24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Niets is zo moeilijk…….

Niets is zo moeilijk als het doen van voorspellingen, zeker als het de toekomst betreft…….

Vallejo, een stad in Californië, heeft onder druk van zijn schulden de boel moeten herstructureren. Dit betekent, dat de boel failliet is en dat de schuldeisers naar hun geld kunnen fluiten. In dit geval betekent het dat men van elke dollar die in de zgn.. muni-bonds zijn geïnvesteerd men tussen de 5 en 20 cent terugkrijgt.

Met deze aankondiging valt de volgende kaart van het kaartenhuis om, namelijk die van de leningen aangegaan door de lagere overheden (de zgn. muni bonds), waarop vervolgens ook de staten ( de state bonds) aan de beurt zullen komen.

De federale overheid van de US heeft al aangekondigd de steden en staten financieel niet te zullen bijspringen. Logisch trouwens, anders zou dit ten koste gaan van de grootbanken, en dat zou toch niemand op zijn geweten willen hebben.

Deze muni bonds zijn gekocht door banken en allerlei financiële instellingen als pensioenfondsen e.d., die op hun beurt in acute nood zullen komen. En zo wordt uiteindelijk alles netjes afgewenteld op de bevolking.

In Spanje is de situatie niet veel beter. Onderstaand treft u een grafiek over de Spaanse huizenmarkt. De gele staafjes representeren de toename van het totale bedrag van leningen ( =er wordt steeds minder geleend); de blauwe lijn staat voorde hoogte van de huizenprijzen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/spanje-index.jpg

Zoals u ziet in de huizenmarkt ingestort, maar blijft de prijs op een hoog niveau staan. (Te vergelijken met de Nederlandse situatie ?).

In ieder geval; de Spaanse centrale bank ondersteunt de Cajas, de Spaanse spaarbanken, nu al met vele miljarden om de banken overeind te houden vanwege de daling van de waarde van het vastgoed. Maar wat denkt u wat gaat gebeuren als de bezuinigingsmaatregelen hun effect gaan hebben op het bestedingsgedrag van de Spanjaard, de rente gaat oplopen en de werkeloosheid nog verder gaat oplopen? De huizenprijs zal instorten, de Cajas zullen door het putje gaan en daarmee een forse bedreiging vormen voor het Europese financiële stelsel en vervolgens voor de wereldeconomie, Vergeet niet, dat Spanje de 10de grootste economie van de wereld is en de vier na grootste in Europa.

En zo worden wereldwijd steeds diepere scheuren zichtbaar in het eens zo solide ogende monetair bouwwerk. En afhankelijk hoe de wind waait, wordt in de ene periode de dollar minder waard, en het andere moment de euro. Beter geformuleerd, verandert de waarde van deze muntsoorten ten opzichte van elkaar. De werkelijke waarde van de munten wordt bepaald door hun koopkracht, en daarvoor geldt dat beiden zuidwaarts trekken.

De daling van de goud- en zilverprijs zal dan ook geen lang leven beschoren zijn. Ondanks, of dankzij, de daling van de zilverprijs worden ongekend grote hoeveelheden zilver onttrokken uit de kluizen van de Crimex ( pardon, ik bedoel de Comex) en de LBMA uit Londen.

Of de daling nu komt omdat het onze Chinese vrienden zijn die wraak nemen omdat men de 300 miljoen ounces zilver die men tien jaar geleden heeft uitgeleend aan de US en het nu niet meer terug krijgen (omdat de US het stiekem verpatst heeft) of omdat de vraag door o.a. de CEF en het Sprott fonds eenvoudigweg te groot wordt, de huidige daling van de zilverprijs lijkt een wanhopige poging om nog één keer de shortposities zo veel mogelijk te kunnen sluiten voordat de boel klapt.

Daarnaast zijn JP Morgan en HSBC trouwens druk bezig om hun shortposities over te hevelen naar niet-US banken, in de waarschijnlijke verwachting dat men de handen kan wassen in onschuld wanneer de oplichting in de openbaarheid komt.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat dit jaar het zilver manipulatiespel ten einde zal komen.

En vervolgens zal dan de prijs van zilver bepaald gaan worden door haar fundamentals:

  • een jaarlijkse productie van 700 miljoen ounces, wat maar zeer beperkt opgeschroefd kan worden
  • een jaarlijkse verbruik wat 20 % hoger ligt.
  • de wereld zilvervoorraad uit 1950 van 10 miljard ounces is nagenoeg verbruikt
  • de hoeveelheid zilver beschikbaar voor de vrije markt ligt tussen de 500 miljoen ounce en 1 miljard, maar het kan ook aanmerkelijk minder zijn
  • In de eerst 18 dagen van januari zijn alleen al bij de US Mint ruim 4,5 miljoen ounce zilver verkocht……

Ik zou dan willen eindigen met een Oud- Hollandsch spreekwoord, wat luidt:

wie het laatst lacht, lacht het best!

https://www.thesilvermountain.nl/img/lach.jpg

Zilverpaul. www.silverstocks.nl

Bekijk ook