24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Lezersvraag over mijnbedrijven

Een lezer vroeg zich af of het nu wellicht een goede tijd is om goud- en zilvermijnbouwaandelen aan te schaffen.

Hierop zou ik als volgt willen antwoorden:

Mijn inziens zou iedere belegger (en niet-belegger) zich moeten beschermen tegen de monetaire storm die zich aan het ontwikkelen is over de wereldeconomie. Men moet wel van bijzondere huize komen wil men nog vertrouwen hebben in de waardevastheid van de euro en dollar. Met de dag worden de signalen sterker dat het met ons huidige geldsysteem bergafwaarts gaat, wat zich vertaalt in stijgende prijzen voor allerlei levensbenodigdheden, een oplopende werkeloosheid, Zuid-Europese landen die in een openlijke crisis verkeren en het ene noodplan na het andere wat wordt uitgerold door de heren politici. Dit alles gaat ten koste van de koopkracht van uw euro’s, die zich bevinden op uw spaarrekening, in uw opgebouwd pensioen of hypotheekproduct waarmee u te zijner tijd een deel van uw hypotheek hoopt af te kunnen lossen.

Hoewel Nederland zich nog relatief goed door het tumult heen slaat, is de ontwikkelende crisis al beter merkbaar bij onze zuiderburen, wat heviger wordt des te zuidelijker men komt. De euro wordt overeind gehouden door ongehoorde geldinjecties, wat het fundament onder dezelfde euro tegelijkertijd ernstig ondermijnt. Hetzelfde geldt voor de dollar, het Pond en de Yen. Nu heeft u echter nog de mogelijkheid om relatief goedkoop uit het afbrokkelend geldsysteem te stappen. Maar de vraag is hoe lang dit nog kan, en tegen welke prijs. Als u wacht tot in de krant staat dat er een run ontstaat op echt goud en echt zilver bent u te laat. U mag dan de hoofdprijs gaan betalen, en die kon wel eens erg fors zijn.

U kunt zich dus beschermen tegen de waardedaling van onze huidige muntsoorten door echt goud en echt zilver aan te kopen.  Goud kopen kan door het aanschaffen van gouden munten of door goudbaren, ook wel goud staaf genoemd. Beleggen in zilver kan door het aanschaffen van een zilverbaar of door het kopen van zilveren munten.  Maar daarnaast kunt u ook beleggen in bedrijven die beide edelmetalen uit de grond halen. Deze bedrijven zijn in feite de producenten van ons toekomstig geld.

Beleggen in goud- en zilvermijnaandelen is echter niet voor iedereen weggelegd. Immers, de koersbewegingen in goud- en zilvermijnbedrijven zijn aanmerkelijker volatieler dan die van goud en zilver zelf. Dit betekent dat de uitslagen naar boven en naar beneden sterker zijn dan van goud en zilver, en het is niet voor iedereen weggelegd om daar goed mee om te gaan. Immers, niets is zo vervelend als niet kunnen slapen vanwege zorgen om een kelderende aandelenportefeuille.

De afgelopen jaren waren voor beleggers in deze sector niet altijd een onverdeeld genoegen qua koersontwikkeling vanwege frustratie dat stijgende winsten van producerende mijnbedrijven zich niet voldoende vertaalden in waardestijging, en goud- en zilvervondsten niet tot uitdrukking kwamen in de aandelenkoersen.

Is dit echter het hele verhaal? Mijn inziens niet. Voor mij zijn aandelen in deze bedrijven een welkome aanvulling op het bezit van edelmetalen. Beide investeringen hebben immers hun voor- en nadelen. Nadelen van goud en zilver zijn immers dat het gestolen kan worden, of opgeëist door de overheid. Hoewel ik de kans op confiscatie o.i.d. door de overheid van zilver zeer gering inschat vanwege de vele gebruikstoepassingen, is niets ondenkbaar als de nood aan de overheid komt.

Koop goud

Voor mij zijn goud en/of zilver in eigen bezit de bodem van een goede strategie. Hier bovenop kunt u gaan beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven, die in het verleden hebben laten zien superieure rendementen te kunnen opleveren, zelfs ten opzichte van het goud en zilver zelf. Immers, deze bedrijven kunnen behalve van stijgende edelmetaal prijzen ook profiteren van ontdekkingen in de grond, die de waarde van de aandelen kunnen verveelvoudigen. Daar komt bij dat de sector op dit moment nog tamelijk onbekend en dus onbemind is. Zoals eerder vermeld, deze onderwaardering is al enige jaren aan de gang. Niemand weet wanneer deze onderwaardering wordt opgeheven en de trein het station gaat verlaten. De geschiedenis leert echter dat de waardestijging van goud- en zilvermijnbedrijven altijd een aantal jaren achterlopen bij de koersstijgingen van goud en zilver zelf. Beide edelmetalen zitten al een aantal jaren in de lift, goud zelfs al 10 jaar, dus vanuit dit oogpunt bekeken wordt het zo zoetjes aan tijd.

Daarnaast beginnen de grotere producerende mijnbedrijven meer werk te maken van hun dividend-uitkeringen, wat de sector als geheel aantrekkelijker maakt voor het grote geld. De rente staat immers bijzonder laag, en dat zal nog jaren zo blijven. En dan wordt het interessant, want gezien de nog kleine markt hoeft er niet eens zoveel te gebeuren of de raket kiest het luchtruim.

Of het voor u nu tijd is om goud- en zilvermijnaandelen aan te schaffen kan ik niet bepalen. Hoewel de fundamenten voor dit soort bedrijven sterk verbeteren met het verslechteren van het monetaire systeem, kan niemand het moment aangeven wanneer de sector daadwerkelijk in beweging komt. Maar wanneer het eenmaal op gang komt, zijn ook spectaculaire rendementen te verwachten.

Kortom, als u geduld heeft en om kunt gaan met grote tussentijdse uitslagen lijken de lichten nu op groen te staan.

Goud kopen

Mocht u willen gaan beleggen in deze sector raad ik u aan u goed te verdiepen of u voor te laten lichten. Er is immers een zeer grote variëteit in het soort bedrijven, met ieder zijn voor- en nadelen qua risico en te verwachten rendement. Daarnaast zou ik een spreiding aanbrengen tussen al producerende bedrijven en bedrijven die vooral nog aan het boren zijn naar goud en zilver. Als laatste wil ik u aangeven niet al uw kaarten op één speler te zetten; een mijn kan bijvoorbeeld vollopen met water, kan instorten, personeel kan gaan staken, regeringen kunnen vervelend gaan doen etc. Kortom, een goede spreiding tussen een tiental bedrijven over de verschillende continenten lijkt mij niet verkeerd uit het oogpunt van risicospreiding.

Tot slot; de toekomst zal leren wat het het meest ideale instapmoment is geweest voor het gaan beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven. Als u maar tenminste niet wacht tot er stukjes in de grote media verschijnen over het beleggen in goud- en zilvermijnbedrijven. De eerste klap is immers een gouden daalder waard, en dat zal zich voltrekken als de markt in goud- en zilvermijnbouwfondsen nog betrekkelijk klein is.

Investeert u in gouden munten?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook