24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Manipulatie van de koersen; hoe nu verder?

Al sinds 2010 schrijven wij op dit blog over de manipulatie van de goud- en zilverprijs en recent is er een artikel online gekomen waarin wordt vermeld dat JP Morgan een boete heeft gekregen voor het manipuleren van de edelmetaalmarkt. Deze bedroeg 920 miljoen dollar en diende als boete, compensatie en terugbetaling van illegaal behaalde winsten. Dit zal als resultaat hebben dat de jarenlange manipulatie of ‘spoofing’ van JP Morgan beëindigd zal worden en als dat daadwerkelijk zo gebeurt, dan zullen we wellicht een heel ander koersverloop zien voor zowel de goudprijs als de zilverprijs.

Deze schikking met JP Morgan richt zich op spoofing en niet het lange termijn onderdrukken van goud en zilver. Volgens het ministerie van justitie en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zou JP Morgan op lange termijn de prijzen onderdrukt hebben maar het verzamelen van concreet bewijs hiervoor was niet mogelijk. Alhoewel de boete van 920 miljoen dollar de hoogste is in de geschiedenis van de CFTC, zal dit voor JP Morgan zelf niet veel voorstellen. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de Deferred Criminal Prosecution Agreement (DPA) aangezien dit niet JP Morgan zijn eerste DPA is. Het enige dat erger is dan dit is een regelrechte strafrechtelijke vervolging, wat als gevolg zou hebben dat een financiële instelling failliet zou gaan (!). Individuele handelaren van JP Morgan worden nog steeds strafrechtelijk vervolgd. Het is echter anders dan wanneer de bank zelf zou worden aangeklaagd. Een DPA heeft ernstige gevolgen. BankAmerica/Merrill Lynch en Scotiabank hebben al ingestemd met een DPA voor de manipulatie van de edelmetaalmarkt.

Er is echter een kans dat partijen zoals JP Morgan en andere banken meer edelmetalen gaan kopen. Er wordt vanuit gegaan dat JP Morgan in de toekomst weer zou beginnen met manipuleren, maar dat wordt wel moeilijker voor hem gemaakt aangezien de bankmomenteel onder het vergrootglas ligt en vast nog voor enige tijd in de gaten zal worden gehouden. Wellicht is de ‘oude manier van zaken doen’ nu dan toch echt veranderd.

High Frequency Trading, oftewel HFT

Spoofing is gecreëerd om de effecten van High Frequency Trading (HFT) te compenseren en door het optreden van de CFTC heeft HFT zelfs méér invloed op de prijs dan voorheen. Dit zou de prijsvolatiliteit en de omvang van zowel opwaartse als neerwaartse prijsbewegingen absoluut kunnen vergroten. Er kan daarom verwacht worden dat er scherpere op- en neerwaartse bewegingen te zien zullen zijn in de goud- en zilvermarkt.

Stijging in goud- en zilverprijzen

Wanneer JP Morgen zich houdt aan de Deferred Criminal Prosecution Agreement en zich niet meer bezighoudt met manipulatieve handelspraktijken, dan is er een grote kans dat goud en zilver snel zullen stijgen. Dit zal het begin zijn van een nieuw tijdperk. Wanneer JP Morgan echter niet stil zal zitten, dan zal alle het boven genoemde anders lopen.

Zou het een toeval zijn dat JP Morgan recent is aangepakt en er ook recent een grote prijsstijging, de grootste in de geschiedenis, is geweest in goud en zilver?

Bekijk ook