24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Misverstanden over beleggen in edelmetaal

http://www.thesilvermountain.nl/img/goud-prijs.jpg

Bij het beleggen in fysieke edelmetalen als zilver en goud zijn er veel verschillende mogelijkheden. Als u in goud wilt beleggen kunt u kiezen uit talloze gouden munten met verschillende gehaltes goud en u kunt kiezen voor goud baren vanaf 1 gram tot 10 kilo. Beleggers in zilver staan voor dezelfde keus, waarbij de btw een belangrijke rol speelt. Zilveren baren zijn namelijk een industrieel goed en dus met 21% btw belast. Zilveren munten worden minder zwaar belast. Bij de invoer worden deze munten – mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden – met 6% btw belast en verkopers kunnen de margeregeling toepassen waardoor deze munten goedkoper kunnen worden aangeboden dan de kilo baren zilver. Als belegger wilt u natuurlijk een zo goed mogelijke prijs en niet onnodig teveel te betalen.

Misverstand 1: De laagste prijs per gram

Het meest voorkomende misverstand komt voor bij de aanschaf van baren of munten, wanneer de belegger uit is op een zo goed mogelijke prijs. Veel mensen kijken alleen naar de aanschafprijs. Er wordt vervolgens geen rekening gehouden met de restwaarde en de verkoopbaarheid van de betreffende munten of baren.

Stel dat u wilt beleggen in goud. U kunt dan 1 kilo goud kopen in een kilo baar. Als u vervolgens omrekent naar wat u betaalt per gram puur goud, is dit waarschijnlijk de goedkoopste manier om in goud te beleggen. Maar wat gebeurt er als u het goud weer verkopen wilt? U zit dan vast aan een complete kilo, u kunt hier niet slechts een deel van verkopen. Een kilo goud kunt u niet makkelijk verkopen en bij de handelaren zult u hier de waarde van het goud voor terug krijgen of in veel gevallen net wat minder dan dat. Veel andere manieren heeft u niet om van een kilo goud af te komen. Dus u betaalt in dit geval misschien wel het miste per gram goud, maar u krijgt er ook het minste voor terug.

Misverstand 2: Goedkoop maar onbemind

Een andere mogelijkheid zou zijn om kleinere munten of baren te kopen. In Nederland zijn de Gouden Tientjes uitermate geschikt om in goud te beleggen. Deze munten zijn – omgerekend naar prijs per gram – vaak erg goedkoop. Vaak zijn deze munten goedkoper dan de bekende 1 troy ounce goud munten als de Krugerrand, Maple Leaf en anderen. Maar de Gouden Tientjes zijn alleen binnen Nederland (en België) bekend. Nou is een gouden tientje nog wel redelijk goed bekend in het buitenland, maar u zult er daar aanzienlijk minder voor terug krijgen bij een doorverkoop dan in Nederland. Als u gouden munten koopt, zorg er dan voor dat dit bekende munten zijn die makkelijk in te wisselen zijn.

Goedkope zilver baren van onbekende producenten zijn ook niet voor niets zo goedkoop. Indien deze baren niet komen van erkende edelmetaalbedrijven die vermeld staan op de site van de LBMA kunt u er beter niet aan beginnen. De vraag is of deze baren wel echt .999 zilver bevatten. Bij een doorverkoop zullen de baren ook niet 1, 2, 3 aangenomen worden en zult u er ook minder voor ontvangen – zelfs als het .999 zilver is – dan baren van erkende bedrijven. Dit komt doordat dit soort baren onbekend zijn. Koop daarom altijd baren van erkende producenten.

Misverstand 3: Zilver en de BTW

Een misverstand wat bij goud niet snel zou voorkomen is hoe het nou precies zit met de BTW. Waar goud in de meeste gevallen is vrijgesteld van BTW als beleggingsobject wordt zilver gezien als industrieel goed en zodoende belast met BTW.

Zilveren baren zijn altijd belast met 19% BTW. Als u als particulier een baar zilver koopt, betaalt u dus per definitie minstens 19% teveel voor uw belegging in zilver. Bij een doorverkoop zult u deze 19% nooit meer terug zien. Met andere woorden: de zilverkoers moet met minstens 19% stijgen om break-even te draaien.

Zilveren munten worden in sommige gevallen als verzamelvoorwerp gezien. In dit geval worden de munten met 6% BTW belast bij invoer en mogen de munten onder de margeregeling worden verhandeld. Waar over baarzilver altijd weer 19% BTW in rekening wordt gebracht, is dit bij zilveren munten alleen over de winstmarge het geval. Let wel op dat de verkoper waar u uw zilveren munten koopt deze margeregeling toepast, anders gaat dit verhaal niet op.

Voor verzamelvoorwerpen geldt het 6%-tarief. Munten en bankbiljetten worden onder bepaalde voorwaarden aangemerkt als verzamelvoorwerp. De levering van bankbiljetten en munten, die in enig land de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben, is vrijgesteld. Dit geldt echter niet voor bankbiljetten en munten die gewoonlijk niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt of die een verzamelwaarde hebben.

Onder het 6%-tarief vallen daarom uitsluitend bankbiljetten en munten die:

  • de hoedanigheid van wettig betaalmiddel bezitten en bovendien een verzamelwaarde hebben of
  • de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben verloren en verzamelwaarde hebben; dan wel
  • nooit de hoedanigheid van wettig betaalmiddel hebben bezeten en uitsluitend verzamelwaarde hebben

Let op!

Voor beleggingsgoud, waaronder gouden munten die aan bepaalde voorwaarden voldoen, gelden aparte regels.

Onder de hierboven beschreven munten vallen de Silver Eagle, Maple Leaf, Philharmoniker, Kookaburra, Lunar, Koala, Panda, Mexican Libertad en andere zilveren munten met een bepaalde face value. Alle munten met daarop een face value weergegeven zijn legal tender. Deze munten hebben dus de status van wettig betaalmiddel. Aangezien deze munten doorgaans niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt en/of enige verzamelwaarde dragen voldoen de munten aan de hierboven vermelde criteria.

Conclusie

  • Koop alleen baren en munten van erkende, bekende uitgevers. Waag u niet aan goedkoop maar onbekend spul, want dan is er een grote kans dat u er nooit meer van af komt.
  • Focus niet enkel op de prijs per gram. Bedenk ook wat u later weer terug krijgt bij de doorverkoop van de munten of baren. Wat is de restwaarde en hoe liquide is uw belegging? Kleinere coupures verdienen de voorkeur.
  • Let op met de BTW over zilver. Betaal niet onnodig veel voor kilo baren als u als particulier zilver koopt.

Bekijk ook