24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins
Kenniscentrum - Nieuws-

Zwitserland overweegt herziening geldsysteem

Zwitserland overweegt herziening geldsysteem

Er is een referendum op komst in Zwitserland over het huidige geldsysteem en de manier waarop geld wordt gecreëerd. Waar nu nog geld uit het niks kan worden gecreëerd zal volgens voorstanders van het initiatief een belangrijke rol worden weggelegd voor de centrale bank – zij nemen de kredietverlening over van commerciële banken en kunnen alleen geld uitlenen wat voor dat doeleinde beschikbaar is gesteld door spaarders.

Tegenwoordig geven banken een veelvoud uit van wat zij aan spaartegoed beheren. Hierdoor zijn al deze commerciële banken kwetsbaar met als risico dat er moet worden ingegrepen om te voorkomen dat de banken omvallen op het moment dat zij niet meer aan haar verplichtingen kunnen voldoen. In het nieuwe model zijn banken wat dat betreft veel meer in dienst van spaarders en niet langer gericht op het bepalen van maximale winsten.

Dit initiatief is afkomstig van een organisatie genaamd “Vollgeld”. Dat er nog geen kant en klaar plan ligt blijkt wel uit de discussies die over dit initiatief op gang komen. Zo is het de vraag in hoeverre de centrale bank daadwerkelijk objectief en onafhankelijk is en of de bank niet zelf ook gecontroleerd moet worden door een derde – onafhankelijke – partij.

 

Op de website van Vollgeld is het initiatief verder beschreven en u kunt dat terugvinden via deze link.