Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Korte update: Silver Eagle zilveren munten blijven enorm populair

15-07-2013 Rolf van Zanten

De United States Mint, het Amerikaanse munthuis waar de Silver Eagle munten worden geslagen, bericht over een aanhoudend grote vraag naar de zilveren beleggingsmunten.

Dit jaar heeft het munthuis al ruim 25 miljoen exemplaren verkocht van de Silver Eagle en dan in slechts zes maanden tijd. Ondanks het feit dat de zilverprijs afgelopen maand daalde tot niveaus niet gezien sinds 2010 blijkt de vraag naar fysiek zilver lastig bij te benen. Het munthuis is nog steeds bezig om achterstanden weg te werken en nieuwe orders te verwerken.

silver-eagles-afzet

Alle zes maanden van 2013 staan in de top twintig van bestverkopende maanden sinds de introductie van de Silver Eagle munt in 1986. Ook andere munthuizen, waaronder de Royal Canadian Mint uit Canada berichten over grote hoeveelheden aan zilveren munten die worden verkocht.

Bij The Silver Mountain merkten we het afgelopen halfjaar dat de beschikbaarheid van de zilveren munten niet altijd was gegarandeerd. Op momenten waarop de zilverprijs sterk steeg of daalde, of op momenten waarop er door belangrijk nieuws veel vraag ontstond naar fysiek zilver (Cyprus crisis) liepen levertijden en premies flink op. Op een gegeven moment waren sommige munten niet eens meer te koop, omdat het munthuis niet nog meer muntenorders kon verwerken. In ieder geval hebben we een ruime voorraad aangelegd om op die manier zo veel mogelijk zilver uit voorraad te kunnen blijven leveren en toekomstig mogelijke levertijden te minimaliseren.

 • Nadja

  Gerard, ik vond volgende comment op een site mbt de valuta en PM:
  Comment by Andy – 26 July 2013
  I think people are done covering this week. Most likely we head down from here. Word on the street here in Asia by many have Gold at just over $900 and to drop from here. If QE tapers the Dollar gets stronger and the Metals drop while Asian currencies drop. When the USD was weak and the Asian currencies were strong the price of Gold and Silver was high but as the Dollar got stronger and Asian currencies weakened the metals like Gold and Silver went in for a beating. Right about when the YEN tanked from around 77 to the USD is when Gold tanked as well.
  Wat denk je, komt het overeen met jouw opvattingen? QE heeft de dollar toch sterker gemaakt tov andere currencies mn van landen die veel exporteren naar de VS, omdat de inflatie geexporteerd wordt. Tapering zal dan toch de dollar minder sterk maken met hogere PM-prijzen tot gevolg.

 • Erk

  Gerard, ik heb gezien dat de USD en EUR na in mei heel hoog tov YEN gestaan te hebben, en met daling daarna, nu weer naar de hoge waardes stijgen. Vrees je ervoor dat het gaat doorschieten? En kan dan het volgende scenario ontstaan? Stel Japanse Yen wordt minder waard, dan vermindert de belangstelling voor de JPY, dus minder aankopen van Japanse staatsobligaties, dus rente moet omhoog om ze aantrekkelijk te houden en dat betekent weer dat de kosten van de torenhoge staatsschulden (230% van BBP) een te hoog beslag op de overheidsuitgaven gaan nemen.

 • Erk

  Gerard, je had eerder al aangegeven dat de reden voor de recente goudprijsstijging naar 1300+ gelegen was in de versterking van Abe zijn positie in de Japanse senaat na verkiezingen. Wat zie je nu concreet gebeuren in de stand van de Japanse Yen, de Nikkei en wellicht de stand van de rente aldaar wat blijkbaar de verkeerde kant op gaat?

 • Gerard

  Erk,
  ABNAMRO is een staatsbank tegenwoordig. Politieke invloed dus.
  Een crisis, of beter schuldencrisis , gaat niet voorbij door schulden te verhogen. Zeker niet als deflatie blijft dreigen. De schulden gaan alle overheden breken.
  Bij een prijs van 900 voor goud zijn alle goudmijnen gesloten. Die amro bank. bevolking wat voorliegen, net politici. Dat 900 zie ik nog niet zo snel. 5000 ook niet trouwens.
  Wacht maar, ….. Op de Japanse Yen !

 • Erk

  Gerard, ik begrijp je advies denk ik en ik kan me er in vinden. Houd ons svp updated hier met je laatste inzichten. Bedankt alvast.
  En ik heb goed begrepen dat jij de ABNAMRO prijsverwachting van 900 euro voor goud in 2015 niet reeel vindt. Of heb ik het mis?
  ABNAMRO is wel slim door te stellen dat men verwacht dat de crisis dan voorbij is, kortom het weer lente is. Kunnen ze zich tzt achter verschuilen. Wij weten hier beter, dat de winter nog wel enkele jaren gaat duren. Gerrit Zalm is een politicus die liever blijft lachen, net als Rutte.

 • Gerard

  Erk
  Of je nu goud koopt of nog even wacht, is ieder voor zich natuurlijk.
  Te duur heb je het in ieder geval niet, ook al zou het nog even terug naar de bodem gaan.
  Belangrijk is dat jegoed de grafiek bestudeert.
  Het is ook niet altijd zeker dat er een kleine correctie komt, maar het patroon is er wel naar bij goud.
  Als je wacht tot 1400 weet je zeker dat de uptrend is ingezet.
  Het is iets wat je voor jezelf vooraf bepaalt, aan de hand van de grafiek.
  En nooit treuren als je niet precies de bodem hebt getikt. De grootste run komt meestal pas na 2 maanden uptrend.

 • Lamberto

  @Erk

  Bekijkt u de inhoud van onderstaande link.
  Hierna moet u zich de vraag stellen of het belangrijk is dat goud een paar procent meer of minder kost.
  Ik denk dat als deze enorme luchtbel ontploft, de chaos in de wereld niet is te overzien.

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/157486/adembenemende-beelden-van-chinese-spooksteden.html

 • Erk
 • Erk

  Gerard, begrijp ik nu goed dat we beter nog even kunnen wachten met aankopen van goud?

 • Gerard

  Dus nu even rustig afwachten totdat er een hogere bodem gezet is rond 1250 a 1270. Daarna kijken of je ook de middellange downtrend verlaten is.

 • Gerard

  Erk
  Simpel. Een bodem is vaak moeilijk te voorzien. Vaak kan het nog een tandje lager.
  Daarom is het beter met minder risico om een stukje boven de bodem te kopen. Mits de uitbraak in het downtrendkanaal een feit is. Vaak is het beter daar ook de “on balans volume” indicator erbij te pakken. Dit moet dan ook in een stijgende lijn staan. Liefst meerdere weken tot 2 a 3 maanden. Hieraan kun je zien dat de interesse weer stijgende is. Ofwel, de kopgroep. Dan ben je het peleton nog ruim voor.
  Dus net als er een duidelijk verkoopsignaal is(20% over de top), zo is er ook een duidelijk koopsignaal. Al is die soms moeilijker.
  Die koop en verkoop criteria is iets wat ik niet zelf verzin. Proffesionele handelaren en institutionelen hanteren deze ook. Dit is ooit vastgesteld uit vele analyses.

 • Erik

  Gerard, begrijp ik goed dat je verwacht dat er een bodem gelegd is bij vermoedelijk 1250-70 en dat va daar uit de weg omhoog is ingezet? Zo ja wat houdt dit in voor koopadviezen? Hoe dichter bij die bodem hoe beter de prijs? Wat zegt je analyse over de uptrend ontwikkeling?

 • Gerard

  Sebassol,
  Was niet zo heel moeilijk te raden deze keer. Maar de hogere top die staat.
  De jonge uptrend begint vorm te krijgen.
  De bodem van de uptrend (mits die doorzet) zal ergens tussen 1250 en 1270 uitkomen.
  Even afwachten, maar als dat echt zo gaat lopen, dan zou die nieuwe hogere bodem al een mooi koopmoment kunnen zijn voor goud of mijnaandelen.

  Nogmaals, en ik zei het al vaak, OPLETTEN met de volatiliteit. Het zet je zomaar op het verkeerde been. Te veel speculanten weten dat ook en profiteren ervan.
  Om zeker te gaan op een bodem moet je OOK even geduld kunnen opbrengen.
  Je hoeft ook niet precies de bodem te pikken, moet je ook niet willen. Beter is het om te wachten totdat de bodem daadwerkelijk zichtbaar wordt.

  Beste Surf,
  Manipulatie zoals velen dat noemen, zijn heel vaak acties van speculanten. En die manipulatie/acties zal niet alleen de prijs doen stijgen, maar ook dalen. De volatiliteit.
  Ze kijken overigens naar dezelfde grafiek als wij. Ze gebruiken dan ook dezelfde weerstandspunten als wij (ik).
  Precies op die punten in de grafiek gaan de limits en stop losses automatisch hun werk doen.

 • Sebassol

  Knallen weer hard naar beneden, Gerard zijn vermoeden klopte inderdaad.

 • surf

  Geduld is een schonen zaak de kans is groot dat goud verder gaat dalen alleen manipulatie zal de prijs doen stijgen de komende maanden.
  Speculanten gaan massaal short op goud, zo blijkt uit onderstaande grafiek van Bloomberg. Het aantal uitstaande contracten is de afgelopen negen jaar nog nooit zo hoog geweest als nu! Er staan inmiddels ~140.000 contracten voor levering van goud open, goed voor een totaal volume van 14 miljoen troy ounce aan digitaal goud. We noemen het maar digitaal goud, want slechts een fractie hiervan zal ooit in fysieke vorm uitgeleverd worden. Toch is het leuk om te weten dat de uitlevering van alle 140.000 contracten een stapel goud oplevert met een gewicht van 435 ton (meer dan de actuele goudvoorraad van landen als Portugal of Turkije).

 • Q&Q

  MS65 Saint-Gaudens gouden munten zijn semi-zeldzaam. Het zijn gouden munten van voor 1933 die minder voorkomen dan de gewone gouden munten , maar die zeldzamer zijn dan de gouden munten voor verzamelaars. Het combineert het goede van beide waarbij het zeldzaam is, maar toch voldoende liquiditeit biedt. Daarom dat deze munten steeds noteren met een premie ten opzichte van de goudprijs.

  De laatste 12 jaar noteert de MS65 Saint-Gaudens met een gemiddelde premie van 142 % ten opzichte van de goudprijs. Sinds 2008 zit deze premie in een dalende lijn en momenteel betaalt u slechts een premie van 60 % ten opzichte van de goudprijs. De prijs voor MS65 Saint-Gaudens moet dus al meer dan 50 % stijgen om terug op de gemiddelde premie te komen, en let op; de premie zit terug in een stijgende lijn.

  http://www.beurs.com/2013/07/24/wat-is-nu-de-beste-manier-om-in-goud-te-beleggen/27368

 • Q&Q

  Er is 310.000kg Nederlands goud gestolen

  Geplaatst op 24 juli 2013

  Ok, het berichtje waar ik naar wil verwijzen ging over het verdwenen Duitse goud. Duitsland heeft net als Nederland haar goud in de handen van de VS moeten geven. De VS heeft (onofficieel) vervolgens het goud gewoon verkocht op de markt als onderdeel van hun financiële koersmanipulatie spelletjes, en zelfs dit goud gebruikt in financiële oorlogsspelletjes.

  Het Verdwenen Goud

  Duitsland wilde recentelijk een klein deel (300 ton) van dat goud terug, en kreeg te horen dat dit 7 jaar ging duren. Zeven jaar! Dat goud ligt duidelijk niet in de VS te wachten op Duitsland! Nu is in het nieuws dat het Duitse goud omgesmolten is in een grote smelterij in Hong Kong, en het ‘nu ligt bij de People’s Bank of China, de Reserve Bank of India en de Russische centrale bank.’ Aldus een voormalig Goldman Sachs medewerker. (Bron: Nederlandstalig hier en Engels hier)

  Nederland heeft slechts 11% procent van haar goud (67 ton, waarde 3 miljard) in eigen handen. Klaas Knot geeft toe, de rest ligt in Engeland, Canada, en…. Amerika (51%). In de handen van de Amerikanen, en die jongens kennen we ondertussen. Dus dat goud dat daar ligt… Wat zegt onze goud-manager Klaas Knot?

  Lees verder:

  http://langleveeuropa.nl/2013/07/er-is-310-ton-nederlands-goud-gestolen/

 • Q&Q

  Welvaart Nederlandse huishoudens in 1 jaar met € 240 miljard gedaald

  Xander 24-07-2013 15:31- in Economie, EU, Maatschappij

  Sinds invoering euro voert Den Haag in Nederland extreem liberaal beleid, maar in Europees verband juist extreem socialistisch

  De Nederlandse voedselbanken krijgen steeds meer ‘klanten’. In geen enkel ander land moesten de lagere inkomens percentueel zóveel inleveren.

  Uit statistieken van Credit Suisse blijkt dat de welvaart van de Nederlandse huishoudens tussen 2011 en 2012 met bijna € 240 miljard is gedaald, waarmee Nederland op het lijstje van 27 rijkste Westerse landen slechts op de 17e plek staat – ver achter crisisland Italië (plaats 4) en schuldenland België (5). Ook blijkt dat in vergelijking met alle andere landen de lasten tussen 2000 en 2012 in Nederland extreem ongelijk verdeeld werden en de armen veel armer werden, terwijl de rijken juist rijker werden.

  Met een gemiddeld vermogen van $ 61.880 staat Nederland bij lange na niet meer in de wereldtop. De Australiërs voeren met $ 193.653 de ranglijst aan, gevolgd door de Luxemburgers ($ 153.967) en de Japanners ($ 141.410). Opvallend: Japan heeft tegelijkertijd verhoudingsgewijs de hoogste schuldenlast van de hele Westerse wereld.

  Ook de 4e plek van crisisland Italië ($ 123.710) is opmerkelijk, zeker als bedacht wordt dat de Italiaanse huishoudens vorig jaar $ 2,078 biljoen kwijtraakten. Het blijkt dat het land dus meer dan voldoende geld heeft om zijn eigen financiële problemen op te lossen. Hetzelfde geldt voor de Belgen, die een zeer problematische staatsschuld hebben, maar met $ 119,937 (5e plaats) meer dan voldoende hun eigen boontjes kunnen doppen.

  Wrange cijfers voor Duitsers en Nederlanders

  De euro en de eurozone worden echter vooral door de enorme garantiestellingen van Duitsland en Nederland overeind gehouden. Des te wranger is de slechts 23e positie van de Duitse bevolking, met een gemiddeld vermogen van slechts $ 42.222. De Duitsers werden bovendien $ 1,936 biljoen armer. Alleen de Italianen en Fransen ($ 2,244 biljoen) raakten nog meer welvaart kwijt.

  Zelfs crisisland Spanje staat met een 20e plek hoger dan Duitsland ($ 53.292), en dat ondanks het feit dat de Spaanse huishoudens $ 873 miljard armer werden. Toch werden er al tientallen miljarden Europese belastingeuro’s in het Spaanse bankensysteem gepompt.

  Eveneens opvallend is dat de VS ($ 38.786) helemaal onderaan het lijstje met 27 rijkste landen staat. Toch nam nergens ter wereld de rijkdom van de huishoudens met zo’n enorm bedrag toe: $ 1,324 biljoen, en dat ondanks de ook in Amerika aanhoudende crisis.

  Nederlanders in 1 jaar € 240 miljard armer

  In Nederland zien we juist een omgekeerde trend. Wij burgers verloren in één jaar bijna € 240 miljard van onze welvaart, een daling van 12,4% en per volwassene 12,9%. Uit de statistieken van Credit Suisse blijkt tevens dat in geen enkel ander land waar hier cijfers over bekend zijn het aandeel van de lage inkomens in de welvaart zo sterk afnam als in Nederland. De onderste 10% verloor maar liefst -4,5% en de onderste 40% nog steeds -1,8%, waarmee Nederland het enige land is waar zo’n groot deel van de bevolking armer werd.

  De top 20% in Nederland bezit 78,5% van onze welvaart, de top 10% 62,7%. Alleen in de VS, Zwitserland, Noorwegen en Indonesië hebben de rijksten naar verhouding nóg meer van de totale welvaart in hun bezit.

  Extreem liberaal in Nederland, Extreem socialistisch in Europa

  De conclusie luidt dat er in Nederland sinds de invoering van de euro een extreem liberaal beleid is gevoerd (rijker steeds rijker, armen steeds armer), maar in Europees verband -door de enorme welvaartsoverdracht naar Zuid Europa, wat gezien de statistieken dus helemaal niet nodig is- juist extreem socialistisch.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/07/Welvaart-Nederlandse-huishoudens-in-1-jaar-met-240-miljard-gedaald

 • Nadja

  Gerard, ook deze grafiek laat weer een duidelijke verschuiving zien sinds dit jaar zien in de fysieke goudbewegingen. En dit betreft dus geen herallocatie van land 1 naar land 2 binnen de Londonse kelders waar je het vaak over hebt. Zwitserland is betrokken vanwege de aanwezigheid van smelterijen.
  https://twitter.com/KoosJansen/status/359988373244489729/photo/1

 • Lamberto

  Alarm, Alarm, Alarm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Phishing Chips: Sim card bug exposes users to surveillance & fraud.

  https://www.youtube.com/watch?v=Qj1TIn7BiQo

 • Lamberto
 • Sebassol

  @Gerard

  En wat als de prijs ook vandaag stijgt? is dat dan weer een slecht teken?

 • Stafke

  http://www.knack.be/opinie/columns/johan-van-overtveldt/belgische-staatsschuld-is-niet-104-5-maar-655-procent-van-het-bbp/opinie-4000356977313.htm

  Pfff, als je dat zo ziet…
  Het kan toch niet anders of dit wordt ooit
  Gerevalueerd?
  Of heeft schuld geen belang meer?
  Zo lijkt t toch wel.
  En wat als de rentes gaan stijgen?
  Impliciet, expliciet, whatever, maar geen enkel
  Bedrijf of huishouden kan zoiets volhouden.
  Waarom landen wel?

 • Gerard

  Goud ging gemakkelijk door de MA50. Dit was ook de uitbraak uit het downtrendkanaal.
  De volgende weerstand is 1400. Na 4 witte candles is de kans groot dat er morgen een rode komt. Zou wel gezond zijn.

 • Gerard

  Ron
  Dit ben ik zeker met je eens. Maar alleen zoals je zegt, pas in het nieuwe systeem.
  Het systeem met nieuwe munten en schuldenvrij. Alleen dus na het compleet afschaffen van dit systeem.
  Daar gaat dus niet zonder slag of stoot gebeuren. Je gaat mensen namelijk ALLES afpakken, pensioen, baan, salaris, spaargeld, alles. Alle bedrijven gaan eerst helemaal stoppen. Een bedrijf kan immers nooit draaien zonder liquiditeit natuurlijk. Kortom, dit is allemaal niet zo gemakkelijk.
  Maar ik bedoelde natuurlijk dit systeem. :)

 • Gerard

  Wat mij opvalt, is dat niemand de reden gezien heeft van de stijging van goud.
  Het waren de verkiezingen in Japan. Abe heeft dus nu ook een meerderheid in de senaat. Dit betekent letterlijk dat hij vrije baan heeft om nogmaals duizenden miljarden bij te printen. Hij heeft aangekondigd dat hij dat ook zeker gaat doen. De Yen zit zo vreselijk vol met schuld, die MOET door het putje.
  Maar, en nu komt het, de globale economie en monetaire systeem is zo EEN geworden, dat dit over zal slaan naar andere valuta’s.
  Het blijft dus heel spannend de Japanse vernietiging van de Yen te volgen.

 • Gerard

  Nadja
  Re. Gerard, is het echt onmogelijk dat de voorraden op zijn?

  Zeker niet onmogelijk. Maar ik moet het eerst nog eens zien.
  Probleem is namelijk dat goud niet verbruikt wordt. Al eeuwen lang uit de grond gehaald, wordt dus steeds opgestapeld opnieuw onder de grond. Het is een hele grote berg inmiddels!
  Maar nogmaals, zeker niet onmogelijk. Maar niemand die het zeker weet. Ook Sinclair niet.

 • Sebassol

  Ik denk dat het spelletje van geld bijdrukken net zolang doorgaat totdat de ‘mensen’ echt niks meer hebben (drinken en voedsel) en ze in opstand komen, en hopelijk heeft de overheid dan niet dermate veel controle d.m.v. leger en politie dat deze mensen worden afgeschoten.

 • Sebassol

  Morgen weer wat Sandstorm aandelen bijkopen, net wat geld van mijn spaarrekening naar mijn broker overgemaakt.

 • dave

  Hoe zie jij het eindspel dan Sebassol?

 • ron

  De candles blijven er mooi uitzien.
  1400 en 22 kan er zomaar staan op vrijdag

 • Sebassol

  Mooi voorbeeld Dave, lijkt me ook aantrekkelijk om uit te voeren maar toch denk ik dat dit helaas niet zal gebeuren.

 • dave

  Ron, een goud standaard is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid (euro) een vast gewicht aan goud is.

  Dit beperkt de overheid in het maken van staatsschuld. Zoals Gerard terecht zegt, dit gaat nooit meer gebeuren.

  Het eurosysteem is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid (euro) een flexibel gewicht aan goud is. De truuk is niet om de euro te devalueren maar om goud te revalueren. Alle financiele assets zullen in waarde dalen t.o.v. goud. Daarom is goud asset nr. 1 op de ECB balans.

 • Nadja

  Gerard, is het echt onmogelijk dat de voorraden op zijn?
  http://www.cdfund.com/blog/gaat-de-comex-kopje-onder/

  Wat voor mij ook een reden is dat dit een niet onaannemelijk scenario is, is dat goud over een tijdsperiode van 12 jaar alleen maar in waarde gestegen is, hetgeen geresulteerd heeft dat de mensen die het goud onder alle omstandigheden willen behouden nu eigenaar zijn en degenen die er minder in zien hebben doen verkopen.

 • Lamberto

  @Ron

  U hebt gelijk.
  We leven midden in het computer tijdperk, waar het een fluitje van een cent is om met een druk op een computertoets alles abrupt stop te zetten.

  Luister maar eens naar wat er op 26 september 1945 in Nederland gebeurde.

  Dus het invoeren van een volledig nieuw geldsysteem gedekt door goud, is geen utopisch denkbeeld.

  Minister van Financiën professor Lieftinck over de geldzuivering.

  http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.7073126.html

 • ron

  Re: Een goudstandaard werkt niet meer. Iedereen zou namelijk direct z’n fiatvaluta’s omruilen voor goud.
  Geen tijd voor: Vrijdags beslissing dat maandag de nieuwe munt komt.
  Devaluatie/omrekenkoers van duizenden procenten.
  Op maandag ben je te laat en is je spaargeld foetsie, de devaluatie wordt gebruikt voor de schuldenaflossing.
  Eigenlijk een soort hyperinflatie dus maar dan in 1 dag.
  Kan trouwens ook met het huidige systeem, de euro dus.
  Euro zover devalueren dat de schulden een schijntje zijn en dus een “makkelijkere” koppeling?
  Na ja…hoe dan ook..welke munt dan ook, met goud zit je eerst wel goed.

 • dave

  @Ron,

  Het eurosysteem is het nieuwe systeem. Geen vaste prijs voor goud, maar een prijs die meegaat met inflatie. De pionnen zijn gezet, zodra de dollar hyperinflateert zal de werkelijke prijs en waarde van goud naarboven komen.

  Een goudstandaard werkt niet meer. Iedereen zou namelijk direct z’n fiatvaluta’s omruilen voor goud.

 • ron

  Omdat ik hem zo mooi vindt.
  Afmaken met cup/handle en dan begint pas het echte werk.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/d1bddc7eb874e8b6e754e20e5bd478da.gif

 • ron

  En deze keer ben ik het met Gerard én Dave óneens:)
  Er kómt een goudstandaard, uiteraard níet in het huidige systeem, pas in het nieuwe systeem.
  Als alles weer gezond op een rijtje staat kunnen ze hem vervolgens weer loslaten, een blijvende standaard is géén optie, want idd…we moeten groeien.

 • Erk
 • dave

  @Gerard

  We zijn het dit keer eens! De goudstandaard komt nooit meer terug. Als je fiatvaluta’s koppelt aan goud dan beperkt dat de kredietverstrekking cq. geldcreatie en dat zet de rem op economische activiteit.

  Ludwig von Mises schreef:

  There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.

  De man had volkomen gelijk, “There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion”.

  Het eerste gedeelte ” “The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion” zien we nu voor onze ogen gebeuren in de Eurozone.

  Het tweede gedeelte ” or later as a final and total catastrophe of the currency system involved” zien we gebeuren met de dollar.

  In het dollarsysteem is goud een grondstof (commodity) en in het Eurosysteem is goud de belangrijkste financiele asset. De waarde van de Euro wordt elke 3 maanden getoetst aan het eikpunt goud.

  De dollar en daarmee de schulden van de VS worden weggehyperinflateerd en de euro blijft bestaan als betaalmiddel.

  De trigger voor een hyperinflaterende dollar kan het laten klappen van de derivatenmarkt zijn. De nieuwe $ 100,- met goudopdruk zullen in oktober worden gelanceerd..

  http://56f5e5898b4a6c6be68e-0b91698f43b84d76242df75b2ec44604.r40.cf1.rackcdn.com/100_MultinoteBooklet_en_PF_031210.pdf

 • Lamberto

  @Gerard

  Zeg nooit, nooit!
  Als het huidige economische kaartenhuis met veel geraas aan haar einde komt, weet je niet wat machthebbers die dan aan de touwtjes trekken gaan beslissen.
  Als miljarden mensen door bewust of onbewust handelen van beleidsmakers aan de bedelstaf zijn gebracht, is alles mogelijk.
  Zoals al aangegeven leefde Ludwig von Mises tijdens de goudstandaard periode.
  Desondanks is het interessant om zijn uitgangspunten te beluisteren.
  Vergeet niet, de afstand tussen beschaving en dierlijke driften is zo dun als een laagje vernis.

 • Gerard

  Lamberto,
  Het is allemaal gebasseerd op de goudstandaard. Helaas is dit achterhaalt. Ook sommigen hier geloven daar nog in.
  Vergeet het, het komt nooit meer terug. Is onmogelijk.
  Een goudstandaard kan alleen maar bij een kleine overheid die een overschot heeft op de begroting. Bovendien ook nog een kleine staatsschuld.
  Van dat punt groeien we steeds verder van af.

  Voor degenen die het nog niet wisten, de overheid moet leven van inflatie. Liefst zo hoog mogelijk. Hoe groter het begrotingstekort, des te groter moet de inflatie zijn. Inflatie is een verborgen belasting. En het moet tevens ook schulden laten verdampen.

 • Lamberto

  Vaak wordt de naam van de Oostenrijkse econoom en filosoof Ludwig von Mises op dit weblog aangehaald, mede doordat zijn theorieën door velen van grote waarde worden geacht.
  Enige tijd geleden heb ik hier een link geplaatst met verwijzingen naar pdf bestanden van boeken die door het von Mises instituut waren uitgegeven.
  Daar het volgens mij ook interessant is om deze grote geleerde zelf zijn theorieën te horen uitleggen, plaats ik hier een geluidsvideo.
  Ludwig von Mises leefde van 1881 tot 1973.
  Tijdens deze periode was de goudstandaard nog aanwezig.
  Voor diegenen die meteen beginnen te roepen, ik luister niet want hij leefde tijdens de periode van de goudstandaard, of menen dat ik als een moeder papegaai de lectuur voor kauw om deze daarna aan hen aan te reiken zeg ik: “doe zelf eens een poging om kennis tot u te nemen”.

  Ludwig von Mises Speaks: On Money (1969)
  http://www.youtube.com/watch?v=cle9IWPrBBs

 • Lamberto

  Op het moment dat we ons hier in Nederland druk maken over onbenulligheden, wordt elders in Europa veel geld verdient.
  Dit komt de werkgelegenheid natuurlijk ook ten goede.
  Lees maar eens hoe het er in Denemarken aan toe gaat.

  die Nerzindustrie in Dänemark boomt. In der Juni-Auktion der Kopenhagen Fur – der weltgrössten Nerz-Auktion – ist der Durchschnittspreis erneut um 6% angestiegen. Abnehmer sind vor allem Russland und China. «Während vor zehn Jahren bloss 50 chinesische Händler nach Kopenhagen reisten, stellen sie jetzt die Mehrheit der 850 Käufer», schreibt Kollegin Ingrid Meissl Årebo. Pelz gilt in den beiden Ländern als Luxussymbol und gehört seit Generationen zur traditionellen Garderobe. Slogans aus den frühen neunziger Jahren wie «lieber nackt als im Pelz» scheinen auch auf den Laufstegen dieser Welt in Vergessenheit geraten zu sein. Zwei von drei Designern verarbeiten in ihren Kreationen wieder Felle. In Dänemark hört man fast nur lobende Worte für die wirtschaftlich bedeutende Branche.

 • Amstel (Bob)

  Gewoon met de neus op het beeldscherm blijven …

 • Gerard

  Overigens jezelf niet te snel rijk rekenen.
  Vandaag ging de USD index behoorlijk onderuit. Nogal logisch dat goud dan stijgt.
  De USD index kwam van 85 naar 82 in een paar dagen. Is toch fors.

  Goud staatop de weerstand MA50 op precies 1333. Dit wordt morgen verder getest. Het zal ook sterk van de waarde van de USD afhangen voor wat de goudprijsdoet.

 • Gerard

  Nadja
  In mei dit jaar was er inderdaad het vermoeden dat er goud daadwerkelijk verscheept zou worden.
  Maar dat hangen ze o s niet aan de neus. Dat weten we niet. Blijven vermoedens.
  De links die je gaf, bij eentje, staat TRADES. Het gaat van de ene hand naar de ander, maar hoeft totaal niet van de plaats te komen. Van de VS weet ik niks,, maar Londen zou in dezelfde kelder goud van de hele wereld hebben liggen. Daar zijn dagelijks trades voor extreem veel geld, maar het goud blijft in depot.
  We weten het niet, het blijven vermoedens. Ik zeg ook niet dat de verscheping vank 100 ton niet zou kunnen. Het kan best, lijkt mij ok heel verstandig als ze het deden. Ook Duitsland en Venuzuela hadden al fysiek verscheping gevraagd. Je zult helaas nooit horen hoe dit af gaat lopen.

 • ron

  Hier moet hij even doorheen dan is 1425 de volgende halte.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/978725ecc89979d602d3690133a6eb7e.gif

 • Nadja

  Correctie: Sinds begin van dit jaar is 100T (ipv 200T) van VS naar China gegaan. Bijna 200T waren totale exporten van VS naar rest vd wereld.

 • Nadja

  Gerard, ik adviseer je kennis te nemen van de fysieke in/outflow data van @KoosJansen
  Sinds begin van dit jaar is 200T van VS naar China gegaan: https://twitter.com/KoosJansen/status/359388357006086144/photo/1
  Door Shanghai fysiek uitgeleverd sinds b/2013:
  https://twitter.com/KoosJansen/status/358259179753992192/photo/1
  Dit zijn fysieke flows die vergeleken met het verleden ongekend hoog zijn.
  Ook is bekend dat de smelterijen in Zwitserland de afgelopen maanden overproductie gedraaid hebben, ook een fysieke activiteit dus, en geen verplaatsing binnen de GLD-kelders.
  Als China het verworven goud wil behouden kan het mi wel eens moeilijk worden om de ETF-voorraden weer op het juiste niveau te brengen passend bij de hogere goudprijs.

 • Gerard

  Nadja
  Een zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer. Goud is voorlopig ook de speelbal geworden van speculanten en hedgefunds. Dit creeert hoge volatiliteit.
  GLD en ook Sprott hebben grote hoeveelheden verkocht, dat is waar. Dat dit meteen weer hersteld zoals het was, iets iets te voorbarig.
  Niet meteen denken dat de voorraad goud opeens op is. Goud wordt namelijk niet geconsumeerd. Het wisselt alleen van eigenaar. Een papieren wissel. Het blijft gewoon op de plek liggen waar het al 50 jaar lag. Daarbij wordt goud ook verhuurd.
  Wij hebben wel inzicht in de handel, maar niet in de echte fysieke verplaatsing. GLD goud ligt in Londen, het grootste gouddepot ter wereld.

 • Nadja

  Gerard, als nu de goudprijs omhoog gaat, betekent dat niet dat men ook de onderliggende goudvoorraden van GLD en COMEX weer moet gaan aanvullen?
  En als werkelijk die fysieke vraag uit China echt zo hoog geweest is in de afgelopen maanden, kan dat dan inhouden dat het moeilijk wordt om fysiek te verwerven? En wat dan als het er niet is? Ooit al eens zo’n scenario meegemaakt?

 • Sebassol

  Sandstorm E&M is ook flink gezakt, ik weet nog wel dat die vorig jaar tegen de $0,60 cent zat, nu na reversed split 1:10 nog maar $1,86.

  Binnenkort maar flink wat bijkopen dan??

 • Gerard

  De zwaardere 1300 weerstand is met kracht gebroken. Vooral die kracht is een sterk opwaarts signaal. Een terugval naar 1250 is nog steeds mogelijk, maar dan staat er een derde hogere bodem plus 2x hogere top.
  De eerstvolgende weerstand is de MA50.

 • Gerard

  Erk
  Re. Gerard: dank, ik kon je bijdrages van 1:06 en 1:12 goed volgen, behalve het volgende: “Komt ook nog bij dat de huidige technologie steeds meer arbeidsplaatsen overbodig maakt. Terwijl technologie en innovatie juist heel goed is voor de economie.” Wat wil je hiermee in het kader van het thema mee zeggen?

  Denk eens aan de onbemande tankstations? De techniek die dit mogelijk maakt. In de industrie zijn honderden van zulke voorbeelden. Gaan onbemande supermarkten of horeca ooit volgen? De voorbekauwde belastingaangifte heeft ook duizenden balastingadviseurs geholpen naar een andere baan. En zo kun je veel verzinnen. In de VS maken multinationals hogere winsten door veel personeel overbodig te maken. Vandaar dat hoge economische groei niet meer in verhouding staat met de werkloosheid. Bernanke weet dat ook wel, en daar heeft hij geweldige hoofdpijn van.

 • ron

  Q&Q:
  De grootste roof uit de geschiedenis treft niet alleen je spaargeld, zelfs het goud is foetsie.
  Wat een prachtpartner is dat toch die yank:)
  Dit komt pas weer goed na héél veel geweld.
  50 jaar na WOii zeiden we nog…kutmoffen.
  Over 50 jaar zeggen we nog..kutyanks.

 • Q&Q

  “Hedgefonds-Manager: Das Gold der Bundesbank ist weg”

  Der Hedgefonds-Manager William Kaye sagt, es sei naiv zu denken, die Bundesbank würde ihre in den USA gelagerten Goldreserven jemals zurückbekommen. Das ehemals „deutsche“ Gold gibt es als solches nicht mehr. US-Banken haben es von der Fed erhalten, um den Goldpreis zu drücken. Die Goldbestände gelangten auf den Markt. „Deutschland wird das Gold nie wieder sehen“, so Kaye.

  Lees verder:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/21/hedgefonds-manager-das-gold-der-bundesbank-ist-weg/

 • dave

  @Erk

  De dollar is privaat eigendom van Anglo zionistische bankiers en heeft geen goud als backstop. Deze federal reserve note zal dus d.m.v. hyperinflatie verdwijnen. Alle schulden betaald met geinflateerde dollars.

  De US Treasury heeft wel goud (8000 ton) en zal waarschijnlijk met een dollarsysteem komen welke gelijk is aan het eurosysteem en dat van de BRICS. Dus geen goudstandaard omdat de US Treasury haar goud dan meteen kwijt is.

  Hoogstwaarschijnlijk zal e.e.a. gepaard gaan met een re-educatieprogramma om met de zionistische/marxistische leugens van de afgelopen 100 jaar af te rekenen.

  We gaan een betere wereld tegemoet!

 • Erk

  dave, ik doel dan met name op de acceptatie van goud door de Yankees, die het helaas nog voor het grootste deel voor het zeggen hebben.

  en ja, zilver doet niet mee. Als de economie verder instort, zal de vraag naar zilver ook (deels) meedalen.

 • dave

  Goud maakt sinds de komst van de euro reeds deel uit van het monetaire systeem. Asset nr. 1 op de balans van de ECB.

  Zilver doet niet mee dus u bent reeds gewaarschuwd.

 • Erk

  Nico, ik mis in de lijst het advies wanneer het beste goud aan te kopen.
  Vandaag misschien, want het gaat nu hoger, van misschien wel een niveau om nooit meer op terug te keren?
  En denk je dat goud een onderdeel wordt van het nieuwe monetaire systeem, zoals je beschrijft?

 • Nadja

  1319 nu.
  + goed voor mijn mijntjes
  – maar 1321 is nog steunpunt voor de beren

  Wat denk jij er van Gerard?

 • Lamberto

  Marc Faber zegt:

  “Das Geld ist bei den Banken nicht mehr sicher”

  http://www.format.at/articles/1330/938/362545/das-geld-banken

 • Nico

  We staan nog voor minsten 5 jaar crisis

  Volgens de Global European Anticipation Bulletin vinden historici de crisis van 2008 een opwarmer voor een nog veel grotere crisis die nog moet komen. Heel de wereld zal mee gesleurd worden in een nieuwe crisis, vermoedelijk al dit jaar. Het ene land zal harder geraakt worden dan het andere, maar er is geen ontkomen meer aan.

  Volgens G.E.A.B. is dit het stappenplan van de volgende crisis:
  •Eind 2013 – Financiële impact: Een crash van de aandelenmarkten, vooral in Japan en de Verenigde Staten. Banken kunnen niet meer gered worden door de overheden en bail-ins komen in de plaats.
  •Eind 2013 / begin 2014: De financiële crisis vloeit door naar de economie waardoor de wereldeconomie in een recessie terecht komt.
  •2014 – sociale impact: Werkloosheid explodeert en een zwakkere dollar ondermijnt de koopkracht van de Amerikaanse bevolking. Sociale opstanden nemen toe.
  •2014 – 2015 – Internationale aanpak van de crisis: Europa en de BRICS-landen zetten een nieuw monetair systeem op en leggen de basis voor een globale overheid.
  •2015: De minst getroffen regio’s hebben de crisis verteerd.
  •2018 – 2020: De hardst getroffen landen zoals de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk herstellen zich van de crisis met een sterke daling van de levensstandaard en een belangrijk verlies aan globale invloed als gevolg.
  http://www.beurs.com/2013/07/22/in-2018-is-de-crisis-voorbij/27216

  Dit zou zomaar realiteit kunnen worden,ik neem het er nog maar even van,ik start mijn boot en spring regelmatig in de plomp,dit weer is zeldzaam in nederland.

 • Erk

  Gerard: dank, ik kon je bijdrages van 1:06 en 1:12 goed volgen, behalve het volgende: “Komt ook nog bij dat de huidige technologie steeds meer arbeidsplaatsen overbodig maakt. Terwijl technologie en innovatie juist heel goed is voor de economie.” Wat wil je hiermee in het kader van het thema mee zeggen?

 • Sebassol

  Goud door de weerstand?? $1317,- nu.

 • Gerard

  Erk,
  Wat vergelijk betreft 30er jaren en nu, moet je ook in de gaten houden in welke rollen ieder zit ingedeeld. De debtors of de creditors. De rollen zijn namelijk omgedraaid !!!!!!!!!!!!!
  De landen die geld uitlenen, en de landen die geld lenen, zijn dus omgekeerd.
  In de 30ers leende VS alle staatsschuld van Japan. Nu moet de VS zelf lenen. En niet zon beetje ook.

 • Gerard

  Erk
  Pas op!
  Dat aandelen stijgen wil PERSE NIET zeggen dat we uit de winter zijn !!
  Sterker nog, de vertrouwde correlatie tussen economie en aandelen is er ook niet meer.
  Ook dat de amerikaanse economie iets groeit, zegt ook NIETS over de arbeidsmarkt.
  De oude correlaties uit de herft, jaren 90, moet je vergeten.
  Dit zijn andere tijden. Alles reageert dan ook anders op elkaar.
  Komt ook nog bij dat de huidige technologie steeds meer arbeidsplaatsen overbodig maakt. Terwijl technologie en innovatie juist heel goed is voor de economie.

 • ron

  En goud batst dwars door de 1300

 • Erk

  Gerard, re: Vanaf 1937 had men in de VS het dieptepunt gehad. De hele oorlogsjaren heen stegen aandelen in de VS. Iets wat niemand snapteen niemand verwachtte

  Zou het kunnen cq suggereer je dat, als 2008 met 1929 gelijkgesteld wordt, dat de VS nu anno 2013 ook weer uit de winter is en het voor Europa nog enkele jaren langer gaat duren?

 • Gerard

  Ron
  Re. De amerikaanse autoriteiten overwegen een verbod in te stellen in grondstoffenhandel door banken!

  Daar zijn ze al jaren over bezig, maar er verandert niets.
  Het probleem is de speculatie op de futures vele malen groter is dan de handel in grondstoffen zelf. Het maakt grondstoffen onnodig volatiel wat de handel niet ten goede komt.
  Dus dit probleem speelt echt niet alleen bij goud en zilver.

 • Gerard

  Edwin
  De aandelenbeurs reageert vanaf 1929 precies hetzelfde als vanaf 2008 tot nu.
  Harde crash, opleving, weer harde crash. De DJ steeg 100% tussen 1931 tot 1933.
  Het grote verschil zit in hetfeit dat er toen een goudstandaard was in bijna alle valutas, en nu niet.
  Tweede verschil is de globalisatie in economie, wat in de jaren 30 niet het geval was.
  Maar net als nu waren de beurzen in de jaren 30 heel heftig volatiel. Vele minicrashes.
  Vanaf 1937 had men in de VS het dieptepunt gehad. De hele oorlogsjaren heen stegen aandelen in de VS. Iets wat niemand snapteen niemand verwachtte, men noemt het wel DE Warren Buffet tijd.

 • Ron

  De amerikaanse autoriteiten overwegen een verbod in te stellen in grondstoffenhandel door banken!

 • Enrico

  @Gerard
  “De ontslagvergoedingen is waar ze bang voor zijn. Als je moet ontslaan, dan gaat het meestal slechter met het bedrijf. En dan zijn die ontslagvergoedingen nog een trap na richting faillisement.”

  Daar zijn we het eens. Een bedrijf dat in moeilijkheden zit moet door zo’n regeling niet verder in de problemen geraken. Daar zou een andere oplossing voor gevonden moeten worden. Is ook in het belang van de werknemers die nog wel een baan bij datzelfde bedrijf hebben!

 • Nico

  Wat is geld? – Deel 2

  Op dit moment is de economie verwikkeld in een strijd tussen inflatie en deflatie. Wanneer bedrijven en banken zoals GM, Chrysler, Fortis, Lehman Brothers, enzovoort failliet gaan, verdwijnen honderden miljarden, ook de investeringen in aandelen die mensen kochten die ze hadden kunnen inwisselen voor geld om te besteden. Dat is deflatie, maar in een gezond geldsysteem, waar het geld een grondstof vertegenwoordigd, als bv. goud, kan het niet verdwijnen, het eigendom zou zijn veranderd, maar nooit verdampen. Maar in een valuta-systeem waar geld kan worden gemaakt naar wil, kan het ook net zo gemakkelijk verdwijnen als het is gemaakt…………………………………………………http://www.edelmetaal-info.nl/2013/07/wat-is-geld-deel-2/

 • Edwin

  Aardige achtergrond film over het denkbeeld in de geweldige periode voor 1929.
  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-20/crash-1929

  Nu worden er regelmatig beurs records gebroken. De “New Era” van die tijd is weer teruggekeerd.
  Iedereen heeft wel iets aan aandelen. Het is alleen wachten op een nieuw 1929 moment.

 • Ethan

  *BREAKING* MASSIVE FIRE REPORTED IN JP MORGAN BASEMENT VAULT! GOLD FORCE MAJEURE?

  http://www.silverdoctors.com/breaking-massive-fire-reported-in-basement-of-1-chase-manhattan-plaza-force-majeure/

 • Lamberto

  Globalisering zorgt niet alleen dat bulk producten die ergens anders in de wereld voor een prikje gemaakt kunnen worden ons in het westen als een tsunami overspoelen.
  Als bijproduct van deze lage prijzen komen ook de arbeidsomstandigheden en sociale omstandigheden mee onze kant op.
  Zie het als de wet van communicerende vaten.
  Het zal nog tijden duren voor we gezamenlijk op dezelfde noemer zitten.
  We zullen of we willen of niet de komende jaren geconfronteerd worden met het feit dat het fiscale net in onze westerse landen met hun tot grote hoogte gestegen schulden steeds fijnmaziger wordt, maar dat de mazen van ons het sociale net waar ook de arbeidsomstandigheden onder vallen steeds wijder worden.
  Het eindresultaat van dit proces zal uitmonden in totaal uitgeklede arbeidsomstandigheden.
  Ook de lonen zullen in een glijvlucht terecht komen.
  De huidige sociale vormen zullen alleen nog in de geschiedenisboeken terug zijn te vinden.
  Lees maar eens wat Carl Friedrich Freiherr von Weizsäcker ons dertig jaar geleden al heeft voorgehouden.
  Zijn voorspellingen heb ik al meerdere keren op dit weblog geplaatst.
  Helaas maar waar, ze worden steeds meer de huidige werkelijkheid.

 • Gerard

  Enrico
  Blijft een lastige. Dat is waar.
  Maar ik denk ook dat werkgevers sowieso de voorkeur geven aan 0 uren contracten en hooguit jaarcontracten.
  De ontslagvergoedingen is waar ze bang voor zijn. Als je moet ontslaan, dan gaat het meestal slechter met het bedrijf. En dan zijn die ontslagvergoedingen nog een trap na richting faillisement.

 • Enrico

  @Gerard
  Uit een TNS NIPO onderzoek:

  “Ontslagrecht niet versoepelen

  Werkgevers zijn ook niet positief over het versoepelen van het ontslagrecht, zoals voorgesteld in het Regeerakkoord. Het Regeerakkoord stelt dat de ontslagvergoeding een half maandsalaris per dienstjaar zou moeten bedragen, met een maximum van € 75.000. Het idee zou zijn dat werkgevers makkelijker mensen aannemen als ze die ook goedkoper kunnen ontslaan. De meerderheid van de werkgevers zegt geen mensen aan te nemen als gevolg van deze maatregel. Grote werkgevers waren gemiddeld negatiever over de plannen dan kleine werkgevers.”

  Bron: http://www.transitiebudget.nl/bericht/2013/03/een-meerderheid-van-werkgevers-tegen-versoepelen-ontslagrecht-en-inkorten-ww-uitkering-1.html

 • Henk

  Enrico,

  Houden zo,
  Hartstikkene mooi

 • Enrico

  @Erk,

  Het is in ieder geval heel plezierig werken, maar ook bij ons komt de crisis hard aan en is het alle zeilen bijzetten!

 • Erk

  Enrico, dat lijkt op een goed huwelijk :-)

 • Enrico

  @Gerard

  Ik werk nu als enige werknemer bij mijn huidige werkgever. Hij was vroeger mijn collega.
  Nog nooit zo’n goede verstandhouding gehad! Hij is in de 9 jaar dat ik voor hem werk zeker niet rijk geworden, terwijl ik de eerste 7 jaar minder verdiende dan ik zou kunnen verdienen en studeerde in eigen tijd op eigen kosten. Het is dus geven en nemen van twee kanten, maar daardoor heb ik nu nog steeds een baan.

 • Enrico

  @OBL-Rien

  “In je hele post doe je niets anders dan proberen andere mensen voor te schrijven hoe zij zich moeten gedragen. Daarbij maak je aannames waarom ze doen wat ze doen, en hoe ze gemotiveerd (moeten) worden.

  Vindt je dat zelf niet heel aanmatigend?”

  OBL-RIEN, het zijn slechts mijn gedachten over dit onderwerp, ik beweer niet de wijsheid in pacht te hebben.
  En het laatste wat ik wil is mensen vertellen wat goed voor hen is. Daar heb ik zelf al te veel twijfels over!

 • Enrico

  @Gerard

  En iets wat nu ook heel pijn gaat doen is de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hierdoor komt de werknemer er bekaaid vanaf door het enorme aanbod van werknemers. Dat hou je met wetten ook niet meer tegen.
  Mensen die langer werkloos zijn schreeuwen om meer flexibiliteit, mensen die nog werken willen dat absoluut niet. Zeg maar, wat het beste is.

  Gerard, ik moet je het antwoord schuldig blijven, ik zou het niet weten…

 • Q&Q

  “DE GROOTSTE OLIE VONDST IN 50 JAAR, SAUDI’S IN PANIEK, MEDIA NEGEREN HET VOLLEDIG…”

  In Australie is de grootste olievonds ooit ontdekt en iedereen zwijgt erover…dit zet alles op zijn kop, Iran, Saudie, ze zijn in paniek, wat doet Amerika???

  De grootste vondst in 50 jaar en de media negeren het volledig ..

  6 keer groter dan het Bakken, 17 keer de grootte van de Marcellus vorming, en 80 keer groter dan de Eagle Ford schalie, gevonden rond een plaats genaamd Coober Pedy, een onherbergzaam stip op de kaart van zuid-australië…

  An advisor to six of the top 10 oil producers and active consultant to 20 world governments, Dr. Kent Moors now believes the find, “may land at 300 or 400 billion barrels,” making it one of “the greatest unconventional oil discoveries any of us will see in our lifetimes.”

