24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Nadenken bij de krant

Ben Bernanke noemde tijdens de afgelopen FED-meeting in Jackson Hole de hoge werkeloosheid een tragedie. Dit is op zich een opmerkelijke uitspraak, want voor de verandering heeft de man gelijk. Het belang van deze uitspraak zit hem er echter in dat hiermee het startsein wordt gegeven voor de volgende ronde van geld bijdrukken.

Dit ging dan ook niet aan de goud- en zilver markt voorbij: goud steeg afgelopen vrijdag ruim 2%, en zilver zelfs met ruim 4%.

Met deze stijgingen lijken we de dieptepunten in de goud- en zilverprijs nu definitief achter ons te laten. Wat niet wil zeggen dat we niet meer tijdelijk naar beneden kunnen, maar de neergaande trend lijkt, zeker bij goud, gebroken.

Dit betekent dat we ons waarschijnlijk kunnen gaan opmaken voor een stijging van zilver richting de oude top van tegen de 50 dollar, en het zou me ernstig tegenvallen wanneer we daar niet ruim overheen zullen gaan. Goud op zijn beurt zal de opgaande lijn van de laatste tien jaar verder voortzetten al vermoed ik dat zich hier ook een versnelling voor gaat doen in de prijsontwikkeling.

Op wat langere termijn ( 3, 4 jaar?) zie ik zilver richting de $500 koersen, en goud ergens tussen de $5.000 en $10.000 per ounce. Misschien nu nog onvoorstelbare prijsprojecties, maar de vraag naar beide edelmetalen zal met het verder inzakken van het monetaire bestel alleen maar toenemen. Als het vertrouwen in de dollar en euro verder wegzakt, zal de bevolking op zoek gaan naar een alternatief, en dat zullen uiteindelijk vooral beide edelmetalen zijn.

Bijna wekelijks kunt u de tekenen vernemen die  wijzen op de verdere achteruitgang van ons monetaire bestel. Omdat het ene nieuwsbericht het andere snel opvolgt, valt het bijna niet eens meer op. Maar bedenkt u zich eens, wat de werkelijke gevolgen zullen zijn:

Duitsland en China gaan beginnen hun onderlinge handel in euro’s en yuan’s af te handelen in plaats van dollars….. bye bye, USdollar…. bye bye, USdollar als wereldmunt…….bye bye, US als economische wereldmacht…bye bye, ongedekt geld….welkom, goud en zilver.

En wat dacht u van het Spaanse besluit om alle slechte leningen van banken onder te brengen bij een zgn. Bad Bank. Alsof als je alle rottigheid op een hoop veegt je daarmee van de problemen af bent!

En wat dacht u van dit krantenartikel:

Staat blundert fors met derivaten

AMSTERDAM- De staat dreigt voor 100 miljoen euro het schip in te gaan door een blunder van rijksambtenaren met handel in derivaten

Het Parool: Rijksambtenaren hebben voor 11,2 miljard euro te veel aan contracten afgesloten met derivaten, waarmee ze de staat wilden behoeden voor renteschommelingen. Deze verkeerde inschatting heeft volgens het ministerie van Financiën zeker 100 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat kan dit jaar oplopen tot 170 miljoen. Het ministerie geeft toe dat er ‘operationele fouten’ zijn gemaakt.

Een paar opmerkingen hierbij. Er staat dat er voor 11,2 miljard aan TE VEEL aan derivaten is afgesloten. Hoe groot zou de derivatenpositie zijn dan in zijn geheel zijn? En die 100 miljoen schade? Dat is minder dan 1 % van de 11,2 miljard. Nu is het woord ‘derivaten’ een wijd begrip, maar bij bepaalde derivaten mag men volgens mij de handen dichtknijpen als men de helft terugkrijgt van het ingelegde geld.

Kortom, zo maar een weekend, en zo maar wat berichten uit de krant die een lezer aan het denken zouden moeten zetten. En tot slot, omdat het zo’n mooi plaatje is, de grafiek van de goudprijs.

 

https://www.thesilvermountain.nl/img/sc.png

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook