Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Leve Damie!

24-09-2012 Zilverpaul

Gisteren werd bekend dat er nog meer  10 ounce gold bars zijn ontdekt die van binnen bestaan uit wolfraam, met een krokant laagje goud Dit zou niet zo erg zijn, ware het niet dat wolfraam (in het Engels Tungsten genaamd) $1 per ounce kost, en goud $1775 per ounce.Hoewel dit niet de eerste keer is dat 10 en 100 ounce goudbaren vervalst bleken, zal het ook niet de laatste keer zijn.

Maar mocht u echter overwegen om dan maar in ETF’s te beleggen, waarin u de goudkoers volgt zonder het daadwerkelijk te bezitten, kan ik u aanraden naar deze video te kijken. Vooralsnog is mij niet bekend dat er ook met 1 ounce goudmunten is gerommeld. Een betrouwbare dealer lijkt mij überhaupt van groot belang in deze.

Een interessante ontwikkeling in de goudwereld is dat een trend gaande is dat grote Aziatische en Arabische partijen direct zaken gaan doen met goudmijnbedrijven, om daarmee de corrupte COMEX te vermijden en zeker te zijn dat er ook daadwerkelijk wordt geleverd. Een zeer interessante ontwikkeling voor een ieder die een eerlijke prijsvorming van de edelmetalen een warm hart toedraagt, en voor iedereen die de buik vol heeft van het door en door corrupte prijsvormend systeem van de COMEX. Geheel nieuw is deze ontwikkeling trouwens ook weer niet, aangezien Sprott zijn fondsen ook voor een deel vult met goud en zilver door direct zaken te doen met de mijnbedrijven. Voor de mijnbedrijven trouwens ook een goede zaak, omdat men onder betere condities zijn waar verkoopt dan via de Comex, door bijvoorbeeld al vooruit te worden betaald of onder goede bijkomende condities. Een uitstekende ontwikkeling, die wanneer deze doorzet het prijsvormend systeem van de CRIMEX, (pardon, ik bedoel de COMEX) buitenspel zet.

Zoals u wellicht zult weten wordt het meeste zilver gedolven als bijproduct van de productie van allerlei basismetalen. Met het verergeren van de economische crisis neemt de vraag naar die basismetalen af, waarmee ook de productie van zilver onder druk komt te staan. Voor de eigenaar van zilveren muntjes en baren een vrolijke zaak, aangezien zowel een aantrekkende vraag naar zilver gecombineerd met een onder druk staand aanbod op termijn niet anders dan tot een stijgende prijs kan gaan leiden. Daar komt nog bij dat de grootste primaire zilverproducenten last hebben van van een dalende hoeveelheid zilver per ton gesteente wat men bovenhaalt, wat de productie cijfers geen goed doen.

de man die wie dankbaar moeten zijn dat er nog steeds zilver kan worden gekocht voor schappelijke prijzen

Ondertussen is zilver blijven steken in zijn opmars. Het huidige prijsniveau van net onder de $35 wordt met hand en tand verdedigd door onze makkers van JP Morgan, die hun shortposities in zilver de afgelopen maanden hebben verdubbeld van 70 miljoen ounce naar 130 miljoen ounce. Door deze verkoop van papieren zilver heeft JP Morgan kunnen verhinderen dat de zilverprijs nu al op een all-time high zou staan, maar ik vrees voor ze dat men een verloren strijd levert. Hoewel, de tegenstander heeft pas verloren wanneer het hoofd duurzaam van de romp is gescheiden, en zo ver is het nog niet. Het wordt dan ook weer een spannende week voor goud en zilver, waarbij zilver zoals gezegd boven de $35 uit moet zien te komen en goud boven de $1780-$1800, waar een weerstand ligt gevormd door eerdere interim-toppen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Piet3

  Mogelijk wordt het drukken van de zilverprijs wel door JPMorgan benut om zelf fysiek in te slaan om te proffiteren van de komende end-game:
  is-jp-morgan-shorting-paper-metals-while-acquiring-massive-physical-stockpiles-of-gold-silver

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Grafiek woningmarktcijfers

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?

  Steil omhoog…

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ Gerard

  Goud is niet magnetisch, wolfraam wel. Met een sterke magneet zou je moeten kunnen aantonen dat de kern uit een ander metaal dan goud bestaat. Ik ga dit eens even checken bij een paar magneetleveranciers.

 • Gerard

  @rinse
  Hoe simpel! Is goud magnetisch dan?

 • Gerard

  @shamrock
  O, maar ik zeg niet dat dat verkeerd is om fysiek aan te houden? Zelf heb ik het meeste fysiek. Die ligt veilig rendement te maken zonder dat ik er iets mee doe. Maar daarnaast ben ik ook speculatief bezig.

 • Gerard

  @Snel
  Heb daar alleen long call opties op. Nee, verkoop die niet. Er is nog geen sprake van een correctie. Voorlopig alleen pas op de plaats.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ rinse

  Goud is niet magnetisch en wolfraam wel, dus er zit zeker wat in. Wat voor soort magneet zou je dan moeten hebben, zo’n neodymium type?

 • Snel

  @ Gerard,

  Gaan we die AGQ nog verkopen?
  Of nog even aankijken. Heb hem zelf ook namelijk.

 • shamrock

  Gerard,

  Wel leuk die correcties,maar elke keer denk ik weer: stel, ik verkoop, vang een paar euro en de rommel klapt!…zit ik met die euro’s…en weg edelmetaal.
  Kijk, als je een monsterbox of wat hebt liggen kun je nog wel eens wat verzilveren (in euro’s).

 • rinse

  waarom niet gewoon met een magneetje langs de baren om wolfraam te ontdekken

 • gordijnen
 • gordijnen

  CARACAS — Chinese and Venezuelan officials signed an agreement Friday to jointly develop one of the world’s largest gold mines.

  http://www.malaya.com.ph/index.php/news/international/13712-china-venezuela-sign-gold-mine-deal

  Is de goudvoorraad al aangekomen.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  Over wolfraam goudstaven

  Van Beursbox: Gisteren schreef ik over ‘nieuw bedrog’. Helaas is het allemaal niet zo nieuw. Al in 2009 zou China een lading vervalst Amerikaanse goud verkregen hebben. Een lading goud die Wolfraam met een goudlaagje bleek te zijn. Waar kwam die lading goud vandaan? Uit Fort Knox!

  http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/goud/wolfraam-goudstaven.html

  Ben benieuwd of die ultrasoundtest ook in NL wordt toegepast.

 • De Heraut

  Mooi rapport, Lamberto

  De crisis is Amerika is overigens bijna voorbij laat CNN weten: Home prices in 20 major U.S. cities rise to highest level in nine years, according to a new report.

  Of begint het nieuwe geld nu de echte economie binnen te druppelen? :)

 • temp242
 • Lamberto

  “Geld is goud, al de rest is krediet”

  Bankier JP Morgan, 1913
  =============================

  Voor hen die door het verleden te kennen de toekomst zullen begrijpen, is onderstaande stuk de moeite waard om te lezen.

  http://www.goldonomic.com/Gouddossier08-11.pdf

 • Gerard

  Te veel analisten zijn aan het waarschuwen dat de aandelenbeurzen veel te hoog staan. Immers, de meeste beurscrashes vonden in oktober plaats.
  Hoe meer ze waarschuwen, hoe beter het koopmoment.
  Aandelen stijgen helemaal niet meer op goede economische cijfers. Ze stijgen op geldhoeveelheid in combinatie met de hedge op inflatie. Zo ongezond als maar kan.

 • Gerard

  @Rien
  Ik zie zeker geen driehoek. Daarvoor was de uptrend te sterk. Ik zie een doorzettende uptrend met de gebruikelijke zaagtanden. Er is nog een inhaalslag te halen t.o.v. De geldhoeveelheid.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  “Overigens vind ik een correctie nu op goud en zilver erg goed.”

  Precies Gerard. Ik zou echter nog een stap verder gaan: dit is de ideale plaats voor een consolidatie.
  De vraag is vooral wat voor soort consolidatie het zal zijn. Wordt het een flag, een cup of een driehoek?
  De driehoek heeft mijn voorkeur, een flag zie ik niet zo heel graag. Te emotioneel :)

 • temp242
 • temp242

  soeciale is uiteraard sociale.

 • temp242

  Nog een goede link:
  Men gaat zien dat meer en meer,veelal grote fondsen gaan procederen tegen staten,cfr.overheden om hun geleden schade terug te vorderen, bijvoorbeeld Ping An, die eisen volledig terecht!, 1.8 miljard euro van Belgie, via een soeciale procedure achter gesloten deuren via deze organisatie binnen de Wereldbank. Het zal Belgie geraden zijn om op deze eis in te gaan of ze kennen fluiten,terecht! naar verdere Chinese investeringen…

  https://icsid.worldbank.org/ICSID/Index.jsp

 • temp242

  Interessante site:

  http://www.iareporter.com/

 • temp242
 • https://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Edwin
  Wij kopen zelf uitsluitend goudbaren van erkende producenten, voornamelijk van Umicore. Dit zijn nieuw gegoten baren van een producent met een zogenaamde “Good Delivery Status”, wat zoveel wil zeggen dat de smelterij erkent wordt en de baren wereldwijd bij andere smelterijen worden geaccepteerd als fijngoud, zonder verdere analyse vooraf.
  Met enige regelmaat kopen we ook goud baren terug van particulieren die dit in het verleden hebben ingekocht. We kijken sowieso altijd naar de stempels op de baren (gewicht, gehalte, producent naam/logo) en controleren ook het gewicht.
  Onbekende baren, van smelterijen zonder een Good Delivery Status, worden niet ingekocht of gelijk omgesmolten bij Umicore.
  Umicore geeft zelf een certificaat van echtheid uit bij goudbaren vanaf 250 gram.

 • Oom Dagobert

  @Theo
  Duur land zeg bij de noorderburen. In België koop je met 1Oz. ongeveer 650 broden.
  Dat noem ik een verdubbeling i.p.v gewoon waardebehoud t.o.v 2.600j geleden.:)
  Weet je hoe ik het aanpak? Ik heb een buitenverblijf kort aan de Franse grens. Deze wip ik regelmatig over en hamster om u een voorbeeld te geven grote hoeveelheden Evian water. Dit doe ik telkens tijdens de promotie 1 kopen/1 gratis.
  Nu moet je weten dat ik op 75km van Maastricht woon. Daar lever ik dan het leeggoed binnen aan 0,25ct./fles. De inhoud die ik 1/3 betaal t.o.v de prijs in België gaat door mijn leidingen. Het grappige is dat ik mijn geliefde Franse wijn in Nederland koop tegen 0,60ct minder t.o.v Frankrijk. Zo is mijn koffer ook nuttig tijdens de terugreis. De kostprijs van de rit levert zelfs aardig winst op. Daarbij maak ik er telkens een leuke uitstap van.
  I.v.m je post 23: geweldig !

 • Gerard

  Nog even gekeken op de zilver dagchart (1 minuut). En WEEEER afgelopen nacht om 3 uur slechts EEN hele lange rode candle naar beneden. Hier is al zo vaak over gesproken, dit is manipulatie in beeld! Op de minuut nauwkeurig. Daarna ging het alleen maar zijwaarts, dus GEEN versterking van het effect.
  Vanaf 14.00 uur was er weer een licht stijgende trend. Dat betekent dat de trend morgen sterk blijft. Waarschijnlijk morgen een pas op de plaats tot licht dalend.

 • Theo
 • Gerard

  Overigens zie ik niet meteen een correctie op zilver ontstaan. Hooguit een pas op de plaats.
  Maar als we allemaal ervan overtuigd zijn dat JPMorgan de zaak volatiel gaat krijgen, waarom spelen we dan niet het spelletje mee?
  Zelf die ik dat met long calls op SLV en (mijn favoriet) AGQ (de ultra zilver tracker).
  Kopen op de sterke start. Dat was de 3e week augustus.
  Nu even afwachten wat morgen brengt. Zet de daling vlot door dan verkopen.
  En weer oppakken rond 32, bij de eerste tekenen van bodeming rond dat niveau.
  Niet te korte termijn bij long uiteraard, bij voorkeur januari 2014. Dit om luchtverlies te voorkomen.
  Hoeft ook niet perse de exacte top of bodem te zijn, want die mis je toch wel. Bij benadering is ook goed. En gaat het helemaal de lucht in, dan houd je ze gewoon aan.

  Zo kun je een constante geldstroom opbouwen. Van de opbrengst koop je dan t.z.t. het ECHTE zilver.
  Zo profiteer je optimaal van de volatiliteit. Laat die volatiliteit dus maar komen. Die lust ik RAUW!!
  Zet hem op JPMorgan!

 • Gerard

  @Enrico
  Inderdaad, QE3 gaat de economie niet helpen. Hoeft voor mij ook niet. QE3 helpt wel goud, zilver en aandelen omhoog. En dat vind ik leuk!

 • temp242
 • Gerard

  Niet zo druk maken over manipulatie. Het maakt enkel goud en vooral zilver hoog volatiel. Laat je daardoor niet uit het veld jagen!!!
  Hoog volatiel werkt namelijk versterkend op de particuliere belegger, tenminste 95% van deze. Dat betekend dat ze kopen NA een sterke stijging en verkopen op een dip. Bankiers lachen zich rot op zulk gedrag. Trap er dus niet in!
  Laat dus de volatiliteit maar waaien, de lange termijn is niet te manipuleren, mits de fundamentals sterk zijn.
  Overigens vind ik een correctie nu op goud en zilver erg goed. Het ging veel te hard. Er is niks aan de hand mits we een hogere bodem plaatsen. Daarop volgt bijna altijd weer een hogere top.

 • Zilverpaul

  @ Pietje
  Bij mijn weten gaat het pas pijn doen bij een koers boven de $35, vandaar ook dat deze grens nu flink verdedigd wordt.

 • Zilverpaul

  @ edwin
  Beste Edwin, ik ben niet verbonden aan TSM; ik schrijf alleen dit blog.
  Dit lijkt mij een vraag voor Rolf…

  groet, Zilverpaul

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ Rolf van Zanten

  Hoe controleren jullie eigenlijk wat je binnenkrijgt? En wat zijn de ervaringen met tungsten in Nederland?

 • Edwin

  Nog meer valse goudbaren? Hmmmm.

  @zilverpaul. Wat als een goudbaar aangekocht is via TSM?
  Zijn dat altijd nieuwe baren, dus direct van de producent en daardoor zonder dit risico?
  Ik heb thuis (nog) geen scanner staan om jullie leveringen te controleren ;-)

 • Enrico

  “QE3 moet namelijk de economie terug doen aantrekken waardoor de vraag naar zilver als industriële toepassing zal stijgen.”

  QE3 zal de werkelijke economie in mijn ogen geen spat verder helpen en de vraag naar zilver dus niet laten aanwakkeren.

  “De vraag naar fysiek zilver zal toenemen als alternatief op goud om het verlies in vertrouwen van de dollar te compenseren.”

  Dat klinkt dan weer wel aannemelijk….

 • Theo

  Onderstaande overgenomen van :http://www.cdfund.com/

  Goud behoudt waarde – brood net zo duur als 2.600 jaar geleden

  Gepensioneerde oud-centrale bankiers weten het het beste. Volgens Alan Greenspan is goud niets anders dan valuta, en wordt de vraag ernaar gedreven door de vlucht uit een fiat geld systeem. Deze rol van goud als veilige haven is nogal ondergesneeuwd in een tijd van flitskapitaal waarin geld wordt verdiend door de verkoop van complexe producten waarvan zelfs de banken niet kunnen aangeven wat ze waard zijn en welke risico’s ze inhouden voor de houder.

  De vlucht naar goud is echter een vlucht naar waarde-behoud, een concept dat millennia terug gaat. Tijdens het bewind van koning Nebucadnezar van Babelonië, 600 jaar voor Christus, kon men ongeveer 350 broden kopen voor een ons goud. Afhankelijk van de bakker kost een brood nu ca. 3,20 EUR, en voor een ons goud ter waarde van 1.300 EUR heb je net iets minder dan 400 broden, vergelijkbaar met de prijs 2.600 jaar geleden. Dit noemen we waarde-behoud.

  En in hoeverre behoudt de Euro z’n waarde? Een liter bier kostte op het Oktoberfest van 1950, nog niet eens zo heel lang geleden, ongeveer 0,82 EUR. Dit jaar rekent men op 9,50 EUR, hetgeen een jaarlijkse inflatie van 4,1% betekent. Niet echt veel behoud dus.

  Deze waarde-vernietigende werking van fiat geld wordt bevestigd door onderzoek van Erste Research, die de koopkracht van goud heeft uitgezet tegen vier belangrijke valuta. De grafiek laat zien dat de waarde van deze valuta tegen goud zeer sterk is afgenomen sinds Nixon in 1971 de dollar van de goudstandaard loskoppelde. Erste voorspelt dan ook een sprankelende toekomst voor goudbezitters die naar München afreizen.

  met vr.gr.Theo

 • Nico

  Dit soort knakkers wellicht?

  Er beweegt iets op de zilvermarkt

  Het zijn voornamelijk Amerikaanse banken die actief zijn op de zilvermarkt. Het zijn dan ook voornamelijk Amerikaanse banken die short zitten op de zilvermarkt. In de eerste week van september hielden zij meer dan 30.000 short-contracten aan (+ 3.000) en slechts 1.500 long-contracten (- 5.000).
  Sinds augustus zijn er 13 niet-Amerikaanse banken actief op de zilvermarkt. Deze hielden in augustus voornamelijk long-posities aan. Maar in de aanloop naar de verwachte QE 3 aankondiging keerde het sentiment. De longs werden afgebouwd tot 5.728 en de shorts werden opgetrokken tot 8.500. Op dat moment, begin september, stonden de shorts op het hoogste niveau in 2012. Op zich vreemd omdat de banken zoveel shorts aanhouden vlak voor een mogelijk aankondiging van nieuwe monetaire stimulus dat ze zelf voorspelden. Ze zouden de gevolgen daarvan toch moeten kennen.
  Enkele dagen voor de FED-meeting bleek dat banken hun shorts zelfs nog hadden opgetrokken, zilverproducenten trokken hun long-posities verder op. Zilver steeg al meer dan 20 % de laatste maand alleen. De grootste prijsbewegingen van de zilverprijs vonden plaats ten tijde van extreme situaties zoals deze. Maar anderzijds kan een short squeez ook plaatsvinden, hetgeen enorm kostelijk zal uitvallen voor de banken.

  De volatiliteit zal vermoedelijk toenemen de komende weken. Het kan de 2 kanten uit hoewel een short squeeze de grootste kanshebber is nu dat QE Unlimited een feit is. QE ∞ moet namelijk de economie terug doen aantrekken waardoor de vraag naar zilver als industriële toepassing zal stijgen. De vraag naar fysiek zilver zal toenemen als alternatief op goud om het verlies in vertrouwen van de dollar te compenseren.
  Bron: Silver Investing News

 • Snel

  Wie heeft er aan de noodrem getrokken ?

 • Enrico

  @Optimus

  Geduld Optimus, geduld…

 • pietje

  @No name

  Als je valse gouden munten wil ga naar ebay.nl en zoek op gold coin er komen tientallen hits.
  Als je nog wat verder zoekt kom je ook de bekende namen tegen.

  Het voordeel is koop er een stel leg ze in je kluis en als ze inbreken of erger geef je gewoon de valse munten.

