Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Nadenken bij de krant

03-09-2012 Zilverpaul

Ben Bernanke noemde tijdens de afgelopen FED-meeting in Jackson Hole de hoge werkeloosheid een tragedie. Dit is op zich een opmerkelijke uitspraak, want voor de verandering heeft de man gelijk. Het belang van deze uitspraak zit hem er echter in dat hiermee het startsein wordt gegeven voor de volgende ronde van geld bijdrukken.

Dit ging dan ook niet aan de goud- en zilver markt voorbij: goud steeg afgelopen vrijdag ruim 2%, en zilver zelfs met ruim 4%.

Met deze stijgingen lijken we de dieptepunten in de goud- en zilverprijs nu definitief achter ons te laten. Wat niet wil zeggen dat we niet meer tijdelijk naar beneden kunnen, maar de neergaande trend lijkt, zeker bij goud, gebroken.

Dit betekent dat we ons waarschijnlijk kunnen gaan opmaken voor een stijging van zilver richting de oude top van tegen de 50 dollar, en het zou me ernstig tegenvallen wanneer we daar niet ruim overheen zullen gaan. Goud op zijn beurt zal de opgaande lijn van de laatste tien jaar verder voortzetten al vermoed ik dat zich hier ook een versnelling voor gaat doen in de prijsontwikkeling.

Op wat langere termijn ( 3, 4 jaar?) zie ik zilver richting de $500 koersen, en goud ergens tussen de $5.000 en $10.000 per ounce. Misschien nu nog onvoorstelbare prijsprojecties, maar de vraag naar beide edelmetalen zal met het verder inzakken van het monetaire bestel alleen maar toenemen. Als het vertrouwen in de dollar en euro verder wegzakt, zal de bevolking op zoek gaan naar een alternatief, en dat zullen uiteindelijk vooral beide edelmetalen zijn.

Bijna wekelijks kunt u de tekenen vernemen die  wijzen op de verdere achteruitgang van ons monetaire bestel. Omdat het ene nieuwsbericht het andere snel opvolgt, valt het bijna niet eens meer op. Maar bedenkt u zich eens, wat de werkelijke gevolgen zullen zijn:

Duitsland en China gaan beginnen hun onderlinge handel in euro’s en yuan’s af te handelen in plaats van dollars….. bye bye, USdollar…. bye bye, USdollar als wereldmunt…….bye bye, US als economische wereldmacht…bye bye, ongedekt geld….welkom, goud en zilver.

En wat dacht u van het Spaanse besluit om alle slechte leningen van banken onder te brengen bij een zgn. Bad Bank. Alsof als je alle rottigheid op een hoop veegt je daarmee van de problemen af bent!

En wat dacht u van dit krantenartikel:

Staat blundert fors met derivaten

AMSTERDAM- De staat dreigt voor 100 miljoen euro het schip in te gaan door een blunder van rijksambtenaren met handel in derivaten

Het Parool: Rijksambtenaren hebben voor 11,2 miljard euro te veel aan contracten afgesloten met derivaten, waarmee ze de staat wilden behoeden voor renteschommelingen. Deze verkeerde inschatting heeft volgens het ministerie van Financiën zeker 100 miljoen euro schade veroorzaakt. Dat kan dit jaar oplopen tot 170 miljoen. Het ministerie geeft toe dat er ‘operationele fouten’ zijn gemaakt.

Een paar opmerkingen hierbij. Er staat dat er voor 11,2 miljard aan TE VEEL aan derivaten is afgesloten. Hoe groot zou de derivatenpositie zijn dan in zijn geheel zijn? En die 100 miljoen schade? Dat is minder dan 1 % van de 11,2 miljard. Nu is het woord ‘derivaten’ een wijd begrip, maar bij bepaalde derivaten mag men volgens mij de handen dichtknijpen als men de helft terugkrijgt van het ingelegde geld.

Kortom, zo maar een weekend, en zo maar wat berichten uit de krant die een lezer aan het denken zouden moeten zetten. En tot slot, omdat het zo’n mooi plaatje is, de grafiek van de goudprijs.

 

https://www.thesilvermountain.nl/img/sc.png

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • gordijnen

  @Johan de Velde

  Ik hoop met je mee. Wat de media wil is dat wij mee gaan doen aan de ratrace.

