Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Lezersvraag over mijnbedrijven

27-02-2012 Zilverpaul

Een lezer vroeg zich af of het nu wellicht een goede tijd is om goud- en zilvermijnbouwaandelen aan te schaffen.

Hierop zou ik als volgt willen antwoorden:

Mijn inziens zou iedere belegger (en niet-belegger) zich moeten beschermen tegen de monetaire storm die zich aan het ontwikkelen is over de wereldeconomie. Men moet wel van bijzondere huize komen wil men nog vertrouwen hebben in de waardevastheid van de euro en dollar. Met de dag worden de signalen sterker dat het met ons huidige geldsysteem bergafwaarts gaat, wat zich vertaalt in stijgende prijzen voor allerlei levensbenodigdheden, een oplopende werkeloosheid, Zuid-Europese landen die in een openlijke crisis verkeren en het ene noodplan na het andere wat wordt uitgerold door de heren politici. Dit alles gaat ten koste van de koopkracht van uw euro’s, die zich bevinden op uw spaarrekening, in uw opgebouwd pensioen of hypotheekproduct waarmee u te zijner tijd een deel van uw hypotheek hoopt af te kunnen lossen.

Hoewel Nederland zich nog relatief goed door het tumult heen slaat, is de ontwikkelende crisis al beter merkbaar bij onze zuiderburen, wat heviger wordt des te zuidelijker men komt. De euro wordt overeind gehouden door ongehoorde geldinjecties, wat het fundament onder dezelfde euro tegelijkertijd ernstig ondermijnt. Hetzelfde geldt voor de dollar, het Pond en de Yen. Nu heeft u echter nog de mogelijkheid om relatief goedkoop uit het afbrokkelend geldsysteem te stappen. Maar de vraag is hoe lang dit nog kan, en tegen welke prijs. Als u wacht tot in de krant staat dat er een run ontstaat op echt goud en echt zilver bent u te laat. U mag dan de hoofdprijs gaan betalen, en die kon wel eens erg fors zijn.

U kunt zich dus beschermen tegen de waardedaling van onze huidige muntsoorten door echt goud en echt zilver aan te kopen.  Goud kopen kan door het aanschaffen van gouden munten of door goudbaren, ook wel goud staaf genoemd. Beleggen in zilver kan door het aanschaffen van een zilverbaar of door het kopen van zilveren munten.  Maar daarnaast kunt u ook beleggen in bedrijven die beide edelmetalen uit de grond halen. Deze bedrijven zijn in feite de producenten van ons toekomstig geld.

Beleggen in goud- en zilvermijnaandelen is echter niet voor iedereen weggelegd. Immers, de koersbewegingen in goud- en zilvermijnbedrijven zijn aanmerkelijker volatieler dan die van goud en zilver zelf. Dit betekent dat de uitslagen naar boven en naar beneden sterker zijn dan van goud en zilver, en het is niet voor iedereen weggelegd om daar goed mee om te gaan. Immers, niets is zo vervelend als niet kunnen slapen vanwege zorgen om een kelderende aandelenportefeuille.

De afgelopen jaren waren voor beleggers in deze sector niet altijd een onverdeeld genoegen qua koersontwikkeling vanwege frustratie dat stijgende winsten van producerende mijnbedrijven zich niet voldoende vertaalden in waardestijging, en goud- en zilvervondsten niet tot uitdrukking kwamen in de aandelenkoersen.

Is dit echter het hele verhaal? Mijn inziens niet. Voor mij zijn aandelen in deze bedrijven een welkome aanvulling op het bezit van edelmetalen. Beide investeringen hebben immers hun voor- en nadelen. Nadelen van goud en zilver zijn immers dat het gestolen kan worden, of opgeëist door de overheid. Hoewel ik de kans op confiscatie o.i.d. door de overheid van zilver zeer gering inschat vanwege de vele gebruikstoepassingen, is niets ondenkbaar als de nood aan de overheid komt.

Koop goud

Voor mij zijn goud en/of zilver in eigen bezit de bodem van een goede strategie. Hier bovenop kunt u gaan beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven, die in het verleden hebben laten zien superieure rendementen te kunnen opleveren, zelfs ten opzichte van het goud en zilver zelf. Immers, deze bedrijven kunnen behalve van stijgende edelmetaal prijzen ook profiteren van ontdekkingen in de grond, die de waarde van de aandelen kunnen verveelvoudigen. Daar komt bij dat de sector op dit moment nog tamelijk onbekend en dus onbemind is. Zoals eerder vermeld, deze onderwaardering is al enige jaren aan de gang. Niemand weet wanneer deze onderwaardering wordt opgeheven en de trein het station gaat verlaten. De geschiedenis leert echter dat de waardestijging van goud- en zilvermijnbedrijven altijd een aantal jaren achterlopen bij de koersstijgingen van goud en zilver zelf. Beide edelmetalen zitten al een aantal jaren in de lift, goud zelfs al 10 jaar, dus vanuit dit oogpunt bekeken wordt het zo zoetjes aan tijd.

Daarnaast beginnen de grotere producerende mijnbedrijven meer werk te maken van hun dividend-uitkeringen, wat de sector als geheel aantrekkelijker maakt voor het grote geld. De rente staat immers bijzonder laag, en dat zal nog jaren zo blijven. En dan wordt het interessant, want gezien de nog kleine markt hoeft er niet eens zoveel te gebeuren of de raket kiest het luchtruim.

Of het voor u nu tijd is om goud- en zilvermijnaandelen aan te schaffen kan ik niet bepalen. Hoewel de fundamenten voor dit soort bedrijven sterk verbeteren met het verslechteren van het monetaire systeem, kan niemand het moment aangeven wanneer de sector daadwerkelijk in beweging komt. Maar wanneer het eenmaal op gang komt, zijn ook spectaculaire rendementen te verwachten.

Kortom, als u geduld heeft en om kunt gaan met grote tussentijdse uitslagen lijken de lichten nu op groen te staan.

Goud kopen

Mocht u willen gaan beleggen in deze sector raad ik u aan u goed te verdiepen of u voor te laten lichten. Er is immers een zeer grote variëteit in het soort bedrijven, met ieder zijn voor- en nadelen qua risico en te verwachten rendement. Daarnaast zou ik een spreiding aanbrengen tussen al producerende bedrijven en bedrijven die vooral nog aan het boren zijn naar goud en zilver. Als laatste wil ik u aangeven niet al uw kaarten op één speler te zetten; een mijn kan bijvoorbeeld vollopen met water, kan instorten, personeel kan gaan staken, regeringen kunnen vervelend gaan doen etc. Kortom, een goede spreiding tussen een tiental bedrijven over de verschillende continenten lijkt mij niet verkeerd uit het oogpunt van risicospreiding.

Tot slot; de toekomst zal leren wat het het meest ideale instapmoment is geweest voor het gaan beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven. Als u maar tenminste niet wacht tot er stukjes in de grote media verschijnen over het beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven. De eerste klap is immers een gouden daalder waard, en dat zal zich voltrekken als de markt in goud- en zilvermijnbouwfondsen nog betrekkelijk klein is.

Investeert u in gouden munten?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • silverine
 • W

  @greetjes

  Ramona is weer terug naar niburu en xandernieuws, sinds smileys hier niet meer getoond worden (dankzij HAAR overmatige gebruik!) heeft ze hier sowieso weinig te zoeken die kleuter.

 • Michiel

  haha de overheid en de banken zullen blij zijn als ze dit blog zouden lezen, er wordt inmiddels aardig wat afgezeken op dit moment geloof ik.

  maar ja het zat er inderdaad aan te komen dat ie ineens weer naar beneden werd gedrukt na die stijging van gisteren.

