Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Mogelijke verhoging btw-tarief zilveren munten

21-11-2013 Rolf van Zanten

silverphilly-obv

Particuliere investeerders die zilver aankopen kiezen doorgaans voor zilveren beleggingsmunten zoals de Silver Eagle, Maple Leaf en de Philharmoniker. Dit zijn munten van de huidige jaargang die speciaal door het munthuis worden geslagen om verhandeld te worden voor de zilverwaarde; iedere munt bevat 1 troy ounce puur zilver. De munten worden onder de margeregeling verhandeld, waarbij alleen BTW wordt afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over de totale verkoopwaarde.

In januari 2011 is het btw-tarief in Nederland voor de invoer van dit soort munten verhoogd van 6% naar het algemene btw-tarief van destijds 19%.  Aangezien de munten voornamelijk afkomstig zijn van landen buiten Europa, zoals Canada en Amerika, werd het daarmee aanzienlijk minder interessant om dit soort munten in Nederland te importeren. De import was nog wel mogelijk in andere Europese landen tegen een laagtarief, waardoor de stijging van het Nederlandse btw-tarief een beperkte invloed heeft gehad op de verkoopprijs van de zilveren munten.

Per 1 januari 2014 gaat echter ook het tarief in andere landen mogelijk omhoog, waardoor het importeren van dit soort munten in geheel Europa niet langer goedkoop mogelijk is. Een direct gevolg hiervan is dat de prijzen voor de zilveren munten per 1 januari verhoogd zullen moeten worden met ruim 10%. Tot op heden is er echter – voor zover wij weten – geen definitief besluit genomen in de desbetreffende landen over het invoertarief van deze zilveren munten per 1 januari.

Wat we wel zeker weten is dat het mogelijk is om uw zilveren munten bij The Silver Mountain te kopen onder de huidige margeregeling tot 31 december 2013.
Voor de huidige prijzen kunt u terecht op onze website. Zodra er meer nieuws is over het btw-tarief voor zilveren munten zullen wij dit communiceren via de nieuwsbrief en op het Edelmetaalblog.

 • silverguest

  Is hier nog iets van terecht gekomen? Ik lees hier -> http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/wat-gebeurt-er-met-de-btw-op-zilveren-munten/ van niet. Maar vraag het me toch af??

 • Mucho gusto

  Aantal voordelen van een crypto currency die ik kan bedenken:
  Als je het mij vraagt is de grote waarde van crypto currencies:

  Privacy- In de huidige wereld is Privacy een schaarste goed geworden. Dus kostbaar.

  bank- Je hebt je geld niet meer op een wankele bank staan die kan omvallen, maar op een beveiligde harde schijf.

  schaarste- Er zijn een beperkt aantal coins aanwezig, die beperkt deelbaar zijn. In tegenstelling tot een fiat currency.

  kosten- Geen of heel weinig transactie- en bank kosten. Geen omwissel koersen in andere valuta

  Overheid- De overheid kan de transacties niet beïnvloeden, zoals ze bv wel controle kunnen hebben over de mogelijkheden om goud en zilver te verkrijgen of te verkopen. zie India met goud. capital controls

  Manipulatie- Je hebt geen derivaten op crypto currencies dus de munt is maar beperkt manipuleerbaar. De munt zal steeds stabieler worden naarmate het aantal mensen dat ze gebruikt groter wordt.

  Rente: Geld hoeft niet meer in omloop geleend te worden.

 • Lezer

  @ OBL-Rien, wat bedoel je met utility waarde?

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_economie/S_P_neemt_Nederland_AAA_topstatus_af.9436596-3149.art

  Niet getreurd mijn Beste Vrienden,jullie hebben TENMINSTE nog pensioenreserves én natuurlijke reserves(gas) Wij, Onnozele Vlaminckjes hebben NIETS, géén ENKELE PENSIOENRESERVE, alles reeds opgesoupeerd aan allerhande gelukzoekers, policorruptici, etc… en uiteraard géén natuurlijke rijkdommen, ja hoor wij hebben een uitstekende dienstensector, kan je héél veel mee doen als er straks geen vraag naar diensten meer blijkt te zijn. Kan je als ingenieur hamburgers staan gaan bakken bij de Mac Donalds. Of als je een ambitieuze ingenieur bent kan je naar China gaan immigreren om daar voor een hongerloon inventief wezen te zijn.
  Dank aan Onze immer Vooruitziende poliCORRUPTICI.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Bitcoin is een enorme bubbel.

  Ja, maar: Bitcoin is de ideale bubbel. Een eenmaal gegenereerde BTC is volledig vrij van iedere waarde, behalve dan die wat een gek er voor geeft. (We zijn allemaal gek!) Koppel daar nog eens aan dat een bitcoin bijna oneindig gedeeld kan worden zonder iets van zijn speculatieve waarde te verliezen, en BTCs zijn het PERFECTE speculatieve instrument.

  Als je de volatiliteit van BTCs bespeeld kun je bijna slapend rijk worden….. als je goed bent….

  Btw: BTC is door deze eigenschappen ook het perfecte tool om te leren traden. Met minder dan 100 euro kun je je eigen kunnen loslaten op de markt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lezer

  Re: Het feit dat bitcoins niet meer zijn dan ontastbare enen en nullen doet niets af aan de intrinsieke waarde.

  Een klein beetje dan: de energie die in bitcoins gegaan is zal er nooit meer uitkomen. Bij goud en zilver kan dat in theorie wel (maar alleen wanneer we het over de utility waarde hebben).

 • Nadja

  Gerard, re: on balance volume
  Laatst stelde je het volgende: “Zelf kijk ik vaak naar de “on balance volume”, omdat dit een soort moving average is van het volume. Ik let dan alleen maar op de stijgende of dalende trend over 3 maanden. Een goede indicator waar je een startende uptrend kunt waarnemen en ook de bodem.”
  Heb ik het niet goed begrepen? Zijn de lagere moving average qua volume in combinatie met minder volatiliteit geen goede indicatoren voor de bodem?
  Ik ben het helemaal eens met dat goud wat meer uit het zicht moet verdwijnen. Velen hier zouden het anders willen zien, maar het beste is dat het weer stap voor stap vertrouwen wint in de beleggerswereld. Met de juiste argumenten en feiten over de fundamentele problemen in onze economie en dat het zich onvermijdelijk naar deflatie beweegt zijn de mensen met verstand te overtuigen.

 • Lezer

  @ Gerard: Uiteindelijk gaat goud het zilver het winnen.
  Alleen al om het feit dat dit WAARDE heeft.

  Goud/zilver hebben inderdaad een intrinsieke waarde (buiten de ‘geloofs’ waarde) omdat ze een bepaalde hoeveelheid energie vertegenwoordigen. Zo schijnt het tegenwoordig rond de $1200 te kosten om een ounce te verkrijgen.
  Dit is precies zo voor bitcoins etc. Ze vertegenwoordigen ook een bepaalde hoeveelheid energie (stroom). Alleen is het ‘geloofs’waarde deel wel een tikje groot momenteel :-)

  Ik vind de gelijkenis tussen goud en bitcoins erg treffend. Het feit dat bitcoins niet meer zijn dan ontastbare enen en nullen doet niets af aan de intrinsieke waarde.

 • Mucho gusto

  zijn but- en bulcoin ook al op de markt gebracht ?

 • Gerard

  Nadja
  De on balance volume indicator zie ik meer als iets dat een koopmoment aangeeft. Een drie maanden uptrend.
  Om een bodem te zien kun je beter kijken naar het volume zelf in combinatie met de volatiliteit. Vooral volatiliteit is belangrijk. Alles waar de volatiliteit uit verdwenen is, bodemt. Een teken dat de verkopers er uit zijn.
  Daarna moet het zonder volatiliteit langzaam en onopvallend hoger gaan. Gaat het te hard, dan heb je daar weer onmiddellijk speculanten en shorters op zitten. Dat zag je afgelopen weken op Tesla bijvoorbeeld. De koers zakte daarop met 40%. Tesla kwam te vaak in het nieuws als hoogste stijger in 2013. Zo verging het al eerder goud en zilver. En zo zal het nu gaan met de bitcoin.
  Goud bleef van 2000 tot 2008 buiten het zicht van iedereen. En toch een mooie stijging. Zo zie ik dat graag weer.

