Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

maandag begint het nieuwe handelsjaar

05-01-2014 Zilverpaul

De eerste handelsdagen van 2014 brachten plusjes op de borden voor goud en zilver, wat gezien de ervaring van de afgelopen anderhalf jaar bij sommigen de hoop geeft dat het gedaan zou zijn met de dagelijkse onderdrukking van de goud- en zilverprijs. Ik vrees echter dat het nog niet zo ver is. Afgelopen vrijdag werden de grote mijnaandelen weer ouderwets onderdrukt, wat een voorbode is voor een daling van goud en zilver de eerstkomende handelsdag. Deze week (maandag)  zal dan ook blijken of we voorlopig nog even doorgaan met het spel van de prijsonderdrukking of dat het nieuwe jaar al meteen verandering geeft.

Velen van u lezen Zerohedge.com, een site met alternatief nieuws over de economie. De laatste dag van het oude jaar gaf men daar een overzicht van de meest gelezen artikels van 2013. Zeer opvallend vond ik dat het meest gelezen artikel van 2013 slechts 300.000 lezers heeft getrokken. Minder dan 0,1 % van de Amerikaanse bevolking, en als we de rest van de Westerse bevolking mee tellen bijna verwaarloosbaar. Een teken aan de wand hoe weinig mensen in de goud-en zilvertrein zullen zitten wanneer deze het station (weer) gaat verlaten.

Het handelsjaar 2014 wat pas deze week echt op stoom zal komen zal ook in het teken staan van een nieuwe banken-stress-test, wat volgens de dames en heren die ervoor geleerd hebben nu echt de waarheid boven water zal brengen. Ik heb er echter bijzonder weinig vertrouwen in, nadat ik een studie van de Franse Nataxisbank heb gelezen, waarin staat vermeld dat wèl de slechte leningen zullen worden onderzocht, maar niet de schuldenpositie. Dan hoeft de rente maar een beetje op te lopen, en de hele stress-test kan weer de prullenbak in!

De economische voorspellingen vanuit de gevestigde media worden mede gevoed door de cijfers uit de Amerikaanse huizenmarkt, die zouden aangeven dat we het ergste achter ons hebben liggen en dat de groei er weer lekker in zit. Hoe lekker, blijkt als we cijfers tot afgelopen november erbij halen. Een dead cat bounce, meer kan ik er niet van maken.

Tot slot nog een persoonlijk woord aan enkele van de vaste respondenten op dit blog. Ik zou u willen verzoeken in uw reacties geen uitspraken meer te doen die bepaald gedrag direct koppelen met een bepaald ras, land van herkomst of geloofsovertuiging. Juist in een tijdsgewricht waarin onze maatschappij steeds meer onder druk komt te staan, is de verleiding groot een bepaalde groep als zondebok aan te wijzen. De geschiedenis leert waar dit toe kan leiden.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Gerard

  Overigens, de eerste die omvallen zouden wel eens in een onverwachte hoek gaan vallen. Nederland en Frankrijk. En NIET de VS.
  Dat heeft voor beide landen alles te maken met de grootste overheden t.o.v. BBP van alle westerse landen ter wereld. Voorlopig weigeren beide landen hier iets aan te doen.

 • Gerard

  Nadja
  Rente staatsleningen stijgt wel degelijk en overal. Ik zie geen daling??
  Rente 10 jaars stond EEN jaar geleden op 1,6%. Nu op 3%. Me dunkt! 100% bijna.
  Eind dit jaar zal die minimaal op 3,5% staan, zo is de verwachting.

  Het zal ook afhangen wat de USD gaat doen. Een zwakkere munt met hogere inflatie hoort ook hogere rente bij.
  Nu de economie aantrekt zal natuurlijk ook de inflatie gaan stijgen. Vandaar de 3% al.
  Daarbij, taperen begint nu in januari. Het effect daarvan is niet van vandaag op morgen te zien. Daar gaat zomaar een jaar of jaren overheen.
  Wel is het zo dat door rentestijging de overheden in steeds woeliger vaarwater vertoeven. Bij te lage inflatie en te lage groei kan dat fataal worden. Als hierop de risico-opslag overheen komt, dan vallen ze om. Op dat punt kan een centrale bank ook niks meer doen.

 • Q&Q

  Bedankt, duik ik ook in! ;)

 • Ron
 • Q&Q

  @ Ron

  Heb weleens wat info ingewonnen over het maken van col.zilver maar heb toen gelezen dat met de ( goedkopere) apparaatjes op de markt je geen hoogwaardig col. zilver kon maken!

  Wat ik me nog herinder waren er hogere voltages nodig o.i.d. om de gewenste grote te krijgen, weet jij hier meer van?

 • Q&Q

  @ Argentum

  Probeer het maar, werkt ook goed bij een wond(je)/ ontsteking noem maar op! ;)

  Ik zou zeggen naast je muntenverzameling flesje in huis lijkt me een aanrader! ;)

 • Nadja

  En het blijft moeilijk om voorspellingen te doen: FED kondigt aan te beginnen met taperen, laat doorschemeren liefst in 2014 te willen afbouwen en wat gebeurt er met de 10 years treasury, die gaat omlaag, nu 2,96%.
  Gerard, heb je een verklaring voor deze beweging?

 • argentum

  Ha, ha, wij hebben hier thuis ook allemaal al last gehad van de griep. Gewoon 2x per dag, 1 uur, een 1/2 ounce maple leaf ( 1 ounce past niet ) onder de tong, en warempel de griep was binnen 2 dagen weg :-)

 • Q&Q

  @ Ron

  Ben jij en je naasten i.i.g. beschermd tegen deze griep! ;)

  Dat bit-coin gebeuren ga ik me eens in verdiepen! ;)

 • Nadja

  Mee eens Genpensioneerde. het Nieuwe Jaar is begonnen…
  en een goed begin is het halve werk.
  2014 zal in ieder geval anders worden dan 2013,
  maar hopelijk rijmen ze niet.

 • Genpensioneerde

  We hebben onze flash crash weer eens gehad, maar in vergelijking met het verleden eindigen goud en zilver nu niet beduidend lager. Dat is ooit wel eens anders geweest.

 • Genpensioneerde

  @ Ingenieur. Die man weet inderdaad waar hij het over heeft.

 • Ingenieur

  https://www.youtube.com/v/Q7uJIjSO-a4?start=0&end=230&version=3&autoplay=1&modestBranding=1&rel=0&showinfo=0

  Zijn boek het geld van de toekomst was ook interessant.
  Deze man weet waar hij het over heeft

 • oxford.road