Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Munthuizen wereldwijd ervaren extreem veel vraag naar zilveren munten

28-02-2011 Rolf van Zanten

Zilver Maple Leaf

In een interview met Eric King geeft Dave Madge, de sales director van de Royal Canadian Mint aan dat het Canadese munthuis problemen heeft om voldoende fysiek zilver in te slaan. De Royal Canadian Mint is één van de grootste munthuizen wereldwijd, waar de bekende gouden en zilveren Maple Leaf munten geslagen worden, maar ook andere munten en baren in goud en zilver. Dat juist zo’n grote speler aangeeft dat er moeite is met het vinden van genoeg zilver om aan de hoge vraag te voldoen is zeer opvallend.

De afgelopen weken en maanden is door meerdere munthuizen, analisten en handelaren aangegeven dat er krapte op de zilvermarkt dreigt te ontstaan. De US Mint, waar de Silver Eagle munten worden geslagen, heeft in 2011 al ruim 9 miljoen zilveren Silver Eagle munten verkocht. Om dit in perspectief te zetten: in de jaren 1986 t/m 2007 werden er niet meer dan 5 tot 10 miljoen exemplaren in een heel jaar verkocht. Doordat er vandaag de dag dusdanig veel vraag is naar fysiek zilver wordt het zelfs voor grote spelers als de Royal Canadian Mint lastig om voldoende zilver in te kunnen slaan. Het logische gevolg van de grote vraag naar zilver is dat de zilverprijs steeds verder oploopt. Volgens Madge zal deze situatie niet tijdelijk zijn en zullen er steeds hogere premies betaald moeten worden om de levering van fysiek zilver te waarborgen.

Ook op de termijnmarkt voor zilver zien we dat er veel vraag is naar de levering van fysiek zilver. Doorgaans betaalt men op deze termijnmarkt een prijs voor de levering van zilver in de toekomst. Zo kan men inspelen op een verwachte prijsstijging of daling. Nu is er echte sprake van “backwardation”. Dit houdt in dat de prijs voor zilver dat direct geleverd wordt hoger ligt dan de prijs voor zilver dat in de toekomst geleverd wordt. Dit is zeer ongebruikelijk, want zo’n termijnmarkt is er juist om in de toekomst tegen een lage prijs te kunnen zilver kopen zonder nu direct al de bijkomende kosten (opslag, transport etc.) te betalen. Daarnaast wordt er veel gespeculeerd op de termijnmarkt en is fysieke levering vaak niet gebruikelijk.

Ook volgens Eric Sprott is er sprake van een tekort aan zilver:

 • Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info()

 • frans

  beste marko,

  verdiep je eens in de keuren, die op zilver voorkomen, dan zul je ontdekken dat er niet

  veel zilver is….enne zeker niet bij van der valk.

 • frans
 • Safi

  @ Rolf

  Een ander geluid:

  BE CAREFUL OF JUMPING ON THE NORTH AMERICAN VIEWPOINT BANDWAGON IN TERMS OF PHYSICAL SILVER SUPPLY

  http://www.rapidtrends.com/2011/03/

 • Safi

  @greetjes

  Ik vraag me alleen af welke creatieve manieren er zijn om te voorkomen dat je goud bijv. 90% belast gaat worden. Ik lees met een bepaalde regelmaat zulke artikelen, maar men heeft het nooit direct over oplossingen!

 • Freddie H.

  Beste Marko (en iedereen met een ‘zilveren’ bestek in de keukenla):
  Kennen jullie het verschil tussen zilver en verzilverd?
  Niet te hard poetsen dus!

 • greetjes

  Zie Insider Report van 18 februari voor plannetjes om privé bezit van metalen te ondermijnen: http://www.marketoracle.co.uk/Article26398.html.

  By the way: Roger Wiegand schrijft onverbloemd rake stukken voor Kitco.

 • greetjes

  David Icke is één van mn favorieten. In december komt hij weer naar Nederland voor een voordracht van 9 uur. Zijn insteek van non-compliance and non-cooperation is waarschijnlijk de beste optie ‘when the going get’s tough’.

  Vanochtend kreeg ik deze link, ook interessant want in elk geval één commissielid van de CFTC laat zich de mond niet snoeren over de manipulatie van JPM en consorten: http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/03/02/a-conspiracy-with-a-silver-lining/?ref=opinio

 • Safi

  @Safi
  Ah, maar ze zijn zo slim bij de gemeente! De WOZ daalt, maar de kosten stijgen.

 • Safi

  @Safi

  verhoogd!

 • RB

  @ Safi

  Ik kan iedereen aanraden dit jaar bezwaar te maken tegen de WOZ-belasting. Er zijn speciale sites voor met voorbeeldbrieven enz.

 • Safi

  @Maria

  Om nog maar even op marsmannetjes en aanverwante zaken terug te komen:

  David Icke zegt het volgende:

  http://www.davidicke.com/articles/problem-reaction-solution-mainmenu-41/20744-please-dont-riot–its-just-what-they-want

  Dan kunnen ze hun martial law invoeren.

  Niet meewerken aan hun wetten is een vredig alternatief.

 • koos

  @Jullie

  Heerlijk!!!! Pak ze maar, die boeven! LALALA….

 • Safi

  @temp242
  Maar de gemeenten hebben hun belastingen weer gehoogd, ondanks dat huizen in waarde dalen.

 • Safi

  @RB

  En is de Franse minister van BZ ontslagen vanwege het feit dat ze bevriend is met Ben Ali. Eigen-eigen-eigen belang.

 • RB

  Zeker interessant filmpje.

 • Nico

  interessant filmpje oa de schaarsheid van zilver versus goud:
  http://www.goud.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Ik heb voor het eerst het gevoel dat er een fysiek zilver tekort aan het ontstaan is. Apmex heeft geen monsterboxen silvereagles meer, behalve nog uit de jaargangen 2006 en ouder. Veel maple leafs series zijn out of stock en ook enorm veel zilverbars zijn bij hun out of stock of pas weer over een paar weken verkrijgbaar.

 • temp242

  Beste High Five, volledig akkoord met u! Maar helaas de krachten boven het gepeupel, wij dus, gaan nooit of te nooit toestaan dat de markten hun werk moeten doen, nog véél liever via hun stroman de Roverheid hun eigen burgers laten plukken, totdat zoals Marie al stelde: de revolutie eraan komt en dat is ook NIET goed voor de mensen, want dan kan de Roverheid nog meer beslissingen nemen in het ‘belang van de mensen, in het belang van de democratie’…MVG.

  Beste Marko, ik wil echt niet neerkijken op sloopzilver, mijn excuses bij voorbaat, maar ik denk dat je als het ergste nog moet komen je veel beter en sneller kunt handelen met SE/ML/WP ipv. sloopzilver, gewoon omwille van het feit dat je dan als eerste in de rij staat als aanbieder, met sloopzilver bén je afhankelijker…, Marko, AUB! betaal met de glimlach die extra waardeloze eurootjes voor ML/SE ipv. sloopzilver!MVG.

  Beste Jullie, inderdaad het gaan drie uitermate spannende maanden worden. Komt daarbij dat uiterlijk tegen 18 maart a.s. Libië aangevallen gaat worden, onder het mom van het vrijwaren van de ‘democratie’ en de ‘mensenrechten’, alsof de Amerikanen dààr nu van wakker liggen.Neen de Amerikanen hebben héél dringend een bliksemafleider nodig en die hebben ze gemakkelijk gevonden in Khadafi, maar ze vergissen zich, die man kan héél het MO in de fik doen steken, met uitwassen tot in Italië!MVG.

 • Jullie
 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Beste temp242 aub geen nieuw reddingsplan om de markten te redden. Markten moeten hun werk doen en helaas hebben we dat de laatste decennia niet gedaan. Daarom zal de schade nu enorm groot zijn en hoe langer je de schulden voor je uitschuift door het maken van nog meer schulden, hoe groter de problemen zullen worden. Dus voor nu gewoon laten crashen die markten en je moet plannen hebben hoe je de maatschappij weer van begin af zal gaan opbouwen.

 • temp242

  Beste marko, ik zie ze al sjouwen met hun kilo’s sloopzilver doorheen de winkelstraat naar de smelter. Mr. de smelter ik zou graag vijftig kilo messen en vorken laten omsmelten…
  De smelter:Even geduld: er is nog twintig ton voor jou: even wachten…, lijkt me niet zo ideaal.

 • RB

  Hmm. Binnenkort ‘ns even bij Van der Valk gaan eten en wat vaker om extra bestek vragen. ;-)

 • Marko

  @zilver goud

  Hoe zite het dan met bijvoorbeeld zilveren bestek ed? alleen bij Van der Valk ligt al voor vele tonnen aan zilver. Als zilver duur wordt komt er uit alle hoeken en gaten sloopzilver tevoorschijn.

 • Pieter

  Jullie :
  Prijsstijging nu in de goud en zilver in USD, is USD zwakte.
  Evengoed mooi om te zien, maar spectaculair is het niet.

  Ja maar het mooie is dat de prijs in euro’s niet echt zakt

 • temp242

  Inderdaad Beste Maria, eerst wordt België aangevallen door de financiële speculanten, ik denk ergens medio april/mei/juni 2011. Griekenland/Spanje/Italië zal aangevallen worden één maandje vroeger, Nederland en zeker Duitsland zal langer standhouden.
  De meeste landen dienen de komende maanden geld op te halen op de financiële markten, NIET om de behoeften van de maatschappij te financiëren zoals betaling pensioenen/uitkeringen, gezondheidszorg, infrastructuur, onderwijs, etc…,NEEN! Dit nieuw geplaats kapitaal gaat moeten dienen om de rente op de rente te gaan financiëren! Komt daarbij dat de economie rake klappen gaat krijgen door de continue stijging van de energieprijzen en de verarming van de bevolking (minder koopkracht), de roverheid kan dan ook moeilijk bij een verarmde bevolking ‘geld’ gaan halen, alhoewel!!!, nu komen we aan het punt wat Maria stelt: Ja, revoluties weldra in onze straten!
  De situatie is hopeloos, als Europa niet met een sluitend ‘reddingsplan’ voor de Eurozone voor de dag komt medio maart dan schieten de financiële speculanten in gang mét gevolgen die men echt niet wil weten/kennen.MVG.