24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Nederlandse beleggingsinstellingen boeken grootste verlies ooit

In het laatste kwartaal van 2018 hebben de Nederlandse beleggingsinstellingen volgens de De Nederlandsche Bank (DNB) hun grootste verlies ooit geboekt. Dit verlies werd veroorzaakt door de wereldwijde correcties in de aandelenmarkten. Als gevolg van deze correcties werden de beleggingen van de Nederlandse beleggingsinstellingen aanzienlijk minder waard. Het verlies wordt geraamd op 56 miljard euro.

Na dit forse verlies daalde het totale vermogen van 906 miljard naar 850 miljard. Een verlies van dus meer dan 6%. De pensioenfondsen warden de grootste verliezers en werden het hardste geraakt doordat er fors was geinvesteerd in aandelenfondsen. Miljoenen Nederlanders worden door deze slechte prestaties geraakt en de kans op verlagingen van de pensioenen in 2020-2021 is hiermee groter geworden.

Dat pensioenfondsen het al langer niet goed doen blijkt ook uit de cijfers op langere termijn. Sinds 2019 verloor het pensioenfonds voor werknemers in de zorgsector 17%. Ambtenaren zagen hun pensioen met 18% in waarde dalen en in de metaalsector liep het verlies zelfs op tot 24%.

Diverse economen zien deze trend al jaren aan en adviseren dan ook om naast het opgebouwde vermogen in pensioenfondsen ook zelf te zorgen voor een eigen pensioenpot in eigen beheer. Dit is eenvoudig mogelijk door zelf fysiek goud te kopen in de vorm van goudbaren en gouden munten. Door een deel van het vermogen te investeren in goud is de gehele (beleggings)portefeuille beter in balans en wordt verlies op aandelenmarkten vaak gecompenseerd doordat de goudprijs anticyclisch beweegt.

 

Bekijk ook