24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen-

Wat is een troy ounce?

Wat is een troy ounce?

Wanneer u begint met het kopen en verkopen van goud, zilver en andere edelmetalen, zult u merken dat edelmetalen anders worden gewogen dan andere producten. Edelmetalen worden gewogen met behulp van het traditionele troygewicht-systeem in tegenstelling tot de meer bekende avoirdupoids-eenheden of het SI-stelsel dat wereldwijd veel gebruikt wordt bij het wegen van andere goederen.  

Avoirdupois ounces en het SI-stelsel  

Goederen zoals chocolade, suiker of koffie worden gemeten met behulp van avoirdupoids ounces. De naam klinkt misschien vreemd voor u, tenzij u het Frans kent, maar het woord avoirdupoids wordt letterlijk vertaald als “goederen met een gewicht”.  

Het SI-systeem is bedoeld om internationaal gemakkelijk gegevens te kunnen uitwisselen. Oorspronkelijk hadden veel landen verschillende maatstelsels. Het stelsel is tegenwoordig de wettelijke standaard in de Europese Unie. Alle eigenschappen en maten van producten die op de markt gebracht worden, moeten in dit stelsel uitgedrukt worden. In Nederland werd het gebruik van dit stelsel in beroep, handel en onderwijs in 1978 wettelijk verplicht gesteld door de IJkwet 

Eén troy ounce is ongeveer 3 keer lichter dan een ounce (ons) zoals wij die in Nederland kennen. Een standaard ons is 100 gram, terwijl een troy ounce zich vertaalt in 31,103 gram. 

Als u een 1 troy ounce gouden munt uit uw persoonlijke collectie zou nemen en deze op een standaard weegschaal plaatst, merkt u dat uw munt een stuk lichter is dan één ons rundvlees, champignons of chocolade.  

Troy ounce 

De meest gangbare gewichtseenheden binnen de edelmetaalmarkt in Europa is dus de troy ounce en in Nederland natuurlijk de grammen, maar dit betekent niet dat er buiten Europa nog andere gewichtseenheden gebruikt worden voor edelmetaal 

Dit zijn de meest voorkomende gewichtseenheden in de wereld als het gaat om edelmetaal: 

Gewichtseenheid  Uitgedrukt in gram  Toegepast in deze landen 
Gram  1 gram  Internationaal 
Troy ounce  31,1 gram  Engelstalige landen, zoals de VS, VK en Australië 
Tola  11,6638 gram  Indische subcontinent en het Midden-Oosten 
Tael  37,429 gram  Hong Kong en Taiwan 
Baht  15,244 gram  Thailand 
Chi of Cay  3,75 gram  Vietnam 
Luong  37,50 gram  Vietnam 
Don  3,75 gram  Zuid-Korea 
Mesghal  4,6083 gram  Iran 

 

Over de oorsprong van het systeem van het gewicht van Troy word zwaar gediscussieerd, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de naam is afgeleid van Troyes, een handelsmarkt in Frankrijk. Kooplieden uit de hele wereld kwamen in dat gebied samen om goederen te kopen en te verkopen, dus een gestandaardiseerde eenheid van gewicht zou het zakendoen veel efficiënter hebben gemaakt. Later hebben veel gebieden in Europa hun eigen versie van de troy ounce bedacht, maar het Franse troy systeem is vermoedelijk het meest verwant aan het systeem dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken.