24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Loopt Griekenland langs het randje van de afgrond?

09greekdebt-explainer-web1-master675

De perikelen rondom Griekse schuldencrisis lijken haar hoogtepunt te bereiken, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de rest van Europa en onze munteenheid de Euro, maar toch lijken beurzen hier nauwelijks op te reageren. Onderschat men de Griekse schuldencrisis of is het wel degelijk te overzien en zullen gevolgen beperkt blijven?

Steeds vaker komen berichten uit Griekenland dat ze niet veel langer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en er wordt steeds vaker uitstel gevraagd voor de periodieke aflossing van schulden – iets waarvoor de Grieken al een waarschuwing hebben gekregen van Christine Lagarade, directeur van het IMF. In een vergadering die 24 april gepland staat in Riga zullen de Ministers van Financiën uit de Eurozone en centrale bankiers samenkomen om de Griekse schuldencrisis te bespreken en de aflossing van de torenhoge schulden.

Nu ook vereisten worden opgelegd om het Griekse pensioenstelsel te hervormen lijkt voor de Griekse overheid de maat vol. De premier van Griekenland, Alexis Tsipras, heeft aangegeven dat een dergelijke hervorming nog meer lasten veroorzaakt voor de al zwaar getroffen Griekse burgers en dat dit een ondraagbare last tot gevolg heeft.

Griekenland heeft nu al moeite om aan de aflossing van de schulden te voldoen en heeft elke maand enorme bedragen te betalen.

betalingen-griekenland-schulden

Er gaan geruchten in de rondte dat Griekenland bereid is om op de vergadering van 24 april zichzelf ‘failliet’ te verklaren – niet in staat om aan het eind van de maand haar verplichtingen te voldoen. Als gevolg hiervan zou Griekenland uit de Eurozone stappen. Volgens Bloomberg zijn er vandaag de dag meer signalen dan op welk moment dan ook in 2012 dat dit een aannemelijk scenario is, waarna mogelijk andere landen het Griekse voorbeeld zullen volgen.

Goud dient als veilige haven en veel beleggers zoeken hun toevlucht tot dit edelmetaal in financieel onzekere tijden. Alleen daarom al zal de goudprijs kunnen reageren op hetgeen dat besproken wordt op 24 april – nog los van de rol van goud als echt geld en als alternatief voor ongedekte muntsystemen, zoals de Euro. Tot op heden blijft het echter angstvallig stil…

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook