24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Middenklasse beter af met goud en zilver

De ontwikkelingen van deze tijd gaan voor de meeste mensen onzichtbaar en onwetend aan hen voorbij. We gaan langzaam maar zeker over op een andere maatschappij en welvaart. Enkele zaken op een rijtje. Zaken die rechtstreeks te maken hebben met het verdwijnen van de middenklasse. Helaas is de middenklasse goed voor 90% van bevolking en dus de grootste inkomstenbron van de overheid. Heel anders dan veel mensen denken hebben rijken zoals miljonairs wel veel eigen vermogen, maar geen abnormaal groot inkomen.

Eigen vermogen kan moeilijk veel belastinggeld opleveren, omdat dit vaak vastzit in bedrijfsvermogen of eigen huis. Bijvoorbeeld landbouwgrond of stallen van boeren en zo meer. Vandaar dat juist de middenklasse wordt weggevaagd door belastingdruk en niet de rijken. Ongeacht welke politieke kleur er regeert. Je hoort al bij de middenklasse als je een normale baan hebt. En rijk wordt je al genoemd als je een niet al te grote hypotheek hebt. De rekening van de crisis ligt bij de grote middenklasse. Bij ons dus. Want juist de middenklassers bezoeken deze site.

De huizenmarkt

De huizenmarkt trekt in veel landen al weer aan, horen we steeds vaker in het nieuws. In Engeland stegen huizenprijzen in mei zelfs met 24%. Noorwegen deed het nog beter zelfs. In de VS gaat de huizenmarkt ook veel te hard omhoog. Toch is er iets vreselijk mis in de huizenmarkt, zoals onderstaande grafiek laat zien.

hypotheek-VS

Wat is hier aan de hand? Verkopen van huizen stijgen, de hypotheken dalen. Wie koopt dan wel al die huizen? Het zijn bijna uitsluitend investeringsmaatschappijen en hedgefunds. De middenklasse helemaal niet meer en dit beeld zien we ook terug in Europa. Als middenklasser kun je nauwelijks nog een hypotheek krijgen en velen durven niet omdat werkloosheid bij velen boven het hoofd blijft hangen. De baanzekerheid is weg. Veel Chinese investeerders kopen huizen. En wel woonhuizen, géén kantoor- en winkelpanden zoals in het verleden. En ze kopen niet zo’n beetje ook. Huizen leveren huurinkomsten van dezelfde middenklassers die dat huis niet meer kunnen kopen. De huizenprijzen lopen veel harder op dan de inflatie, en hierin zien we opnieuw een bubbelvorming in steeds meer landen. Tevens zien we hierin een verschuiving van activa.

Waar grote investeringsmaatschappijen en hedgefunds enkele jaren geleden nog veel investeerden in goud- en zilver ETF’s, zit dat geld nu in de woonhuizenmarkt. Weten we eindelijk waar dat geld gebleven is wat uit goud en zilver getrokken werd sinds 2012. Zo werkt groot geld al eeuwen. Het stroomt van de ene activa in de ander. Tot de bubbel barst en dan stroomt het even vrolijk weer ergens anders heen. Wij als investeerders in edelmetaal hebben hier wel degelijk last van. Je zou je af kunnen vragen of de prijs van edelmetaal pas weer omhoog kan als de huizenmarkt bubbel opnieuw barst. En reken maar dat dit zo is! Hier moet je nu toch wel ernstig rekening mee gaan houden. Vandaag kwam in het nieuws dat vooral Aziatische hedgefunds de woonmarkt in Londen nu te duur vinden. Ze zijn massaal aan het opkopen geslagen in Amsterdam. De bubbel verspreid zich als een olievlek. De optimisten zeggen dat de schuldencrisis nu echt voorbij is want de Amsterdamse woningmarkt trekt fors aan. Zo verkondigen NOS Journaal, RTLZ en de telegraaf. Hoera, zou ik zeggen…

