24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Beleggen in zilver-

Wat is puur zilver?

Wat is puur zilver?

Zilver is in elk huishouden te vinden in de vorm van sieraden, in smartphones en zelfs in spiegels. Deze producten bevatten echter geen puur zilver. Zo zijn sieraden bedekt met een edelmetaallegering genaamd Sterling Silver bestaande uit 92,5 procent zilver en een 7,5 procent mengsel van andere metalen. Waar is puur zilver dan wel in terug te vinden? Bij beleggingsproducten zoals zilveren baren en munten.

Zuiverhuid van zilver beoordelen

De beoordeling van de zuiverheid van puur zilver wordt gedefinieerd met het millesimale fijnheid systeem en wordt uitgedrukt als een decimaal. Bij gebruik van dit systeem moet het investerings- en grondstofzuiverheidszilver 99,9 procent zuiver zijn. Het wordt vaak geschreven als .999 en wordt ook wel eens aangeduid als drie negens fijn. Om zeker te zijn van de zuiverheid van het zilver krijgt het een stempel met een keurmerk dat de zuiverheid ervan certificeert. Door zo’n stempel wordt het zilver als investment-grade silver erkent.

Stel er is geen investment-grade silver stempel aanwezig dan kunt u zelf een test uitvoeren. Hiervoor zijn drie testmogelijkheden: de magneettest, de ijstest en de chemische analyse. De laatste test wordt gekenmerkt als een professionele test en wordt daarom boven de andere testen aanbevolen.  Bij de magneettest wordt gebruikt gemaakt van een sterke magneet: wanneer uw zilverstuk er sterk aan kleeft dan betekent dat dat het een ferromagnetische kern heeft en is het voorwerp niet gemaakt van zilver. Zilver is namelijk paramagnetisch en vertoont slechts zwakke magnetische effecten. De tweede test is tevens net zo simpel. U pakt een stuk ijs en u plaatst het direct op het zilver, wanneer het meteen begin te smelten dan is het puur zilver. Zilver heeft namelijk de hoogste thermische geleidbaarheid. Tot slot de chemische analyse. Veiligheid staat voorop, gebruik daarom altijd handschoenen en draag een bril. Begin met een lijn te krassen van het te toetsen voorwerp op een toetssteen. Vervolgens laat u een druppel toetswater voor zilver over deze zilveren streep lopen. Puur zilver zal een helder rode verkleuring geven, terwijl sterling veel donkerder rood zal opleveren. Houd er rekening mee dat u met deze methode uw zilverstuk iets zult beschadigen.  

De winning van puur zilver

Zilver wordt zelden gevonden in klompjesvorm. Meestal komt het voor in verschillende ertsen zoals argentiet en galeniet. Als deze eenmaal uit de aarde zijn gewonnen, moet het een uitgebreide bewerking ondergaan om te worden geraffineerd tot wat wij als puur zilver beschouwen.  

Het meeste zilver werd vroeger (4000-3500 voor Chr.) verkregen uit het smelten en oxideren van het zilversulfide argentiet met behulp van lucht. Meestal was dit gelegeerd met lood of andere metalen. Het omsmelten zorgde ervoor dat het lood of de andere aanwezige metalen, werd verwijderd. Na deze bewerking worden de ertsen geraffineerd tot wat wij als puur zilver beschouwen en is het klaar om te worden verwerkt tot baren en munten. Een voorbeeld van een puur zilver munt is de zilveren Maple Leaf munt 2021, welke wordt uitgeven door het munthuis de Royal Canadian Mint.