Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Mijn zilveren eitjes

25-04-2013 Zilverpaul

Geen markt zo verneukt als die van zilver. Door shorten en andere manipulaties is de normale prijsvorming op grond van vraag en aanbod totaal zoek. En zonder normale prijsvorming ontstaat een grote disbalans in de markt. Zo wordt er jaarlijks zo’n 800 miljoen ounce zilver geproduceerd door de zilvermijnbedrijven. Dat lijkt een heleboel, maar deelt u dat door de circa 7 miljard inwoners van deze planeet, blijft er weinig over. Maar goed, tegenover die 800 miljoen ounce aan jaarlijkse zilverproductie staat het gegeven dat op de COMEX dagen voorkomen dat de hele jaarproductie in de vorm van papieren zilvercontracten verhandeld worden. Als u dan beseft dat een jaar pakweg zo’n 250 handelsdagen kent, en u krijgt een beeld van de verhouding tussen de hoeveelheid fysiek zilver tegenover dat wat jaarlijks in papieren contractvorm verhandeld wordt.

Deze jaarlijkse handel in contracten wordt ‘gedekt’ door het zilver wat de COMEX in haar kluizen heeft liggen. Hoewel, beter geformuleerd, wat de COMEX zegt in haar kluizen te hebben liggen: een kleine 40 miljoen ounce zilver, oftewel 5 % van de jaarlijkse zilverproductie. Het moge duidelijk zijn; de prijsvorming van zilver op grond van de papieren contracten staat vrijwel geheel los van de echte, fysieke wereld.

Naast deze schijnwereld staat die van de fysieke handel, wat een hoge vlucht heeft genomen ten tijde van de goud- en zilverdump, ongetwijfeld met afgrijzen gadegeslagen door de heren bankiers. Hoewel handel; het was vooral een eenrichtingsverkeer van zilver richting de consument. Verkopen van zilver door consumenten kwamen in verhouding nauwelijks voor. En naast dat eenrichtingsverkeer bereikte de volume van de handel recordhoogten, waarvan onderstaand staatje getuigt:

US mint sales

 

Een ander gevolg van de lage zilverprijs is dat de zilverproducenten, de mijnbedrijven, het steeds moeilijker krijgen. Enerzijds komt dit door verminderde opbrengst van hun productie, maar anderzijds spelen ook andere factoren een rol als de lage bereidheid vanuit de markt om de vaak hoge kapitaalinvesteringen te verrichten die nodig zijn om een deposit tot productie te brengen. Een gevolg is echter dat sommige mijnbedrijven hun productie achterhouden, in afwachting op betere tijden. Of men verkoopt het zilver buiten de officiële kanalen om, wat een hogere prijs geeft. Overigens hoeven we geen medelijden te hebben met de sector; als op een bepaald moment het zilver in prijs omhoog is geschoten en fysiek zilver nog maar slecht verkrijgbaar is, zal de gewone belegger de sector gaan ontdekken en een ongekende hausse gaan veroorzaken.

Maar goed, terug naar de prijs van zilver. We zagen dat de prijsvorming weinig van doen heeft met de normale wetten van vraag en aanbod en dat bovendien het aanbod eerder zal gaan opdrogen dan gaan uitbreiden. Zetten we daar de toenemende vraag tegenover, wordt duidelijk dat de huidige lage zilverprijs geen lang leven beschoren is.

Op korte termijn is echter van alles mogelijk. Op grond van de werkelijke vraag en aanbodverhouding zou een forse stijging van de zilverprijs voor de hand liggen. Vooralsnog echter is na de megadaling het kartel druk bezig om de zilverprijs niet het luchtruim te laten kiezen, en wordt een dag van prijsstijging steevast opgevolgd door een dag van daling.

Gouden_ei_tussen_zilveren_eieren

 

Als ik zou moeten gokken zie ik het volgende scenario voor mij: de goud- en zilverprijs worden nogmaals geschoren. Een aanduiding hiervoor is de aanhoudend hoge open interest in zilver. Tijdens deze knipbeurt daalt de zilverprijs naar de  $15 ( en theoretisch zelfs is de $0 mogelijk). Vervolgens is geen zilvermunt meer te koop, leggen de koene toezichthouders de handel stil, sluit de COMEX op edelmetaalgebied de deuren en worden alle nog openstaande contracten cash afgehandeld tegen een zilverprijs van $15. De schade voor de grote banken blijft zo beperkt, alle houders van papieren contracten worden zo netjes geschoren en de prijs van het echte edelmetaal schiet richting stratosfeer.

Gelukkig hoef ik echter niet te gokken, en blijf als moeder kip netjes op mijn zilveren eitjes zitten, tot het broedsel besluit dat de tijd rijp is.

 

Zilverpaul

Zilverpaul.nl

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Matties

  Ik mis in het verhaal dat heel veel zilver op de schroothoop ligt in de vorm van oude electronica en verloren is gegaan. En dat het industriele verbruik 70% van de produktie opvreet. Zilver is zeldzamer dan goud.

 • Nico

  John
  Intellect en geloof gaan juist prima samen er zijn vele hooggeschoolden en zelfs wetenschappers die gelovig zijn,nadenken dat er meer moet zijn getuigt van wijsheid,en het bewijs is er,maar men wil het niet ,men wil autonoom en vrijdenker zijn.
  En in die keus is een ieder vrij.

 • Lamberto

  @John

  Dus toch!

 • John

  Ik voelde me niet voor t blok gezet, noch vond ik het noodzakelijk om mijn duidelijk standpunt verder uit te weiden. Was compleet genoeg.
  Ik heb niks met gelovigen en al helemaal niks met die flappen die elke vorm van nuchter verstand ontberen.
  De grootste luchtbel die aan t leeglopen is, is toch die van intellect. Dat is pas deflatie…

 • Lamberto

  @John

  Neem me niet kwalijk beste John, maar het reactieniveau van sommige reageerders begint toch wel bedenkelijke vormen aan te nemen.
  Zoals al vaker op dit weblog geschreven, kleine schreeuwertjes kom je overal tegen.
  Helaas maar waar, als ze voor het blok gezet worden geven ze niet thuis.
  Is onze John ook zo’n klein lafbekje!
  Valt me erg van je tegen.

 • John

  Wie de schoen past trekke hem aan
  Ik maakte even gebruik van mijn recht van meningsuiting door n paar miljard kortzichtingen in de klatergouden eieren te stampen.

 • Lamberto

  @John

  Ik zie dat u spreekt in het meervoud.
  Omdat ik het over frauderende Wetenschappers heb gehad en Nico over verklaringen die volgens hem in de Bijbel staan opgeschreven, ben ik benieuwd bij welke geloofsrichting ik wordt ingedeeld.
  En dan te bedenken dat ik niet ben gedoopt en ook geen geloofsbelijdenis heb gedaan.
  Nooit in een kerk komt, ook niet met mijn hooft richting Mekka buigt.
  Ook heb ik nog nooit een moskee van binnen gezien.
  Dus beste John, verklaar je nader.
  U bent toch niet op de party van Joop aanwezig!

 • Nico

  Nee jammer je begrijpt het niet ,en het is nu veel te laat om het nog een keer te tikken,bovendien zijn dit zulke controversiele onderwerpen waar je altijd diskussie over blijft houden.

  bovendien waarschuwt de bijbel dat uitleg vaak paarlen voor de zwijnen zijn
  oftewel men wil het niet aannemen wat er staat.
  en dat is helaas maar al te waar.

 • Joop

  Nou het is weer mooi geweest
  Slaap lekker allemaal

 • Joop

  Ooooo de roomse kerk. Stom van me want die is natuurlijk is niet van de bijbel, of is dat soms een andere bijbel. Want in jou bijbel stond natuurlijk al E=MC kwadraat want dat had Job er natuurlijk 3500 jaar geleden al in gezet.

 • Nico

  Ja de roomse kerk daar zeg je wat daar heb ik niets mee zit vol met dogma en valse leringen,maar daar heb ik het al veel eerder over gehad,dus om nou weer in herhalingen te vallen

 • John

  Wat n geneuzel
  De een rent achter de ideeen van n homo profeet de ander achter n pedo profeet en allemaal denken ze te weten wat de Almachtige zn plan is.
  Feiten verdraaien en allesvafdoen wat niet strookt met hun fantasien met wat links van misinformatie. Elke discussie is zinloos…. Hebben jullie niet gelezen wat jullie flut profeten vinden van hebzucht en het gouden kalf???? Wat zoeken jullie hier eigenlijk?