelijk de argumenten aan dat fysiek goud geen rente geeft en ook geen dividend uitkeert. Daarnaast is de goudmarkt de afgelopen jaren met de komst van speculanten en de toegenomen populariteit van aan goud gelieerde beleggingsproducten als ETF’s een stuk ingewikkelder geworden. Hoewel dit soort beleggingsproducten die beursgenoteerd zijn inderdaad risico’s met zich mee kunnen brengen, is het onterecht om investeren in goud helemaal af te schrijven. Zo kan investeren in fysiek goud juist een goede keuze zijn om uw portfolio te diversifiëren en uw vermogen te beschermen. In dit artikel worden deze en andere voordelen van investeren in fysiek goud verder uitgelicht.

Portfolio diversificatie

De meeste investeringsportfolio’s bevatten met name financiële producten als aandelen en obligaties. Deze producten kennen dezelfde risicofactoren waardoor ze vaak op hetzelfde moment meer of minder waard worden. De waarde van goud is echter over het algemeen niet gecorreleerd met de waarde van aandelen en obligaties. Hierdoor zullen portfolio’s die fysiek goud bevatten minder volatiel zijn.

Inflatie hedge

De wereldwijde goudvoorraad is eindig waardoor de koopkracht van goud door de eeuwen stabiel is gebleven, zelfs ten tijde van sterke inflatie. Dit in tegenstelling tot de waarde van valuta, dat door de eeuwen heen minder waard is geworden door inflatie.

Valuta hedge

Naast dat goud wordt gebruikt als inflatie hedge, wordt het ook gebruikt als hedge tegen schommelingen in vreemde valuta. Dit geldt vooral voor de Amerikaanse dollar. Wanneer deze namelijk in prijs stijgt, daalt de goudprijs vaak. Daarentegen, wanneer de Amerikaanse dollar in waarde daalt, dan stijgt de goudprijs. Hierdoor is fysiek goud een goede valuta hedge tegen een dalende dollarprijs.

Wereldwijde handel

Doordat de waarde van goud en zilver overal ter wereld hetzelfde is, is het makkelijk om te handelen in edelmetaal. Daarnaast wordt de wereldwijde vraag niet alleen gedreven door investeringen, maar ook door de sieradenmarkt en de technologische industrieën die goud gebruiken tijdens hun productieproces. Hierdoor is er altijd wel vraag naar fysiek goud.

Risicomanagement

Investeren in fysiek goud past bij een gezond risicomanagement. Beleggingsproducten en andere investeringen dragen drie soorten risico’s met zich mee. Goud is uniek in de zin dat het een soort risico, het kredietrisico, niet kent. Kredietrisico houdt in dat een debiteur niet betaalt. Goud is echter niemands aansprakelijkheid, en kan bijvoorbeeld zoals een bedrijf niet failliet gaan waardoor de investering niks meer waard is. Ook het liquiditeitsrisico, de kans dat je een belegging niet verkocht krijgt doordat er geen kopers zijn, is bij fysiek goud aanzienlijk kleiner dan bij andere investeringsproducten. Zoals eerder benoemd kent goud namelijk vraag vanuit verschillende sectoren en wordt er 24 uur per dag in goud gehandeld. Net als andere investeringen kent goud wel marktrisico, wat betekent dat het minder waard kan worden door bewegingen in de markt. Zoals eerder benoemd toont fysiek goud weinig correlatie met de waarde van andere beleggingen waardoor het goed te gebruiken is om je portfolio te diversifiëren. Doordat goud overal ter wereld wordt gedolven en verder wordt verwerkt, is de kans dat het sterk beïnvloed wordt door onrust in een bepaald land of streek minder groot. Dit maakt goud minder volatiel dan andere grondstoffen.