  Het is niet zo moeilijk om een blok wolfraam (tungsten) in een blok goud te veranderen zou je er een jasje van puur goud kunnen rondwikkelen. Een laagje van 1,5 millimeter volstaat. Het eindresultaat ziet er juist uit, klinkt bij het aantikken als goud, doorstaat elke chemische test en weegt exact evenveel als een goudstaaf. Het dunne laagje ‘vernis’ weerkaatst bovendien röntgenstralen, zodat ook daarmee niet vast te stellen is dat het voor bijna 100 procent om wolfraam (tungsten) gaat. Alleen wie begint te boren in de staaf ruikt onraad.

  Maar zilver is nog veel makkelijker de juisten verhouding lood en tin en je heb het zelfden volume en gewicht als zilver.
  Ook het geluid en de buigzaamheid zijn bijna gelijk alleen een expert kan het verschil horen.

  Ja, je kan beter bij een gerenommeerd bedrijf kopen als het gaat om zilver en goud dan op marktplaats of E-bay.
  Maar waar? Hier een link http://goudvergelijken.nl/

 • http://Home Optimus

  Manipulatie is sterk verdomme… QE wereldwijd, zie ons hier sukkelen rond 35 … Sorry, toch wat frustraties…

 • pietje

  Zilver wordt gedolven als bijproduct van de productie van allerlei basismetalen.
  Maar als zilver echt omhoog gaat dan kunnen die basismetalen wel eens een bijproduct worden en zilver het hooft metaal.

  Zilverpaul, weet je ook wanneer die shortposities aflopen van JP en op hoe veel verlies ze nu staan met de huidige koers van 35 dollar.

  Als we uit gaan van 135 miljoen ounce als ze hier 10 dollar hier op verliezen dan praten we over 1,35 miljard dollar dit klinkt veel maar is voor een zaken bank als JP nog te overzien.

  Ze hadden laats al met verkeerden handel in (aandelen? ) als meer dan 2 miljard verlies en hier hoor je niets meer van sterker nog het aandeel is sinds dien alleen maar gestegen van JP.

 • No name

  Kijk eens op youtube. Het stikt werkelijk van de filmpjes over valse Eagles en uiteraard gouden baren. De valse munten worden overigens gewoon via eBay, maar ook Marktplaats te koop aangeboden. Daar staat dan wél vermeld dat het nep spul is.

  Ik vrees dat wanneer de volgende rush voor PM’s zich aandient en nieuwe (minder goed voorbereidde) consumenten toestromen, het niet lang duurt voordat de kranten vol staan met waarschuwingen dat je zeer moet oppassen met goud en zilver….

 • http://Home Optimus

  Kijk is gauw in je glazen bol temp en zeg me voor wanneer dit zal zijn?

 • temp242

  Gelukkig dan maar dat de zilverprijzen laag zijn en derhalve er nog (bijna) geen vervalsingen, op Maple Leafs, Panda’s en Silver Eagles na… Ik denk persoonlijk niet dat er bij baren vervalsingen tussen zitten, alhoewel dit wel eens héél snel zou kunnen veranderen wanneer zilver bijvoorbeeld rond de 3000euro/kilo zou gaan noteren…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  PS: Waarschijnlijk zijn munten met een gelijkblijvend design gevoeliger voor vervalsingen dan series zoals bv de lunar’s.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  In de jaren 70/80 tijdens de goud spike naar $800 werden ook 1 ounce Kruggerands vervalst.
  Ik weet echter niet hoe.

  Waarschijnlijk zijn nog niet al deze Krugerrands gevonden. Dus al je nog een oud exemplaar hebt….

 • Johan de Velde

  Corrupte banksters hebben veel macht, een enorme truckendoos, en zeer veel vriendjes in het kwaad. Ik ben voorzichtig en geloof dat er pas een echte doorbraak komt als er banken onderuit gaan. Zoals JP Morgan of zo.
  Dat kan nog weleens een jaar duren. Voorlopig zullen we wellicht tussen 30 en 36 euro blijven schommelen.