  This Massive Discovery Has Put

  The Saudi’s Into a Panic

  It’s the biggest find in 50 years and the media is completely ignoring it..

  http://moneymorning.com/ob-article/arckaringa-saudi.php?code=131883

  Bekijk en beluister vooral dit filmpje, http://pro.moneymappress.com/EAD4979EDI199DB/PEADP714/

  bron: http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/de-grootste-olie-vondst-in-50-jaar-saudis-in-paniek-media-negeren-het-volledig

 • Nadja

  Gerard, pas na dat ik mijn bijdrage van 15:13 poste, las ik die van u van 15:05. Sluit aardig aan dacht ik zo :-)

 • Nadja

  Lamberto, die situatie moet ons inderdaad zorgen baren en tot actie doen overgaan.
  Mijns inziens begint het er mee dat politici stoppen met mooi weer spelen, met Rutte voor op. Het adresseren van de kern van de problemen is de halve oplossing, maar je krijgt helaas maar bij weinig nederlandse politici het gevoel dat ze de kern van het probleem door hebben.
  Hoe veel meer respect dwingen duitse politici af (ik werk in Duitsland) die minder “smilen”, maar meer discussies met het volk aangaan over problemen van iedereen, in plaats van een zielig groepje.
  Rutte zou er goed aan doen af te treden en te zeggen dat hij te lang meedraait en in de jaren negentig en begin tweeduizend beleid gesteund heeft dat momenteel de economische crisis verergert, zoals de huizenbubbel, en dus ook niet geloofwaardig kan zijn als hij zegt dat zijn beleid anno 2013 ons in de komende jaren wel uit de crisis kan trekken, laat staan er sterker uit te voorschijn kan laten komen.

 • Gerard

  Lamberto
  Dat gaat het probleem worden in de laaste fase van de schuldencrisis.
  Maar eerst gaat het vertrouwen in de huidige politiek volledig onderuit. Daar is men niet voor niks zo bang voor. Maar het is onvermijdelijk en je begint het al overal te zien. Hollande is in Frankrijk nu ook onder de socialisten niet meer populair. Ik ben ook bang dat als vooral socialistische leiders vertrouwen verliezen, het snel kan gaan.

 • Lamberto

  @Nadja 20 juli, 2013 om 13:39

  Vijftig miljoen Amerikanen worden momenteel in leven gehouden door hen voedselbonnen te verstrekken.
  Afgezet tegen het inwoner aantal is dit 1 op 6,5

  Aantal inwoners in Duitsland bedraagt ongeveer 80.000.000 mensen.
  Als we het getal in onderstaande tekst kunnen vertrouwen, komen we in Duitsland uit op 1 van de 8 Duitsers zit in grote problemen.

  Zie ook de grote problemen in Griekenland, Portugal, Spanje enz.

  Dit gebeuren lijkt mij in al deze landen een geweldige voedingsbodem te worden voor het fascistische gedachtengoed.

  In Amerika is het Louis Farakhan de geestelijke leider van de 45.000.000 gekleurde moslims die in zijn speeches richting aan het ongenoegen van de armen geeft.

  Wie zal het nieuwe politieke idool van de Europese onderklasse worden?

  Hier een klein deel uit de tekst welke door een Duitse burger vandaag op een weblog werd geplaatst.
  Warum, wenn es uns ja so gut geht leben 10 Millionen Einwohner an oder unterhalb der Armutsgrenze, Rentner die aus Mülleimern essbares herausfischen, Kinder die ohne Frühstück und Pausenbrot in die Schule müssen. Wie kann das zugelassen werden dass Menschen einem Vollzeitjob nachgehen und das Einkommen daraus nicht mal für die Ernährung reicht?

 • Nadja

  Beste dave, de machthebber doet altijd aan geschiedvervalsing als dat nodig is om aan de macht te blijven.
  Nu is de overheid aan de macht, vroeger was dit de kerk. Toen hield de kerk zaken onder het tapijt, zoals kindermisbruik, en moet zij er nu voor boeten. Inmiddels is duidelijk dat sinds de overheid zeggenschap over kindertehuizen en scholen heeft, hier ook kindermisbruik heeft plaatsgevonden en onder de paraplu zijn gehouden. De regering gaat nu slachtoffers, net als de kerk, uitkeringen doen, maar verschil met de kerk is wel dat deze uitkeringen op de belastingbetaler verhaald worden.

  Neem ook kennis van de Demmink affaire: een topambtenaar die volgens getuigenverklaringen kinderen heeft verkracht, maar nog steeds afgedekt wordt door de nederlandse regering.

 • dave

  @Nadja,

  Welnee, dat zou betekenen dat de overheid aan geschiedvervalsing doet en we leven in het vrije Westen. Dit is toch niet Noord Korea?

 • Nadja

  Gerard, nog wat leesvoer, gratis van mij, af te halen zonder voedselbon :-)
  http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/politics/food-stamps/
  Participatie tussen 2008 en 2012 gegroeid van 27 naar 47 miljoen. Terwijl werkeloosheid daalt? Kan maar een reden voor zijn en dat is dat die op papier daalt en dus niet de werkelijkheid weergeeft.

 • dave

  Geen probleem Erk, dat geld kan gewoon bijgedrukt worden. Makkelijk he die ongedekte fiatvaluta’s?

 • Erk

  @Temp242: speciaal voor u wonend in Belgie: “Voor de Vlaamse gemeenten is het geld op maar de belastingbetaler mag straks wel 100 miljoen ophoesten voor geld dat Dexia aan Detroit leende”.
  Dat is geen gering bedrag, weer 10 euro oninbare schuld erbij per Belg.

 • dave

  @Rien

  En daarnaast kunnen we niet zonder fiatgeldsysteem met 7 miljard mensen op aarde en een economie die draait op de omloopsnelheid van het geld. Er is te weinig goud, zilver en koper om een hoge omloopsnelheid te bewerkstelligen.

  Het enige wat er gaat gebeuren is dat de dollar als eikpunt van waarde wordt vervangen door goud. Mensen die beweren dat China met een goudgedekte munt komt weten totaal niet waarover ze het hebben.

  Het goud wordt nu wereldwijd verdeeld door de BIS en daarna begint het spel van voren af aan. Niemand krijgt nog de gelegenheid om zijn fiatvaluta als wereldreservemunt op te dringen. De goudprijs op de Comex is echt gewoon een sideshow om de massa te misleiden.

 • Nadja

  En dit nog speciaal voor Gerard:
  Geldgelul‏@Geldgelul 13u: @wmiddelkoop net terug van vakantie in #USA ik ben me werkelijk doodgeschrokken van de grote aantallen zwervers zelfs op ‘mondaine’ plekken

 • dave

  Nee Rien, in een ongedekt geldsysteem moet de geldhoeveelheid alsmaar groeien. Al het geld ontstaat als schuld waarover rente moet worden betaald.

  Ongedekt geld ontstaat als schuld en schuld wordt nooit meer waard. Hele simpele monetaire basiseconomie. Moet ik weer de feiten aandragen waarom deflatie onmogelijk is in een ongedekt geldsysteem?

  Deflatoire bewegingen (schulden die niet worden ingelost) worden opgevangen door inflatoire bewegingen (bijprinten van geld voor bankenbailouts)

  Het is een zerosum game..

 • Nadja

  @OBL-Rien, je punt dat 20% vd mensen het werk kan doen is theorie en geen basis voor een stabiele samenleving. Dat meer gratis wordt, was vroeger niet anders. Is de bij onze voorvaderen er ingestampte christelijke waarde van barmhartigheid, zelfopoffering zonder dat daar een directe tegenprestatie tegenover staat. Het cruciale verschil met de rest van de wereld waarom het westen zich zo ontwikkelt heeft als het gedaan heeft. Ziekehuizen, scholen, allen ontstaan omdat bijvoorbeeld zusters hun leven gegeven hebben zonder dat daar een geldelijke tegenprestatie tegenover stond, slechts een geestelijke. Tegenwoordig zijn de kosten van gezondheidszorg en onderwijs niet meer op te brengen.
  Ik begrijp niet de relatie die je wilt leggen tussen hoe lang het nog kan duren en de 20% en het gratis worden van zaken. Kun je dat uitleggen?
  Wel ben ik het eens met Nico dat vermoedelijk banken en andere grote institutionelen dat moment kunnen bepalen, zoals ze ook weliswaar op de achtergrond maar toch de regie hadden bij grote wereldgebeurtenissen, zoals de wereldoorlogen, met maar een doel en dat is de macht behouden en dus niet gaan aansluiten in de rij naar de uitgang met het plebs.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: In een ongedekt geldsysteem moet de geldhoeveelheid alsmaar groeien.

  Onzin, de geldhoeveelheid moet voortdurend groeien omdat anders de politici geen stemmen meer kunnen kopen. Bovendien is de geldhoeveelheid afhankelijk van het tijdsgevoel. In economisch voorspoedige tijden groeit de geldhoeveelheid omdat er veel vraag naar is. Er worden dan geldbronnen aangeboord die in normale of slechte omstandigheden nooit voor krediet in aanmerking zouden komen.
  Het idee dat alles op slechts 1 factor terug te voeren is die bovendien nog geexternaliseerd kan worden is naïef simpel imo.

  Indachtig de spreuk: voor elk moeilijk probleem is er een antwoord dat eenvoudig te begrijpen is en fout.

 • dave

  @Nadja

  In een ongedekt geldsysteem moet de geldhoeveelheid alsmaar groeien. Banken en politiek bepalen waar deze geldhoeveelheid naartoe stroomt. Banken adviseren (lobbyen) bij de politiek waar het geld naartoe moet stromen en waar niet.

  Stijgende huizenprijzen geeft vertrouwen waardoor de burger meer gaat consumeren cq. lenen. Dit geeft economische groei.

  Vastgoed zit in een bubble, obligaties zitten in een bubble, maar men tracht de economie weer aan te slingeren door de aandelen te pushen waardoor ook de aandelenmarkten in een bubble zitten.

  Er rest nog maar 1 financiele asset en dat is fysiek goud.

  http://fofoa.blogspot.nl/2009/12/gold-ultimate-un-bubble.html

  Wegwezen uit papieren bezit.

 • Nadja

  In Argos: Ewald Engelen: de reden voor stijging huizenprijzen in NL: de lobby van banken om de verstrekkingsnorm omhoog te krijgen. Dus de banken zijn de kern van het probleem en de politiek die dit gedoogde (VVD/D66 = laissez-faire).
  Gerard zal wellicht zeggen dat het te maken had met de daling van de rente omdat het Kondratieff-herfst was in de jaren negentig. Dat was echter ook in Duitsland en Belgie het geval. In geen land is de verstrekkingsnorm zo verlaagd als NL, in geen land is de huizenbubbel en de hypotheekschuld zo hoog.
  En nu zijn twee van onze grootste banken op kosten van de belastingbetaler gered.
  Bah, bah, bah! Wanneer ontwaakt Nederland?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Hoe lang?

  Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar dat zou best wel eens verassend lang kunnen zijn. Redelijkerwijze zou het nog dit jaar moeten gebeuren, en eventueel zou men zelfs kunnen argumenteren dat het al gebeurt had moeten zijn indien de markten normaal functioneren.
  Maar de markten functioneren niet meer normaal. De vraag is dus eigenlijk hoe lang de markt irrationeel kan zijn.
  Ten eerste, puur als markt op zich gezien is er geen enkele reden om aan te nemen dat men dit spel niet oneindig lang kan rekken. Zeker langer dan tientallen jaren. De markten zijn een indicator voor de economie en zo lang de economie irrationeel kan blijven kunnen ook de markten dat doen. De reden voor deze aanname is dat dat er a) heel veel gespaard vermogen voorhanden is, maar B is nog belangrijker: we kunnen met <20% van de huidige werkenden de hele economie draaiende houden. Die andere 80% zit er eigenlijk alleen maar voor "vulling". Als we dat zouden proberen zou er natuurlijk enorm veel onvrede zijn, maar ik ben er redelijk zeker van dat zelfs met 80% werkloosheid we nog steeds allemaal een belegde boterham kunnen eten. Zeker een veel lager niveau van consumptie, maar eentje die theoretisch mogelijk is.
  De vraag is dan ook niet zozeer hoe lang de markten dit vol houden, maar hoe lang het politieke systeem het vol kan houden. Hoe krijg je 20% van de mensen er toe om voor die andere 80% (plus de rest van de nu niet-werkenden) te zorgen? Waar ligt het breekpunt?
  Ik heb daarop geen antwoord.

  Een tendens die ik op dit moment wel opmerkelijk vind is die van "gratis werken". Ik zie steeds meer dingen die "gratis" gebeuren. In principe is dit forum er ook een van. Maar denk ook aan freeware, transitiontowns, permacultuur projecten. Er lijkt een onderzwellige nieuwe vorm van economie aan te komen, de gift economie. Let wel, dit is alles nog in een zeer vroeg stadium, en mogelijk zie ik dit ook helemaal fout. Maar ik lijk een bereid te bespeuren om meer "gratis" voor elkaar te doen. Ik ben benieuwd hoe dit gaat evolueren.

 • Nadja

  Luistertip: Argos/VPRO/Radio 1 nu. Over hypotheken, banken, huizenbubbel, etc.

 • Nico

  Hoe lang tot die bubbel barst?
  Naar mijn idee moeilijk aan te geven,zelf hou ik er ook rekening mee dat het een keer fout moet gaan en dat iedereen de uitgang opzoekt door paniek,ik heb het vermoeden dat banken en andere grote institutionelen dat moment kunnen bepalen,maar zeker ben ik er niet van,het komt vaak wanneer je het niet verwacht,en traditioneel in oktober,maar uiteraard is dat geen wet van meden en perzen.

 • Nadja

  OBL-Rien, Gerard, ja het kan nog een tijdje duren. Ik denk dat zo lang banken, financiele instellingen en pensioenfondsen het in VS, UK en JP het massaal bijgedrukte geld op de aandelenbeurzen kunnen beleggen en dus voldoende rendement kunnen halen, is er geen noodzaak voor de banken om dat geld in omloop te brengen voor burgers en MKB cq de reele economie.
  De winstcijfers afgelopen week van Amerikaanse banken waren heel goed, dus geen noodzaak voor de banken iets anders te doen met hun massa’s geld, zoals investeren cq in omloop brengen in de reele economie hetgeen grote risico’s voor inflatie met zich meebrengt.
  De schuldhouders in onze maatschappij zouden het prachtig vinden, mits de rente laag gehouden kan worden. Of dat kan is ook een grote vraag, waarschijnlijk niet, dus vandaar dat financiele instellingen het QE-geld liever met minder risico’s in aandelen investeren. En een nieuwe bubbel is geboren, want de reele economie gaat niet goed en normaliter zouden de aandelenkoersen dat moeten weergeven.
  Hoe lang tot die bubbel barst?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja, Re: Status quo

  Ik heb geen idee hoe lang dit nog kan duren. Het dubbeltje staat al een tijdje op zijn kant, en nog steeds weten de masters dit te balanceren. Wanneer dit omkiept? maar dat het om zal kiepen is wel zeker.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Enrico,

  In je hele post doe je niets anders dan proberen andere mensen voor te schrijven hoe zij zich moeten gedragen. Daarbij maak je aannames waarom ze doen wat ze doen, en hoe ze gemotiveerd (moeten) worden.

  Vindt je dat zelf niet heel aanmatigend?

 • Gerard

  Nico
  Ik denk ook wel dat je uit dat artikel zeker wel de kern van Nietsche eruit kunt halen.
  Stel je laat 10 willekeurige mensen dit gruwelijke krantenartikel lezen.
  5 zullen hiervan meer willen weten. Ze kijken naar de bron of de feiten.
  5 zullen zeggen dat dit onmogelijk is. En willen er verder niet meer van horen.

  Je moet namelijk ook niet zeggen tegen gelovige mensen dat je bewijs en feiten hebt dat god niet bestaat.

 • Gerard

  Enrico
  En iets wat nu ook heel pijn gaat doen is de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hierdoor komt de werknemer er bekaaid vanaf door het enorme aanbod van werknemers. Dat hou je met wetten ook niet meer tegen.
  Mensen die langer werkloos zijn schreeuwen om meer flexibiliteit, mensen die nog werken willen dat absoluut niet. Zeg maar, wat het beste is.

 • Gerard

  Encico,
  Ik proef er een beetje vakbond in. Alsof werknemers de tegenstanders van werkgevers zijn. Maar ik denk dat een gezond bedrijf ook tevreden werknemers kan hebben. Het omgekeerde is er ook wel degelijk.
  Ik heb van beide walletjes geeten. Ben ondernemer geweest en daarna nog 11 jaar loondienst. Heb echt veel geld verdient als ondernemer, maar zal nooit en te nimmer nog een keer doen. Als werknemer kom je wel totaal andere problemen tegen, zeker.
  Een beetje bescherming werknemers ben ik ook niet op tegen. Is echt wel nodig hier en daar. Maar de stabiele wereld waarin dit goed gedijt, zoals de 80 en 90er jaren, zijn niet meer. Zelf had ik 50 man personeel, waarvan de helft 40 tot 60 overuren per week draaiden. Zo kon het net zonder personeel te hoeven aannemen. Uitzendkrachten was onmogelijk vanwege de hoge kosten. 0 uren was ook te eenzijdig, daar kun je niet op rekenen. Als de dienstregeling niet klopte door Één man te weinig, koste dat de winstmarge van 3 maanden.
  Maar als werknemer was om 17.30 mijn dag vol. Als ondernemer ging je meestal voor 100 uur minimaal met uitschieters tot 70 uur aan een stuk door zonder slaap of rust. En als er dan een autobaanstaking uitbrak of een vliegveldstaking, dan kon ik voor 600 personen alternatief verblijf en vervoer gaan boeken. En dan ging je 3 nachten niet naar bed. Het personeel ging om 17.30 naar huis. Geloof me, de meeste ondernemers zijn straatarm. Als werknemer is het leven echt zo slecht nog niet.
  Maar de huidige situatie met verouderd ontslagrecht zal zwaar tegen werknemers gaan keren. Zeker van wat nog komen gaat. Ondernemers kunnen op pieken zeker tijdelijk meer personeel gebruiken. Dat zou moeten kunnen.

