Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Komt de eurocrisis weer terug?

16-10-2014 Gerard

Mei 2010 was de hete lente van de eurocrisis. Rentes op Griekse staatsobligaties stegen tot boven de 100% waarna ze uit de handel werden genomen en de ECB Griekenland aan het infuus legde. Andere landen zoals Ierland, Spanje, Italië, Portugal en Cyprus volgen snel met extreem oplopende rentes op hun staatsleningen. Al deze landen waren technisch failliet. Deze overheden hadden jarenlang veel te veel schulden gemaakt. De verantwoordelijke politici gaven doodleuk de banken de schuld. Er zijn mensen die dit nog steeds geloven. De overheden moesten hervormen en de ECB zou de staatsleningen voor hun rekening nemen.

Het werd alsmaar erger en erger en de Euro liep gevaar. Men sprak serieus over oplossingen van twee nieuwe valuta, de noordelijke en de zuidelijke euro. Daarnaast dreigde Duitsland herhaaldelijk uit de euro te stappen. Totdat eind 2011 Mario Draghi de woorden uitsprak tijdens de invoering van het LTRO programma, “We zullen de Euro redden, kosten wat het kost” Op deze woorden ging de rente weer dalen en de Euro was inderdaad gered. Voor het eerst merkten we hier de kracht van de ECB. Tot vandaag de dag koopt de ECB nog steeds obligaties op van het merendeel van deze landen. Aanbod van geld laat rente op die leningen immers dalen. Totdat begin dit jaar het sein gegeven werd dat de eurocrisis onder controle was. Voor het eerst konden deze probleemlanden gedeeltelijk weer zelfstandig geld ophalen op de reguliere kapitaalmarkt. Met uitzondering van Griekenland en Cyprus. Met de verwachte hogere inflatie (wat schulden doet verdampen) en economische groei zouden deze landen uit de crisis groeien. Nu rest ons de vraag, groeien we werkelijk uit de crisis of was het uitstel?

Was het uitstel?

De ontwikkelingen gaan niet zoals men verwachtte. Dit heeft drie oorzaken.

Ten eerste: In de loop van 2014 bleek dat de inflatie verder daalde i.p.v. stijgen. Dit ondanks de bazooka (geld printen) van de ECB. De eurozone zakt zelfs af naar deflatie. De vroege indicator, de PPI (producer price Index), geeft dit al enige tijd aan. Dit is de voorloper van de CPI (consumer price index). Grondstoffen dalen immers hard, vooral olie en staal, terwijl ook de gemiddelde lonen in een dalende lijn blijven. Producten zullen dus onherroepelijk goedkoper gaan worden. De overheden hebben dit al eerder afgevangen door belastingverhogingen maar dat kun je niet blijven doen. Dit tast de economische groei nog verder aan. De snel naderende deflatie zorgt ervoor dat schulden niet meer verdampen, maar steeds ondraaglijker worden.

Ten tweede: door dalende lonen, dalende koopkracht en belastingverhogingen trekt de economie niet aan. Werkloosheid blijft hoog en het aantal faillissementen neemt schrikbarend toe. Was het tot nu toe het MKB welke hard getroffen werd, nu zien we steeds meer grotere bedrijven failliet gaan. Dit maakt dat overheden naast deflatie ook nog te maken gaan krijgen met fors dalende inkomsten en fors stijgende uitgaven. De officiële cijfers zijn nog niet bekend, maar de kans is groot dat de eurozone in Q1 van 2015 de 100% van het BBP zal passeren. Waar economisch algemeen gesteld wordt dat een staatsschuld boven 100% van BBP niet meer houdbaar is als zelfstandige natie. De Griekse staatsschuld bereikte in Q3 2014 al de 175% BBP, waar dit in 2010 nog 100% was. Maar Griekenland is al geen zelfstandige economie meer en zal dat ook nooit meer worden. Een eeuwig durend infuus is hun lot.

Ten derde: De ECB had met de EC in Brussel en de lidstaten afgesproken dat ze er alles aan zullen doen om de rente laag te houden voor elke lidstaat. Dat is ze wel gelukt. De 10 jaars leningen Duitsland liggen al langdurig onder de 0,9% en Nederland rond de 1%. Zelfs zuid Europa ligt rond de 4%. Maar in ruil hiervoor moeten overheden hervormen en hun uitgaven afstemmen op hun inkomsten. Dit betekent begrotingstekorten wegwerken door hervormingen. Dit hebben ze niet gedaan. Frankrijk maakte het al helemaal te bont, verlaagde de leeftijd naar 60 jaar van het staatspensioen en ging helemaal over tot steeds meer smijten met geld. Frankrijk dreigt hierdoor nu het tweede Griekenland van Europa te worden. Begrotingstekort steeg tot boven 5% en de staatschuld is onhoudbaar geworden.

Italië sloot zich met hetzelfde wangedrag naadloos aan bij Frankrijk en beide landen zitten alweer in recessie. Alleen Spanje en Portugal hebben het redelijk goed gedaan. Helaas zijn Frankrijk en Italië iets groter dan Griekenland en het is nog maar de vraag of deze landen aan het ECB infuus kunnen zoals Griekenland. Anders gezegd, deze landen zijn te groot om te redden. Hollande gaf in een persconferentie aan zich niks meer van de ECB en de EU aan te trekken en zich niet meer aan de opgelegde begrotingsregels zal houden. Draghi legde hierop een verklaring af bij de G20 in de VS, en zei dat de zwakke economie in de eurozone niet meer cyclisch is, maar structureel. De ECB kan niets meer doen, het antwoord ligt bij de politici. Welnu, het antwoord van Hollande was duidelijk. Op de woorden van Draghi gingen de beurzen wereldwijd hard aan het dalen. Men beschouwd nu de eurozone als verloren.

Politici van alle lidstaten weigeren de noodzakelijke maatregelen uit te voeren die de crisis kan oplossen, inclusief Nederland en sinds de centrum linkse regering nu ook Duitsland. Zoals politici zijn, ze geven opnieuw de banken de schuld en denken verder alleen maar aan hun electoraat en gaan gewoon door met geld smijten wat ze niet hebben. Miljarden kostende overbodige megaprojecten vliegen nog steeds als paddenstoelen uit de grond. Dat laatste gestimuleerd met veel te lage rente op hun leningen. Ze hoopten dat het wel goed zou komen met de economische groei die nu blijkt niet zal komen.

Hoe gaat dit aflopen?

Bovengenoemde drie zaken die verkeerd lopen: 1. te lage inflatie tot deflatie, 2. dalende economie met daarbij behorende dalende overheidsinkomsten en hogere uitgaven, 3. overheden namen niet de noodzakelijke crisismaatregelen of stelden die uit. De eurozone heeft niets gedaan aan een oplossing. De eurozone gaat opnieuw in recessie. Waarschijnlijk gaat de rente weer hard oplopen. De inkt van dit artikel was nog nat terwijl Italië steeg boven de kritische grens van 7%. We kunnen opnieuw Griekse toestanden verwachten. Ditmaal voegt Frankrijk zich hierbij. Dit zit niet goed. We zullen opnieuw moeten afwachten wat er gebeurt. Voorspellen heeft geen zin want dit kan alle kanten op slaan. Maar een ding is wel zeker, de levensduur van de euro komt weer opnieuw ter discussie. Zeker niet onverstandig om een deel van uw euro’s veilig te stellen met fysiek goud en zilver.

Misschien overbodig, maar dan heb je altijd de euro’s nog. Het is het een of het ander. Terwijl goud en zilver zijn waarde niet kan verliezen. Iets wat met de euro wel kan gebeuren. En te duur is goud en zilver op dit moment al helemaal niet. Als de eurocrisis weer opnieuw de kop op steekt, kan goud en zilver opnieuw door het dak gaan. Dat zagen we in 2010 tijdens de aanvang van de eurocrisis. Intussen zijn de schulden wel fors hoger opgelopen dan bij aanvang schuldencrisis eurozone 1.0 in 2010. Meer schulden beloofd meer “feest”. Conclusie, de eurocrisis werd niet opgelost, het werd uitgesteld van 2010 naar 2015. Maak je maar op voor eurocrisis 2.0.

eurocrisis

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

TSM-hogerebiedprijs-banner-3

Gezocht: zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes – 72% zilver Nederlands muntgeld. Wegens de marktomstandigheden bieden wij tijdelijk 98% van de zilverprijs voor uw Nederlandse munten.

 • Erk

  Sssst, het was hier stil vandaag.
  Dat begint al meer te lijken op hoe het is als het bloed door de straten vloeit.
  Misschien velen die naar de aandelenbeurs zijn gerend, nu Draghi heeft gezegd dat hij blijft steunen?
  Maar ik blijf liever hier :-)

 • rise and shine

  @ klaas,

  de bodem zal gezet worden op 384 euro kilo. ( voorlopig )
  afgelopen jaar heb ik geschreven dat de schommeling tussen 400 & 350 koers doel zal zijn per kilo euro.

  @ iedereen er is geen zilver tekort op het moment. het is zo dat de exporteurs van zilver en goud nu niet weten welke kant de prijs op gaat. daarom houden ze vast aan wat ze hebben aan goud & zilver. omdat als de prijs moon shoot gaat er meer verdiend gaat worden.
  vanaf het punt waar we nu zitten is: of we gaan vuurwerk zien! of we gaan nog harder het dal in.

  een feit: fasten your seatbelts it’s going to be a bumpy ride !!

  Zelf hou ik de Shanghai Gold & Silver Exchange in de gaten..

 • Klaas

  Dit betekent dat we nu echt voor zilver op de bodem zitten volgens ABN-AMRO. Dit nog even als aanvulling op de publicatie van hun. Het kan nu alleen nog maar omhoog.

 • Klaas

  Hier ABN-AMRO’s update over goud en zilver.
  https://insights.abnamro.nl/en/precious-metals-weekly-falling-knife/

 • oxford.road
 • Erk

  En als Japan de voorbode van goud wordt, dan staat ons nog iets te wachten.
  Gerard, Of is het toch niet zoals het lijkt?
  Is er toch iemand geweest die behalve het ongebreideld bijdrukken van yens ook goud heeft kunnen bijmaken?

 • Erk

  Het lijkt er op of de goudprijs de usdjpy volgt of andersom.
  Tweet @credittrader: Golden Yen Showers… http://t.co/3H1hnSEIDi http://t.co/qrnq3vgKyT
  Zie laatste grafiek in artikel.

 • GAMEJOE
 • Gerard

  Klopt Lamberto, de prijs is weer terug op nieau juli 2010. Zelfs een tikje lager nog.
  Daar staat wel tegenover dat het geld zijn waarde bleef behouden. Had ook anders gekund!!! Vergeten hier velen.
  Maar dat zegt nog steeds niks over de toekomst, ook al wordt deflatie steeds meer een feit. De schulden stijgen ook steeds harder.

 • Gerard

  Marcel
  Re. de burger wordt uitgeknepen en het spel begint opnieuw mvg

  Zo werkt dat.
  Maar ik zal je iets vertellen wat velen niet willen horen of begrijpen.
  De consument betaalt altijd alles.

  De consument, lees burgers, betalen namelijk ook vermogensbelasting van rijken, ook wegwnbelasting van vrachtautos, ook vennootschapsbelasting van bedrijven. Accijnzen van brandstof, ook al rijden ze niet.
  Alle kosten komen namelijk altijd terug in de productiekosten. Ook belastingen van bedrijfsleven en rijken.
  In elke verkoopprijs zitten alle kosten in meegeteld.

  Ik weet dat links nederland mij hiervoor met pek en veren wil behangen, maar het is helaas wel een feit.

 • Lamberto

  Dit zijn de plusminus prijzen op de volgende data.

  Goud per kg in €

  Januari 2010 — € 23.590, –
  Januari 2011 — € 33.978, –
  Januari 2012 — € 38.350, –
  Januari 2013 — € 40.826, –
  November 2014 ——————— € 29.392, –

  Zilver per kg in €

  Januari 2010 — € 374, –
  Januari 2011 — € 733, –
  Januari 2012 — € 688, –
  Januari 2013 — € 744, –
  November 2014 ——————— € 396, –

  Zoals gisteren al geschreven, het jojoot lekker op en neer.

 • Erk

  Het valt me dat de frequentie van postings stijgt nu PM verder daalt.
  Zijn dat de laatste stuiptrekkingen?
  De storm voor de stilte.
  No one has left. Want in de straten waar bloed vloeit is het stil.

  Ik zie in de bewegingen van goud EN HUI dat de drukkers in de meerderheid zijn.
  Het lijkt er op dat de bodem er onder uitgeslagen is.
  Ik vraag me af WIE daar belang bij heeft?
  Het is nu op het niveau van 2010, dus eenieder die in die jaren gekocht heeft, zal nu met verlies moeten verkopen. Dat toch meer verkocht dan gekocht wordt is een akelige constatering. Akelig omdat het nog wel eens een aantal weken en maanden kan duren voor er iets omvalt, dat het goudsentiment kan doen keren.

