24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Kerstavond

Op maandagavond naar Tros Radar gekeken, waar een beeld werd geschetst van de stand van ons geldsysteem. Drie zaken vielen mij hierbij op: ten eerste dat de geïnterviewden vrijwel allemaal begonnen met ‘waar ik al jaren geleden voor heb gewaarschuwd’.  Nu volg ik de materie al enige tijd, maar dat is mij  nog nooit zo opgevallen. Succes kent vele vaders, luidt dan ook het spreekwoord. Het tweede wat opviel was de commentaarstem die meldde dat de VS haar zaakjes wèl prima op orde had, in tegenstelling tot de Europese banken. Volstrekte onzin, in een overigens verder prima uitzending. En als derde de verbazing van een der T.V.economen die niet op de hoogte bleek te zijn van een fundamentele ontwikkeling. Verplichte kijkvoer, deze uitzending, waarvan binnenkort het tweede deel volgt.

Ondertussen blijkt China zijn goudaankopen uit te breiden, en heeft afgelopen week zelfs 50 ton aangekocht, meer dan de wereldgoudproductie over die periode. Het kan niet anders dan dat op een bepaald moment de centrale banken in het Westen leeg-getrokken zullen zijn. Wat dat voor de goudprijs zal gaan betekenen mag u zelf gaan bedenken tijdens de kerstdagen.

En voor diegenen die met stelligheid een verdere val de van de goudprijs voorspellen, onderstaande grafiek waarin vanaf 2000 de relatie tussen de goudprijs en de Dow Jones wordt weergegeven.  Zoals u ziet is deze verhouding op een langjarige steun belandt, wat niet wil zeggen dat het niet lager kan, maar wel dat de kans op een opwaartse beweging van de goudprijs ten opzichte van de Dow Jones steeds groter wordt.

en terwijl het aantal verschillende eigenaren van elke ounce goud gestald op de Comex stijgt naar 92, terwijl de hoeveelheid fysiek aanwezig goud op dezelfde Comex is gezakt naar minder dan 1/2 miljoen ounce…

is het dan ook geen wonder dat de CME, de eigenaar van de grootste derivaten-platform op dit gebied, bezig is de mogelijkheden om in cash uit te betalen in plaats van fysiek bij een mogelijk faillisement van haar leden uit te breiden.

Rest mij niets anders u fijne feestdagen toe te wensen, hopelijk in de nabijheid van diegene die u lief is.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook