24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Libanon in grootste crisis sinds midden 19e eeuw

Volgens de Wereldbank wordt Libanon geteisterd door een van de grootste financiële crises in 150 jaar. Sinds 2019 gelden in Libanon strenge opnamelimieten. Door bankrestricties mogen miljoenen rekeninghouders nog maar een paar honderd dollar per maand van hun rekening halen, ongeacht de hoeveelheid geld die op de rekening staat. De overheid wil daarmee voorkomen dat mensen al hun geld van hun rekening halen en het bankstelsel omvalt.

Als gevolg van deze strenge bank restricties komen bankbestormingen steeds vaker voor, een bekend voorbeeld is de gijzeling bij de bank in Beiroet. Een man begon een gijzeling omdat hij vanwege een opnamelimiet niet genoeg geld kon opnemen om de operatie van zijn vader te betalen. Hij zou 200.000 dollar op de bank hebben staan, maar mocht maar 300 dollar opnemen.

De munteenheid

De Libanese munteenheid, de Libanese pond, verloor de afgelopen drie jaar 95 procent aan waarde. Dit zijn al historische getallen, maar vergeet niet dat in diezelfde periode de dollar ook in historisch tempo is gedevalueerd door de Amerikaanse centrale bank. Als de FED de geldpers niet maximaal had aanstaan, dan was de Libanese pond nog harder gedaald ten opzichte van de dollar. Door de waardedaling van de munteenheid leeft inmiddels driekwart van de Libanezen onder de armoedegrens.

Libanese crisis response plan 2022

Het Libanese Crisis Response Plan (LCRP) 2022 brengt 126 partnerorganisaties samen om meer dan 3,2 miljard US Dollar te doneren om de getroffen mensen in Libanon te helpen. Dit geldbedrag is nodig om te voorzien in dringende behoeften, bescherming en onmiddellijke hulp te bieden aan te bieden aan de inwoners.

Sinds 2015 heeft Libanon van het LCRP meer dan 8,2 miljard US Dollar ontvangen aan steun. Deze hulp heeft in alle sectoren de broodnodige steun gebracht en heeft een nog grotere verslechtering van de levensomstandigheden van honderdduizenden kwetsbaren mensen voorkomen.

Bekijk ook