Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Kortgeleden was het weer Prinsjesdag. Alle plannen voor het komende jaar werden door de koning bekend gemaakt. Voor de portemonnee het niet veel positiever worden. De koopkracht zal namelijk niet vooruitgaan. Dat terwijl er wel een sterk groeiherstel wordt verwacht.
Het kabinet voert lastenverlichtingen door maar deze zullen helaas niet als gevolg hebben dat mensen iets merken in hun portemonnee. Dat ondanks dat het economisch herstel sterk verwacht te zijn. Zelfs sterker dan werd verwacht.
Economische groei
De verwachte economische groei voor 2022 bedraagt 3,5%. In 2021 was dit een groei van 3,9%, aldus het Centraal Planbureau (CPB). Dit duidt aan dat de Nederlandse economie er relatief goed vanaf komt. Dit is het gevolg van de steun die vanuit de overheid geboden is. Het CPB verwacht daarom dat eind dit jaar de Nederlandse economie zelfs groter is dan het voor de coronacrisis was.
In het geval van een nieuwe lockdown, wat niemand natuurlijk wil, zal de economie ook blijven groeien. Het zal dan wel minder zijn en zo’n 3,3% bedragen. Vorig jaar was dit 2,2%.
Koopkracht
Wat betreft koopkracht zal er echter weinig veranderen. Voor het gemiddelde huishouden stijgt de koopkracht volgend jaar met 0,1%. Het is echter het geval dat dit voor gemiddelde huishoudens geldt. 5% van de huishoudens zal namelijk met 0,7% of meer erop achteruitgaan, waar een andere 5% zal er met 0,8 op vooruit gaat.
Mocht de huidige inflatie doorzetten en stijgen lonen en uitkeringen niet mee, dan zal de koopkracht voor veel mensen omlaaggaan.
Onderzoek Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt het er niet rooskleurig uit zien voor velen. Zij zeggen dat er al veel huishoudens niet goed kunnen rondkomen en dat grote groepen op dit moment structureel klem zitten. Het Nibud heeft de koopkrachtontwikkeling berekend voor 117 voorbeeldhuishoudens. Uit dit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld een alleenstaande zzp’er die 40.000 bruto verdient er met €6 per maand achteruit op gaat.
Goud om koopkracht te behouden
Zoekt u een manier om uw koopkracht te behouden? Dit kan door middel van goud. Goud is staat al decennialang bekend als een waardevast goed. Investeren in goud helpt u uw geld vast te zetten en uw koopkracht te bewaren. Bij The Silver Mountain investeert u gemakkelijk in goud van hoge kwaliteit. Dit kan in de vorm van gouden munten en goudbaren.