Vorige week kwam de BIS (vereniging centrale bankiers) nog met ernstige waarschuwingen. “Wereldeconomie kwetsbaarder dan in 2008”, volgens de BIS. Verder waarschuwt de BIS dat onze economie te afhankelijk is geworden van schuldcreatie en dat schulden geen sterk fundament zijn voor economische groei. Het gaat dus gewoon niet goed, tegen alle berichtgeving in welke gecensureerd wordt door de politiek tegenwoordig. Een crisis als in 2008 kan dus zomaar weer voordoen. En opnieuw is de oorzaak dezelfde, de veel te lage rente. Het jaagt investeerders uit obligaties naar onroerend goed. Obligaties op de geldmarkt (kort geld tot 6 maanden) is al enige tijd negatief. Lage rente zet aan tot te veel schulden maken. Die zijn wereldwijd sinds 2008 dan ook met 30% gestegen. Met inflatie over die periode gecorrigeerd zit je nog op 15% stijging. Hieraan zie je tevens dat inflatie de belangrijkste factor is. Valt die weg, dan stijgen de schulden dubbel zo hard in relatieve zin.

Erfrecht afschaffen.

Nog meer klappen voor de middenklasse. Belastingverhoging op erfrecht. Ook hier laait de discussie onder politici steeds vaker op. Er werd zelfs door linkse politici gesproken over erfrecht geheel afschaffen. Dit naar aanleiding van een pas verschenen populair boek van een Franse communist. Ook dit treft alleen de middenklasse. De rijken blijven opnieuw buiten schot want ik kan mij niet voorstellen dat we teruggaan naar de tijd van Joop den Uyl waarin massa’s bedrijven failliet gingen omdat erfgenamen de belastingheffing en vermogensbelasting niet meer op konden brengen op het geërfde familiebedrijf. Lijkt mij ook niet goed voor de werkgelegenheid, tenzij de chinezen het maar weer komen opkopen. Dit laatste gebeurt al steeds meer. Het opgebrachte geld stroomt dan via belastingen naar de overheid en die gooit het weer weg aan allerlei onnodige zaken zoals overbodige subsidies aan Wakker dier, Greenpace, Meldpunt discriminatie en zo nog 1000 andere nutteloze graaiers. Ook Brussel doet vrolijk mee met belachelijke subsidies in oost Europa. Anders gezegd, het geld verdampt en de activa stroomt in buitenlandse handen. Eigen vermogens vervangen door schulden schijnt de enige draagkracht in Europa te hebben. Mensen die schulden afbouwen en daarmee eigen vermogen opbouwen worden gezien als graaiers. Juist daarom kunnen we onmogelijk ooit normaal uit deze crisis komen.

Je kunt je nu dus afvragen waar de overheden hun inkomsten nog vandaan moeten halen als ze zo door blijven gaan met kaalplukken van de grote groep middenklasse. In China, nota bene een communistisch land, laat men de middenklasse juist groeien en bloeien. De basis voor welvaart, dat snappen ze daar wel. De meeste miljonairs ter wereld wonen heden ten dagen in dit communistisch land.

De staatsschulden lopen nog steeds op. En daarom kan onmogelijk de schuldencrisis voorbij zijn, zoals minister Dijsselbloem en president Hollande van de daken blijven schreeuwen. Wij als middenklassers moeten extra oppassen voor de overheid. Laat je niet leeg plunderen. Dit alleen al is een goed argument om fysiek goud en zilver te bezitten. Hoe snel het sentiment van goud en zilver kan omslaan zagen we onlangs toen de onzekerheid rond de Oekraïne weer de kop opstak. Goud- en zilverprijs schoten als een raket omhoog. Dit is toch even om over na te denken. Er is dus wel degelijk leven in deze activa. Meestal lopen nieuwe ontwikkelingen rond Oekraïne en elders wel weer met een sisser af en daalt goud en zilver weer wat. Maar toch, er zijn nergens oplossingen. Niet in de Oekraïne en ook niet met de oplopende schulden. En eens loopt de boel wel stevig uit de hand i.p.v. de sisser. Dat zagen we aan de goudprijs tussen 2008 en 2011. Wie in 2008 goud en zilver kocht, kijkt nog steeds tegen woekerwinsten aan. Het kan elk moment weer gebeuren. Eindelijk staan wij blogschrijvers niet meer alleen in onze sombere analyses. Nu kwam ook de BIS met dezelfde waarschuwingen. En als de BIS zegt dat de volgende crisis in aantocht is, dan reken maar dat die in aantocht is.

