24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Meerdere handelaren aangeklaagd voor het manipuleren van goudprijs en zilverprijs

In een langlopend onderzoek van de CFTC zijn nu eindelijk ook handelaren van enkele commerciële banken aangeklaagd die zich structureel schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van de goudprijs en de zilverprijs. Naast de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) is inmiddels ook de FBI en het ministerie van justitie betrokken bij het onderzoek en de banken en de handelaren die bij deze banken de transacties uitvoerden zijn schuldig bevonden aan spoofing. Dit is een techniek waarbij de markt gemanipuleerd wordt door, vaak vlak voordat de markt opent, een grote aan- of verkooporder te plaatsen. Deze order wordt echter niet daadwerkelijk uitgevoerd maar vlak voordat iemand wilt kopen of verkopen voor de genoemde prijs wordt de order ingetrokken. Andere handelaren zien echter de grote aan- of verkooporder en verwachten daardoor dat de koers stijgt of daalt. Deze handelaren besluiten dan ook aan de hand van deze neppe order om hun positie te verkopen.

Door de toename van anonieme en geautomatiseerde handel (high frequency trading) is het steeds eenvoudiger geworden om dergelijke orders te plaatsen. De gevolgen zijn echter ook heel groot voor het verloop van de koersen, met name bij een kleine markt zoals de zilvermarkt. Dezelfde techniek van spoofing is volgens diverse autoriteiten uit Amerika ook toegepast tijdens de flash crash in 2010. De Dow Jones index daalde destijds met zo’n 9% in slechts een half uur tijd. Door deze koersdaling verdampte er $1 biljoen aan waarde.Naar aanleiding hiervan is de Dodd-Frank Act geïntroduceerd die dergelijke praktijken verbiedt.

Op 6 januari 2014 daalde de goudprijs ook in korte tijd van $1243 per troy ounce naar $1212. Vervolgens krabbelde de koers weer snel op maar de schade was toen al gedaan.

Manipulatie van de goudprijs

Deutsche Bank heeft al bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan het manipuleren van (onder andere) de goudprijs. Uit het onderzoek van CFTC blijkt dat daarnaast de UBS zich hier ook schuldig aan heeft gemaakt en – zij het minder v aak – de HSBC.  Deutsche Bank heeft bewust gehandeld tegen het belang van haar klanten in om hier zelf geld aan te verdienen. Als bank was zij op de hoogte van de stop loss niveau’s die haar klanten hebben opgegeven om in het geval van een koersdaling tegen een bepaald niveau goud te verkopen. Doordat de Deutsche Bank de futurescontracten voor edelmetalen op de COMEX manipuleerde kon zij ervoor zorgen dat die niveau’s geraakt werden. De boete die de CFTC oplegde was $30 miljoen. De UBS maakte gebruik van spoofing technieken en heeft een boete opgelegd gekregen van $15 miljoen. Naast deze commerciele banken ook zijn enkele handelaren aangeklaagd die deze manipulatie mogelijk maakten. Zelfs de eigenaar van een software bedrijf die speciale software leverde om spoofing te automatiseren is in staat van beschuldiging gesteld.

Bewijs op tafel over manipulatie van de zilverprijs door meerdere banken

Bekijk ook