Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiƫle wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Korte update: Silver Eagle zilveren munten blijven enorm populair

15-07-2013 Rolf van Zanten

De United States Mint, het Amerikaanse munthuis waar de Silver Eagle munten worden geslagen, bericht over een aanhoudend grote vraag naar de zilveren beleggingsmunten.

Dit jaar heeft het munthuis al ruim 25 miljoen exemplaren verkocht van de Silver Eagle en dan in slechts zes maanden tijd. Ondanks het feit dat de zilverprijs afgelopen maand daalde tot niveaus niet gezien sinds 2010 blijkt de vraag naar fysiek zilver lastig bij te benen. Het munthuis is nog steeds bezig om achterstanden weg te werken en nieuwe orders te verwerken.

silver-eagles-afzet

Alle zes maanden van 2013 staan in de top twintig van bestverkopende maanden sinds de introductie van de Silver Eagle munt in 1986. Ook andere munthuizen, waaronder de Royal Canadian Mint uit Canada berichten over grote hoeveelheden aan zilveren munten die worden verkocht.

Bij The Silver Mountain merkten we het afgelopen halfjaar dat de beschikbaarheid van de zilveren munten niet altijd was gegarandeerd. Op momenten waarop de zilverprijs sterk steeg of daalde, of op momenten waarop er door belangrijk nieuws veel vraag ontstond naar fysiek zilver (Cyprus crisis) liepen levertijden en premies flink op. Op een gegeven moment waren sommige munten niet eens meer te koop, omdat het munthuis niet nog meer muntenorders kon verwerken. In ieder geval hebben we een ruime voorraad aangelegd om op die manier zo veel mogelijk zilver uit voorraad te kunnen blijven leveren en toekomstig mogelijke levertijden te minimaliseren.

 • Nadja

  Gerard, ik vond volgende comment op een site mbt de valuta en PM:
  Comment by Andy – 26 July 2013
  I think people are done covering this week. Most likely we head down from here. Word on the street here in Asia by many have Gold at just over $900 and to drop from here. If QE tapers the Dollar gets stronger and the Metals drop while Asian currencies drop. When the USD was weak and the Asian currencies were strong the price of Gold and Silver was high but as the Dollar got stronger and Asian currencies weakened the metals like Gold and Silver went in for a beating. Right about when the YEN tanked from around 77 to the USD is when Gold tanked as well.
  Wat denk je, komt het overeen met jouw opvattingen? QE heeft de dollar toch sterker gemaakt tov andere currencies mn van landen die veel exporteren naar de VS, omdat de inflatie geexporteerd wordt. Tapering zal dan toch de dollar minder sterk maken met hogere PM-prijzen tot gevolg.

 • Erk

  Gerard, ik heb gezien dat de USD en EUR na in mei heel hoog tov YEN gestaan te hebben, en met daling daarna, nu weer naar de hoge waardes stijgen. Vrees je ervoor dat het gaat doorschieten? En kan dan het volgende scenario ontstaan? Stel Japanse Yen wordt minder waard, dan vermindert de belangstelling voor de JPY, dus minder aankopen van Japanse staatsobligaties, dus rente moet omhoog om ze aantrekkelijk te houden en dat betekent weer dat de kosten van de torenhoge staatsschulden (230% van BBP) een te hoog beslag op de overheidsuitgaven gaan nemen.

 • Erk

  Gerard, je had eerder al aangegeven dat de reden voor de recente goudprijsstijging naar 1300+ gelegen was in de versterking van Abe zijn positie in de Japanse senaat na verkiezingen. Wat zie je nu concreet gebeuren in de stand van de Japanse Yen, de Nikkei en wellicht de stand van de rente aldaar wat blijkbaar de verkeerde kant op gaat?

 • Gerard

  Erk,
  ABNAMRO is een staatsbank tegenwoordig. Politieke invloed dus.
  Een crisis, of beter schuldencrisis , gaat niet voorbij door schulden te verhogen. Zeker niet als deflatie blijft dreigen. De schulden gaan alle overheden breken.
  Bij een prijs van 900 voor goud zijn alle goudmijnen gesloten. Die amro bank. bevolking wat voorliegen, net politici. Dat 900 zie ik nog niet zo snel. 5000 ook niet trouwens.
  Wacht maar, ….. Op de Japanse Yen !

 • Erk

  Gerard, ik begrijp je advies denk ik en ik kan me er in vinden. Houd ons svp updated hier met je laatste inzichten. Bedankt alvast.
  En ik heb goed begrepen dat jij de ABNAMRO prijsverwachting van 900 euro voor goud in 2015 niet reeel vindt. Of heb ik het mis?
  ABNAMRO is wel slim door te stellen dat men verwacht dat de crisis dan voorbij is, kortom het weer lente is. Kunnen ze zich tzt achter verschuilen. Wij weten hier beter, dat de winter nog wel enkele jaren gaat duren. Gerrit Zalm is een politicus die liever blijft lachen, net als Rutte.

 • Gerard

  Erk
  Of je nu goud koopt of nog even wacht, is ieder voor zich natuurlijk.
  Te duur heb je het in ieder geval niet, ook al zou het nog even terug naar de bodem gaan.
  Belangrijk is dat jegoed de grafiek bestudeert.
  Het is ook niet altijd zeker dat er een kleine correctie komt, maar het patroon is er wel naar bij goud.
  Als je wacht tot 1400 weet je zeker dat de uptrend is ingezet.
  Het is iets wat je voor jezelf vooraf bepaalt, aan de hand van de grafiek.
  En nooit treuren als je niet precies de bodem hebt getikt. De grootste run komt meestal pas na 2 maanden uptrend.

 • Lamberto

  @Erk

  Bekijkt u de inhoud van onderstaande link.
  Hierna moet u zich de vraag stellen of het belangrijk is dat goud een paar procent meer of minder kost.
  Ik denk dat als deze enorme luchtbel ontploft, de chaos in de wereld niet is te overzien.

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/157486/adembenemende-beelden-van-chinese-spooksteden.html

 • Erk
 • Erk

  Gerard, begrijp ik nu goed dat we beter nog even kunnen wachten met aankopen van goud?

 • Gerard

  Dus nu even rustig afwachten totdat er een hogere bodem gezet is rond 1250 a 1270. Daarna kijken of je ook de middellange downtrend verlaten is.

 • Gerard

  Erk
  Simpel. Een bodem is vaak moeilijk te voorzien. Vaak kan het nog een tandje lager.
  Daarom is het beter met minder risico om een stukje boven de bodem te kopen. Mits de uitbraak in het downtrendkanaal een feit is. Vaak is het beter daar ook de “on balans volume” indicator erbij te pakken. Dit moet dan ook in een stijgende lijn staan. Liefst meerdere weken tot 2 a 3 maanden. Hieraan kun je zien dat de interesse weer stijgende is. Ofwel, de kopgroep. Dan ben je het peleton nog ruim voor.
  Dus net als er een duidelijk verkoopsignaal is(20% over de top), zo is er ook een duidelijk koopsignaal. Al is die soms moeilijker.
  Die koop en verkoop criteria is iets wat ik niet zelf verzin. Proffesionele handelaren en institutionelen hanteren deze ook. Dit is ooit vastgesteld uit vele analyses.

 • Erik

  Gerard, begrijp ik goed dat je verwacht dat er een bodem gelegd is bij vermoedelijk 1250-70 en dat va daar uit de weg omhoog is ingezet? Zo ja wat houdt dit in voor koopadviezen? Hoe dichter bij die bodem hoe beter de prijs? Wat zegt je analyse over de uptrend ontwikkeling?