 • Sebassol

  Wat een vreemde grafiek vandaag, gewoon platte/rechte strepen;
  http://www.goldprice.org/

 • Gerard

  Thijs
  Re. Het lijkt me erg interessant als je een artikel zou schrijven over de bitcoin in relatie met goud en zilver. Wat daarmee allemaal gebeurt….

  Dan zou ik snel klaar zijn. Bitcoin is een enorme bubbel. Als munt heeft het geen enkele waarde. Welke munt is zo volatiel? Van 13 naar 1000, en weer terug naar 13 ?
  Zulk geld wil je niet mee betalen.

  Uiteindelijk gaat goud het zilver het winnen.
  Alleen al om het feit dat dit WAARDE heeft.

 • Q&Q

  “$1,000 For One Ounce of Silver? …Don’t Laugh! — Andy Hoffman”

  http://sgtreport.com/2013/11/1000-for-one-ounce-of-silver-dont-laugh-andy-hoffman/

 • Erk

  temp242. re: trigger in 2014
  Ik zie geen aanleiding waarom juist in 2014. Er zit groei in, dus waarom zou het niet nog wat door kunnen groeien?
  Maar ik ben het wel met je eens dat de trigger voor de volgende crash wel eens in China zou kunnen ontsteken, In de jaren twintig was het de VS die het hardste groeiden door schulden te maken, de schuldeiser van de rest van de wereld werden. Nu is dat China. Toen onstak de crisis in de VS, nu zal het wel eens in China kunnen gaan gebeuren.

 • temp242

  Beste Ron,zou de term VERBUBBELEN niet beter klinken dan verdubbelen?Mvg.

 • temp242
 • Ron

  Eerst was er de bitcoin..een max aantal zonder bijdrukken.
  Echter…nu komt er al de lite-coin..het aantal te verdelen coins wordt dus verdubbeld en in principe kan de waarde daardoor door de helft lijkt mij zo.
  Straks komt er de flipcoin/popcoin/shitcoin/nedercoin/belgiecoin/francecoin etc etc etc…..bubble dus..
  Het aantal per coin kunnen ze niet bijmaken maar de soorten coins wel…met andere woorden…net zo waardeloos als papier…ik zou die winst pakken als ik ze nu had.

 • Thijs

  Beste Gerard,

  Het lijkt me erg interessant als je een artikel zou schrijven over de bitcoin in relatie met goud en zilver. Wat daarmee allemaal gebeurt….

 • Nadja

  Gerard, het on-balance-volume komt weer in de buurt van lage niveau van eind juni toen goudprijs rond huidig prijsniveau stond. Bodem zou dan gezet zijn, maar nu omhoog? Of 2 tot 3 maanden op dit niveau? Wie zal het zeggen?

 • Ron

  Crash jan/feb 2014…vlucht in goud komt er aan.
  http://cdn.beurs.com/wp-content/uploads/2013/11/Dow-Jones-nu-en-1929.png

 • Nadja

  Surf, re: wetenschappelijk onderzoek VU Amsterdam.
  In plaats van eens een goed model op te zetten en door te rekenen dat de optelsom van private en publieke schuldenlasten te hoog zijn geworden om deze ooit nog te kunnen af lossen en de economie niet meer in staat is om voldoende te groeien, wordt het belastinggeld blijkbaar wel voor overheidspropaganda gebruikt om te verkondigen dat de problemen wel meevallen. Het tekent de instelling. Nadenken over wat de gevolgen zijn op de lange termijn is er niet meer bij, zoals:
  Euro: geen crisis met de euro zelf. De euro is maar een betaalmiddel, de crisis is zit in de economie waarin de euro rondirculeert. Aan de euro hangen steeds meer en veel te veel schulden.
  Staatsschuld VS en EU: Allebei verder stijgend, dus op weg naar een crash van overheden.
  QE: De totale liquiditeitenmassa stijgt hierdoor, met gevaar voor inflatie. Juist ja, maar zelfs met geldverruiming gaan we richting deflatie. Dus het helpt toch niet de collapse te voorkomen.

 • Lamberto

  @Surf

  Hoe komt u aan de volgende wijsheid!

  “Als ze zo overtuigd waren van de waarden van zilver en goud dan koop je nu tegen de huidige prijzen in maar nee, op bijna alle producten zit weken levertijd geen voorraad geen risico”.

  Mijn ervaring is toch iets anders.

  Op donderdag 21 november 2013 heb ik een paar glimmers besteld en ook meteen betaald.
  Op vrijdag 22 november 2013 kreeg ik een mail met de bevestiging dat mijn bestelling op zaterdag 23 november 2013 zou worden afgeleverd.
  Zoals altijd bij The Silver Mountain gebeurde dit zonder problemen.

 • light

  Ben me is gaan verdiepen in het silver van het gouden bitcoin , genaamt litecoin
  Ik had ze voor een mooie prijs , en dat zijn ze nu nog steeds , zie daar wel wat lucrativiteit in ….!?

 • Erk

  Surf: re: SilverMountain
  Reken er maar op dat tijdens deze periode van deflatie ook daar de tering naar de nering gezet moet worden. Niemand ontkomt er aan, neem het van me aan.

 • Ron

  Surf,

  Ach, verkooptechnieken, wie gebruikt ze niet?

 • surf

  Voor ieder die nog in zilver of goud geloofd moet zich de volgende vraag eens stellen.
  Twee jaar geleden had de The Silver Mountain (Amsterdam gold) alles ruim op voorraad nu alleen nog maar de aanbiedingen want daar moeten ze van af.
  Geen voorraad houdt in dat ze zelf geen vertrouwen in hun eigen product meer hebben of wel ze weten heel goed dat de prijs alleen maar verder zal zakken.
  Als ze zo overtuigd waren van de waarden van zilver en goud dan koop je nu tegen de huidige prijzen in maar nee, op bijna alle producten zit weken levertijd geen voorraad geen risico.

 • surf

  Hier een onderzoek wat verricht is door de vrije Universiteit van Amsterdam met als titel Wijdverspreide misverstanden over de crisis.
  Hier onder een paar punten uit het onderzoek:

  “De euro stort in elkaar”
  Nee, er is een economische crisis in Zuid-Europese landen, geen crisis met de euro zelf. De euro is volgens het koopkrachtpariteit beginsel zelfs aan de hoge kant. Als Amerikaanse staten of steden in zwaar weer zitten en financieel moeten bezuinigen, zoals California of Detroit, zeggen we niet dat de dollar in elkaar stort. In die Amerikaanse staten en steden zijn dan ook de collectieve uitgaven aangepast. Voor Zuid-Europese landen is de euro hoog, maar dat dwingt tot aanpassingen.

  “De staatsschuld van Amerika is hoger dan de Europese”
  Nee, als % van het BNP ongeveer gelijk, in Amerika: $16,7 biljoen, 100% van het BNP; in alle EU landen samen: 93%. Allebei verder stijgend.

  “China financiert grotendeels de Amerikaanse staatschuld”
  Nee, twee derde van de $16,7 biljoen staatsschuld is binnenlands, in handen van Amerikaanse burgers en instellingen. “Slechts” 8 % wordt door China gefinancierd, evenveel als Japan. Alle Europese landen bij elkaar nemen een groter percentage voor hun rekening.
  “Amerika drukt miljarden extra dollars om de economie te steunen”
  Nee: er worden geen dollars “gedrukt”, wel slechte activa teruggekocht door de Fed (quantitative easing). De totale liquiditeitenmassa stijgt hierdoor, met gevaar voor inflatie. De ECB doet hetzelfde met het opkopen van obligaties van Zuid-Europese landen, maar wil die later terug verkopen in de markt . Hoe dan ook, cadeautje van de Centrale Bank aan banken, i.p.v. dat die gedwongen worden hun excessieve beloningsstructuur te matigen, inclusief het salarisniveau.

  “Europese landen participeren minder in de financiële sector dan Amerika”
  Nee: In Amerika is $700 miljard geïnvesteerd inclusief $180 miljard voor AIG. In Europa is een vergelijkbaar bedrag geïnvesteerd, inclusief garanties voor een totaal van €5.000 miljard. Die Amerikaanse staatssteun van $700 miljard is voor een groot deel met rente en winst terugbetaald. Niet in Europa.

  “De kredietcrisis is veroorzaakt door triljoenen aan derivaten”
  Nee, er gaat weinig fout met opties, futures, termijncontracten en swaps , allemaal legitieme financiële producten. Sommige instellingen zijn de mist ingegaan met interest rate swaps. Er waren wel grote problemen met credit default swaps bij AIG, dat zijn geen derivaten, maar garanties. AIG heeft te veel CDS’s uitgeschreven, dat tot een redding van $180 miljard heeft geleid. Hierdoor zijn de grote Amerikaanse investment banks overeind gebleven, evenals Europese systeembanken. Europa mag Amerika bedanken voor dit “cadeautje”.
  “Europa moet haar belastingstelsel harmoniseren”
  Nee, ook niet zo in Amerika. Er zijn grote verschillen tussen staten, en binnen staten tussen steden. In New York zijn naast Federal Tax (20 tot 35%): 3,5% City Tax, 8% State Income Tax en 8,8% Sales Tax. De totale marginale belastingdruk in New York is 55% boven inkomens van $400.000. Daarnaast is Property Tax verschillend per county en per city. Er is geen uniform belastingstelsel, maar concurrentie tussen staten en steden.

  “Alleen in Nederland is hypotheekrente aftrekbaar”
  Nee. In veel landen is de rente aftrekbaar. Als rente-inkomsten belast zijn, is het consistent dat rente-uitgaven aftrekbaar zijn. In België is de rente niet aftrekbaar, en onbelast. Het is misleidend om van een “villasubsidie” te spreken. Iedereen kan het gebruiken, het is een reductie van hoge belastingen en de huursector wordt gesubsidieerd. Het voordeel van aftrek is al beperkt door huurwaardeforfait bijtelling.

 • Lamberto

  Weblogbezoeker “Floesh” plaatste gisteren op het weblog van Zilverpaul de volgende link.
  Uit de inhoud blijkt dat de Rabobank niet aan deze vorm van geld wil mee doen.

  http://www.coindesk.com/dutch-bank-rabobank-blocks-bitcoin/

 • Sebassol

  Gaat maar door met die bitcoin gekte;
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/bitcoins#node_553786

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: 2005

  Het is en blijft een subjectieve beoordeling, het is geen wetenschap. Het gaat mij wel degelijk om de verhouding schuld-groei tot welvaart-groei, koopkracht heeft daar een plaats in, maar is niet alles bepalend.
  De prijs van energie vindt ik daarbij heel belangrijk. De olie prijs had een soort van kantelpunt in 2005, dat bepaald voor een flink deel mijn voorkeur voor 2005. Sinds toen is olie (met in spike aan het begin) alleen maar duurder geworden. Het is alleen dank de “potvertering” dat de impact daarvan maar zo langzaam zichtbaar wordt.

 • Erk

  Gerard, het is hier al weer een tijd stil rond de economische ontwikkelingen in Japan en China.
  Wat is je opgevallen? Zijn er nog interessante veranderingen het vermelden waard?

 • Nadja

  OBL-Rien, re: 2005
  Bedoel je niet gewoon dat je waarneming was dat na 2005 je koopkracht begon te dalen?
  Of met andere woorden: had je de indruk dat wat je sindsdien uitgeeft (aan belastingen, eten, wonen, leven, aflossingen en sparen) per saldo minder is geworden?
  Naast productiviteit en schulden zijn er dus nog meer elementen van belang, het gaat om het gehele koopkrachtplaatje.

 • temp242

  Dit is dan weer mooi geregeld:
  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Bois_Sauvage_koopt_Fortis_proces_af.9435735-3099.art
  Kunnen mijn Lieve Nederlandse buren nog iets van leren,me dunkt.
  Wij in belgistan noemen dit Deugdelijk Bestuur,het is werkelijk de schaamte voorbij.

 • Lamberto

  Onderaan document op (Toon ongefilterde resultaten voor consumptiegroei) klikken.

 • Lamberto

  In onderstaande link staan veel pdf bestanden vermeld die interessant zijn om door te lezen.

  http://www.magikwatvragen.nl/search?Terms=consumptiegroei sprake&rpp=10&start=0&nofilter=1

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja, goeie vraag.

  Ik houdt het op subjectieve data. Tot ca 2005 was er nog een consumptie groei mogelijk. I.e. we konden ieder jaar meer kopen. Dat is een duidelijke indicatie dat de productiviteit sneller groeit dan schuld. Na ongeveer 2005 zakte de consumptie in (in NL iets later) en nu zitten we met een afnemende consumptie terwijl de schulden sneller groeien dan tevoren.
  Ik heb helaas nog nooit cijfers gezien die ik zou kunnen gebruiken. Het is maar de vraag of die er zijn en zelfs of dit ueberhaupt is uit te drukken in cijfers.

 • Nadja

  Rien, re: je vorige posting

  Kun je aangeven hoe je productie(groei) definieert cq meet? Groei van BBP?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja Re: Potverteren

  In de jaren 70/80/90 steeg de productiviteit sneller dan de schuld van de overheid. Zelf leg ik de grens op ca 2005, daarna steeg de overheidsschuld sneller dan de productie. Daarom is imho dan ook de val onvermeidelijk.

 • Nico

  Nadja
  Ooit komt de dag dat we moeten afrekenen.

  Ja dat is zeker waar ,en als ik me niet vergis rekenen overheden altijd af via oorlogen,wanneer je de geschiedenis bestudeerd ,welke weg is er anders? daar zijn de bedragen te groot voor geworden.

 • Nadja

  OBL-Rien, re: In werkelijkheid is het potverteren die als “groei” wordt gezien.
  En dat feitelijk is al tientallen jaren aan de gang. Ik weet nog hoe ik in de jaren 80 met een pvda’er een discussie had over de overheidstekorten die mi toch ooit terugbetaald zouden moeten worden. Zij hield vol dat wat voor particulieren geldt niet voor de overheid geldt. Wat zijn we er in getuimeld met zijn allen. Ooit komt de dag dat we moeten afrekenen.

 • Ron

  Zilveren plakken doen het altijd goed als kado….iets aparts en verrassend….én ze gaan nadenken waarom de munten bestaan:)

 • Oom Dagobert

  Daarnet en nog een bestelling geplaatst van 1kg Lunar (jaar v/h paard) als nieuwjaarsgeschenk. We zijn wel dalend maar ja… Ik ben nog steeds een en al overtuiging dat de rit naar boven meer kans maakt dan het omgekeerde.
  Zeg zelf; ….en van waarde gesproken…schenk je kind bij de volgende feesten of een Ipad of 1kg Lunar……
  Ik maakte mijn keuze.
  De Ipad zal eerder op nul staan. Dat weet ik zeer zeker!
  En of het nu gaat over een Ipad, een kledingstuk, een reis, ….noem maar op. Al deze dingen geraken zeker op nul en dit binnen de kortste keren .

 • Olivier

  voor wat het waard is:

  Gold Trader: Gold Signaling “Manufactured” Crash Over Next 30-40 Trading Days zie http://bullmarketthinking.com/gold-trader-gold-signaling-manufactured-crash-over-next-30-40-trading-days/

  als teaser (een gold bug’s wet dream)

  The bottom will be an event—very short and we will very quickly rally back up to test [$1520]…and then I think by [next] summer we’ll already be testing $1800-$1900.”

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: “De groei komt uit investeringen van de overheid”

  Het is eigenlijk pervers om hier van “groei” te spreken. In werkelijkheid is het potverteren die als “groei” wordt gezien. Zoiets als je pootaardappelen opeten en dan claimen dat je er beter op bent geworden.

 • Gerard

  Nadja
  Dat klopt. De groei komt uit investeringen van de overheid. Maar dat kon alleen gebeuren met oplopende schulden. Dit kan niet eeuwig duren, ook niet voor Obama.

