24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Wat is zilver?

Het ontstaan van zilver

Zilver ontstaat door precipitatie, neerslag, uit hete oplossingen die in de aarde ontstaan. Dit zijn over het algemeen waterige oplossingen waarin silicaten en andere elementen in oplossing aanwezig zijn. Vaak ontstaan naast zilver ook sulfiden en arseniden. Veel zilver is gewonnen in Freiberg, in het voormalige Oost Duitsland. Nu wordt zilver gewonnen in Canada, Peru, Mexico en de Verenigde Staten.

De winning van zilver

Zilver kan worden verworven uit zuivere neerslagen, uit zilver ertsen zoals argeniet (Ag2S) en hoorn zilver (AgCl), en in combinatie met de neerslagen van ertsen die lood, goud of koper bevatten.

Het meeste zilver werd vroeger (4000-3500 voor Chr.) verkregen uit het smelten en oxideren van het zilversulfide argentiet met behulp van lucht. Meestal was dit gelegeerd met lood of andere metalen. Het omsmelten zorgde ervoor dat het lood of de andere aanwezige metalen, werd verwijderd.

Zilver is minder zeldzaam dan goud. Want zilver wordt niet alleen als zuiver zilver gewonnen. Er zijn ook zilvermineralen waarin zilver een verbinding vormt met zwavel of arseen. Ook deze mineralen worden gewonnen en de zilver wordt eruit gehaald. Zilver is dientengevolge een stuk goedkoper dan goud. Vroeger werd zilver veel gebruikt in muntgeld. Tegenwoordig wordt in munten nikkel gebruikt als zilververvanger. Zilver wordt niet alleen gebruikt in sieraden maar van zilver worden ook gebruiksvoorwerpen zoals bestek, koffiekannen, schalen, fotolijsten en siervoorwerpen gemaakt. Ook in de foto-industrie en electronische apparaten is zilver een onmisbaar mineraal.

De bronnen van zilver

Hoewel zilver relatief schaars is, is het de meest overvloedige en minst dure van de edele metalen. De grootste zilver producerende landen zijn Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Australië en Chili. Bronnen van zilver zijn onder andere; direct gedolven zilver, zilver ontgonnen als een bijproduct van goud, koper, lood en zink mijnbouw, en zilver gewonnen uit gerecyclede materialen, voornamelijk gebruikt fotografische materialen. Vandaag de dag vormen zilveren bullion stocks een belangrijk onderdeel van het zilver aanbod. De American Eagle Bullion-programma werd gelanceerd in 1986 met de verkoop van gouden en zilveren edelmetaal munten. Platina werd toegevoegd aan de American Eagle Bullion familie in 1997.