 • Gerard

  Lezer
  Klopt ook wel. De VS is onmetelijk groot met vele culturen. Mijn vriend woont in NEw York. Het zuiden is inderdaad een flink stuk armer. Op Houston na dan. Het is veelal landbouw. Maar ook LA is zeker niet zo welvarend als NY, Boston, Washington, kortom het oosten.
  Regio NY is zeker wel het welvarenste gebied. De grote rage in die stad is hardlopen. Elke morgen om 6 uur, duizenden. In alle straten maar vooral in central park. Een McDonals is daar ook nauwelijks nog. Ik heb er eentje gezien in de hele stad. Alles is daar italiaan. Dikke mensen zie je daar ook wel, maar niks meer dan hier. Zeker veel minder. Er wordt daar keihard gewerkt en gaat dag en nacht door.
  Verder is de Amerikaan een heel sociaal volk. Iedereen heeft wel iemand die hij onderhoud. Het is een stille wet. Vaak ouderen of gehandicapten die verzorgt worden door buurtbewoners. Waag het niet hier niet aan mee te doen, want dan lig je er uit. Europa laat de overheid hier voor opdraaien. De Amerikaan wil dat niet. Ze lossen dit zelf op.

 • Nadja

  Gerard en OBL-Rien, kunnen jullie je licht nog eens laten schijnen over de status-quo vwb prijzen van aandelen, 10-jrs-obligaties en goud. De bedrijfswinsten in VS vallen blijkbaar wat tegen, wel een S&P-record, de goudprijs is stevig genesteld net onder 1300, rente op obligaties is wat lager. Verwachten jullie veel veranderingen de komende maand in de status quo?

 • Nico

  Gerard
  Ik weet niet of je glaubensunwilligkeit hebt gelezen, deze ligt qua menselijk gedrag wat in het verlengde van Nietsche,en ook best wel interessant.
  Het stuk is nog steeds te lezen via de link en als pdf te openen.
  http://www.goldonomic.com/Glaubensunwilligkeita.pdf

 • Lamberto

  @OBL-Rien

  Ondanks dat het al laat is, nog bedankt voor de tip.

 • Lezer

  Gerard en Edwin. Blijkbaar maakt het nogal uit waar je zit in de USA. Op de plekken waar ik regelmatig kom, de wat armere streken in het zuiden, zijn alleen drugsgebruikers en niet-amerikanen niet moddervet. En over dat keiharde werken kan ik je ook nog wel het een en ander vertellen… Ze zijn er wel, maar ze zijn zeldzaam.

 • Enrico

  @Gerard

  Dat het vaste contract zijn beste tijd gehad heeft , daar heb je waarschijnlijk gelijk in.
  Natuurlijk had je er al niets meer aan als een bedrijf failliet ging, maar het had wel een psychologische waarde.
  Dat gevoel van zekerheid. Dat zorgt dat een consument durft uit te geven. De gemiddelde (vooral oudere) werknemer is gewend geraakt aan dat gevoel van zekerheid en raakt dat nu plotseling kwijt. Niets is meer zeker. Een baan. Hypotheekrenteaftrek, je spaargeld, betaalbare zorg, etc etc. Dus zegt de werknemer: “hand op de knip”

  Ik vind het daarom verstandiger het ontslagrecht te laten zoals het is. Zoals eerder aangegeven, als het echt niet goed gaat met een bedrijf staat een werknemer zo op straat. Kan daar zelf over meepraten.
  De reden dat werkgevers dan makkelijker mensen zouden aannemen is onzin. (Al wil men dat ons wel laten geloven) Dat kunnen ze namelijk al, uitzendkrachten, zzp-ers, 0-uren contract. Allemaal zonder enig risico voor de werkgever. Al deze vormen hebben uitsluitend en alleen voordelen voor de werkgever en minder rechten voor de werknemer. Al deze constructies hebben er volgens mij toe bijgedragen dat de werknemer (consument) steeds minder inkomen heeft en dus minder uitgeeft, met alle gevolgen voor de economie. Mensen krijgen misschien eerder een baan door deze constructies, maar geen baan die voldoende zekerheid biedt of voldoende inkomen. Precies wat we zien in Amerika. Mensen moeten meerdere baantjes aanhouden om rond te kunnen komen. Door het beperkte sociale vangnet kom je daar zo in de problemen als je gezondheid je even in de steek laat. Een zorg die niet is te betalen (heel veel werknemers hebben geen of zeer beperkte ziektekostenverzekering) kan een gezin meteen diep in de problemen brengen wanneer de belangrijkste kostwinner voor wat langere tijd is uitgeschakeld.

  Mijn punt is, je kunt werknemers wel steeds meer rechten afnemen omdat dat beter is voor werkgevers (bedrijven), dat gaat zich een keer tegen je keren. Een werknemer die weinig geld heeft, of niet meer uitgeeft, is de doodsteek voor een economie en dus ook voor werkgevers (bedrijven).
  Met andere woorden, de balans moet wel intact blijven. Wanneer 1 van de partijen te veel benadeeld wordt gaat het mis. Wanneer allebei de partijen het werken onmogelijk gemaakt wordt, is het over en sluiten: de situatie in Nederland nu.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Mist. de blokhaken met “humour” daarin verschijnen niet in de vorige post.
  Sorry, het was niet de bedoeling om je als TA-er af te schilderen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Dat was niet wat ik bedoelde. Meer in deze zin: Newton beschreef de zwaartekracht, maar Einstein beschreef waarom de zwaartekracht van Newton wel zo moest werken.
  Nietsche beschrijft het menselijk gedrag, maar niet waarom die zo functioneren zoals ze doen (tenminste niet in de diepte). Daarvoor heb je dan weer mensen als Bennet et all.

  voor een TA-er is dat wel genoeg, maar voor een FA-er ontbreekt er dan nog iets

 • Nadja
 • Gerard

  Enrico
  Het systeem van vaste contracten heeft de langste tijd wel gehad.
  Dat is iets wat de VS gewoon niet kennen. Dat scheelt een hoop dure advocaten en rechtszaken.
  Maar een zekerheid op een vast contract bestaat niet meer. Als het bedrijf failliet gaat heb je er niks aan.
  Dus de onzekerheid van de arbeider consument is toch al vaak onzeker.

  Ik denk dat je wel gelijk hebt met een stug contractensysteem MITS de economie in een meerjarige uptrend bevindt. Zoals de jaren 90. Nu gaat het ook tegen de arbeiders werken.

 • Enrico

  @Gerard

  ik geloof dat je visie over ontslagrecht een beetje over de top is.
  In Nederland is het op dit moment heel makkelijk om een werknemer te ontslaan als een bedrijf kan aantonen dat het niet goed gaat. Zelf aan den lijve ondervonden. Was zo geregeld.
  Ik zie daarom het nut van het nog verder versoepelen niet in. Het gevolg zal zijn dat werknemers met een vast contract ook gewoon worden ontslagen om later weer te worden aangenomen met een jaarcontract of 0-uren contract. Zelfs als het helemaal niet slecht gaat met een bedrijf.
  Werkgevers willen versoepeling van het ontslagrecht echt niet om de reden dat ze dan makkelijker mensen gaan aannemen. Ze willen gewoon van vaste contracten af. Als het goed gaat mag je blijven, als het minder goed gaat mag je vertrekken. Dat je in de jaren dat het goed ging geld voor hen hebt verdiend is snel vergeten in mindere tijden. Sorry, maar dat is mijn ervaring met werknemers.
  .
  Maar mijn vraag was eigenlijk wat het gevolg daarvan op de economie zal zijn. Immers werknemers (consumenten) verliezen alle zekerheid en houden daardoor de hand op de knip. Dat is toch juist het probleem van dit moment?

 • Gerard

  En niet alleen Hitler maakte handig gebruik van die specifieke filosofie. Denk eens aan de katholieke kerk die de denkbeelden al 2000 jaar perfect bespelen. Erg handig op zoiets simpels. Het werkt, en het blijft werken. Over 5000 jaar ook nog.

 • Gerard

  Nico,
  Een prachtig voorbeeld. Inderdaad, volksmenners kennen het fenomeen, welke Nietsche omschrijft, perfect.
  En daarom is het een hele goede zaak om die valkuil te begrijpen. Dat heb je zeker goed.

 • Nico
 • Nico

  Nietsche had resolute uitspraken maar ikzelf houd mij liever op afstand daarvan,
  ik adoreer liever geen enkel mens,er zit de valkuil in dat je het als een soort van waarheid gaat zien,zo heeft adolf hitler door zijn ”visie” een heel volk misleid,als je maar overtuigings kracht hebt kan je kennelijk veel bereiken,zeker wanneer de tijd daarvoor rijp is.

 • Gerard

  Rien,
  re. @Gerard, ik geloof niet dat je hier ooit helemaal klaar mee kunt zijn. Er is altijd weer een betere verklaring.

  Betere verklaringen blijven stromen als water door de maas.
  De dikke brei om de kern wordt dikker en dikker.
  Maar je moet ook eens kijken of al die verschillende filosofieën ook zichtbaar zijn in de werkelijke feiten die je om je heen ziet. En dan valt 99,9% af. Veel mensen zijn ook wel geneigd om het onmogelijke voor waarheid aan te zien. Zelfs dat omschreef Nietsche perfect! En mooier nog, je ziet het gewoon om je heen. Het zijn feiten. Maar ook veel mensen hebben iets afstandelijks van feiten.
  En je hebt meer filosofen, natuurlijk. Maar vaak zie je daar de gevolgen van iets anders en juist NIET de kern waar het vandaan komt. Nietsche doorzag die valkuil.

 • Gerard

  Beste Edwin,
  Het beeld wat onze overwegend linkse media ons voorschotelt over de VS, klopt echt niet met de werkelijkheid.
  Dat was echt het eerste wat mij opviel.

 • Edwin

  Situatie in Amerika
  Geen dikke mensen? niet waar.
  Geen problemen met werkgevers? niet waar.
  MKB bedrijven geen last van vergunningen en regels? Complete onzin, is daar nog veel erger.
  Burgers hangen niet aan de overheid? Ahum hele groepen zijn afhankelijk van overheidsinstanties, dus hoezo?
  Soms komt het beeld wat iemand heeft van Amerika niet helemaal overeen met de werkelijkheid.

 • Edwin

  Wordt lid van groep 1. People that make things happen
  en onderteken deze petitie.

  Het goud is uiteraard niet meer – vrij beschikbaar – aanwezig maar dat is dan eindelijk duidelijk…
  http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad

 • dave

  @Rien

  Er zijn 3 groepen mensen

  1. people that make things happen
  2. people that watch other people that make things happen
  3. people that are saying…… heeee what just happened?

 • dave

  Centrale banken bewaren het echte geld..

  Wallstreet en lagere banken handelen slechts in schuld en claims op schuld.. (aandelen, derivaten, obligaties, valuta’s)

  De BIS bepaalt hoeveel en in welk tempo China haar verdiende portie van de wereldvoorraad goud krijgt. Zodra het goud verdeeld is volgt de revaluatie van goud zodat alle centrale banken genoeg fiatvaluta’s kunnen drukken om alle slechte schulden op te kopen.

  De Comex is een sideshow. U zult goud niet meer omhoog zien gaan omdat papiergoud moet branden voor de onvermijdelijke revaluatie.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Detour

  @Lamberto, sorry, mijn opmerkingen baseren zich op de vertering van talloze boeken, podcasts, webartikelen etc. Als je hiermee wilt beginnen lees dan eens wat van Daniel Dennet. Ik ben het welliswaar niet met hem eens op een paar vlakken, maar zijn werken zijn een heel goede introductie. Razend interresant.

  @Gerard, ik geloof niet dat je hier ooit helemaal klaar mee kunt zijn. Er is altijd weer een betere verklaring. Natuurlijk het splitsen in de 2 genoemde groepen is een makkelijke verklaring, maar ook veel te simpel. Nietsche was goed, en veel van wat hij schreef is excellent, maar we weten tegenwoordig meer en het is dus mogelijk om zijn beschrijvingen met kennis te verdiepen. Natuurlijk, als je alleen in werkbare hypothese geinterreseerd bent die je in het dagelijks leven verder helpen dan is het niet nodig om verder te gaan dan Nietsche.

 • Nico

  Jean-Claude Juncker, die een tijdlang voorzitter van de Eurogroep was, zei het ook letterlijk: “als het serieus wordt, moet je liegen”.
  Politici moet je enkel serieus nemen, NA hun carrière.

  Dan komt de waarheid plots naar boven!

  overgenomen van Maarten Verheyen
  niets nieuws op dit blog maar toch wel goed om te blijven beseffen.

 • dave

  Goud wordt verdeeld door de BIS, de Comex is een sideshow mensen!

  U zult perplex staan wat de werkelijke waarde van goud is..

 • dave

  “There are two ways to conquer and enslave a country. One is by the sword. The other is by debt.”

  – John Adams

  Na WO 2 was de gehele wereld verplicht om de valuta van de overwinnaar te gebruiken…

 • Gerard

  Goud corrigeert niet echt aan de weerstand op 1300. Het kan er ook niet echt doorheen. Op zich positief op korte termijn.
  Maar goud staat nu ook exact aan de bovenkant van het downtrend kanaal voor de middellange termijn.

  De spx heeft inmiddels wel een hogere top gezet, en die zit nu aan de bovenkant van de lange termijn uptrend. Kan nog even doorgaan, maar een correctie is weer in de maak.

 • dave

  Zionists Planned Wars In 7 Countries – General Wesley Clark

  http://www.youtube.com/watch?v=DOjjJs6z3uU

 • Gerard

  Rien
  Re. Mijn detour gaat over de werking van het menselijk brein.

  Daar was ik 20 jaar geleden al helemaal uit.
  Niet moeilijker denken dan het al is.
  Je zou Ubermensch van F. nietsche eens moeten lezen.
  Het antwoord, voor de volle 100% !
  De kern.
  Er zijn altijd 2 verschillende soorten mensen in het denkwezen.
  Ze zijn beide duidelijk te herkennen om je heen in het dagelijks leven.
  1. Mensen die geluk zoeken in de waarheid.
  2. Ik ben de omschrijving even kwijt, maar zoek het nog wel op.
  In ieder geval is die 2e groep bang voor de waarheid en worden daar onzeker en ongelukkig van. Dit is een groep die je vaak tegenkomt in religie.
  De twee groepen botsen altijd. De eerste groep kan vrij gemakkelijk de tweede bespelen. De tweede groep reageert daar vrij heftig en agressief op.
  Kortom, een waanzinnig goede filosofie. Een echte aanrader. Het verklaart ook de oorzaken van oorlogen.

 • dave

  Voor eenieder die geintereseerd is in geschiedenis i.p.v. propaganda adviseer ik om de boeken van de Britse historicus David Irving te lezen. De periode voorafgaand aan WO 2 heeft zo veel gelijkenissen met de huidige tijdsgeest vol propaganda en valse vlaggen..

  Uiteraard ook een genot om naar deze man te luisteren.Ze worden regelmatig van youtube verwijderd dus pak uw kans..

  Allied warmongering against Germany deel 1.

  http://www.youtube.com/watch?v=GA8DFQEuEjM

 • Lamberto

  @ OBL-Rien

  Dat mensen met hun hersengolven niet op een lijn liggen schijnt vaker voor te komen.
  Helaas, ik ben geen psychiater.
  Zelf heb ik gelukkig tot op heden nog geen psychiatrische hulp nodig gehad, en hoop dat dit tot aan het einde van mijn hier-zijn ook zo blijft.
  Daar ik mij door gebrek aan kennis over dit onderwerp niet aan de discussie over “Het bewustzijn als begrenzer van potentiele intelligentie” waag, maar als uitermate leergierig mens natuurlijk wel graag wil weten waar ik mijn kennis over dit onderwerp kan vergroten, verzoek ik u vriendelijk mij hier over de weg te wijzen.

 • dave

  @Nico

  Als de overheid gaat bezuinigen dan wordt er helemaal niets meer besteed en klapt de gehele economie in elkaar. Het zijn slechts euro’s die uitgegeven worden en euro’s moeten rollen. Het goud blijft stil liggen wachtend op de implosie van de dollar..

