Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Leve Damie!

24-09-2012 Zilverpaul

Gisteren werd bekend dat er nog meer  10 ounce gold bars zijn ontdekt die van binnen bestaan uit wolfraam, met een krokant laagje goud Dit zou niet zo erg zijn, ware het niet dat wolfraam (in het Engels Tungsten genaamd) $1 per ounce kost, en goud $1775 per ounce.Hoewel dit niet de eerste keer is dat 10 en 100 ounce goudbaren vervalst bleken, zal het ook niet de laatste keer zijn.

Maar mocht u echter overwegen om dan maar in ETF’s te beleggen, waarin u de goudkoers volgt zonder het daadwerkelijk te bezitten, kan ik u aanraden naar deze video te kijken. Vooralsnog is mij niet bekend dat er ook met 1 ounce goudmunten is gerommeld. Een betrouwbare dealer lijkt mij überhaupt van groot belang in deze.

Een interessante ontwikkeling in de goudwereld is dat een trend gaande is dat grote Aziatische en Arabische partijen direct zaken gaan doen met goudmijnbedrijven, om daarmee de corrupte COMEX te vermijden en zeker te zijn dat er ook daadwerkelijk wordt geleverd. Een zeer interessante ontwikkeling voor een ieder die een eerlijke prijsvorming van de edelmetalen een warm hart toedraagt, en voor iedereen die de buik vol heeft van het door en door corrupte prijsvormend systeem van de COMEX. Geheel nieuw is deze ontwikkeling trouwens ook weer niet, aangezien Sprott zijn fondsen ook voor een deel vult met goud en zilver door direct zaken te doen met de mijnbedrijven. Voor de mijnbedrijven trouwens ook een goede zaak, omdat men onder betere condities zijn waar verkoopt dan via de Comex, door bijvoorbeeld al vooruit te worden betaald of onder goede bijkomende condities. Een uitstekende ontwikkeling, die wanneer deze doorzet het prijsvormend systeem van de CRIMEX, (pardon, ik bedoel de COMEX) buitenspel zet.

Zoals u wellicht zult weten wordt het meeste zilver gedolven als bijproduct van de productie van allerlei basismetalen. Met het verergeren van de economische crisis neemt de vraag naar die basismetalen af, waarmee ook de productie van zilver onder druk komt te staan. Voor de eigenaar van zilveren muntjes en baren een vrolijke zaak, aangezien zowel een aantrekkende vraag naar zilver gecombineerd met een onder druk staand aanbod op termijn niet anders dan tot een stijgende prijs kan gaan leiden. Daar komt nog bij dat de grootste primaire zilverproducenten last hebben van van een dalende hoeveelheid zilver per ton gesteente wat men bovenhaalt, wat de productie cijfers geen goed doen.

de man die wie dankbaar moeten zijn dat er nog steeds zilver kan worden gekocht voor schappelijke prijzen

Ondertussen is zilver blijven steken in zijn opmars. Het huidige prijsniveau van net onder de $35 wordt met hand en tand verdedigd door onze makkers van JP Morgan, die hun shortposities in zilver de afgelopen maanden hebben verdubbeld van 70 miljoen ounce naar 130 miljoen ounce. Door deze verkoop van papieren zilver heeft JP Morgan kunnen verhinderen dat de zilverprijs nu al op een all-time high zou staan, maar ik vrees voor ze dat men een verloren strijd levert. Hoewel, de tegenstander heeft pas verloren wanneer het hoofd duurzaam van de romp is gescheiden, en zo ver is het nog niet. Het wordt dan ook weer een spannende week voor goud en zilver, waarbij zilver zoals gezegd boven de $35 uit moet zien te komen en goud boven de $1780-$1800, waar een weerstand ligt gevormd door eerdere interim-toppen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Dirk

  -zucht-
  zoals ik al zei, een beetje minder conspiracy drama zou je niet misstaan…

 • temp242

  En dan nog iets Dirk, er is een heel groot verschil tussen de meestal uitstekende acrtikels die JVO schrijft en de mening die de webmaster daarover heeft, of denkt jij soms dat het zo een gezellige boel is in de journalistiek, daar kunnen ze elkaars bloed wel drinken…
  De hoofdredacteur/webmaster van de site hoeft blijkbaar dan ook géén rekening te houden met de visie van JVO, die mee gedeeld wordt door andere lezers, cfr. abonnee’s omdat deze onverlaat blijkbaar denkt dat hij de baas is over de site.

 • temp242

  Ik weet wel degelijk wat ik zeg ja!
  Het wil niet zeggen dat de hoofdredacteur JVO, die ik uitermate respecteer, vrij mag schrijven, anderen dat OOK mogen! Ja! Onderschat NIET de censuur in België, of heb je dat misschien nog steeds NIET begrepen???

 • Dirk

  Als hun hoofdredacteur een boek schrijft over ‘Het Einde van de Euro’… waarom zou je dan niet wakker mogen zijn op hun site ?
  Beetje minder conspiracy drama zou je niet misstaan :-)

 • temp242

  Mijn reactie (post 36) Dirk gaat over het feit dat je niet zomaar de waarheid mag posten op de site van Knack. Idem dito voor de kleuters van het Zalmroze Gazetje.

 • temp242

  Dan vergist u zich schromelijk sinds 1996 trouwe abonnee.
  En U Beste Dirk???MVG.

 • Dirk

  Temp, ik denk dat jij nooit de Knack leest en geen flauw idee hebt waar je over praat !

 • temp242

  Lees vooral de reacties, het lijkt verdorie wel op ONS forum!!!
  Ik wist echt niet dat ze wakker mochten zijn op de site van Knack,Trends…

 • temp242
 • temp242
 • Enrico

  @gerard

  “Mij interesseert het ook geen hol waarin ik beleg. Al is het in Iraanse atoombommen, als het maar geld oplevert.”

  Zeg me alsjeblieft dat je dit niet echt meent… kan ik weer rustig gaan slapen….

 • Enrico

  @Porsche

  geweldig nummer en geweldig toepasselijke tekst…

 • Porche space speed car
 • rinse

  1. alle grootbanken in amerika voor spellen hoge goud en zilverprijs,
  naar boven manipuleren om dat ze nu grote belangen in fysiek en mijnen hebben?

  2.of omdat de top is bereikt??

  duim omhoog voor 1, naar beneden voor 2

 • Gerard

  @Piep
  Als je extreem veel geld tot je beschikking hebt, dan werk je de prijs naar beneden om zelf laag te kopen. Mooier kun je het toch niet maken? Hoe simpel is dan geld verdienen?
  Of dit zou mogen kunnen? NEE, zeker niet. Maar legaal is het wel.

  Maar op zeker moment hebben ze genoeg fysiek in bezit, dan zien zij ook graag de prijs stijgen. Dat is dan weer wel mooi.
  Mits, mits, die voorgestelde voorraad werkelijk op naam staat van JPMorgan. En daar twijfel ik toch aan. Wie weet hebben ze het gewoon gehuurd en is het van iemand anders. Er is zoveel mogelijk in die duistere wereld!

 • temp242

  Oei Gerard, kleine uitschuiver me dunkt.

 • Snel

  Nou dan weet het het wel.
  Kijk maar eens over een maand of 2 a 3.

  http://www.nu.nl/economie/2919693/italie-heeft-noodsteun-niet-nodig.html

 • Gerard

  @Rien
  “Wat mij persoonlijk nooit aan deze theorie beviel is simpel: JPM wil geld verdienen, het zal hun een rotzorg zijn of zilver stijgt of daalt.”

  Geld verdienen, daar draait het toch allemaal om? Of je nu bankier bent of Rien met de pet.
  Mij interesseert het ook geen hol waarin ik beleg. Al is het in Iraanse atoombommen, als het maar geld oplevert.

 • temp242
 • temp242
 • temp242
 • cp

  goud krijgt weer flink tikje

 • temp242
 • Piep

  Rien :
  @Gerard
  “Als dat waar is wat in je link staat, dan wordt er dus helemaal niet gemanipuleerd door JPMorgan!”

  Niet gemanipuleerd, maar wel naar beneden gewerkt. Lijkt me juist nog mooier dit. Want uiteindelijk ziet JPM het dus ook stijgen in waarde!

 • X

  Zilverpaul doet altijd net alsof er met zilver iets heeeeeeel bijzonders aande hand is terwijl het gewoon meebeweegt met de andere metalen. De vraag is of hij het meent of dat hij net als veel andere columnisten en analisten beleggers een oor aan wil naaien om er zelf beter van te worden.

 • zilverpaul

  @ Gerard; t.a.v de veronderstelde zilvervoorraden van JPM; interresante gedachte, daar kom ik het volgende artikel op terug.
  groet, Zilverpaul

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Als dat waar is wat in je link staat, dan wordt er dus helemaal niet gemanipuleerd door JPMorgan!”

  Wat mij persoonlijk nooit aan deze theorie beviel is simpel: JPM wil geld verdienen, het zal hun een rotzorg zijn of zilver stijgt of daalt.
  Stel dat de Fed wel lager zilver wil, en JPM overhaalt om dit te doen. Dan zou JPM ook niet gek zijn en vragen om backing van de Fed. I.e. “we zullen het doen, maar jullie dragen het risico”.
  Een ongedekte short van JPM is zakelijk gezien zinloos en mogelijk financiele zelfmoord.

 • René

  Wie weet of zilver nu nog terug gaat naar het lage btw tarief en zo ja, wanneer?

 • Gerard

  En Caterpillars waarschuwing kan ook gevolgen hebben voor zilver, en de totale grondstoffen.
  Zilver maakt een ronde top. Hoeft niets te betekenen, maar geeft vaak wel de omkeer aan. Net zoals de ronde bodem dat ook doet. Het tikte al zo,n dag of 5 tegen de 35 aan, een zware weerstand. Misschien zit de eerste mooie rit omhoog er al weer op? Dat gaan we morgen zeker weten.

  En volgende week begint het cijferseisoen alweer. Ik zag Alcoa al 5 dagen op rij fors omlaag duiken! oei oei. Het is de eerste Q3 altijd en ook nog grondstoffen gerelateerd.
  De STP’s een tandje hoger, of de (bij)koop kansjes komen naderbij.

 • Gerard

  S&P lijkt nu toch de correctie in te zetten. Dan zou die op 1420 de bodem moeten neerzetten. Gaat het door de 1400 en lager, dan ligt de gehele uptrend aan diggelen.
  Bij de gebruikelijke correctie zouden dat 3 maximaal 4 rode candles moeten zijn waarvan de eerste staat. Dus maximaal vrijdag weten we het.

  Voor de miners gaat het vet er een beetje af nu. Caterpillar is DE grootste indicator voor de totale mijnbouw. Tja, winstwaarschuwing…

 • Gerard

  @Piet3
  Als dat waar is wat in je link staat, dan wordt er dus helemaal niet gemanipuleerd door JPMorgan!
  Ik moet zeggen, het klinkt aannemelijk. De perfecte trade!
  Alleen vraag ik mij af of die voorraad wel echt van JPMorgan is. Misschien ligt er wel van 10 andere banken samen opgeslagen. Vergis je niet wat SLV alleen al een enorme opslag nodig heeft.
  Als dit waar is, dan staat GATA behoorlijk in hun hemd na 10 jaar onderzoek!
  Ik ga die link toch eens opslaan. Wil daar toch iets meer van weten.
  Zilverpaul, geef je commentaar eens hierop.

 • temp242

  Achterstetevoren werkt ook bij die mannen hoor,beste RK:

  http://m.youtube.com/#/watch?v=jqALdkTArqs&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DjqALdkTArqs&gl=NL

 • temp242

  Dank beste Theo voor de link,mvg.

 • RK

  Je hoort en lees vaak dat de politici er langs zitten en geen idee hebben.
  Welnee, alles is een omgekeerde wereld bij deze duivel aanbidders.
  Wanneer zij bijvoorbeeld zeggen, tegen alle berichtgeving en signalen in, dat het de goed gaat.
  Dan bedoelen zij dat het gaat zo als zij dat willen. Slecht voor ons is goed voor hun.

  Snap je de omgekeerde logica? Ziet al hun uitspraken op een dergelijke manier.
  Mooi voorbeeld is Obama, omdat hij bewust is dat hij vanuit hun visie spreekt – doelbewust.
  Je ziet het aan zijn ogen en mimiek.

 • Theo

  Steeds meer mensen vertrouwen de banken niet meer en gelijk hebben ze…..

  Honderdduizenden mensen beleggen hun spaargeld via een bank. Maar, door verborgen kosten en beleggingen in zeer risicovolle producten valt het rendement vaak tegen. Hoe eerlijk zijn banken tegen hun klanten? We nemen de proef op de som met een verborgen camera. KRO Brandpunt over banken die rijk worden,terwijl het vermogen van hun klanten verdampt.

  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/seizoen_2012/afleveringen/23-09-2012/fragmenten/het_bankenbedrog

  gr.Theo

 • Nico

  Mark
  Prachtige tekst,en slaat idd. op deze tijd als je het wil zien natuurlijk,maar aangezien het IK bij de meesten op de eerste plaats staat is daar geen ruimte voor ,zet nooit je aardse rijkdom op de eerste plaats wil dit zeggen,je kunt er namelijk geen zekerheid uit halen ook al denken velen van wel, vandaag of anders morgen kan je zomaar het leven laten ,of je blijft door een of andere oorzaak berooid achter.
  Er is niets mis met bezit,zet alleen je hart er niet op,en zeker niet in deze tijd,in een crisis word je allemaal geschoren.

 • Andreas

  Beste Mark
  Ik denk dat je er toch een beetje naast zit. Een ieder kan zien en lezen dat de economie totaal de verkeerde kant op gaat. Vertrouwen in de leiders is vele malen beschaamt. Ook nu weer. Vaandaag zegt Draghi dat het met de eurozone de goede kant uitgaat. Dit terwijl in Duitse kranten staat te lezen dat het consumenten en ondernemersvertrouwen snel daalt. De lulverhalen over inflatie. Ik kan toch aan mijn eigen inkooplijsten van mijn bedrijf zien hoe het werkelijk zit. In 10 jaar is werkelijk alles verdubbeld, net als mijn verkoopprijzen overigens. En dan verdiepen bezorgde mensen zich in de materie en komen uit op grondstoffen. Edelmetalen zijn dan het handigst. Inderdaad geen 100% zekerheid. Dat klopt. Maar als ik ergens geen vertrouwen in heb zijn het de loze beloftes van onze leiders. Laat ik je laatste zin iets aanpassen. ,, hun hoogmoed komt voor onze val,,

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Mark

  De meeste hier zien edelmetalen als verzekering tegen geldontwaarding, niet als belegging. Dus je vergelijking gaat al mank vanaf de start.

 • Mark

  Andreas dat zal best maar op dit blogje heerst altijd zo stemming van “wij weten hoe het zit en de rest van de wereld begrijpt er geen snars van”.

  Je moet er gewoon rekening mee houden dat je ook heel hard op de bek kunt gaan met goud en zilver. Niets is zeker en hoogmoed komt voor de val.

 • Andreas

  Beste Mark
  Maar Jakobus had dan ook geen euro’s in zijn zak. En toen waren de FED en de ECB er ook nog niet. Anders had hij dit vast niet gezegd.

 • Mark

  Dit is wat Jakobus zei over goud en zilverbeleggers in de oudheid:

  Nu dan, rijken, huil en jammer over al de ellende die u overkomt. Uw rijkdom is vergaan en uw kleren zijn door de motten aangevreten. Uw goud en zilver is verroest en hun roest zal een getuigenis tegen u zijn en uw vlees als een vuur verteren. U hebt schatten verzameld in de laatste dagen. U bent u aan weelde te buiten gegaan op de aarde en hebt uw eigen lusten gevolgd. U hebt uw hart gevoed als op de dag van de slacht.

 • pietje

  Wolfraam krijgt alleen magnetische eigenschappen d.m.v. een verbinding met andere elementen. Wolfraam is een zeer bros metaal wat een soort. massa heeft van 19,3 .10³ kg/m³ en is dus nog veel zwaarder dan kwik en dat zacht genoeg is om te worden doorgeknipt met een tang en buigzaam genoeg om er een draad van trekken of in verschillende vormen te worden geperst.

  Waar je het wel aan kan herken is de hardheid met een goede drukmeter kan je het verschil meten goud heeft namelijk een hardheid van 2,5 Moht en wolfraam is harder namelijk 7,5 Mohs .

 • Piet3