 • Nadja

  Gerard, nav je reactie bedacht ik me dat in de grafiek de kredietdaling bij banken getoond wordt, dus de kredieten van met name de private sector (particulieren en bedrijven). Daar hebben jij en Prechter inderdaad van voorspeld dat deze kredieten gaan afnemen in een deflatie-scenario door bv. hypotheekaflossingen, etc.. Doch in het plaatje is de kredietgroei bij de overheid niet getoond. De overheidsschulden zijn in de afgelopen jaren alleen maar verder gestegen en wellicht dan dus de reden voor een hogere economische groei dan de ontwikkeling van de private kredietgroei/afname.

 • Gerard

  Nadja
  Een beetje bedenkingen bij die grafiek. Die sterke daling zie ik als een zeer sterke deflatoire kracht. Het is wel wat Prechter al lang geleden voorspeld heeft.
  En het is inderdaad vreemd dat hiermee de economie groeit. Maar het groeit ook niet hard. Ik twijfel dan ook aan die groeicijfers. Als krediet daalt kan de economie niet groeien. En het daalt niet zo’n beetje ook!!
  We weten al dat de baangroei cijfers in de VS vervalst worden. Steeds meer klokkenluiders melden zich hierin. Dus ik geloof die groeicijfers ook niet meer. Hier wordt zwaar over gelogen om het consumentenvertrouwen aan te jagen.

 • Gerard

  Joop
  Wel opletten dat je niet met je neus tegen het plafont ligt als je naar bed gaat.

 • stefan

  Wakker worden john. Geld wordt al massaal van de bank gehaald.

 • stefan

  Cash gaat niet verdwijnen. Dankzij zuid europa. Die houden niet van digitaal geld. Dus maak je niet druk. Cash blijft. Dankzij de gezamelijke munt. Als wij de gulden nog hadden, was ik somberder geweest. Dan had het ook majkelijker geweest. Nu niet, door de euro.

 • Pingback: Reactie op Mogelijke verhoging btw-tarief zilveren munten door John | Pinnen()

 • Joop

  @Gerard, 25 november, 2013 om 20:36
  Er valt nog genoeg onder je bed te leggen van waarde
  Bijvoorbeeld edelmetalen, maar een Picasso is ook goed, of een krat dure Wiskey of port
  Of de juiste 12 flessen wijn ==> http://www.nu.nl/algemeen/3637111/man-betaalt-350000-euro-12-flessen-wijn.html

 • Nadja

  Gerard, hopelijk vergeet je mijn vraag niet :-)
  re: Kijk, dit plaatje laat zien dat kredietgroei (negatief) uit de pas loopt met economische groei (minimale plus in de EU):https://twitter.com/beursanalist/status/404206835801923584/photo/1
  Gerard, de bankman die dit op twitter gepost heeft vindt het blijkbaar vreemd dat er nog groei is, zo gewend als hij waarschijnlijk is aan dat economische groei parallel loopt met kredietgroei. Maar vind je dat een terechte opmerking/constatering in deze tijd van deflatie?

  Trouwens gisteren nog prof. Jaap van Duijn bij Harrie Mens gezien? Op de vraag wat hij van aankomende deflatie dacht zei hij dat het een logisch gevolg is van de invoering van de Euro, omdat de zuidelijke landen niet meer hun eigen munten kunnen devalueren maar alleen kunnen reageren door hun kosten te verlagen. En dat gebeurt daar nu, maar voor NL zag hij geen deflatie. De reactie viel me tegen voor iemand van zijn statuur, doch begrijpelijk als hij geen onrust wil zaaien.

 • Mucho gusto

  Banks Warn Fed They May Have To Start Charging Depositors
  http://www.zerohedge.com/news/2013-11-24/banks-warn-fed-they-may-have-start-charging-depositors

  Interessant: Geld betalen om geld op de bank te hebben.

  Ik kon geen reden vinden waarom er in nederland de laatste jaren geen kluisje te verkrijgen is. Nu heb ik er een. (In belgië heb je wel volop kluisjes maar die mogen niet aan nederlanders verhuurt worden, waarom dat is weet ik ook niet)
  De bestedingsdeflatie ten top. Ze vinden het blijkbaar nodig dat je je laatste euro uitgeeft.

  Misschien kan iemand uitleggen wat voor consequenties dit beleid zal hebben. Gaan mensen meer geld uitgeven of betalen ze graag de boete of halen ze hun geld van de bank (wat zeker tot failliesement van de bank zal leiden)

 • Nico

  Ook die ”fijne” social media is veraderlijk,daar heb ik het een tijd terug al eens over gehad:
  Julien Assange van Wikileaks noemde Facebook “de meest verbijsterende spionagemachine die ooit is uitgevonden. Het is de meest omvattende database met gegevens over mensen”. Inmiddels zijn er bijna een miljard mensen wereldwijd actief, alleen al op Facebook. Facebook als digitale Big Brother!

  Wat mensen in hun achteloosheid op het internet zetten, grenst aan het onwaarschijnlijke. Elk intiem detail over het dagelijkse leven wordt met duizenden gedeeld. Foto’s, politieke voorkeuren, opleidingen, ziektegeschiedenissen, eerdere banen, hobby’s, lidmaatschappen, boeken die men gelezen heeft, de dagelijkse agenda, uit de hand gelopen party’s, sexuele voorkeuren, relaties met andere vrienden, alles kom je tegen. Er zijn mensen die van dag tot dag melden waar en hoe lang ze ergens verblijven. De CIA kan zo weken achtereen de gangen van een enkel individu nagaan. Veel mensen kondigen zelfs van te voren al aan waar ze naar toegaan. Het probleem is dat de huidige generatie jongeren geen enkele feeling meer heeft met privacy. Een eenmaal aangemaakt profiel opzeggen is vrijwel onmogelijk. Zelfs als je het ingewikkelde opzegproces hebt doorlopen, blijft de informatie gewoon ergens opgeslagen. Dit geldt voor alle social media. Voormalig vicevoorzitter van de CIA Christopher Sartinsky zei enkele jaren geleden over het gratis verkrijgen van al deze informatie: ‘een droom komt uit voor de CIA’. Volgens rapporten van het Amerikaanse Homeland Security haalt de CIA de meest relevante informatie van Facebook, sinds het in 2004 werd opgericht.
  http://www.franklinterhorst.nl/Facebook%20slippendrager%20van%20de%20CIA.htm

 • Nico

  In de vorm van edelmetaal kan je het nog onder het matras stoppen maarinde toekomst gaat er veel veranderen,de centrale verwarming is al van het lichtnet afhankelijk,en straks het betalingsysteem ook,daar zullen ze wel backupaccu”s voor toepassen anders sta je allemaal te wachten voor de kassa wanneer het eens uitvalt.
  De zogenaamde vooruitgang gaat ons in een digitale gevangenis laten belanden,een fijne toekomst gaat dat worden.

 • Gerard

  Je loopt flink achter John.
  Wat kunnen we dan onder het matras leggen?
  Dit gaat gebeuren tegelijk met het afschaffen van het fysiek geld.
  Alleen betalen met electronisch geld is dan nog mogelijk.
  Je kunt geen kant meer op. Het gaat gewoon gebeuren.

 • John

  negatieve rente op je spaarrekening?
  forget it, dan legt iedereen zn poen onder de matras en valt er dus veel minder te roven over

 • John

  oh ja
  ik heb van de rabo 2 kaartjes.
  met de een kan ik alleen pinnen en met de ander alleen internetbankieren
  dus skimmen kan ook niet

 • John

  hey QQ
  gewoon windows 8.1 gebruiken.
  updates van besturingssysteem en ingebouwde (gratis) virusscanner wordt ook automatisch geupdated
  dit combineren met een Rabo rekening die NIET met paswoorden en\of tancodes werkt kan je NIKS gebeuren

  simpel toch?

 • Lamberto

  David Stockman-This Is Not a Viable System-It’s a House of Cards-The Great Deformation

  http://www.youtube.com/watch?v=6Bqibl2ay5U&feature=c4-overview&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Q&Q

  Klant nu verantwoordelijk voor beveiliging van banken en aansprakelijk voor schade

  Geplaatst op 24 november 2013

  Dit is echt gestoord: Nu wordt het beveiligen van uw bank uw taak en bent u ook aansprakelijk gemaakt voor alle mogelijke schade. Waarom hebben we eigenlijk nog banken? Uw geld is er niet veilig, en u blijft volledig aansprakelijk voor eventueel verlies. En die ‘dienst’ van uw bank, dat kost u nog geld ook.

  Nieuwe branche-brede afspraken, u kunt er niet aan ontsnappen

  In een branche-brede afspraak in Nederland zijn regels opgesteld, waar ogenschijnlijk de bewijslast aan jouw kant ligt om te bewijzen dat al je elektronische apparaten goed beveiligd zijn, voorzien zijn van updates, van anti-virus software, van firewalls en uiteraard geen enkele illegale (of anderzins dubieuze) software bevat.

  Als er geld van je rekening gestolen wordt, en je kan niet aantonen dat je nooit een enkele illegale software op je computer hebt gehad, altijd een goed bijgewerkte virusscanner hebt gehad, nooit vreemde sites hebt bezocht, geen enkel verdacht bestand op je computer hebt…. dan kan je nu dus fluiten naar je geld.

  Heeft u het aankoop-bonnetje van uw anti-virus paraat? Heeft u bewijs dat u alle software (en anti-virus) updates altijd netjes direct heeft geïnstalleerd? Heeft u bewijs op papier dat uw firewall goed werkt? U kunt dat niet aantonen? ‘Oh, ja, dan kunnen we niets voor u doen.’ De bankiers gooien hier mooi de verantwoordelijkheid van de veiligheid van hun systemen bij u op het bord.

  Mooi, bankiers hoeven nooit meer uit te betalen

  Als uw geld dan gestolen wordt van uw rekening, mag u vermoedelijk uw PC gaan laten zien op het hoofdkantoor, inclusief van alle bonnetjes voor de software die u gebruikt waaronder uw antivirus. Voor uw computer, uw tablet én uw telefoon. Daar stellen ze vast dat uw PC, tablet of GSM toch niet helemaal geweldig beveiligd was, en dan hoeft de bank niets te betalen.

  Dit is dus een verzekering die nooit hoeft uit te betalen…

  Ik zie me al aankomen bij mijn bank met mijn Linux PC. Veiliger dan willekeurig welke Windows PC verbonden aan internet in Nederland, maar die wordt uiteraard niet erkend door de bank als erkend veilig systeem. Dus dan heb ik al per definitie pech. En anders doen ze ter plekke in mijn woning een inspectie en ontdekken ze vast een computer ergens die niet voldoet aan al hun eisen.

  Voldoende onmogelijke eisen om er onderuit te komen

  En mochten al uw apparaten per ongeluk (onmogelijk, maar) toch voldoende beveiligd zijn, en u kunt met uw advocaat op het hoofdkantoor inderdaad aantonen dat dit altijd al zo geweest is, dan kan men altijd zeggen dat u niet regelmatig genoeg inlogde om uw saldo te controleren (eis 4), of desnoods dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat u wellicht uw code niet goed genoeg geheim heeft gehouden. (eis 1) Zie de PDF van de NVB voor de details.

  Ik weet niet hoe het met u is, maar ik kan niet aantonen dat ik wekelijks mijn rekening heb gecontroleerd. En ik kan ook niet aantonen dat ik ten alle tijde mijn code geheim heb gehouden. Dat is immers onmogelijk.

  Voor de duidelijkheid: u bent nu aansprakelijke voor alle schade

  Voor de duidelijkheid zegt de Nederlandse Vereniging van Banken het nog even expliciet:

  De vijf regels maken volgens hem [Boudewijn] snel duidelijk of een klant die de dupe is van fraude met internetbankieren grove nalatigheid kan worden verweten.

  ‘‘Er moet minder onduidelijkheid zijn over wie er aansprakelijk is voor de schade”, aldus Gijs Boudewijn (NVB). ”Daarnaast blijven de banken ruimte hebben om schade te vergoeden uit coulance.”

  Dat het maar duidelijk is: U bent vanaf nu volledig verantwoordelijk, maar ‘uit coulance’ houden de banken wel wat ruimte om schade te kunnen vergoeden. Als uw geld gestolen wordt, bent u gemakkelijk aantoonbaar ‘grof nalatig’. De tijden dat banken daadwerkelijk de veiligheid van uw geld garandeerden, dat is nu dus echt verleden tijd. Ineens ziet dat matras en die oude sok er toch wel aantrekkelijk uit. Tijd voor een prive-kluis in uw woning?

  Er is geen alternatief

  Mijn bank is scherp en biedt een geweldig alternatief:

  Gaat u niet akkoord met de gewijzigde Algemene voorwaarden, laat ons dat dan tijdig weten. Het opzeggen van een betaalrekening of betaalpakket is kosteloos. Als wij vóór 1 februari 2014 niets van u gehoord hebben, gaan wij ervan uit dat u de wijzigingen heeft aanvaard.

  Dus…Conformeren en alle verantwoordelijkheid en alle mogelijke aansprakelijkheid accepteren, of je rekening opzeggen. En oh ja, deze regels gelden vanaf nu bij alle banken. Succes!

  Wat geweldig, de beveiliging van uw bank, en de bewijslast van de beveiliging van uw bank, is nu uitbesteed naar de klant. En de aansprakelijkheid bij schade ook. U heeft nu dus gewoon altijd het nakijken. Gelukkig hoeven we er niet voor te betalen om ons geld ‘veilig’ te bewaren in banken en maakt de spaarrente deze aansprakelijkheid meer dan goed. (NOT!)

  Wat een waanzin toch weer

  De klanten worden volledig benadeeld hier. Volledig verantwoordelijk gemaakt, met een onmogelijk beroepsprocedure, en volledige aansprakelijkheid. Welke verantwoordelijkheid hebben de banken eigenlijk nog? Ogenschijnlijk geen enkele.

  Dit is natuurlijk wanstaltig. Wanstaltig: 1) Afzichtelijk 2) Afzichtig 3) Foeilelijk 4) Gedrochtelijk 5) Lelijk 6) Monsterlijk 7) Monsterachtig 8) Misvormd 9) Mismaakt 10) Monstrueus 11) Oerlelijk 12) Verdraaid 13) Vormloos 14) Wanvormig 15) Wanschapen 16) Zonder vorm 17) Zeer lelijk. Ja, dit is gedrochtelijk, misvormd en monsterachtig.

  Als al uw geld ontvreemd wordt van uw bankrekening, bent u nu zelf aansprakelijk. Kunt u zich dat veroorloven? Natuurlijk niet!

  Waarom hebben we überhaupt nog banken als we én het risico lopen dat ze ons geld confisqueren (ideetje van IMF en de Eurogroep, zie Cyprus) en we ook zelf het risico blijven lopen als het gestolen wordt!? Dit is de vooruitgang die je krijgt als de bankiers de wereld regeren! En met steun van de consumentenbond. Als u nog lid bent, dan nu direct opzeggen.

  http://langleveeuropa.nl/2013/11/klant-nu-verantwoordelijk-voor-beveiliging-van-banken-en-aansprakelijk-voor-schade/

 • Nadja

  Gerard, re: Kijk, dit plaatje laat zien dat kredietgroei (negatief) uit de pas loopt met economische groei (minimale plus in de EU):https://twitter.com/beursanalist/status/404206835801923584/photo/1
  Gerard, de bankman die dit op twitter gepost heeft vindt het blijkbaar vreemd dat er nog groei is, zo gewend als hij waarschijnlijk is aan dat economische groei parallel loopt met kredietgroei. Maar vind je dat een terechte opmerking/constatering in deze tijd van deflatie?

  Trouwens gisteren nog prof. Jaap van Duijn bij Harrie Mens gezien? Op de vraag wat hij van aankomende deflatie dacht zei hij dat het een logisch gevolg is van de invoering van de Euro, omdat de zuidelijke landen niet meer hun eigen munten kunnen devalueren maar alleen kunnen reageren door hun kosten te verlagen. En dat gebeurt daar nu, maar voor NL zag hij geen deflatie. De reactie viel me tegen voor iemand van zijn statuur, doch begrijpelijk als hij geen onrust wil zaaien.

 • Erk

  EXCLUSIVE: HANSSON SAYS ECB IS TECHNICALLY READY FOR NEGATIVE DEPOSIT RATE

 • Erk

  OBL-Rien: re: liquidatie van zombie-banken
  Het is duidelijk dat er een plan achter zit: eerst bail-in wetgeving en daarna negatieve rente. Een politiek-correcte weg om van de zombie-banken af te komen.
  De grote vraag voor ons hier is welke banken hiertoe behoren in het NL/B gebied. Dexia is al vaker genoemd maar zijn er misschien nog meer? Kunnen we bijvoorbeeld de Rabo nog vertrouwen als het vastgoed verder keldert?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Oeps, mijn hoofd zit duidelijk al in 2014 :-)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Zomaar wat speculatie: Vorig jaar werden er bail-in wetten en/of akkoorden aagenomen.
  Nu is er sprake van negatieve rente heffen.

  De financiele positie van de banken is niet zo goed, vele zijn feitelijk zombie banken. Als de CBs negatieve rente gaan invoeren, dan is het niet ondenkbaar dat er banken om gaan vallen.

  Maar goed dat ze dan de bail-in akkoorden hebben gesloten…niet soms?

 • Erk

  Gerard: re: ik zal het verder uit mijn hoofd zetten dat deze beurs nog ooit gaat crashen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de wereldwijd beschikbare 21 M3 fysiek goud dusdanig schaars kan worden, dat je fysiek niets meer kunt krijgen behalve voor extra hoge premies. Maar op dat moment zal dat gegeven ook effect hebben op de Comex-prijs, omdat meer eigenaren van futures ook fysiek uitgeleverd willen krijgen.

  Re: Neen, geloof mij nu maar, goud en zilver komen sterk in beweging zodra ze een vervanger hebben voor de uitgewerkte QEs. We weten nog niet wat er komt, maar je kunt er donder op zeggen dat de centrale banken achter de schermen allang bezig zijn met de volgende fase van deze crisis. Het wordt ook wel verwacht van de CBs.
  Echt geen idee? Zou het kunnen dat de CB negatieve rente gaat vragen voor gestald geld door banken, om ze meer te pushen het geld in de reele economie te brengen. Volgens mij is het al weer oud nieuws dat de ECB haar systemen aangepast heeft voor negatieve rente en de uitspraak van die Larry Summer had ook al betrekking op negatieve rente. Zijn er andere opties in jouw optiek?

 • Gerard

  Met wie zou je wat af willen spreken Erk? Met goldman Sachs? De FED, JP Morgan? En nog tientallen meer van zulke jongens. Heb je enog idee hoeveel miljarden die knapen per dag in speculaties stoppen?

  Je tweede vraag. Hij staat inderdaad uit zijn nek te ….
  Kijk eens naar de oliemarkt. Die is 10, nee, mischien wel 100 erger en groter dan de goud en zilvermarkt. Logisch zou je denken dat vraag en aanbod elkaar zullen vinden uiteindelijk. Maar het gebeurt maar gedeeltelijk.
  Neem nu eens handel in futures op indexen. Wat wordt hier nu eigenlijk gekocht en verkocht? Helemaal niets. Opties op de VIX, om nog zoiets te noemen. Ik hoor nu al 5 jaar dat de Comex gaat crashen. Daar gebeurt echt helemaal niks mee. Het is handel om de handel en verder niks. Zolang de beurs bestaat is dat al, en zal altijd zo blijven. Ooit van de tulpenmanie gehoord? Inmiddels al 400 jaar geleden. Ik heb daar vroeger ooit een boek van gelezen. Zoek het eens op en kijk hoe het allemaal werkt.

  Neen, geloof mij nu maar, goud en zilver komen sterk in beweging zodra ze een vervanger hebben voor de uitgewerkte QEs. We weten nog niet wat er komt, maar je kunt er donder op zeggen dat de centrale banken achter de schermen allang bezig zijn met de volgende fase van deze crisis. Het wordt ook wel verwacht van de CBs.

 • Erk

  Gerard, en nav onderstaande nog een aanvulling. Jim Sinclair zegt rond tijdstip 2:30 in dit interview op: http://in.reuters.com/video/2013/11/21/jim-sinclair-sees-gold-at-1425-level-by?videoId=274629908
  “price-setting mechanism will be emancipated from the paper to the physical and the physical will seek its level through supply and demand”.
  Staat Jim hier uit zijn nek te ……?

 • Erk

  @Gerard: re: En zeker, de papiermarkt bepaalt de prijs. Helaas. Wen er maar aan, dit gaat nooit veranderen.

  Waarom zouden we niet afspreken met elkaar dat er fysiek geleverd moet worden na uitvoering van een transactie, direct of in de toekomst? Dat gebeurt toch ook bij vastgoed, wat trouwens wel afgedwongen wordt door het feit dat vastgoed geen commodity is maar uniek. Voor een betere prijsvorming van goud zou je dit toch kunnen afspreken? Hier heeft blijkbaar iemand belang bij. Die beurzen zijn toch pas van recente datum, of niet?

 • Nadja

  Kijk, dit plaatje laat zien dat kredietgroei (negatief) uit de pas loopt met economische groei (minimale plus in de EU):https://twitter.com/beursanalist/status/404206835801923584/photo/1
  Gerard, de bankman die dit op twitter gepost heeft vindt het blijkbaar vreemd dat er nog groei is, zo gewend als hij waarschijnlijk is aan dat economische groei parallel loopt met kredietgroei. Maar vind je dat een terechte opmerking/constatering in deze tijd van deflatie?

 • Nadja

  Andrew. re: Iemand een idee waarom goud zo zakt ineens? Of is crises over en gaan mensen goud dumpen?

  De ene crisis is de andere niet. Dit is (tot nu toe) een crisis zonder grote geldontwaarding (inflatie) maar een waarin geld meer waard gaat worden (deflatie). Hoge inflatie zou gunstig zijn voor goud, deflatie (net als voor andere commodities) in eerste instantie niet. Totdat duidelijk gaat worden dat de overheden en private sector met hun torenhoge schulden de gevolgen van de deflatie niet meer dragen kunnen en dus het systeem en de valuta gaan crashen, dan zal goud weer omhoog gaan.
  En die torenhoge schulden zijn er ook in China, zelfs daar ziet het er slecht uit, net als eind jaren twintig er zich in VS hoge vastgoed en aandelenbubbels met geleend geld hadden opgebouwd. Vandaar dat de Chinezen momenteel massaal fysiek goud kopen, wetende dat hun valuta en de verdiende dollars t.z.t. minder waard zullen zijn.

 • Gerard

  Q&Q
  Vergeet die grafieken. Complete onzin. Elke keer duikt die grafiek van 1929 weer op. Bij de crash van 2000, 2003, 2008 en nu weer. Nogal logisch, het patroon is al 100 jaar hetzelfde. Het is een normaal patroon van de bekende langetermijn uptrend.

 • Andrew

  Iemand een idee waarom goud zo zakt ineens? Of is crises over en gaan mensen goud dumpen? En iemand onderbouwd idee tot hoever die gaat zakken binnen 6 maanden?
  /
  /

 • joep

  Als je één stap vooruit dengkt ben je een genie maar als je twee stappen voor uit dengkt wordt je voor gek verklaard. Dit zij de woorden van Albert Einstein

  Voor velen hier op dit blog is één stap al te veel.

 • Q&Q

  “Enge grafiek of toeval? Komt de Great Depression of niet?”

  Op economische sites op het internet circuleert de laatste dagen deze grafiek. Op die grafiek is het koersverloop van de New Yorkse effectenbeurs van de laatste maanden gelegd over het koersverloop van de aanloop naar de crash van 1929.

  De twee grafieken lijken spekend op elkaar. Behalve dat de ene omhoog loopt en de andere aan het eind naar beneden gaat.

  Het is een prikkelende grafiek, die tot nadenken stemt over de vanzelfsprekendheid waarmee de koersen blijven stijgen. Maar is het en voorspellende grafiek? We zullen zien

  Kijk, lees verder:

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/245332/enge-grafiek-of-toeval-komt-de-great-depression-of-niet.html

 • Joop

  @Sebassol
  Google eens “plunge protection team”
  Er is geen echte vrije markt meer, de belangen zijn te groot geworden (to big to fail)
  Dit kan alleen niet eeuwig doorgaan, vroeg of laat zal men niet meer om de natuurlijk wetten van vraag en aanbod en marktwerking heen kunnen laveren.

 • Sebassol

  Goud blijft gelijk (of zakt licht) en de rente op de US-bonds zakt ook gewoon, heeel erg vreemd.

 • lamberto

  @Stefan

  De huidige VVD een rechtse partij?????

  Kom op zeg, hoewel politiek zwaar geschminkt als ze in het openbaar spreken, voelen ze zich als de andere helft van een Siamese tweeling nog steeds aangetrokken tot de links liberalen van D’66.
  Het resultaat hiervan is te zien aan hun stemgedrag in de politieke arena van het Europese circus te Brussel.

  Mr. Harm van Riel was een echte liberaal van de oude stempel.
  Helaas zijn die in de huidige VVD niet meer te vinden.
  Ik heb in mijn jonge jaren het voorrecht gehad om enkele keren naar hem te mogen luisteren en van gedachten te wisselen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Harm_van_Riel

 • Erk

  Gerard: re: En zeker, de papiermarkt bepaalt de prijs. Helaas. Wen er maar aan, dit gaat nooit veranderen.

  Waarom zouden we niet afspreken met elkaar dat er fysiek geleverd moet worden na uitvoering van een transactie, direct of in de toekomst? Dat gebeurt toch ook bij vastgoed, wat trouwens wel afgedwongen wordt door het feit dat vastgoed geen commodity is maar uniek. Voor een betere prijsvorming van goud zou je dit toch kunnen afspreken? Hier heeft blijkbaar iemand belang bij. Die beurzen zijn toch pas van recente datum, of niet?

 • Stefan

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22082686/__Rutte_voelt__nieuw_begin___.html

  Speciaal voor de rechtse vriendjes van Rutte op dit blog.
  Het komt allemaal weer goed..

 • lamberto

  Hieronder een prachtig speeltje om uit te zoeken hoe het er financieel en maatschappelijk in het toekomstige Nederland uit gaat zien.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/nieuws/default.htm

 • Ron

  Nadja:
  Terugdraaien van alle schulden zonder waardeverlies van geld kan volgens mij ook nooit.

 • Nadja

  Gerard, ik begrijp dat u wilt zeggen dat je door diversificatie je tegen diverse scenarios kunt beschermen en dat je dus nu niet alles op een paard (bv. 100% PM) moet wedden.
  Maar als u met uw vorige posting wilt zeggen dat het niet helemaal zeker is dat het systeem gaat omvallen, dan heb ik een andere mening.
  De publieke en private schuldenbubbel is te hoog geworden en zal leiden tot grote fallisementen, hoge werkeloosheid en ondergang van valuta.

 • Gerard

  Klopt Ron, we verwachten het wel, maar 100% zeker weten doen we het niet.
  Niks is zo onzeker als economie.
  We hebben toch echt de glazen bol niet. Daarom is voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s het beste.

 • Ron

  iedereen weet dat het systeem omvalt..of dat nu morgen is of over 3 jaar..heb je cash heb je niks..heb je goud dan heb je waarde…tegen welke uitgedrukte munt dan ook.
  Die up en downs in de dollarprijs….sjesus, dat doet er toch geen fluit toe..zolang dat spul er is voor de burger mag je blij zijn om nog wat te kúnnen kopen…

 • Gerard

  Ronaldw
  Re.Gerard,
  Als je zwaar weer ziet voor goud en zilver en al eerder hebt aangegeven zoals je 6 maanden geleden hebt gezegd, waarom dan nog tegelijkertijd je verhaal vertellen van 25% in van je vermogen in fysiek edelmetaal? Als je had gezegd een half jaar geleden verkopen de hele boel en later terugkopen waren velen een stuk beter af geweest…

  Ten eerste zie ik op lange termijn geen zwaar weer voor goud. Korte termijn zullen we nog enige tijd op de bodem scharrelen ergens tussen 1200 en 1300.
  Ten tweede begrijp je niets van de weegschaal van assets in beleggingen.
  Assets zoals, cash, aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoorts, bewegen altijd fors omhoog en fors omlaag. En dan ook nog tegenstrijdig aan elkaar. Daar is de spreiding voor. Wie bijvoorbeeld in 1999 all zijn geld in internetaandelen stopte, was in 2000 al zijn geld kwijt. En geloof, ik ken er velen die dat is overkomen! Spreiding is les EEN in beleggen.

  25% in goud is een tegenwicht tegen geld. Als geld in waarde daalt dan stijgt goud. Als geld in waarde stijgt dan daalt goud. Je kunt dan namelijk niet verliezen op de totale waarde van je gespreide portfolio.
  Ook ik heb geen glazen bol, dus ik spreid zoveel mogelijk. Ondergewaarde assets vul ik aan, overgewaardeerde assets bouw ik af. Ik heb dus evenveel obligaties als dat ik goud heb. En raad eens wat de afgelopen 2 jaar het meeste rendeerde? En over 2 jaar is het mischien helemaal andersom. Het maakt mij verder niet uit, zo beweegt het nu eenmaal. Maar zo houdt je portfolio wel altijd de waarde vast.

 • Nadja

  Lamberto, re: Ben benieuwd wat voor reacties op dit weblog verschijnen als door omstandigheden die nu nog niet worden waargenomen de waarde van het edelmetaal plotseling vele malen zal stijgen.

  Een raak verhaal van u, beter had ik het niet kunnen zeggen.
  Wat voor reacties? Waarschijnlijk dezelfde als nu na anderhalf jaar roepen en beargumenteren door Gerard het blijkt dat er onherroepelijk deflatie op komst is. De meesten blijven stil.
  Als teken van respect?
  Dezelfde persoon onderbouwt ook dat de oprukkende deflationaire krachten in eerste instantie negatieve gevolgen hebben voor de PM-prijzen, net als op andere commodity-prijzen als koper, olie, maar dat je op termijn maar beter kunt zorgen fysiek PM in bezit te hebben.
  Waarschijnlijk is het over anderhalf jaar stil over dit onderwerp.

 • lamberto

  Aan de reacties hier is te merken dat de linkse onderwijskrachten welke vele scholen bevolken met hun socialistische droomverhalen bij de leerlingen goed werk hebben afgeleverd.
  De huidige “Pamperverschonendekinderwagenschuivers” hebben geen enkel inkasseringsvermogen.
  Wat een gemekker om een beetje minder fiatwaarde voor edelmetaal.
  Waarom een ander de schuld geven om uw eigen stommiteit te verdoezelen.
  Deze idioten hebben gemeend dat ze door edelmetaal te kopen financieel binnen zouden lopen.
  Voor mij is edelmetaal een basis waarmee ik zelf en mijn nakomelingen in moeilijke tijden die zeker nog zullen komen misschien de mogelijkheid krijg om te overleven.
  Laat u eens informeren door ouderen die de Hongerwinter hebben meegemaakt wat goud en zilver voor waarde had als ze op hun fiets met alleen velgen soms wel 100 km moesten zwoegen om bij een boer tegen inlevering van deze munten of sierraden voedsel mee naar huis konden nemen om met hun kinderen deze bizarre tijd door te komen.
  Vraag het anders maar eens aan joodse Nederlanders die hun vrijheid en leven hebben te danken aan het feit dat ze met hun gouden of zilveren munten aan de fascisten en hun Nederlandse meelopers konden ontsnappen.
  Gisteren nog een paar munten met een indiaan en Buffalo gekocht, de prijs was meer dan € 300, – goedkoper dan die in het begin van het jaar werd geleverd.
  Scheelt zo weer 15% bij het middelen van de prijs.
  Ben benieuwd wat voor reacties op dit weblog verschijnen als door omstandigheden die nu nog niet worden waargenomen de waarde van het edelmetaal plotseling vele malen zal stijgen.