 • Nico

  Waar is die bestedingsbeperking?
  Is het ergste van de economische crisis sinds 2008 bijna voorbij? De aangekondigde bezuinigingen zullen toch wel effect hebben opgeleverd? Men kijkt immers reikhalzend uit naar ‘normalere’ tijden! Er is echter een probleem. Die draconische bezuinigingsmaatregelen hebben de staatsuitgaven nog niet verlaagd. Wat een bittere pil voor degenen, die hadden gerekend op ‘business as usual’. Want als de tering nog niet naar de nering is gezet, dan kan men fluiten naar die positieve economische groeiverwachtingen van menigeen. De griezelfilm lijkt pas van start gegaan. Dit loopt niet goed af!
  http://schmullstrategie.nl/2013/07/tip-van-rik-waar-is-die-bestedingsbeperking/

 • dave
 • dave

  De olie voor Europa wordt vervoerd via het Suezkanaal. Het Suezkanaal staat onder controle van de Anglozions. Het Egyptische leger, afhankelijk van zionistische dollars aan de ene kant en Israel aan de andere kant.

  Via een nieuwe pijpleiding in Syrie zou het Suezkanaal kunnen worden omzeild.

  Oplossing van de Anglozions: Creeer een burgeroorlog in Syrie zodat deze pijpleiding er niet komt. Gebruik de zionistische media om leugens te verspreiden.

  Wie begon WO 2 Lamberto?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lamerto,

  Wel een leuk verhaal. Maar wat daar over de mensen in Syrie verteld wordt geldt eigenlijk voor alle mensen wereldwijd.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lamberto

  Ik geloof dat we even op een verschillende golflengte zitten :-)

  Mijn detour gaat over de werking van het menselijk brein. De sleutel tot het begrijpen waarom mensen doen wat ze doen.
  Ik neig de laatste tijd naar de overtuiging dat bijna alle mensen hoogintelligent zijn als principe, maar dat de uiteindelijk zichtbare/waargenomen intelligentie bepaalt wordt door het bewustzijn. Het bewustzijn als begrenzer van potentiele intelligentie.

  Dat heeft met Syrie niet direct iets te maken ;-)

 • dave

  @Lamberto

  Wat jij het westen noemt dat bestaat niet. De scheidslijn is getrokken tussen BRICS en EU vs Anglozion (VS, UK, Israel) De EU neemt hierin een passieve rol en treedt op als bemiddelaar tussen de zionisten.

  Lees je even in over de FED, WO 1, WO 2 en de Bolsjewiekse revolutie, 9/11, Irak/afghanistan, Libie, Iran. Wellicht begrijp je dan waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Je kunt dit niet verklaren met schoolboekjesgeschiedenis.

 • Lezer

  @ Lamberto. Gelukkig word bij elk waanidee keurig vermeld dat het een waanidee is.

 • Lamberto

  @ Gerard

  U schrijft: “Had Bernanke antwoord kunnen geven op die vraag?”

  Beste Gerard,

  Natuurlijk niet, dat weet ik natuurlijk ook wel.
  Maar ik leg graag de bal op de stip om de discussie een extra oppepper te geven.

 • Lamberto

  @OBL-Rien

  Denkbeelden kun je pas vormen als de mogelijkheden geboden worden om deze tot je te nemen.
  Dit is in de huidige tijd geen probleem, alleen moet het kaf welk van het koren worden gescheiden.
  Als waanideeën de wereld worden ingestuurd met het doel om verloren posities te herwinnen of al veroverde posities te behouden, wordt het een ander verhaal.
  Als 1+1=2 dan kun je wel net doen of het 3 is, maar dan maak je jezelf en anderen een hoop wijs.

  Hieronder heb ik een link geplaatst met een verhaal uit 2005 geschreven door Stan van Houcke, waarin bovenstaande goed wordt verteld.

  We moeten ons nu in de westerse wereld dus de vraag stellen, waarom willen we Syria vernietigen!

  http://www.google.nl/search?site=&source=hp&q=in+syrie+zijn+denkbeelden+nog+gevaarlijk+maar+niet+lang+meer&oq=in+syrie+zijn+denkbeelden+nog+gevaarlijk+maar+niet+lang+meer&gs_l=hp.3…812.16578.0.17329.60.59.0.1.1.0.61.2756.59.59.0….0…1c.1.21.hp.af1T04G7YMs

  Of type op Google: In Syrië zijn denkbeelden nog gevaarlijk. Maar niet lang meer!

 • dave

  EU strikes back..

  http://www.veteranstoday.com/2013/07/17/eu-hits-israel/

  valuta oorlog…handelsoorlog……

  en dan de recente uitspraak van Lubbers over kernwapens in NL

  http://www.nu.nl/binnenland/3496472/lubbers-bevestigt-opslag-kernwapens-volkel.html

  In de politiek gebeuren dingen niet zomaar mensen..

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lamberto

  Er zit een groot verschil tussen wat “normale” mensen zeggen en wat “gezaghebbers” zeggen.
  Normale mensen proberen vooral hun eigen denkbeelden uit te dragen en bevestiging te verkrijgen.
  Gezaghebbers proberen vooral een effect te bereiken en zeggen dat waarvan zij denken dat het nodig is om dat effect te bereiken.
  Twee heel verschillende doelstellingen met eigen resultaten voor de geloofwaardigheid.

 • Gerard

  Wat ook erg opvalt is veel oudere mensen aan het werk. Die vinden even gemakkelijk werk als jongeren. Ook gepensioneerden, die werken gewoon door. In Nederland zou er in salaris op achteruit gaan, maar daar niet. In de Vs loont werken.
  Hier ben je afgeschreven als arbeider en als mens als je boven de 45 jaar komt, met dank aan de vakbond.

 • Gerard

  Sebassol,
  Ik heb een oude collega in New York wonen. Dat heb ik hem ook gevraagd. Niet alle streken in de VS zijn hetzelfde. In Detroit gaat het hopeloos slecht. Maar de amerikaan is flexibel. Ze pakken even gemakkelijk hun boeltje op en gaan 1000 kilometer verderop wonen. Vandaar dat Detroit zo leeggelopen is. Hele mega woonwijken binnen enkele maanden leeg. Sleutel bij de bank in de brievenbus, en klaar. Je bent meteen van je hypotheek af. Ze werken zo bij Henry Ford in de fabriek, en een week later zitten ze op een landbouwtrekker 1000 kilometer verderop. Dat is heel normaal in de VS.
  Maar, met de arbeidsmarkt gaat het niet goed, dat klopt. Overigens is voedselbonnen in de VS hetzelfde als hier sociale dienst. En daar hebben we in Nederland ook een hoop mensen in zitten.
  Toch is de leegloop in sommige steden een groot probleem. De leegstaande woonhuizen worden snel afgebroken om wildwonen te voorkomen. Maar nu Detroit weer aantrekt, worden net zo gemakkelijk nieuwe woonwijken weer uit de grond gestampt. gezond is dat ook niet, maar zo gaat het daar wel. En natuurlijk hebben ze daar ook problemen.
  Maar als je daar een eigen zaak wilt beginnen, dan begin je gewoon. Heel anders als hier waar je na jaren ambtelijke molens de vergunningen nog steeds niet voor elkaar hebt. In Nederland ben je vaak al failliet nog voordat je kunt starten.

 • Sebassol

  Zeg je dat ook tegen de bijna 40+ miljoen mensen die van voedselbonnen leven? daar laten ze alleen niks over in het nieuws zien….

 • Gerard

  Lamberto,
  Denk eens diep na.
  Had Bernanke antwoord kunnen geven op die vraag?
  Natuurlijk weet hij het antwoord.
  Wat zou er gebeurt zijn als hij eerlijk antwoord gaf?
  Een centrale bank moet goud aanhouden om een eventueel verlies van vertrouwen in de munt op te vangen. Maar dat mag hij niet zeggen.

  Nadja,
  Ik weet ook niet hoe dit in de VS wordt opgevangen. Voor Detroit was ook al Los Angeles failliet verklaart. Zoal ik op NBC news wel eens gezien heb, moet dit de overheid zelf opvangen. Ze ontsloegen de helft van de ambtenaren. Politie, scholen gaan dicht en dat soort dingen. De VS ouwehoeren wat minder, maar gaan altijd over in harde maatregelen. Even harde pijn leiden, maar daarna krabbelen ze altijd weer snel op. De kracht van de VS. De onbeperkte flexibiliteit.
  Wat ik gezien heb van de VS, en mij wel heel erg opgevallen, het zijn keiharde werkers. En ze passen zich ook snel aan. Willen ook geen overheids bemoeienis. Ze hangen niet aan de overheid, zoals Europa.
  In NY is het al helemaal erg. Rennend over straat met een iphone tussen oor en schouder, in de ene hand een broodje, in de andere een beker koffie van de snelle koffiebars.
  In die ontbijt koffiebars van is het erg druk, maar in 2 minuten geholpen. En dat gaat dag en nacht door. Alles draait 24 uur. Er zijn mensen die gewoon 18 uur per dag werken. Ze vinden dit normaal. Een amerikaan is broodmager. dikke mensen zie je hoogst zelden. Conflicten met werkgevers bestaan daar ook niet. Ze gaan even gemakkelijk bij de concurrent werken. Niks verplichtingen en andere flauwekul. Dit alles maakt de VS zo extreem flexibel. Die komen er wel!

 • Gerard

  Erk
  Ik woon vlak bij de Duitse grens en heb daar wat vrienden. Inderdaad zoals je zegt.

  Enrico,
  Ook dat is in Duitsland beter geregelt.
  Oke dan maar. Liever de 0 uren contracten dan maar?
  Helaas, in Nederland wordt niemand meer voor vast aangenomen.
  Eerder ontslagen? Klopt. Beter is het toch voor ondernemers om het personeel te houden en daarmee failliet te gaan. Dat is namelijk wat hier gebeurt. Dat is ook wat de vakbonden willen. Ze haten immers de ondernemers. De sukkels vergeten dat het ietje beter zou zijn om wat meer ontslagen te accepteren dan met personeel failliet te gaan.
  Met een flexibel ontslagrecht worden ook weer eerder mensen aangenomen. Vakbonden willen dat niet. Het zijn en blijven immers communisten die geen zak geven om arbeiders.

 • Lamberto

  Nu hoort u het de grote baas zelf zeggen.
  Ik heb geen flauw besef van goud.
  Zou hij het over de rest wel hebben?

  http://slimbeleggen.net/bernanke-bekent-ik-heb-geen-flauw-benul-van-goud/

 • Nadja

  Goede vraag oli. Ik heb helaas te weinig inzicht in het interne gebeuren in de VS. Als hier een stad failliet gaat zal dat grote invloed hebben op openbare werken, sociale voorzieningen, etc, maar wellicht is het belang van de overheid in VS stukken kleiner en halen mensen er hun schouders voor op. Misschien weet Gerard er meer van, want die zei hier pas nog dat hij in de VS geweest was.

 • oli

  Iemand een idee of bankroet van £Detroit zware gevolgen zal hebben, is dit een (eerste) domino steentje, of gewoon (nu ja gewoon) een symptoom van de huiige toestanden ?
  iemand hieromtren een mening ? zou dit een soort Lehman B effect met zich mee brengen ?
  of zijn we het intussen allemaal wel al gewoon ?

 • Sebassol

  @Enrico

  Exact! iedereen krijgt tegenwoordig 0-uren contracten, hiermee kan je GEEN hypotheek krijgen, koop je zeer waarschijnlijk geen auto/nieuwe pc/keuken etc. waardoor de economie nog meer krimpt.

  Bedrijven/werkgevers snappen dit helaas niet en doen dit op massale manier, maar als je buurman niks meer uitgeeft, en de buurman daarnaast ook niet meer door een 0-uren contract zal de hele boel vanzelf imploderen.

 • Erk

  Gerard, ik werk in Duitsland en ben in de gelukkige omstandigheid dicht bij Belgie te wonen. Terwijl in NL, P&W of K&vdB het scherm met prietpraat vullen (gevonden dode wolf, aangespoelde walvis of een of ander zielig figuur met een zeldzame afwijking), zie ik op dat tijdstip in D discussieprogramma’s over economie, euro, etc. die de kern van de problemen raken. Burgers uiten hun zorgen over lage rente op spaargeld, vragen zich af waar spaargeld veilig is etc. en gerenommerde politici en economen gaan in dezelfde programma’s de discussie aan.
  Als je het objectief bekijkt wordt in de MSM heel mooi weer gespeeld cq worden de echte problemen niet gemeld. En als ze gemeld worden wordt er een een draai van positivisme of cynisme aan gegeven. Veel burgers herkenne zich niet en dat verklaart mijns inziens ook waarom in NL op links en rechts twee sterke anti-partijen zijn ontstaan (PVV en SP) terwijl dat in D niet het geval is.

 • Enrico

  @Gerard

  “Zal helemaal van de politiek en vakbonden af hangen.
  Als ze blijven weigeren iets te doen aan het arbeidsrecht,met geldblijven smijten en belasting blijven verhogen, dan gaan huizenprijzen nog een stuk lager.”

  “Heeft alles te maken met de zeer stugge arbeidsmarkt en de politiek en vakbonden die NIET willen hervormen.”

  Je hebt het op dit blog al vaker over de stugge arbeidsmarkt, arbeidsrecht, gehad.
  Maar de maatregelen die je bedoelt (als ik je goed begrijp) (correct me if I’m wrong) zullen alleen tot gevolg hebben dat arbeiders minder rechten en salaris zullen hebben en makkelijker ontslagen kunnen worden. Natuurlijk zullen bedrijven hierdoor makkelijker winst kunnen maken op papier. Maar gevolg is wel dat consumenten (arbeiders) zich steeds minder zeker gaan voelen en steeds minder geld zullen verdienen. Gevolg, men geeft minder uit, en is dat nu juist niet een belangrijke reden dat het niet goed gaat met de economie, bedrijven minder verdienen en dus nu met winstwaarschuwingen naar buiten komen?

 • Erk

  Gerard, we kunnen elkaar de hand schudden, ook ik heb die tijd bewust meegemaakt.
  De kern van het probleem was toen inderdaad anders, maar het gaat er om dat de politiek bubbels onderkent en daar maatregelen tegen neemt. Onze naaste buren in D en B doen dat beter. Tulpenmania, huizenbubbel, etc, NL heeft een hele geschiedenis op dat gebied. Nu nog is D bevreesd voor hyperinflatie, want ze kennen hun geschiedenis van 90 jaar terug (Weimar), hoewel de situatie toen anders was dan nu. In NL, D en B was eind jaren 70 oververhitting van de economie, maar NL was het land met zwaar in elkaar klappende huizenprijzen, NIET D en B.
  Vooral verwijt ik dat de VVD, de partij van het laissez faire, hoewel ik met de rest ook niet veel op heb, zoals je zult begrijpen.

 • Gerard

  Sebassol
  Ja, mee eens. Maar dan zitten we als enige alternatief bij Wilders en de PVV. De enige die het juist wil aanpakken. Ook volgens de doorberekeningen van het CPB.

  Overigens, de VVD staat voor kleine overheid, de PvdA voor grote overheid. Logisch dat er dan per saldo helemaal niets gebeurt. De grote overheid is nu onbetaalbaar geworden. Jammer voor de socialisten, maar het is niet anders.
  Je kunt dus alleen maar hopen dat de socialisten dat eens gaan in zien. Helaas is Baroso een rascommunist, en de rest van de EC ook. Vandaar dat ongekend met geld smijten in het GROTER wordende Brussel circus.

 • Gerard

  Erk
  Klein foutje. De huizenmarkt klapte in 1980 in elkaar door zware oververhitting economie. De rente steeg namelijk tot boven 12%. En dan koopt ook niemand geen huis meer..
  Heb zelf die tijd nog meegemaakt.

  Nu is precies het omgekeerdehet geval.

 • Sebassol

  @Gerard

  Ja belastingen zullen omhoog gaan, en snijden doen ze altijd op verkeerde dingen. OOK met Bilderberger Rutje.

  Ze zouden juist moeten bezuinigen op Brussel, subsidies naar verre landen, kinderbijslagen voor kids ergens anders, VS oorlogen steunen/helpen etc. etc.
  Al dit zal nooit gebeuren, ook BTW en accijns zullen altijd stijgen, het boeit ze allemaal niks in Den Haag.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @IO

  Huizen gaan in NL nog veel verder omlaag.
  Huizenprijzen en obligaties hebben gelijkwaardige eigenschappen: Als de rente stijgt, gaat de prijs omlaag.
  De hypotheekrente is nog steeds laag. Als deze gaat oplopen dan moeten de prijzen wel naar beneden.

 • Erk

  Maar ook is belangrijk te weten: het volk krijgt de bestuurders die het verdient.

 • Erk

  Gerard, mee eens.
  Maar pas als we politici cq leiders krijgen met oog voor de geschiedenis dwz die hieruit lessen willen trekken kan er iets veranderen. Neem als voorbeeld de huizenmarkt. In 1980 klapte de huizenmarkt in NL in, Rutte en Bos hebben het als kind nog meegemaakt. Toch zijn het juist deze politici die geen structurele maatregelen hebben willen nemen in de jaren voorafgaand aan 2008, toen de huizenbubbel begon leeg te lopen. Het buitenland (bv IMF) waarschuwde al ver voor 2008 dat de huizenprijzen te hoog waren in NL, maar Bos zei dat er niets aan de hand was en de rest van de politici geloofde het. Zes jaar later weten we beter, maar triest genoeg wordt zelfs nu nog diezelfde man gezien als een bekwaam bestuurder, presentator en wordt hij om zijn mening gevraagd in de MSM, etc.
  Onderdeel van de reset wordt wat mij betreft het afscheid nemen van deze bestuurders en het aan de gang gaan met bestuurders die onbevangen de kern van de problemen onder ogen zien, waarmee de helft van de oplossing al gevonden is. Ontkennen van problemen heeft nog nooit een probleem opgelost.

 • Gerard

  Erk
  Beleggers hebben geen interesse in in de kern oplossen van problemen. Die kijken alleen hoe het geld stoomt. De ene keer in goud, de andere keer in aandelen, dan weer obligaties. En geld is altijd in beweging.

 • Gerard

  IO
  Gaan de prijzen van huizen nog verder omlaag denk je Gerard?

  Zal helemaal van de politiek en vakbonden af hangen.
  Als ze blijven weigeren iets te doen aan het arbeidsrecht,met geldblijven smijten en belasting blijven verhogen, dan gaan huizenprijzen nog een stuk lager.

  Even oppassen overigens om onze huizenmarkt te vergelijken met de Amerikaanse. Die is totaal anders op alle fronten. Daar blijft een huis gewoon van de bank totdat het afbetaald is. Ook werken ze daar met variabele rente, bij ons overwegend vaste rente.
  Ook onzesituatie isniet te vergelijken met Belgie en Duitsland. Daar kennen ze geen hypotheekrente aftrek op het inkomen. Daar is de situatie veel gezonder. In Duitsland kennen we de regeling om vooral belastingvrij te sparen voor een huis. In Nederland moet je je rente op spaargeld inleveren bij de overheid, bovendien verlies je bij bezit van spaargeld al je rechten op subsidies, huurtoeslag, studiefinanciering, huurtoeslag, en kindertoeslag. De omgekerde wereld dus. Daarom gaat het in Duitsland ook zo goed en hier steeds slechter.
  Maar ja, de politici weigeren nu eenmaal de crisis aan te pakken. Met PvdA in de regering is dat ook onmogelijk natuurlijk. De overheid moet groeien is de basis van die partij.

 • Erk

  @OBL-Rien: Re: Overigens zijn Bernake speeches traditioneel voor een smash in de edelmetalen.

  Dat is me me ook opgevallen. Zou het komen dat hij toch steeds weer het beleggersvolk gerust weet te stellen en dat een safe heaven in deze en komende tijden niet nodig is? Het is onbegrijpelijk dat die mensen vergeten zijn dat als zich een structuurprobleem voor het eerst openbaart en men met een aantal provisorische oplossingen komt, die het probleem niet in de kern oplossen, daarna normaliter een nog hardere klap komt. Dat zijn de feiten des levens, maar blijkbaar zijn die beleggers alleen maar op de korte termijn resultaten gefocussed.

 • Nadja

  @Sebassol: er zijn twee opties: de deflatoire krachten (optie 1) of de inflatoire krachten (optie 2) nemen de overhand.
  Optie 1: geen economische groei, werkloosheid zet door, overheid moet verder bezuinigen, mensen geven steeds minder uit, arbeid wordt goedkoper, kortom: diverse mensen met een hypotheek komen in de problemen.
  Optie 2: economie gaat wat beter, inflatie en rente stijgen; in dat geval worden voor alle mensen met een hypotheek de lasten zwaarder en voor een aantal zelfs te zwaar.
  In alle gevallen gaan drama’s ontstaan, onvermijdelijk.

 • Sebassol

  Huizenprijzen gaan nog flink dalen, wat denk je als de regering straks gaat bezuinigen op de ww-duur? (net als in het oude ‘4 miljard pakket’) al die mensen die geen baan meer hebben worden uit hun huis gekickd en de huizenmarkt stort radicaal in.

 • IO

  Gaan de prijzen van huizen nog verder omlaag denk je Gerard?

  Vergeleken met US zijn de huizen in NL maar weinig gedaald de laatste jaren…

  Iedereen denkt inmiddels dat huizenprijzen verder dalen, het is een hele hype geworden. Denk dat de longterm bodem er dus is (of al geweest).

 • Gerard

  Sebasol
  Winstwaarschuwingen komen vooral uit Europa.
  Heeft alles te maken met de zeer stugge arbeidsmarkt en de politiek en vakbonden die NIET willen hervormen.

 • Gerard

  Erk
  Is eigenlijk gewoon nnormaal. 1300 is een weerstand. Het is en blijft de vraag of die hogere bodem er komtop 1250.

 • Erk

  @Gerard: is het toch niet opmerkelijk dat het in minimaal tijdsbestek in twee stappen van 1298 naar 1273 terugvalt?

 • Sebassol

  @Nico

  In de VS vielen bijna alle kwartaalcijfers mee, dus hoezo winstwaarschuwingen?

 • Nico

  Paul Farrell schrijft de column over gedragseconomie. Hij is de auteur van negen boeken over persoonlijke financiën, economie en psychologie, waaronder “The Millionaire Code,” “The Winning Portfolio,” “Guide The Lazy Person’s te investeren.” Farrell was een bankier bij Morgan Stanley, executive vice president van de Financial News Network, executive vice president van Mercury Entertainment Corp, en associate editor van de Los Angeles Herald Examiner. Hij heeft een Juris Doctor en een doctoraat in de psychologie

 • Nico

  Zou het er dan toch van komen? ik lees steeds vaker waarschuwingen,maar er zijn er ook zat die denken dat de beurs nog skyhigh zal gaan, het zijn en blijven spannende tijden al zie wel steeds meer winstwaarschuwingen van bedrijven,wat niet zo vreemd is.

  Our lizard brains lead us to buy stocks after they have gone up and blind us to the obvious realities.

  Terry Burnham
  ‘Gloomiest of all gloomsters’: We’re repeating 1928 sucker’s rally

  Commentary: Sucker’s bull market of 1928 now repeating
  http://www.marketwatch.com/story/critical-warning-no-17-dow-5000-crash-of-65-2013-07-17?mod=wsj_share_tweet

 • Gerard

  Erk,
  1300 is een weerstand.
  Dat het hierop weer naar beneden gaat is heel normaal. Het is ook de bovenkant van het trendkanaal.
  Belangrijk is dat het niet verder daalt als 1250. Dat is de bodem van het kanaal. Daarna moet het wel hoger gaan dan 1300, 3e aanval. Zo niet, dan blijven we zijwaarts tot lager gaan.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk, dit wordt vooral aan Bernake toegewezen. Ik vermoed dat het vooral nieuwe short posities zijn van traders die snel wilden cashen. Overigens zijn Bernake speeches traditioneel voor een smash in de edelmetalen.

 • Erk

  Gerard, OBL-Rien, goud lijkt heeft weer een flinke tik gehad. Het lijkt er zelfs op dat 1300+ niet gewenst is, want het ging gisteren intraday plots hard naar beneden, dus iemand moet flink wat (papieren goud) op de markt gegooid hebben. Zijn er volgens jullie redenen te bedenken waarom het omlaag gegaan is?

 • aad

  Beste Dave.
  Vanmiddag had us mint een fout gemaakt van 27 miljoen eagles voor july.
  Nu is het ongeveer 2.5 miljoen voor july.
  Je kan het terug zien op truth never told Chris laatste video!
  Mvg Aad.

 • dave

  @Aad

  De jaarlijkse mijnproductie van zilver is ongeveer 750 miljoen ounce.

  De jaarlijkse mijnproductie van goud is ongeveer 80 miljoen ounce.

 • aad

  Ik dacht dat er maandelijks 3 tot 4 miljoen eagle werden verkocht in dit jaar.
  Mvg Aad.

 • dave

  Hoeveel miljoen ounces zilver worden er jaarlijks wereldwijd geproduceerd?

  Is 27 miljoen dan veel?

 • aad

  Beste Mensen.
  Zag net op de us mint site dat er meer dan 27 miljoen silver eagle zijn verkocht
  in deze maand!
  Misschien een type foutje.
  Mvg Aad.

 • dave

  @OBL

  Volgens Rotschild, Rockefeller en al die anderen in de goede handen. Maak je geen zorgen..

 • Ron

  Staaltje voorkennis…2 min voor cijfers omlaag…zieke markt

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  In welke handen is HAARP dan nu? de goede of de foute?

 • Q&Q

  “Joris Demmink in de Turkse krant”

  Wat in Nederland nog steeds niet hardop mag worden gezegd, is in Turkije main stream nieuws: Joris Demmink was in 1996 in Turkije en heeft daar twee kinderen verkracht. Deze kinderen werden door de politie naar de hotelkamer van Demmink gebracht, hetgeen op video is opgenomen. Het beeldmateriaal is door de destijds verantwoordelijke functionarissen gebruikt als chantagemiddel. In ruil voor geheimhouding eisten zij dat Baybasin in Nederland zou worden veroordeeld tot levenslang. In samenwerking met de Turkse politie heeft het Nederlandse OM toen een schijnproces tegen Baybasin op poten gezet, dit met volledig vervalste telefoontaps! Een vertaling van dit krantenartikel staat op Klokkenluider.

  Lees verder:

  http://www.boublog.nl/17/07/2013/joris-demmink-in-de-turkse-krant/

 • Q&Q

  “Ronald Stoeferle:”De grootste handelaars voorzien een stijging van de goudprijs”

  Ronald Stoeferle is managing partner van Incrementum AG en uitgever van “In Gold We Trust”. Volgens Stoeferle zitten de grootste handelaars op de goudmarkt met de diepste zakken momenteel long op de goudprijs. Samen met het extreem negatieve sentiment zal dit zorgen voor een rally van de goudprijs, zegt hij aan Bull Market Thinking.

  De commerciële handelaars, dit zijn de goudmijnen zelf, hebben hun short posities op de goudprijs met 84 procent verminderd. Deze handelaars hebben het meeste geld en zijn het beste geïnformeerd over de situatie op de markt. Op lange termijn hebben zij altijd gelijk en is het beter om je te spiegelen aan het gedrag van deze commerciële handelaars.

  Over het sentiment op de goudmarkt kan Stoeferle kort zijn: bijna alle stieren hebben de handdoek in de ring gegooid. Grote investeringsbanken zijn van het stierenkamp naar het berenkamp gegaan. Dit is een sterk signaal dat we een groot deel van de daling achter de rug hebben. Wie nu positief is voor goud (en goudmijnen) is serieus tegendraads hoewel de fundamenten voor hogere prijzen intact blijven.

  http://www.beurs.com/2013/07/17/ronald-stoeferlede-grootste-handelaars-voorzien-een-stijging-van-de-goudprijs/26934

 • Q&Q

  @ OBL-Rien

  Heb in meerdere artikelen gelezen wat er met H.A.A.R.P. mogelijk is en dan hoop ik toch dat het niet in verkeerde handen valt/is ! ;)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  HAARP is natuurlijk wel een kollosale misser.
  Kijk maar eens hoeveel mensen “wakker” worden… :-) :-)

 • Q&Q

  @ Lezer

  Vind het sowieso interessant dat er eens aandacht aan H.A.A.R.P. wordt besteed! ;) (de meeste mensen hebben hier nog nooit van gehoord) ;)

 • Anna
 • Lezer

  …..en ook een andere kant van het verhaal, zodat een ieder zijn eigen mening kan vormen:

  http://www.dailykos.com/story/2013/07/14/1223646/-FALSE-STORY-GOING-VIRAL-Snowden-reveals-HAARP-s-Global-Assassination-Agenda

  O wacht.. misschien post ik nu wel onfeiten en beledig ik groepen, en moet bovenstaande informatie illegaal worden!
  Erg flauw, ik weet het maar ik kon het niet laten..

 • Q&Q

  Conspiracy dachten sommigen?

  “SNOWDEN LEAKS EVIDENCE of HAARP’s GLOBAL ASSASSINATION AGENDA”

  MOSCOW, Russia – Edward Snowden, NSA whistleblower and fugitive, released documents Tuesday to Internet Chronicle reporters proving that the High Frequency Active Auroral Research Program, or HAARP, is definitively engaged in a program of assassination and mind control.
  While the military prison industrial complex has routinely insisted that the Alaskan-based HAARP is only meant to study natural phenomena in earth’s ionosphere, Snowden has managed to blow open a brutally massive charade.

  “The HAARP research station,” he said, “strategically based away from prying eyes near Gakona, Alaska, is actually used to terminate or manipulate would-be dissidents of global capitalism on the scale of millions of people.”

  Lees/ kijk verder:

  http://www.secretsofthefed.com/snowden-reveals-haarps-clobal-assassination-agenda-w-video/

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk

  Hier een boek tip van mij: Cities and the wealth of Nations.
  In dit boek wordt uitgelegd waarom het land altijd verarmt ten opzichte van de steden. En waarom er in 1 muntunie er maar plaats is voor 1 economische concentratie. Nadat ik dat boekje gelezen had werd overduidelijk waarom de euro zou mislukken. De randgebieden zouden simpelweg verliezen van de economisch sterkste regio. Dus de PIGS verliezen van Duitsland. Laat dit proces lang genoeg duren, en ook frankrijk zou verliezen van duitsland. Nederland zou als duitse haven ten minste nog een beetje recht van bestaan hebben.

  De verarming van landelijke gebieden in de USA is net zo onvermijdelijk. En dat heeft niets te maken met de verarming van een land in het algemeen of de geopolitieke economie. Dit is een dynamiek die veroorzaakt wordt door de gemeenschappelijke munt en regionale economische factoren.

 • Amstel (Bob)

  Ah, vandaar ’80er jaren.
  Jup, duidelijk…

 • Gerard

  Sebassal
  Als de economie aantrekt, trekt de inflatie weer aan. Vooral de angst daarvoor. Net als in 2009.

 • Amstel (Bob)

  Ik snap er ook niets meer van Sebass, religies en tradities hebben toch niets met de economie te maken?
  Schiet mij maar in de kerstboom, gelukkig hebben we hier nog heldere lichten.
  ;)

 • Amstel (Bob)

  Geer, weet je?! We geven ze een staf in de hand net als die kerel in Rome, net echt! Hahaaa, mafkezen zijn het!

 • Amstel (Bob)

  Sja, ik las zoiets hier laatst.

  Conspiracy people denk ik dan he.
  Je gat die zooi toch niet echt binnen je huis trekken! Toch?
  Gek zijn ze!

  Een traditie is het, zoals Ben zei, het was de rijkdom van weleer! Nu hebben we andere modernere middelen :)

 • Sebassol

  @Gerard

  Als de economie weer gaat ‘bloeien’ in de VS gaat goud weer omhoog? lijkt mij toch juist dat goud omhoog gaat als de hele boel daar omdondert??

 • Nico

  Okee dan zijn we dat in ieder geval eens.

 • Gerard

  Goud een religie!
  Hahaha, niet te geloven…
  Ik zie ze al kaarsjes aanstoken bij hun muntjes. Op hun knieen ervoor. Pastoorjurk aan!
  Haleloeja!
  Maar dat is door en door triest.

  Goud is een voor particulieren een belegging, en niks anders.

 • Amstel (Bob)

  Nee Nico, ik houd het bij Amstel, en benodig geen snuif om de wereld en haar bevolking te leren begrijpen.
  Snappen zal ik het nooit denk ik…

 • Nico

  @Nico: Re Nou dit bericht geeft te denken.

  Is conspiracy gedachte en bla bla theorie… :)
  Uw eigen woorden.

  wat onsamenhangend weer snuif nog een keer

 • Amstel (Bob)

  Nee ik houd niet van carnaval Nadja, en pas maar op, voor u het weet sleep ik u voor het gerecht wegens gods-schennis ;-)

 • Amstel (Bob)

  Weet ik Geer, overbodig om te noemen.
  Goud schijnt tenslotte een religie te zijn, en een traditie.

 • Nadja

  @Amstel(Bob): inshall(alal)ah….ik dacht dat je niet van carnaval hield :-)

 • Nico

  Waanzinnige clip van tankaanval op Damascus wijk Barzeh vanaf snelweg door Syrische leger. Verkeer rijdt gewoon door:
  1 ding is zeker na een oorlog is er weer werk zat. rare wezens zijn mensen eigenlijk.
  http://www.youtube.com/watch?v=mcFAzJLFsso

 • Amstel (Bob)

  @Nadja
  Inshallah

 • Gerard

  Nadja
  Re.
  + HUI: > 5% in de plus
  + DOW en S&P: licht in de min
  Wat denk je er van?

