24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Leve Bafin !

Naar aanleiding van vragen over het verschil tussen de zgn. eligible en registered categorie wil ik hierbij kort het verschil aangeven.  Zilver en goud wat zich in beide categorieën bevinden voldoet aan de standaarden van de beurs wat betreft grootte, puurheid en echtheidskenmerken. Eligible( lett. vertaling ‘geschikt’)  betekent dat het edelmetaal is opgeslagen in een COMEX kluis voor een private partij, maar dat het niet beschikbaar is voor levering. Een investeringsmaatschappij kan bijvoorbeeld 10 miljoen ounce goud bij de COMEX hebben gestald, maar heeft niet de intentie dit te verkopen. Het goud bevindt zich dan in de eligible categorie.

goudkluis

Registered betekent dat het edelmetaal beschikbaar is voor levering indien een houder van een longcontract hierom zou vragen.

Eligible goud kan verplaatst worden naar de Registered categorie, als bijvoorbeeld de eigenaar zou besluiten dat de prijs zo is opgelopen dat hij het wil verkopen. Omgekeerd kan dit natuurlijk ook plaats vinden. Maar het eligible goud kan ook gewoon het eigendom zijn van een investeerder, hedge fonds, bank of producent, die niets anders wil dan opslag van zijn edelmetaal.

En om tenslotte terug te komen op de grafieken uit het vorige blog; het zijn zowel de absolute getallen als de trends die een beeld geven van hetgeen zich afspeelt. Maar het zijn niet alleen de al-of-niet gevulde goudkluizen die de voorbode lijken te worden van grote veranderingen.  Zo heeft afgelopen vrijdag de Bafin, de Duitse financiële toezichthouder, verklaard dat de manipulatie in de prijsvorming van edelmetalen nog erger is dan de manipulatie van de LIBOR-rente.

DB

Dit ongetwijfeld nadat zij half december bij Deutsche Bank documenten heeft opge-eist onder verdenking van manipulatie bij het vaststellen van de goud-en zilverprijs. Deze bepaling van de goudprijs vindt plaats door samenspraak met vier andere banken, te weten Bank of Nova Scotia, Barclays Bank, HSBC Bank USA en Société Générale. Het is dan ook geen wonder dat Deutsche Bank haar plek bij de goud- en zilverprijs bepaling te koop heeft gezet.

Misschien wordt dit gedwongen vertrek van Deutsche Bank wel de vonk die het kruitvat wat goud en zilver heet tot ontploffing gaat brengen. De laatste keer dat een stoel van eigenaar wisselde was in 2004, toen Rothschild zijn plek verkocht aan Barclays. Nadien steeg de goudprijs 400 %. Herhaalt de geschiedenis zich, staat $5000 voor 1 ounce goud alvast in de boeken.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook