24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - De geschiedenis van zilver-

Zilver in de 21e eeuw

Zilver in de 21e eeuw

Zilver heeft sinds het begin van de 21e eeuw een vaste positie verworven als een veelzijdige grondstof, waarbij het metaal vooral in de industrie praktisch toepasbaar is. Naast de zilveren kettingen en armbanden wordt door verschillende landen opnieuw zilveren of verzilverde munten uitgebracht.

In het begin van de 21ste eeuw heeft zilver een vaste positie verworven als een veelzijdig, in de industrie praktisch toepasbaar metaal. Vooral te vinden in zilveren kettingen en armbanden maar ook verschillende landen brengen (opnieuw) zilveren of verzilverde munten uit, zoals de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Ook private muntmakers kiezen graag voor zilver als materiaal. Zilver is relatief schaars, maar toch het gemakkelijkst te vinden en minst dure van alle edelmetalen.

De belangrijkste zilver producerende landen zijn Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Australië en Chili. Ook in Europa wordt op veel plaatsen zilver gewonnen, o.a. in Polen, Spanje, Zweden, het voormalige Joegoslavië, Griekenland, Roemenië, Duitsland, Tsjechië en Italië (Sardinië), al neemt het belang daarvan sterk af ten voordele van de winning als bijproduct bij de bereiding van lood, koper en zink. Zilver kan gevonden worden in specifieke zilvermijnen of als een bijproduct van goud-, koper-, zink- en loodmijnen. Het kan ook gerecycleerd worden uit gebruikte materialen, vooral fotomateriaal.

De bereiding in de 21e eeuw

Een groot deel van het geproduceerde zilver wordt in de 21ste eeuw bereid door terugwinning uit gebruikt zilver. Het nieuw geproduceerde zilver wordt voornamelijk verkregen als bijproduct bij de bereiding van andere metalen, zoals goud, koper, lood, nikkel en zink. Het anodeslib dat bij bereiding van metalen ontstaat wordt opgelost in warm zwavelzuur. Het restant, dat zilver bevat, wordt gesmolten en eventueel aanwezige andere metalen worden verwijderd.

De terugwin methode in de 21e eeuw (Möbius-procedé)

De bekendste methode van terugwinning is het Mobius-procédé. Hierbij wordt het ruwe zilver gezuiverd via elektrolyse. Hierbij wordt het ruwe zilver in een aangezuurde zilvernitraatoplossing als anode geplaatst. Bij de elektrolyse lost de anode op en er slaat zeer zuiver zilver neer op de kathode. Het gevormde zilver wordt continu afgeschraapt en verwijderd. Het kwik wordt door destillatie verwijderd. Het verkregen zilver kan vervolgens nog verder gezuiverd worden. Dit proces was vroeger vooral gangbaar bij het winnen van zilver uit hoornzilver (AgCl).

Als zilver in lood- of zinkertsen voorkomt, wordt het gewonnen door het erts eerst om te zetten in vloeibaar metaal, zink toe te voegen en vervolgens langzaam af te koelen. De korst van zink en zilver die hierbij ontstaat, wordt verwijderd en het zink wordt gedestilleerd. Het zilver wordt voor levering in staven gegoten. De zuiverheid bedraagt 99,9 %.