24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Mogelijke sluiting van Zuid-Afrikaanse goudmijnen

Sibanye Stillwater overweegt om verschillende goudmijnen te sluiten. Dit is het gevolg van een negatief investeringsklimaat en een goudprijs die niet meezit. Sibanye Stillwater is een van de laatste bedrijven voor de mijnbouw van edelmetaal in Zuid-Afrika. Mocht het investeringsklimaat toch weer mee gaan zitten en de goudprijs stijgt, dan is het mogelijk dat de Sibanye Stillwater de goudmijnen openhoudt. Dit is echter onwaarschijnlijk. Daarnaast is het ook zo dat hoe dieper de goudmijnen gaan, hoe hoger de kosten zijn. Dit komt omdat de mijnen in Zuid-Afrika diep in de grond zitten, wat het duurder maakt. 

Mijnen raken uitgeput 

Momenteel zijn er drie mijnen van Sibanye Stillwater die dreigen te sluiten. Dit komt omdat het te duur is en de grond uitgeput raakt. Een voorbeeld hiervan is Driefontein. Driefontein was ooit de grootste goudmijn van Afrika maar zal rond 2030 het einde van zijn levensduur bereiken. Hetzelfde geld voor de mijn van Kloof en de Beatrixmijn. Een mijn kan namelijk niet eeuwig bestaan. Sommige van de mijnen bestaan al meer dan 70 jaar lang en zijn inmiddels niet meer voordelig. Dit komt omdat de mijnen te diep moeten gaan om succesvol te zien en dit te duur is. Op het andere plekken in Afrika, maar ook in Australië en Zuid-Amerika zullen waarschijnlijk nieuwe mijnen gevestigd worden aangezien hier de kosten en veiligheidsproblemen minder zijn. 

Niet meer voordelig 

De strenge regelgeving, het hoge verbruik van energie en de prijzige arbeidskosten maken het voor Sibanye Stillwater lastig om in Zuid-Afrika te werk te gaan. Ook zijn er veel protesten en ook geweld rondom de goudmijnen. Het is momenteel simpelweg niet voordelig voor Sibanye Stillwater. Daarnaast zijn de arbeidskosten te hoog en de opbrengsten te laag.  

Concurrenten

Sibanye Stillwater is niet het enige bedrijf dat met deze problemen te maken heeft. Ook concurrenten zoals Ashanti Gold en Gold Fields hebben het steeds moeilijker en zijn daarom ook aan het oriënteren in andere landen dan Zuid-Afrika. 

Bekijk ook