Het vergelijk met 2008 is duidelijk meegegeven. Het lijkt of financiële markten zich daar niets van aantrekken. Toch is dat niet helemaal waar. Er is nu eenmaal te veel geld in de wereld in hun bezit. Sterker nog, juist dit geld groeit even hard als de schulden. Immers, tegenover schulden staat evenveel geld van bezitters. Dit loopt 1 op 1. Hedgefunds maken zich alleen maar druk over waar de overtollige miljarden aan geld nu weer heen moet om rendement te maken. Het is hun vak tenslotte. De middenklasse heeft al te maken met steeds verder dalende koopkracht en oplopende werkloosheid. Dit is niet genoeg. Nu de middenklasse geen huis meer kan kopen door de baanonzekerheid, heeft onze overheid de huren “inkomens-afhankelijk” gemaakt. Slim zijn ze wel. Men wil nu je erfrecht en spaargeld jatten, zo melden politici trots. Het stopt ook helemaal nergens meer. Reken maar dat de volgende crisis weer opnieuw de middenklasse gaat raken. Daar komt nog bij dat bij een volgende crisis de Cyprus “template” van Dijsselbloem in werking treed, zo is al aangekondigd. Ook dit treft alleen de middenklasse. De middenklasse wordt al snel kleiner en kleiner en zal bijna geheel verdwijnen. Een straatarme onderklasse blijft over. Goud en zilver is het enige wat je kan behouden voor dit onheil. En wel fysiek. Het is geduldig en roest ook niet. Het is wel renteloos. Maar in tijden van negatieve rente zelfs een voordeel. Het houdt zijn waarde en inflatie en eventuele devaluaties van de valuta stromen vanzelf in de prijs. Goud bijdrukken, zoals geld, kan ook niet. De waarde ligt in ieder geval vast aan de bodem van de mijnbouwkosten om het te delven. Die mijnkosten stijgen natuurlijk wel mee met de inflatie. Bovendien, het wordt steeds schaarser. Fysiek kan het ook nog gemakkelijk uit het zicht van graaiende overheden onttrokken worden als het erom gaat spannen. En reken maar, het gáát erom spannen in de hoek van de overheden bij de volgende crisis. Onteigenen van bezit gebeurde, en gebeurt nog steeds, regelmatig. Ook al halen zulke praktijken het NOS journaal niet. Kortom, edelmetaal de perfecte activa. Maar zet niet al uw geld om in fysiek goud en zilver. 20% tot 30% is meer dan voldoende. Deze activa kan ook lange tijd helemaal niets opleveren. Net als alle andere activa overigens, zoals huizen, grond en aandelen. Door alle prijsschommelingen heen blijft het in ieder geval wel de koopkracht behouden. Zoveel heeft goud en zilver wel bewezen in meer dan 2000 jaar activa. Bij de geringste paniek vliegt de prijs als een raket, zo leerde ons 2008. Het wachten is nog heel eventjes op het knappen van de nieuwe huizenmarktbubbel. 2008 in herhaling. En eindelijk ben ik niet meer de enige die dit steeds beweert. Alleen renteverhoging zou ons kunnen redden van een nieuwe crisis. Maar dan bezwijken de overheden onder hun enorme schuldenlast. Centrale bankiers leren het blijkbaar nooit, en daardoor zal steeds opnieuw edelmetaal de juiste activa blijken. Laat je hierin niet afleiden door de korte termijn. Effecten van te lang te lage rente is een proces van vele jaren. Edelmetaal is dat daarom ook.

huizenbubbel

 

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook