Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Mogelijke verhoging btw-tarief zilveren munten

21-11-2013 Rolf van Zanten

silverphilly-obv

Particuliere investeerders die zilver aankopen kiezen doorgaans voor zilveren beleggingsmunten zoals de Silver Eagle, Maple Leaf en de Philharmoniker. Dit zijn munten van de huidige jaargang die speciaal door het munthuis worden geslagen om verhandeld te worden voor de zilverwaarde; iedere munt bevat 1 troy ounce puur zilver. De munten worden onder de margeregeling verhandeld, waarbij alleen BTW wordt afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over de totale verkoopwaarde.

In januari 2011 is het btw-tarief in Nederland voor de invoer van dit soort munten verhoogd van 6% naar het algemene btw-tarief van destijds 19%.  Aangezien de munten voornamelijk afkomstig zijn van landen buiten Europa, zoals Canada en Amerika, werd het daarmee aanzienlijk minder interessant om dit soort munten in Nederland te importeren. De import was nog wel mogelijk in andere Europese landen tegen een laagtarief, waardoor de stijging van het Nederlandse btw-tarief een beperkte invloed heeft gehad op de verkoopprijs van de zilveren munten.

Per 1 januari 2014 gaat echter ook het tarief in andere landen mogelijk omhoog, waardoor het importeren van dit soort munten in geheel Europa niet langer goedkoop mogelijk is. Een direct gevolg hiervan is dat de prijzen voor de zilveren munten per 1 januari verhoogd zullen moeten worden met ruim 10%. Tot op heden is er echter – voor zover wij weten – geen definitief besluit genomen in de desbetreffende landen over het invoertarief van deze zilveren munten per 1 januari.

Wat we wel zeker weten is dat het mogelijk is om uw zilveren munten bij The Silver Mountain te kopen onder de huidige margeregeling tot 31 december 2013.
Voor de huidige prijzen kunt u terecht op onze website. Zodra er meer nieuws is over het btw-tarief voor zilveren munten zullen wij dit communiceren via de nieuwsbrief en op het Edelmetaalblog.

 • silverguest

  Is hier nog iets van terecht gekomen? Ik lees hier -> http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/wat-gebeurt-er-met-de-btw-op-zilveren-munten/ van niet. Maar vraag het me toch af??

 • Mucho gusto

  Aantal voordelen van een crypto currency die ik kan bedenken:
  Als je het mij vraagt is de grote waarde van crypto currencies:

  Privacy- In de huidige wereld is Privacy een schaarste goed geworden. Dus kostbaar.

  bank- Je hebt je geld niet meer op een wankele bank staan die kan omvallen, maar op een beveiligde harde schijf.

  schaarste- Er zijn een beperkt aantal coins aanwezig, die beperkt deelbaar zijn. In tegenstelling tot een fiat currency.

  kosten- Geen of heel weinig transactie- en bank kosten. Geen omwissel koersen in andere valuta

  Overheid- De overheid kan de transacties niet beïnvloeden, zoals ze bv wel controle kunnen hebben over de mogelijkheden om goud en zilver te verkrijgen of te verkopen. zie India met goud. capital controls

  Manipulatie- Je hebt geen derivaten op crypto currencies dus de munt is maar beperkt manipuleerbaar. De munt zal steeds stabieler worden naarmate het aantal mensen dat ze gebruikt groter wordt.

  Rente: Geld hoeft niet meer in omloop geleend te worden.

 • Lezer

  @ OBL-Rien, wat bedoel je met utility waarde?

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_economie/S_P_neemt_Nederland_AAA_topstatus_af.9436596-3149.art

  Niet getreurd mijn Beste Vrienden,jullie hebben TENMINSTE nog pensioenreserves én natuurlijke reserves(gas) Wij, Onnozele Vlaminckjes hebben NIETS, géén ENKELE PENSIOENRESERVE, alles reeds opgesoupeerd aan allerhande gelukzoekers, policorruptici, etc… en uiteraard géén natuurlijke rijkdommen, ja hoor wij hebben een uitstekende dienstensector, kan je héél veel mee doen als er straks geen vraag naar diensten meer blijkt te zijn. Kan je als ingenieur hamburgers staan gaan bakken bij de Mac Donalds. Of als je een ambitieuze ingenieur bent kan je naar China gaan immigreren om daar voor een hongerloon inventief wezen te zijn.
  Dank aan Onze immer Vooruitziende poliCORRUPTICI.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Bitcoin is een enorme bubbel.

  Ja, maar: Bitcoin is de ideale bubbel. Een eenmaal gegenereerde BTC is volledig vrij van iedere waarde, behalve dan die wat een gek er voor geeft. (We zijn allemaal gek!) Koppel daar nog eens aan dat een bitcoin bijna oneindig gedeeld kan worden zonder iets van zijn speculatieve waarde te verliezen, en BTCs zijn het PERFECTE speculatieve instrument.

  Als je de volatiliteit van BTCs bespeeld kun je bijna slapend rijk worden….. als je goed bent….

  Btw: BTC is door deze eigenschappen ook het perfecte tool om te leren traden. Met minder dan 100 euro kun je je eigen kunnen loslaten op de markt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Lezer

  Re: Het feit dat bitcoins niet meer zijn dan ontastbare enen en nullen doet niets af aan de intrinsieke waarde.

  Een klein beetje dan: de energie die in bitcoins gegaan is zal er nooit meer uitkomen. Bij goud en zilver kan dat in theorie wel (maar alleen wanneer we het over de utility waarde hebben).

 • Nadja

  Gerard, re: on balance volume
  Laatst stelde je het volgende: “Zelf kijk ik vaak naar de “on balance volume”, omdat dit een soort moving average is van het volume. Ik let dan alleen maar op de stijgende of dalende trend over 3 maanden. Een goede indicator waar je een startende uptrend kunt waarnemen en ook de bodem.”
  Heb ik het niet goed begrepen? Zijn de lagere moving average qua volume in combinatie met minder volatiliteit geen goede indicatoren voor de bodem?
  Ik ben het helemaal eens met dat goud wat meer uit het zicht moet verdwijnen. Velen hier zouden het anders willen zien, maar het beste is dat het weer stap voor stap vertrouwen wint in de beleggerswereld. Met de juiste argumenten en feiten over de fundamentele problemen in onze economie en dat het zich onvermijdelijk naar deflatie beweegt zijn de mensen met verstand te overtuigen.

 • Lezer

  @ Gerard: Uiteindelijk gaat goud het zilver het winnen.
  Alleen al om het feit dat dit WAARDE heeft.

  Goud/zilver hebben inderdaad een intrinsieke waarde (buiten de ‘geloofs’ waarde) omdat ze een bepaalde hoeveelheid energie vertegenwoordigen. Zo schijnt het tegenwoordig rond de $1200 te kosten om een ounce te verkrijgen.
  Dit is precies zo voor bitcoins etc. Ze vertegenwoordigen ook een bepaalde hoeveelheid energie (stroom). Alleen is het ‘geloofs’waarde deel wel een tikje groot momenteel :-)

  Ik vind de gelijkenis tussen goud en bitcoins erg treffend. Het feit dat bitcoins niet meer zijn dan ontastbare enen en nullen doet niets af aan de intrinsieke waarde.

 • Mucho gusto

  zijn but- en bulcoin ook al op de markt gebracht ?