  Vanmiddag op de radio hoorde ik dat de ECB weer goedkoop geld gaat uitlenen, maar eigenlijk bedoelen ze gewoon geld bijdrukken, maar dat willen ze liever niet op die manier brengen.

  Hoe lang denken ze dit vol te gaan houden….

 • Andreas

  Pietje
  Het is stil aan de overkant, het is stil aan de overkant tralalala.

 • pietje

  @x
  Is dit alles wat je kunt zeggen X.
  Gisteren was ik nog stil volgens jou.
  Maar had welgelijk.

 • Tallix

  Mischien kunnen wij allen ook een weddenschap aangaan op dit forum…over wanneer we exact te horen krijgen dat griekenland failliet is…..Ik stel een inleg van 1 zilveren maple leaf per persoon voor….degene die er het dichtst bijzit krijgt de pot!

 • Tallix

  Natuurlijk meldt de NOS niet veel over de ESM…er is al tijden duidelijk een censuur gaande omtrend Euro-nieuws….gewoon omdat ‘D-Day’ (defaultday) eraan zit te komen, en het gepeupel(wij allen) nog even rustig moet blijven. Ik weet niet of het jullie ook is opgevallen dat veel nieuwslezers en de rtl-z pipo’s de laatste tijd meer moeite moeten doen, om het economische nieuws allemaal nog een beetje neutraal te brengen. Het is zo triest en bijna lachwekkend dat ze zelfs weddenschappen doen op tv, over hoeveel geld men nu weer gaat uitlenen(bijdrukken)…

 • Andreas

  Zo, nou heb ik jullie eens even laten zien wat er gebeurt als ik 10% van mijn PM verkoop. Net goed voor jullie.

 • gordijnen

  @greetjes

  Dank je voor de tip.

  Deze link was ook al geplaast.

  .uitzendinggemist.nl/afleveringen/1242075

  De NOS meld helemaal niks over ESM.

  Ik ben blij dat Een Vandaag hier gelukkig aandacht aan besteed.

  Ik denk dat 90% of meer van de Nederlanders niet eens weet, waar je het over hebt.

  Je kan natuurlijk ook niet alles weten, kwestie van prioriteit en belangstelling.

  Veel mensen zeggen vaak, ik ben geen intresseerd in de politiek.

  Probleem is alleen dat de politiek steeds meer intresse in de bevolking krijgt ivm de financiering van de begrotingsoverschotten.

  Als wij extra miljarden moeten bezuinigen dan weet ik voor Rutte er nog wel een.

  Waarom geld weggooien aan Brussel en Strassburg?

  De landen die dit graag instand willen houden, moeten dan ook maar deze luxe betalen.

 • Wil

  Gerard, hoe zit het nou met je zwarte dodji’s? Waren ze toch roze? :-)

 • Do

  Cor, het neerslaan begon al voordat Bernanke zijn microfoon open stond: 10 uur Eastern Time, één van de gewoonlijke “ram ‘m naar beneden”- tijdstippen van The Boys.
  Met een zilver lease rate van -0,48 is het ook niet zo moeilijk voor ze.

  Gratis geld, gratis zilver.. Ik wilde dat ik een bank was..

 • Marc

  Ook de dollar beweegt heftig.
  Gelijktijdig bewegen goud en zilver met de dollar mee.
  Wat mij betreft hebben deze bewegingen niets te betekenen en wakker liggen doe ik er al helemaal niet van.
  Een eeuwenoud spreekwoord luid: geduld is een schone zaak.
  Voor die mensen die de volatiliteit van de pm’s aankunnen en dan ook nog geduld hebben is zelfs Nederland een mooie plek om te zijn.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Schuiven met papier kan iedereen, laat de goudprijs nu maar meteen naar de 0€ gaan. Dan verkoopt er géén hond en kunnen we rustig opnieuw een fysieke markt gaan opbouwen.

 • RCPL

  @Cor

  Klopt, zojuist ook op RTLZ.
  Andere grondstoffen en Euro gaan ook vrij stevig omlaag.

 • Cor

  @Rolf van Zanten

  Beste Rolf, deze beweging is er omdat Bernanke geen QE3 heeft aangekondigd vandaag terwijl de markt hier wel op rekende.

 • high five

  Ik hoop dat de future longs nu eindelijk en masse fysiek opeisen en de banksters de deksel op hun neus krijgen. Iedere keer voor een leveringsmaand gaan ze de prijs naar beneden speculeren.

 • Snel

  @Gerard, ik meen eens een keer gelezen te hebben, dat goud stand zou moeten houden op 1750.
  Je schreef dat dat de bodem was. Dat als goud daar doorheen gaat we nog weer lager kunnen.
  Wat te doen nu?

 • Snel

  @gordijnen

  Die lijst word niet vrij gegeven door de ECB.
  Als je als bank geld nodig hebt hoef je maar mat je vingers te knippen en het word overgeboekt.
  De info over de ING had ik van RTLZ.

 • Do

  Eigenlijk in 24 minuten RCPL.
  Manipulatie? Welnee, niets te zien hier, gewoon doorlopen (naar de koopknop wel te verstaan).

 • x

  Apart…

 • RCPL

  WTF?? Zilver, 3 dollar omlaag in een uur?!

 • Edwin

  zal wel paniek bij de banken zijn geweest. Tijdens de laatste actie was er een 2de partij die met HF alle contracten opkocht die gedumpt werden. Nu proberen ze het nogmaals, deze keer met meer succes.
  Maar ik ben benieuwd hoe lang dit effect heeft. Zou sterk signaal zijn als morgen de prijs weer netjes op 37+ staat. We zullen het zien.

 • gordijnen

  @Snel

  Dank je voor de informatie over ING. Ik zou graag op een lijst willen zien, welke instellingen allemaal goedkoop geld hebben mogen lenen en welke voorwaarden hierdan aan gesteld werden.

  Ik weet wel dat als ik als ondernemer bij de bank kom, 3 jaarverslagen en winst en verliesrekeningen moet overlegen. Deze moeten dan ook wel erg positief zijn en in een stijgende lijn. Ook moet ik aangeven, waarvoor ik het geld wil gaan gebruiken.

  Op zich zijn dit hele normale eisen, maar deze eisen zouden dan ook gesteld mogen worden de aanvragers van het ECB krediet.

  Ik hou van ondernemen en concurentie, maar dan wel op een basis van gelijkheid.

  Gelukkig heb ik geen lening of bank nodig, bij de gedachte, krijg ik al hoofdpijn.

 • high five

  Gerard, kan die vriend die iedere dag over zilver schrijft weer uit de prullenbak gehaald worden ?
  :-)

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Ongelooflijk dit, normaal zien we dit soort bewegingen met zilver maar nu ook vrij heftig met goud.

 • high five
 • united

  wow! Dat is ff een flinke tuimeling ja

 • high five

  @Snel
  Tsja en dit is nog peanuts met wat het ESM ons gaat kosten.

 • Snel

  Lukt toch weer aardig, zilver naar beneden te duwen.

 • high five

  Ik heb alleen respect voor de PVV en de SP.
  Iedere andere partij is voor de noodhulp aan griekenland
  Kamer voor steun aan Grieken
  http://nos.nl/artikel/346189-kamer-voor-steun-aan-grieken.html

  Groenlinks, heb je even een teiltje voor me, want ik word misselijk.

 • Snel

  Kijk hier ik nou kwaad om worden.
  Waarom zou ik Bleeker z n Telegraaf abonnement moeten betalen?
  En het wassen van zijn beddengoed?

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/09/henk-bleker-doet-eigen-was-niet.xml

 • Andreas

  Maria
  Naar de Hiswa ga ik niet meer. Ik heb nog nooit zoveel kletsverhalen achter elkaar horen vertellen. Iedereen doet GEWELDIG zaken. Ze kunnen de orders bijna niet aan. Ze weten niet hoe ze het klaar moeten krijgen. Het beste jaar ooit. Het gaat boven verwachting. Het gaat uitstekend.

  En het enige wat boven alles uitsteekt is de stapel herrinerringen en deurwaarderbrieven op hun buro op de zaak. KLATERGOUD om maar on-topic te blijven.

 • high five

  Goede vraag Greetjes. Van wie mag Draghi zomaar 529 miljard uitgeven ?
  Dat ESM is gewoon een Europese belasting heffing.
  WE WORDEN BLIND GESTOLEN!!

 • high five

  Veel Maart zilverfuturelongs hebben hun posities niet doorgerold naar Mei.

  The total OI fell by a humongous 4898 contracts. Please note the difference between the total gold comex OI and the silver comex OI. Either the bankers were frightened out of their minds with silver’s rise, and covered some of their shorts, or large speculators decided not to roll. These are the only explanations possible. The front delivery month of March saw its OI register today at 7,091 contracts dropping a huge 13,069 contracts. The May contract rose by only 7626 as players rolled from March to May. I guess we can imagine the frightened eyes of our bankers as they witness the physical metal being depleted and they are left with nothing but a huge 50 to one derivative mess. (a lot of derivatives backing no physical) The April contract which is a non delivery month registered an OI of 162. The estimated volume at the silver comex today was quite high at 97,032. The estimated volume yesterday was extremely high at 122,672. Tonight I get the delivery notices filed for first day delivery and I will send this down to you in my comments section.
  Tomorrow night, we get the first glimpse of what might stand.
  http://harveyorgan.blogspot.com/

 • greetjes

  Maandag bij EenVandaag eindelijk berichtgeving over het monster ESM! én een interview met Ad Broere, tsjongejonge; ik was overweldigd door dit feit. MSM!

  PLEIDOOI VOOR PUBLIEK DEBAT OVER EMS
  New Financial Forum ambassadeur Ad Broere doet vanavond in de TV-uitzending Een Vandaag (18:15 uur) een boekje open over de financiële risico’s van het EMS-verdrag.
  “Er moet straks 40 miljard euro naar het EMS, dat is 90 procent van alle inkomsten- en loonbelasting die in 2011 is betaald”, aldus Broere. De rekenkamers van meerdere eurolanden hebben inmiddels opgemerkt, dat de besteding die aan het ESM wordt overgeboekt, niet controleerbaar is. Is er een begin van een publiek debat over het EMS? Volgens Broere is het de hoogste tijd om het financiële systeem op een nieuwe manier vorm te geven.

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/raakt-nederland-zijn-financiele-soevereiniteit-kwijt.php

  Misschien kunnen de geleerden mij hiermee verder helpen? Draghi strooit nu al met 500 miljard extra. Maar daar moet de ECB toch een zekerheid tegenover hebben? In de vorm van instemming van alle EU-landen met de ESM? Garantstelling van Nederland voor een onderdeel van 40 miljard. Maar de Tweede Kamer móet toch nog praten over de ESM? Of snap ik iets niet, of heb ik iets gemist?

 • greetjes

  @Gerard

  Jammer dat je die site niet meer weet Gerard, hadden we bijna een brugje naar elkaar over het fenomeen Illuminati ;-)

 • greetjes

  “Het zijn puppets van de illuminati. En puppeteers voor mensen als van Rompuy en Obama”

  YEAH!

 • high five

  ‘Draghi is echt 10 keer grotere crimineel dan bernanke.’

  Gerard, het zijn 2 handen op 1 buik. Het zijn puppets van de illuminati. En puppeteers voor mensen als van Rompuy en Obama.