24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Munthuizen wereldwijd ervaren extreem veel vraag naar zilveren munten

Zilver Maple Leaf

In een interview met Eric King geeft Dave Madge, de sales director van de Royal Canadian Mint aan dat het Canadese munthuis problemen heeft om voldoende fysiek zilver in te slaan. De Royal Canadian Mint is één van de grootste munthuizen wereldwijd, waar de bekende gouden en zilveren Maple Leaf munten geslagen worden, maar ook andere munten en baren in goud en zilver. Dat juist zo’n grote speler aangeeft dat er moeite is met het vinden van genoeg zilver om aan de hoge vraag te voldoen is zeer opvallend.

De afgelopen weken en maanden is door meerdere munthuizen, analisten en handelaren aangegeven dat er krapte op de zilvermarkt dreigt te ontstaan. De US Mint, waar de Silver Eagle munten worden geslagen, heeft in 2011 al ruim 9 miljoen zilveren Silver Eagle munten verkocht. Om dit in perspectief te zetten: in de jaren 1986 t/m 2007 werden er niet meer dan 5 tot 10 miljoen exemplaren in een heel jaar verkocht. Doordat er vandaag de dag dusdanig veel vraag is naar fysiek zilver wordt het zelfs voor grote spelers als de Royal Canadian Mint lastig om voldoende zilver in te kunnen slaan. Het logische gevolg van de grote vraag naar zilver is dat de zilverprijs steeds verder oploopt. Volgens Madge zal deze situatie niet tijdelijk zijn en zullen er steeds hogere premies betaald moeten worden om de levering van fysiek zilver te waarborgen.

Ook op de termijnmarkt voor zilver zien we dat er veel vraag is naar de levering van fysiek zilver. Doorgaans betaalt men op deze termijnmarkt een prijs voor de levering van zilver in de toekomst. Zo kan men inspelen op een verwachte prijsstijging of daling. Nu is er echte sprake van “backwardation”. Dit houdt in dat de prijs voor zilver dat direct geleverd wordt hoger ligt dan de prijs voor zilver dat in de toekomst geleverd wordt. Dit is zeer ongebruikelijk, want zo’n termijnmarkt is er juist om in de toekomst tegen een lage prijs te kunnen zilver kopen zonder nu direct al de bijkomende kosten (opslag, transport etc.) te betalen. Daarnaast wordt er veel gespeculeerd op de termijnmarkt en is fysieke levering vaak niet gebruikelijk.

Ook volgens Eric Sprott is er sprake van een tekort aan zilver:

Bekijk ook