24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Negatieve rente in Denemarken

Negatieve rente is een tegenslag voor de vermogende spaarders. In Nederland is deze door veel banken al verlaagd naar €100.000. Dat betekent dat spaarders met een bedrag van boven de €100.000 op de bank geld moeten betalen om te kunnen sparen. Spaarders zijn hier niet blij mee. Aangezien het gaat om spaarder met een vermogen boven de €100.000 worden kleinere spaarder gespaard. De Nederlandse negatieve rente zal 1 juli van dit jaar ingaan. Er gaat echter het gerucht dat in de toekomst ook de kleinere spaarders aan negatieve renten moeten gaan geloven. De Europese Centrale Bank wordt als de boosdoener beschouwd. Deze bank is namelijk verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie. Dit betekent dat zij ook de rentes bepalen. De rente is nu al een hele poos erg laag omdat de Europese Centrale Bank niet wil dat mensen gaan sparen. Ze willen juist dat geld uitgegeven wordt waardoor de economie gestimuleerd kan worden. In Denemarken gaan ze echter een stapje verder. Het schijnt dat banken hebben willen wachten met het doorvoeren van negatieve rente. Bang voor de reactie van spaarders. Toch is het moment nu daar. 

Verlaging van de Deense rente

De Dankse Bank, de grootste bank van Denemarken, heeft bekend gemaakt dat spaarders vanaf 100.000 Deense kronen negatieve rente moeten gaan betalen. Verrekend is dit €13.447. De rente zelf zal voor particuliere spaarders 0,6% bedragen en voor zakelijke klanten 0,75% tot 1%. Deze negatieve rente zal de bank naar verwachtingen jaarlijks zo’n 500 miljoen Deense kronen opleveren. 80% van deze 500 miljoen Deense kronen zal afkomstig zijn van particuliere spaarrekeningen en zo’n 1/5 van zakelijke rekeningen. 

Momenteel zijn er echter al veel Deense spaarders die in aanraking komen voor een negatieve rente. Het totaal stond in 2018 op 4,8 miljoen Deense spaarders. Aan de hand van schattingen van de Deense centrale bank valt er zelfs 40 tot 50 procent van al het spaargeld in het land onder de negatieve rente. Volgens de schattingen van de Jyske Bank valt er 35 miljard Deense kronen onder de negatieve rente. Deze twee uitspraken sluiten op elkaar aan. 

Waarom wordt de rente verlaagd?

Ook de Deense centrale bank zal de negatieve rente verlagen. De motivatie hierachter is dat zij al voor een langere periode te maken hebben met abnormale rentestanden. Dit in combinatie met het toenemende deposito overschot van de bank, is niet vol te houden voor de bank. 

Aangezien de negatieve rente de spaarders met een hoger vermogen aantast, stappen zij over naar alternatieve spaarmethodes. Een van deze methodes is goud. Naast de goud als veilige haven dient in tijden van onrust, is het ook een manier om geld te sparen. In de afgelopen jaren is dit meer en meer populair geworden. Aangezien het rendement niet hoog is, is het een goede manier om geld vast te zetten maar de waarde niet te verliezen. Waar namelijk negatieve rente uw geld minder waard maakt omdat u geld moet betalen om te kunnen sparen, heeft goud dat niet. Ook inflatie kan uw geld niet aantasten wanneer het in goud zit. Dit kan op een normale spaarrekening wel. Daarnaast kent goud niet veel risico’s. Al eeuwenlang is goud waardevast en heeft het waarde gekend. Goud gaat helemaal terug tot aan de tijd van de Egyptenaren. Dit was rond 2600 voor Christus. Destijds was goud al een goed dat geassocieerd werd met rijkdom. Het was destijds een kostbaar goed en dat is het nu nog steeds. Ook is goud onaantastbaar voor zuur of oxidatie. Dit zorgt ervoor dat het mooi blijft en daar dus ook geen waarde op kan verliezen. Dit is voor slechts een paar metalen het geval. Goud is een goed alternatief voor sparen wanneer dit niet meer volledig is. Goud helpt de waarde van uw geld vast te houden en kent geen negatieve rente.

Bekijk ook