  Oh SP gaat de grootste worden, dan toch maar vvd stemmen. Of Oh PvdA gaat de grootste worden, dan toch maar geen stem naar de pvv of sopn of welke kleine partij dan ook.

  Want anders krijgt links of rechts het voor het zeggen. Straks gewoon weer gezamelijk de schouders eronder en de winst verdelen.

  De hoogste tijd voor verandering en vooral gaan stemmen, maar wat mij betreft niet weer op de oude politiek.

 • Jullie
 • Turbo wally

  @Gerard

  Oke, bedankt gerard, dan houd ik ze nog even vast.

 • Johan de Velde

  Gerard, je hebt al 11 duimpjes! En ook ik ben het helemaal met je eens.
  Wie goed oplet ziet dat de media sturen op wat ‘politiek correct’ is.
  Het is niet politiek correct te spreken over de euro-ellende. Liever Pechtold in beeld die zegt ” en nu vooruit….”wat hij er niet bijverteld is :… samen de afgrond in”.

  Het is ook niet politiek correct om te spreken over de narigheid van de multiculti samenleving. Of over het berechten van banksters. Of over de wantoestanden in Brussel. Of het overvloedig subsidiëren van allerlei schimmige clubjes in ons land. En allerlei toeslagen sturen naar Marokko en Turkije.

  Enkele van de weinigen die nog opkomt voor de belangen van Nederlanders zijn “die verfoeide PVV” en de LP . Iedere “politiek correcte” partij hangt de nieuwe euroreligie aan.
  EUROPA UBER ALLES!!
  Aan leugens en dreigementen aan mensen die een andere mening zijn toegedaan geen gebrek.
  Alle misstanden zoveel mogelijk onder het tapijt vegen, zodat we straks lekker weer op oude voet verder kunnen.
  Het grote publiek snapt toch niet QE of ESM omvat!

  En je zult het zien: SuperMario gaat de euro opnieuw “redden” door indirect een greep te doen in jouw portemonnee. Hij heeft nog gelijk ook..die domme politici uit AAA-landen verdienen niet beter. Ze begrijpen niet dat ze hun nek in de strop hebben gestoken!

  Hoe je ook over de PVV denkt: hij beschikt over een dosis nuchter boerenverstand.
  Durft misstanden te benoemen en te kiezen voor (misschien te?) radicale oplossingen.

  Diep in mijn hart hoop ik dat Samson, Roemer en Pechtold straks na 12 september net zo verzuurd zullen kijken als Melkert zes jaar geleden.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  @ klaas

  Het is jammer, maar helaas vinden de meeste stemmers de poppetjes inderdaad belangrijker dan alles wat erachter zit. Zo deed de SP het fantastisch onder Marijnissen, slecht met Agnes Kant en wederom fantastisch met Roemer. Is de partij veranderd? Nauwelijks. De figuurtjes in de schijnwerper zijn dat echter wel. Hetzelfde geldt voor Cohen en Samsom. Het is de waan van de dag, week, maand, jaar – vul maar in.

 • Gerard

  @Turbo Wally
  Misverstand. Ik bedoelde zeker niet winsten nemen op goud en zilver. Ik had het over aandelen. Goud en zilver moet je goed vasthouden. Die zijn fundamenteel beter dan ooit tevoren.

 • klaas

  Beste Maudri
  Voor mensen die belerend met hun vingertje op en neer gaan leg ik graag de lat wat hoger. U zal het toch met mij eens zijn dat het een kleine moeite voor de auteur is maar het de lezers een hoop gepuzzel bespaart.
  quote “Ik bedoelde niet iets , misschien zou je dat door de vingers kunnen zien” Einde quote
  Wat moet ik bijvoorbeeld met bovenstaande quote? Enfin het was met een knipoog dus maak je niet druk.

  Beste RB
  Iedereen schijnt tegenwoordig te vergeten dat er een partij achter de poppetjes schuilgaat. Ik heb gisteren gekeken naar het debat, populistisch geblaat is blijkbaar niet meer voorbehouden aan Geert. Als je de gepeilde zetelverschuiving ziet wanneer Roemer het slecht doet en Samson het goed doet kan je niet anders dan concluderen dat men op de poppetjes stemt.