24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Mogelijke verhoging btw-tarief zilveren munten

silverphilly-obv

Particuliere investeerders die zilver aankopen kiezen doorgaans voor zilveren beleggingsmunten zoals de Silver Eagle, Maple Leaf en de Philharmoniker. Dit zijn munten van de huidige jaargang die speciaal door het munthuis worden geslagen om verhandeld te worden voor de zilverwaarde; iedere munt bevat 1 troy ounce puur zilver. De munten worden onder de margeregeling verhandeld, waarbij alleen BTW wordt afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over de totale verkoopwaarde.

In januari 2011 is het btw-tarief in Nederland voor de invoer van dit soort munten verhoogd van 6% naar het algemene btw-tarief van destijds 19%.  Aangezien de munten voornamelijk afkomstig zijn van landen buiten Europa, zoals Canada en Amerika, werd het daarmee aanzienlijk minder interessant om dit soort munten in Nederland te importeren. De import was nog wel mogelijk in andere Europese landen tegen een laagtarief, waardoor de stijging van het Nederlandse btw-tarief een beperkte invloed heeft gehad op de verkoopprijs van de zilveren munten.

Per 1 januari 2014 gaat echter ook het tarief in andere landen mogelijk omhoog, waardoor het importeren van dit soort munten in geheel Europa niet langer goedkoop mogelijk is. Een direct gevolg hiervan is dat de prijzen voor de zilveren munten per 1 januari verhoogd zullen moeten worden met ruim 10%. Tot op heden is er echter – voor zover wij weten – geen definitief besluit genomen in de desbetreffende landen over het invoertarief van deze zilveren munten per 1 januari.

Wat we wel zeker weten is dat het mogelijk is om uw zilveren munten bij The Silver Mountain te kopen onder de huidige margeregeling tot 31 december 2013.
Voor de huidige prijzen kunt u terecht op onze website. Zodra er meer nieuws is over het btw-tarief voor zilveren munten zullen wij dit communiceren via de nieuwsbrief en op het Edelmetaalblog.

Bekijk ook