 • Stefan

  De enigste spekkoper hier is Ethan, die zit namelijk al een tijdje in Bitcoins.

 • Stefan

  Ja joep, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!!!!

  Het mannnetje onder aan deze pagina zegt al genoeg over de risico. Nooit meteen al je kruit verschieten he!!

  Beetje bij beetje edelmetaal kopen. Hyperinflatie of devaluatie van de euro kan nog wel even duren..

 • ronaldw

  nadja,

  Ik ben nog geen goud tegen gekomen met de inscriptie, dat ze moeten uitkeren bij een crash, zelfs niet in kleine lettertjes geschreven dat ze een keer (als je bijna dood bent natuurlijk) mogelijk gaan uitkeren. Er bestaat geen verzekering op goud, de uitkomst is niet veel meer dan een gemanipuleerde flipperkast… Geloof hierin is gebaseerd op 5000 jaar geschiedenis, maar er is zoveel dat langdurig waardevol was en op een gegeven moment vervangen, overbodig en daardoor zelfs waardeloos werd.
  Tot voor kort dachten velen dat het leven op aarde zo bijzonder was dat het waarschijnlijk nergens in het heelal voor zou komen. Maar zeer recent heeft men ontdekt dat er miljarden zonnestelsels met daaromheen planeten zijn en zelfs de meest starre astronomen hebben nu het sterke vermoeden dat hier planeten bij moeten zijn in min of meer dezelfde omstandigheden als onze levende moeder aarde. Dus goud zal daar ook wel zijn, wat de kosmische goudprijs meteen zal drukken, zelfs mogelijk gemanipuleerd door de centrale bank van Jupiter, Ik bedoel maar.
  Lange termijn, verzekering, historisch besef etc., het klinkt me wat teveel aan de gelovige kant. Straks komen we bij de hemelpoort en staat Ben Bernanke daar en moet je alsnog je goud inleveren om de hemel in te komen.
  Ik dwaal wat af , maar voor mij blijft het een vraag als de koers naar beneden gaat met edelmetaal zoals Gerard bijv. verwacht en langer heeft aangegeven of het dan toch niet zinvol is ook bij fysiek er tijdelijk uit te gaan (verkopen en later weer kopen) ?

 • Ron

  @Joop:
  Ja meneer de agent, hier heeft U mijn goud.
  Hahaha, we zitten niet in de ja en amen jaren 50…
  Wegwezen en snel anders jaag ik een kogel tussen je ogen…dat wordt hem denk ik.

 • joep

  ronaldw er waren wel mensen hier op dit blog die dit allemaal haden voor zien een half jaar zelfs één jaar gelden maar die werden voor gek verklaard en totaal niet serieuze genomen 1000 en 1 tegen argumenten horden we die je vandaag de dag niet meer hoord de medewerkers van de silver mountain typte de blaren op hun vingers om verdeeldheid te zaaien

 • joep

  nu in eens worden we gewaarschuwd want mischien gaat de btw wel om hoog met de nadruk op mischien. maar toen rolfje een paar jaar geleden zekker wist dat de btw op zilver om hoog zou gaan hield hij zijn kaken op elkaar en slood toko voor een paar weken om op 1 januari mede te delen dat er in eens een btw verhoging was door gevoerd op zilver en velen voelden zich toen verschrikkelijk genaaid.

 • joep

  ronaldw dat heeft hij ook gedaan maar alleen niet met ons gedeeld want dat kwam rolfje zijn brood heer niet zo goed uit gerard mag zijn verhaaltjes hier plaatsen zo lang het maar niet te kosten gaat van rolfje

 • joep

  jij gelooft echt sprookjes nadja als het echt mis gaad dan kan je die verzekering zo bij de overhijd in leveren maar droom maar lekker verder.

 • Nadja

  ronaldw, re: waren velen een stuk beter af geweest…

  Ik denk dat velen hier niet voor de korte termijn in fysiek PM beleggen, maar zo’n investering als een lange termijnverzekering zien. En een verzekering kost normaliter geld, en zo is er voor goud geen rendement en zelfs mogelijk waardeverlies. Maar ooit komt een dag dat die verzekering moet gaan “uitkeren”, namelijk als de zaak crasht en er een wereldwijde behoefte aan een safe heaven is, die al 5000 jaar deze functie bewezen heeft. En dan maalt niemand meer over de betaalde premie, maar ben je alleen maar blij met je verzekering.

 • ronaldw

  Gerard,
  Als je zwaar weer ziet voor goud en zilver en al eerder hebt aangegeven zoals je 6 maanden geleden hebt gezegd, waarom dan nog tegelijkertijd je verhaal vertellen van 25% in van je vermogen in fysiek edelmetaal? Als je had gezegd een half jaar geleden verkopen de hele boel en later terugkopen waren velen een stuk beter af geweest…

 • lamberto

  Voor degenen die iets meer over het Duitse ondernemersklimaat willen weten, zie onderstaande link met de cijfers van november 2013.

  http://www.cesifo-group.de/de/ifoHome/facts/Survey-Results/Business-Climate/Geschaeftsklima-Archiv/2013/Geschaeftsklima-20131122.html

 • stafke

  Kortom, gans deze uitleg komt hier op neer: Duitsland verhoogt de BTW van 7% naar 19%. Jullie Nederlandse dealers kopen uiteraard in Duitsland. Daar worden veel munten plaatselijk geslagen, of via daar ingevoerd.
  Geen intracommunautaire BTW aftrek en daarop marge regeling.rekenen dus.

  Waar die ‘mogelijk’ op slaat is me een raadsel. Tis simpel: jullie gaan bij aankoop de BTW aftrekken (intracommunautaire levering, dus btw vrij) en dus opnieuw tenvolle aanrekenen aan de klanten, zoals wettelijk bepaald.

  Waarschijnlijk een aparte rubriek ‘tweedehands munten’, gekocht van particulieren, die wel onder MArge regeling valt.

  Vandaar dus een minimumstijging van 10%.

  Als het in Duitsland regent, druppelt het in Nederland…

 • Marc

  @ Gerard en Nadja

  Ik kan me wel vinden in jullie reacties.
  Bedankt hiervoor.

 • Ron

  Dat koper zakt is dan logisch, minder produktie en dus minder vraag..papieren prijs en vraag fyiek komt overeen.
  Goud en zilver is echter tegenstrijdig..papier omlaag en fysieke vraag omhoog.
  De papieren prijs zal wel net zolang meegaan tot er aan de fysieke vraag niet meer kan worden voldaan.

 • Gerard

  We kijken dan wel naar de dalende goud en zilver prijs, maar vergeten de leidende factor, de koper prijs.
  Ook koper is aan een hopeloze daling bezig. Er is een heel sterke correlatie met koper.
  Koper geeft de economische groei in een vroeg stadium weer, en daarmee ook meteen de inflatie verwachting.
  Wil je nog een indicator ter bevestiging? Die is er ook. De olieprijs. Crude oil staat nu op 93, en kwam enkele maanden geleden nog op 109.
  Ongeveer 6 maanden geleden waarschuwde ik al voor zwakke economie en deflatie op basis van het producenten prijs index. Ook die daalde sterk. En dit is een vooruitlopende indicator van inflatie.
  Voor 2014 verwacht ik op basis hiervan een stevige krimp. Al zou de lage olieprijs een handje kunnen helpen. Maar lage grondstoffen en energie prijzen zijn onderdelen van deflatie. Deflatie pakt dus heel stevig door en krijgt keiharde grond onder de voeten.

 • Nadja

  Sebassol, ik vind het ook allemaal maar complex, vandaar ook mijn voorkeur voor goud.

 • Sebassol

  Vreemd artikel, naar mijn weten en op mijn facturen staat bij de nieuwe zilveren munten gewoon 19% over het volledige aankoopbedrag (in de ‘oude’ tijd gekocht)
  Bij mijn gebruikte guldens en rijksdaalders heb ik minder BTW betaald, namelijk alleen over de marge van de dealer (vandaar ook de ‘marge’-regeling)

 • Temp242