24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Lage goudprijs biedt kans tot vermogensbescherming

Gisteren daalde de goudprijs met meer dan 2,5% en ook de zilverprijs daalde met wel 4%. Deze dalende prijzen voor edelmetaal lijken te zijn veroorzaakt door positieve berichtgeving over de Amerikaanse werkloosheidscijfer.s Gisteren kwam naar buiten dat in mei 2,7 miljoen mensen werkloos zijn geworden in de Verenigde Staten. Dit is fors minder dan de aanvankelijk voorspelde 9 miljoen werklozen. Dit nieuws leek beleggers gunstiger te stemmen over de toekomst van bedrijven, en de Amerikaanse beurs sloot dan ook op het hoogste niveau sinds drie maanden. Naast het feit dat de werkloosheidscijfers gunstig stemde, lijken veel beleggers ook het idee te hebben dat de uitbraak van het coronavirus over het hoogtepunt heen is en de impact van het coronavirus daarmee enigszins beperkt is gebleven. 

Ook uit China kwam gisteren goed nieuws naar buiten. De Purchasing Managers Services Index (PMI), die meet of de productiesector groeit of krimpt, noteerde 55 wat het hoogste nummer is in 10 jaar. Een index boven de 50 geeft aan dat de de productiesector groeit, terwijl een nummer onder de 50 een dalende economische groei aangeeft. Ook in veel andere landen zoals in de Eurozone, India, Rusland en Saudi-Arabië steeg de index. Al blijft die in al deze landen nog onder de 50 noteren. 

Alhoewel de economieën in verschillende landen enigszins lijken te herstellen van de schade aangebracht door het coronavirus, stemmen nog niet alle cijfers positief. Zo daalde de olieprijs en is de Amerikaanse dollar ook in waarde gezakt. Daarnaast lijkt in de Verenigde Staten de volgende crisis alweer uitgesproken te zijn. In bijna het hele land zijn zware protesten uitgebroken na de dood van George Floyd door een politieagent. In de afgelopen dagen zijn de protesten geëscaleerd met meer geweld en plunderingen als gevolg. Velen denken dat het einde van deze protesten nog niet in zicht is. 

In een interview met Kitco News vertelt E.B. Tucker, schrijver van het pas verschenen boek ‘Why Gold? Why Now?: The War Against Your Wealth and How to Win It’ dat deze protesten een van de redenen is dat hij niet gelooft dat de economie snel zal herstellen. Winkels blijven immers gesloten door de protesten, en voor veel consumenten lijkt het momenteel, onder andere door de ingestelde avondklok, niet het moment om de veel (dure) aankopen te doen. Hij twijfelt dan ook over het het optimisme van veel beleggers en investeerders over de aandelenbeurs. Als voorbeeld noemt hij dat investeerders nog steeds aandelen van autoverhuurbedrijf Hertz kopen terwijl het bedrijf nota bene al een faillissement heeft aangevraagd. 

In het interview en zijn boek refereert hij ook aan de Modern Monetary Theory (MMT) wat een economische theorie is die stelt dat Centrale Banken geld in omloop kunnen blijven brengen om werkgelegenheid te creëren voor alle inwoners van een land. Hoewel hij niet ontkent dat dit uiteindelijk zou kunnen gebeuren, benadrukt hij dat het lang zal duren voordat een land deze staat heeft bereikt. In de tussentijd zal de economie zich erop moeten aanpassen en dan is er wel degelijk een risico op inflatie. In het interview benadrukt hij dan ook dat nu de tijd is om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Wanneer er eenmaal inflatie is, zal de vraag naar goud stijgen en het veel duurder zijn dan het momenteel is. Hij trekt de parallel met een verzekering tegen een orkaan. Niemand bereidt zich voor op een ramp, maar wanneer de ramp eenmaal gebeurd is wil iedereen zich ertegen beschermen. De verzekering tegen een ramp is echter veel duurder na de ramp dan voor de ramp.

Hij voorspelt dat de goudprijs voor het einde van het jaar $1900 per ounce zal noteren. Wat betekent dat het nu relatief goedkoop is om je vermogen te beschermen tegen inflatie door ‘goedkoper’ goud te kopen.

Wilt u ook uw vermogen beschermen tegen inflatie? Bekijk onze gouden munten en goudbaren.

Bekijk ook