 • Lalinea

  Participatie in de USA
  http://www.ninefornews.nl/90-jarige-man-opgepakt-voor-voeden-van-daklozen-laat-nu-dat-bord-vallen/

  En een gevalletje in Nederland!
  http://pauw.vara.nl/media/323788
  “Zal ik even vertellen wat mijn vader vindt!!!” (16:25) Het zal Godverdegloeiendego.go.ver..mme je zoon zijn, tevens staatssecretaris.

  Het wordt hoog tijd dat de samenleving even goed ge-reset wordt en degelijke types aan iedere lantaarnpaal wordt opgeknoopt en daar blijven hangen als voorbeeld en herinnering voor de toekomst.
  Dan mag voor mij part zelfs zilver op 2 euro staan en blijven voor de komende 30 jaar zolang dit tering tennif maar het zwijgen wordt opgelegd.

 • Jacco

  Wel hier nog 1tje.
  Een goede vriend of hij verstandig is laat ik er buiten.
  Vandaag 250 kilo zilver besteld.
  Volgende week in huis.
  Hij kan de BTW aftrekken, bedrijfsmatig.
  Hij hoeft geen muntjes te slaan, dat zal de wachttijden wel beïnvloeden.

 • lode

  Nog wat zilvermuntjes bij.”Afhandeling bestelling afhankelijk van beschikbaarheid”??Wat zou dat geven als er een echt tekort mocht komen??

 • marcel

  @Gerard de aandelencyclus gaat door dansen tot de muziek stopt .Dan dondert de hele boel in elkaar de elite vult zijn zakken en ?????banken gaan failliet ???de burger wordt uitgeknepen en het spel begint opnieuw mvg

 • Gerard

  Joop
  Hegt inderdaad iets over de vraag naar fysiek zilver. Maar zilver is helaas afhankelijk van vele andere factoren. Net als goud overigens.

 • marcel

  @joop Laat je niet foppen man 3 weken levertijd op baren zilver niks en dan helemaal niks aan de hand .
  Die zilver doktertjes moet je zo langzamerhand met een hele dikke korrel zout nemen

 • Gerard

  Marcel
  Klopt. Op dit moment niet.
  Maar ik zoek de vroege signalen. Maar parabolisch wordt altijd gevolgd met correctie. Een van de weinige zekerheden op de TA.

 • Joop

  Het zegt wel degelijk iets over de vraag naar fysiek zilver.
  Er zijn genoeg (bij)kopers. Ik ben benieuwd hoe het bij de andere mints is.

 • marcel

  @Joop ;dat stelt helemaal niks voor hoor?

 • Joop
 • Amstel (Bob)

  Beste Temp, inderdaad, u bent een van die vele critici :)
  Ik spreek trouwens over “euro” en “eurolanden”, is iets anders dan Europa, dat terzijde…

  Stelt u zichzelf eens de ‘WAAROM? vraag’, inhoudelijk op uw eigen post…
  -opdat France dan fijn verder kon potverteren?
  -om Duitsland lekker dwars te zitten?
  -om Belgie fijn te pesten?
  -……..?
  -zou er misschien een hoger doel achter de Euro schuilen?? Soms? Misschien?

  De Gaulle predicted the dollar crisis in 1965 and advocates the gold standard. http://www.youtube.com/watch?v=eYgnGAr3-kM
  Er werd middels de euro gekozen voor goud, maar wel te verstaan in een “modern jasje”, en niet middels de starre, onwerkbaar gebleken, goudstandaard.

 • marcel

  @Gerard geen technische analyse die op het moment de PM prijzen iets zinnigs kunnen weerspiegelen [in mijn inziens]

 • Jacco

  Gaan alle grondstofprijzen terug naar hun basic!
  En komen prijsopdrijvingen dan niet meer voor, dan eindigen we waarschijnlijk bij gemiddeld 5 voor het zilver de komende 25 jaar!
  Dat is voor menige dan een dure literprijs voor dit vaarwater!
  Dan maar duimen dat de hele boel in elkaar stort, kan de zilver en goudprijs weer omhoog!
  Of misschien ook niet?
  Dat is het hele punt waar alles om draait, niemand kan het je vertellen.
  Misschien kunnen we beter met zn allen deze site verlaten.
  En volgend jaar op 5 december eens kijken hoe we er voor staan en kijken wat zwarte, gele of groene piet voor ons in zn zak heeft zitten.