24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Leiden stijgende prijzen tot stagflatie?

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van veel producten zijn gestegen. Dit komt voornamelijk door hogere grondstofprijzen en het feit dat er een tekort is aan logistieke en productie capaciteit. Oogsten vallen tegen en het verschepen is erg duur. Daarnaast is de inflatie al een aantal maanden erg hoog en blijven de consumentenprijzen ook alsmaar stijgen. 

Stagflatie

Bedrijven hebben tot nu altijd de prijzen door kunnen berekenen aan de consumenten. Maar de alsmaar stijgende olie, gas en voedselprijzen dreigen te zorgen voor stagflatie. Stagflatie is een economische situatie waarin de inflatie hoog is maar de groei van een economie afneemt. Met als gevolg dat de alsmaar stijgende prijzen een negatief effect hebben op de economie resulterend in een kleinere economische groei of een krimping van de economie. Dit is iets wat we niet willen.

Inflatie

Volgends de centrale banken van de EU en de Verenigde Staten was de hoge inflatie maar tijdelijk en een gevolg van het openen van de economieën na de lange periodes van lockdown en vele restricties. Toch komen de centrale banken daar nu op terug. De voorzitter van de FED erkent inmiddels dat hij een probleem ziet in de hoge inflatie en de toenemende werkeloosheid. Maar om die werkeloosheid naar beneden te halen moeten de rentes laag blijven wat weer zorgt voor een hogere inflatie. Het is een ingewikkelde kwestie niet op de een op andere dag aangepakt kan worden. 

Goud

Wanneer de inflatie hoog blijft bestaat er een grote kans dat consumenten hogere lonen gaan eisen om niet aan koopkracht te verliezen. Dit zal als gevolg hebben dat de prijzen door blijven stijgen. 

Dit alles is erg nadelig voor spaarders omdat hun spaargeld snel aan waarde verliest. Een manier om u toch hiertegen te kunnen beschermen is het investeren in goud. Goud is een waardevast goed dat al eeuwenlang goed presteert. In tijden van inflatie wordt geld minder waard maar goud beweegt mee. Op deze manier kan het als waarde vast goed als een soort veilige haven dienen. Bij The Silver Mountain kunt u gouden munten en baren kopen tegen scherpe prijs. Al het goud dat wij verkopen is van hoge kwaliteit.  

Bekijk ook