  S&P is een noodzakelijk pasje op de plaats. Ging ook weer een tijdje goed.
  Goud blijkt sterk. Doji kwam geen 3e bij, dus ook pasje op de plaats. Een langzame rustige stijging is het mooiste wat je kan overkomen. Harde stijgingen volgt te vaak hoge volatiliteit op.
  De mijnen gaan wel erg hard, maar ze zijn mij nog steeds te volatiel. Argonaut plus 10%, morgen er weer af? Niet duidelijk of we hier een bodem zagen. Even afwachten. Royal gold ook plus van 7,5%.
  Maar ver boven de bodem staan we zeker niet meer. Ook goud en zilver niet.
  Als de aantrekkende economie in de VS doorzet, dan gaan goud en zilver ook omhoog. Logisch natuurlijk. Het lijkt een beetje op 2008 a 2009.

  Bob,
  Ik doe graag geld verdienen. Waaraan? Dat interreseert mij geen hol.

 • Nadja

  @Amstel(Bob): mijn indruk is dat Gerard probeert de huidige situatie goed te doorgronden, ik mij daar meestal in kan vinden (vanuit mijn levenservaring o.a. na in diverse landen actief te zijn geweest), en daar met zijn beleggingen handig gebruik van maakt. Ook hij weet dat het zaakje waarschijnlijk gaat crashen en zal dus proberen tijdig over te stappen, wat sommigen van ons al gedaan hebben. Maar we moeten afwachten wie het beste uit de strijd gaat komen, en dan bedoel ik na de reset.

 • Amstel (Bob)

  @Nico: Re Nou dit bericht geeft te denken.

  Is conspiracy gedachte en bla bla theorie… :)
  Uw eigen woorden.

 • Amstel (Bob)

  @Gerard Re: Maar ik had al niet de indruk dat je uberhaubt iets volgt in de wereld.
  Dit komt wellicht omdat u zelf niet oplet omdat u te druk bent om uw geld uit te geven bij de prostituees.
  Ofzoiets…

 • Amstel (Bob)

  Ron & Dave: inderdaad! Niets aan toe te voegen.

 • Amstel (Bob)

  Correct Erik, de middenklasse, die is altijd de sjaak.

 • Amstel (Bob)

  @Gerard: re Een garantie heb je nooit. Maar als je een beetje oplet, dan kun je de omslag zeker wel op tijd herkennen.

  Wellicht heb ik uw waarschuwing gemist destijds toen “de markt” geen goud meer wilde…
  Ik zat natuurlijk niet op te letten.

 • Ron

  Een verdomd mooie vlag…
  Stand..20.03
  De agenda voor morgen:
  Wakker worden met 20.30+ en doordrukken naar 20.90 einde dag

 • Nadja

  Gerard, als dat geen interessante dag is:
  + HUI: > 5% in de plus
  + DOW en S&P: licht in de min
  Wat denk je er van?

 • Erik

  We communiceren hier vooral over geld en economie. Ik hou ervan de zaken ook vanuit andere brillen te bekijken. Zo bijvoorbeeld de situatie in de VS vanuit het gezichtspunt van een socioloog en schrijver. Mag ik iedereen aanraden het boek Reizen zonder John van Geert Mak eens te lezen.
  Het gaat niet over New York en Washington, waar vele rijken wonen, de banken staan, maar over dorpen en steden in dat land. Vijftig jaar nadat John Steinbeck door het land trok doet Geert Mak hem dat na.
  Hij kan niet anders concluderen dat het land verarmd is, er meer dan ooit mensen van voedselbonnen leven, enz.
  Inmiddels zijn de winstcijfers van de banken weer flink gestegen (waar het bijgeprinte geld terecht komt), is er een steeds grotere kloof tussen arm en rijk, en valt de middenklasse, de basis van onze welvaart, weg.

 • Ron

  Wist je dat er op de maandelijkse werkloosheids cijfers een marge zit van ik dacht 100.000
  Dus als de forcast 200.000 is en er komt een cijfer van 250.000 vliegt de beurs omlaag en komen ze met 150.000 vliegt de beurs omhoog, het is maar net hoe de wind waait welk cijfer ze het beste uitkomt.
  Dit is met meer cijfers zo…eerlijke handel is zo goed als uitgestorven.
  1 grote vieze smerige zooi is het…kan niet wachten op …game over.

 • dave

  Gerard, als je logica zou gebruiken dan ruik je al van verre dat deze cijfers niet kloppen. Een economie groeit als er meer mensen aan het werk zijn en er meer geproduceerd en geconsumeerd wordt hetgeen dus niet het geval is.

  Aandelen zijn papieren beloftes en de prijs van deze aandelen wordt kunstmatig overeind gehouden door nog meer papieren beloftes (euro’s, dollars) er tegenaan te gooien. Er wordt geen waarde gecreeerd, maar een illusie van waarde.

  In aandelen moet je gaan in een groeiende economie en niet als deze economie op instorten staat.

 • Ron

  Ik vertrouw zowieso het hele systeem niet laat staan de cijfers:)

 • Ron

  Oei gerard, persoonlijk geloof ik niet zo in die cijfers.
  Dat een bank winst maakt of een ander bedrijf wil niet zeggen dat er groei is.
  De enige groei die ik zie is in de ECHTE werkloosheid, inclusief die niet meer meegeteld worden EN de groei van de voedselbon behoeftigen, dat kan geen herstel zijn.
  Het aantal koopkrachtigen daalt en daalt…gaat nie goed nie.

 • Silver Surfer

  Gold in BACKWARDATION for the sixth day !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Gerard

  Surf
  Een garantie heb je nooit. Maar als je een beetje oplet, dan kun je de omslag zeker wel op tijd herkennen.

 • Gerard

  Dave
  Ik basseer alles op gepubliceerde cijfers.
  Je zou eens meer naar het nieuws moeten kijken.

  Zowel jij als ik zijn niet in staat om zelf die cijfers zoals BBP uit te vissen. Tot die tijd zijn we aangewezen op de instanties die dat doen. Ik ben zelf nog niet zo lang geleden in de VS geweest. Het gaat daar echt niet slecht. Het is ook een erg flexibele economie. Kijk ook eens naar de Q2 cijfersdie inmiddels er allemaal doorheen zijn. Alles ver boven verwachting. De bankensector verdubbelde zelfs de winsten.
  Maar ik had al niet de indruk dat je uberhaubt iets volgt in de wereld.

 • Ron

  Surf,klopt.
  Ik zie alleen een 1-2 1-2….ALS het de bodem was komt deze week de versnelling in de 3.
  Zoniet dan krijgen we een lower low.
  Ik zei ook niet dat ik het zeker weet, ik speel er alleen op.

 • Q&Q

  “Spanning op de goudmarkt: goud in backwardation!”

  De kosten om goud te lenen, de zogenaamde ‘lease rates’, stegen afgelopen week naar een niveau dat we sinds de val van Lehman Brothers in 2008 niet meer gezien hebben. Een scherpe daling of een negatieve lease rate betekent dat de bereidheid om goud uit te lenen voor dollars afneemt, een indicatie van krapte in de fysieke goudmarkt zegt MarketUpdate.

  De Gold Forward Offered Rate (GOFO) is samengesteld uit twee componenten. Enerzijds de kosten om dollars te lenen en anderzijds de kosten om goud te lenen. Als de lease rate plotseling wegzakt of in negatief terrein komt wijst dat op spanning in de fysieke goudmarkt. Men is bereid geld bij te leggen om dollars te ‘swappen’ voor goud.

  Onderstaande grafiek laat zien dat de kosten om goud te lenen dit jaar opnieuw zijn toegenomen en dat de markt momenteel meer rente vraagt voor het uitlenen van goud dan voor het uitlenen van dollars. Een zeldzaam verschijnsel dat in de afgelopen twintig jaar maar een paar keer is voorgekomen.

  Kijk / lees verder:

  http://www.beurs.com/2013/07/16/spanning-op-de-goudmarkt-goud-in-backwardation/26902

 • surf

  Ron en Gerard het is onmogelijk om te voorspellen waar de bodem in goud en zilver zal liggen. De genoemde voorbeelden van de aandelen- en obligatiemarkt wijzen uit dat de bodem pas gevormd wordt als het sentiment op een dieptepunt is. Daar lijkt momenteel nog geen sprake van te zijn in de goudmarkt en de zilvermarkt. We zullen dan ook niet vreemd opkijken als de prijzen nog verder dalen. De premies op fysiek goud en zilver suggereren dat er nog geen structureel tekort is in de fysieke markt. Laat u zich dus niet gek maken door sensationele verhalen, maar probeer vooral bij de feiten te blijven. Feit is dat er momenteel nog genoeg fysiek goud en zilver verkrijgbaar is voor de kleine belegger en dat de prijzen van het metaal nog bijna perfect de ‘papieren’ spotprijs volgt.

 • Ron

  Voor het weekend 22+,zeker dan…kommaaarrrr

 • Ron

  Bij een vette 3 golf omhoog staat DE bodem er…zo niet dan kan het nog lager deze zomer…laten we dus hopen op een goeie versnelling naar 25/27 voor een 3-1

 • dave

  Gerard,

  De economie groeit niet. Er worden niet meer producten en diensten geleverd, zeker in de VS niet. Je leeft in een papieren Keynesiaanse droom.

  Economie is de edele kunst van het toevoegen van waarde. Aandelen oppompen door de financiele sector is geen toevoegen van waarde. Staatsschuld ophogen is geen toevoegen van waarde. Bailouts voor banken is geen toevoegen van waarde.

  Probeer nu eens logisch na te denken.

 • Gerard

  Ron
  Lijkt er wel op. 2 dagen pause en een stapje hoger.
  Goed voor de daytrading. Op de lange termijn zegt nog niets.
  Maar let eens op de koperprijs! Als niemand kijkt dan vertrekt de trein stiekum.
  Dat geeft meer potentie op de zilverprijs.
  Maar de dag is nog niet om.

  Eerst lekker in het zonnetje. Bijna half 4, dan ga ik weer kijken of er iets te verdieenen valt.

 • ron

  vergeet die hogere bodem..ik zie een zijwaartse consolidatie..springplank naar 1400 en 22

 • Gerard

  Dave,
  De VS en Azie groeit.
  Ik snap ook wel dat groeien op schuld niet gezond is, maar de VS groeit.
  Europa krimpt. Maar dat komt door de stugge socialistische opstelling van politiek en vakbonden. Maar dat is een andere discussie.

 • dave

  Gerard, de economie groeit niet. Er wordt juist steeds minder geproduceerd en geconsumeerd. Probeer nu gewoon eens even rationeel en logisch na te denken.

  Het enige wat groeit zijn financiele producten, maar die papieren beloftes voegen helemaal niets toe aan de werkelijke economie.

  Er is geen economische groei, echt niet!

 • Sebassol

  De staatsschuld van de VS hikt tegen de 17.000 miljard US $ aan;

  http://www.usdebtclock.org/

 • Gerard

  Dave
  Zie de aandelenmarkt.
  Lage groei plus lage inflatie.
  Beurzen in de VS maken dagelijks all time highs.
  Maar niet in Europa.
  Ook niet in Azie.
  Het is ook niet het MKB. Het zijn vooral de multinationals die daarvan profiteren.
  En zeker, de arbeidsmarkt blijft krimpen. Dit houdt de inflatie juist zo laag.

  De groei in de VS wordt geheel gedreven door de overheidsuitgaven. Op schuld dus.
  De situatie is dus helemaal niet gezond.
  Maar dat neemt niet weg dat lage inflatie en lage groei de boom is voor aandelen.

 • dave

  Leg eens uit Gerard. Bedrijven gaan aan de lopende band failliet, de werkloosheid loopt op en jij beweert dat de economie groeit?

 • Gerard

  Ben al lang niet meer alleen die ziet dat het groeiende overschot op de arbeidsmarkt wereldwijd de inflatie laag houdt.
  http://slimbeleggen.net/huidige-omgeving-is-een-feest-voor-aandelen/

  Een inflatie tussen 0 en 2 % plus een economische groei tussen 0 en 2% is HET walhalla voor aandelen!
  Dat is al eeuwen zo. En bang voor oververhitting hoeven we niet te zijn.
  Het enige wat het feestje kan verstoren is deflatie.

 • Gerard

  Temp
  Volgens de president van franzozenland, Hollande, is de crisis voorbij.
  Ze gaan weer flink groeien, zo zegt hij.

  Hoe houdt men het volk dom.

 • Nico

  Nou dit bericht geeft te denken.

  Rabobank grijpt de malaise op de goud- en zilvermarkt aan om zich te ontdoen van rekeningen gekoppeld aan deze edelmetalen. Het treedt hiermee in de voetsporen van ABN AMRO dat enkele maanden geleden de levering van fysiek goud en zilver onmogelijk maakte. Het is opvallende dat opnieuw een Nederlandse bank een beslissing neemt die de verhandelbaarheid van fysiek goud en zilver beperkt.
  http://www.beurs.com/2013/07/15/rabobank-stopt-met-het-aanbieden-van-edelemetalenrekeningen/26812

 • Gerard

  Nadja
  re. Wat is een witte candle? Is het vandaag daadwerkelijk gebeurd? Is het vuur gaan branden van de kaars? Hoe bezie je de mijnstatus momenteel?

  Ga naar:
  http://stockcharts.com/h-sc/ui
  Vul links boven in het vakje: $GOLD in. En klik update.
  Dan zie je de chart van goud.
  De chart is opgebouwd uit rode en witte candles.
  Dan zie je in de chart helemaal rechts de 4 witte candles staan. Daarachter staan dan 2 doji’s (kruisjes).
  Dit zijn Japanse candles en zeggen veel over de kracht en richting.
  Dit zit vooral in de patronen die 3 a 5 candles bij elkaar vormen.
  Als je dan op die site dan op “CHARTSCHOOL” klikt, dan krijg je daar een keurige uitleg over candles.

  2 doji’s achter elkaar geeft nu een top aan. Daar kan nog een derde bijkomen. 3 doji’s is een HEEL betrouwbare zelfs, en geeft bijna altijd de omslag aan.
  1300 is net niet aangetikt. Het wachten is nu weer op de volgende bodem op 1250. En dan hebben we ook echt 3 hogere bodems op rij.
  Als je nu een lijn trekt aan de punten van de bodems, dan heb je een trendkanaal. Die gaat dan omhoog lopen, en dat zit er kracht in de uptrend, korte termijn overigens. Hetzelfde kun je ook voor de lange termijn doen.

  Het wachten is nu gewoon op die hogere bodem om iets zinnigs daarover te zeggen.

  Op zo’n chart kun je een heleboel indicatoren op loslaten. De MACD en RSI staan al standaard boven en onder de chart. Die staan beide nog neutraal.
  Onder de chart kun je nog een heleboel indicatoren toevoegen. De chartschool legt die allemaal uit.

 • Temp242

  Herfst beste Nadja en gebeurt het niet tegen de herfst dan zéker nà september 2014.
  Wat de bescherming betreft: alles wat de policorruptici in België zeggen/verkondigen omgekeerd opvatten.MVG.

 • Nadja

  Temp242, dat is niet zo mooi, want ik hou van Belgie. Ik hoop dat alleen het bankenlandschap verdwijnt en dat de rest blijft bestaan. Verwacht je de crash dit najaar nog? Hoe heb jij en je familie jullie voorbereid? Sterkte in ieder geval.

 • Temp242

  Beste Nadja, Dexia gaat weldra de geschiedenis in als het Lehman Brothers-event voor Europa.Vergeet verder ook niet als Franzozenland (tegen de herfst) op zijn gat ligt,héél het Belgische banklandschap meegetrokken gaat worden…Mvg.

 • Nadja

  Temp242, ik zie net je bericht in relatie tot Frankrijk. Maar is er ook nog nieuws over de Belgische banken, zoals Dexia? Hebben ze hun kwartaalcijfers al gepresenteerd en bonussen weer verdeeld?

 • Nadja

  Gerard, vanochtend had je een interessant statement: Goud zal maandag de vijfde witte candle op rij zetten. Als dat gebeurt, dan staat goud op de bovenkant van de downtrendlijn. Dat punt ligt exact op 1300. Een weerstand dus. Er staat nu al een kleine hogere bodem. Breekt goud dus uit die lijn boven 1300 deze week, dan is er kans dat de bodem al gezet is. Boven de 1300 zal de correctie wel boven de 1250 moeten liggen, de volgende hogere bodem.
  Wat is een witte candle? Is het vandaag daadwerkelijk gebeurd? Is het vuur gaan branden van de kaars? Hoe bezie je de mijnstatus momenteel?

 • Temp242
 • Erk

  bob, ik heb hier in een bijdrage eens vernomen dat de silver eagle verkopen dit jaar groter zijn dan de amerikaanse zilverproductie. Voor wat het waard is, want zo iets is sneller gezegd dan bewezen.

 • bob

  Weet iemand hoeveel zilver er verbruikt wordt per jaar en hoe dat in verhouding staat met al die verkochte zilver ounce munten per jaar van maple leaf, wiener philharmoniker en silver eagles?