24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Met de Franse slag

Frankrijk is een van die landen waar je op het Engelstalig internet maar weinig van hoort op economische gebied. Toch heeft het na Duitsland en Engeland de grootste economie van Europa, dus hoe zou het toch met La France zijn?

Enkele cijfers: hoewel het bedrag wat in Frankrijk geïnvesteerd wordt vanuit het buitenland per jaar nog wel eens wil verschillen, is dit sinds Hollande in mei 2012 president werd fors gedaald, en staat nu op het niveau van 1983.  Frankrijk tekende met een min van 57,5 miljard euro ook voor het grootste handelstekort in de periode van januari tot en met september vorig jaar. Ter vergelijking boekten in de eerste 9 maanden van vorig jaar Duitsland  een plus van 148,3 miljard euro en Nederland een plus van 40,5 miljard euro. 

20140130_france_0

Het is dat het Bruto Binnenlands product slechts met een lichte teruggang te kampen heeft (vooral te danken aan de overheidsbestedingen die toenemen) anders was het economisch leed nog aanmerkelijk groter. Nu is het met toenemende overheidsbestedingen wel zo, dat in feite een wissel wordt getrokken op de toekomst: het geld wat de overheid uitgeeft moet immers toch ergens anders weer worden verdiend. En juist daar zit hem de kneep: met een werkeloosheid van bijna 11 %, een begrotingstekort van 4,1 % en een belastingniveau van 75 % voor salarissen van meer dan 1 miljoen euro zie ik de investeringen voorlopig niet aantrekken. Eén ding is wel duidelijk; Hollande zal Frankrijk niet aan de victorie helpen.

De aandacht van deze dagen gaat echter vooral uit naar de grote aandelenbeurzen. Zo is de S&P 500 al 100 punten kwijtgeraakt, en doet de vraag zich voor waar dit heen kan gaan. Op onderstaande 6-maands grafiek ziet u dat de RSI, de Relatieve Sterkte Index, de 30 punten  begint te naderen.  Zoals u in deze grafiek op andere momenten in het afgelopen half jaar kunt zien bleken dit standen waarin de opwaartse beweging weer werd opgepakt.

S&P

En kijken we vervolgens naar de lange termijn grafiek van de S&P zien we dat de stijgende trend nog netjes op koers ligt, maar dat de grens begint te naderen.

S&P2

Komende dagen zullen dan ook bepalend worden voor de beurs op korte termijn. Bij een opwaartse beweging wordt de lange-termijn opgaande trend bevestigd, en bij een verdere daling onder eerdere tussentijdse toppen op 1720 en 1705 punten verslechtert het technisch plaatje aanzienlijk.

Alles zal echter af hangen van TPTB( The Powers That Be). Heeft men er belang bij de boel nog even te rekken, of komt het de dames en heren goed uit om een flinke daling uit de hoed te toveren? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. En persoonlijk maakt het me ook niet zo veel uit, aangezien ik al jaren geleden afstand heb genomen van deze poppenkast.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook