Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Niets is zo moeilijk…….

22-01-2011 Zilverpaul

Niets is zo moeilijk als het doen van voorspellingen, zeker als het de toekomst betreft…….

Vallejo, een stad in Californië, heeft onder druk van zijn schulden de boel moeten herstructureren. Dit betekent, dat de boel failliet is en dat de schuldeisers naar hun geld kunnen fluiten. In dit geval betekent het dat men van elke dollar die in de zgn.. muni-bonds zijn geïnvesteerd men tussen de 5 en 20 cent terugkrijgt.

Met deze aankondiging valt de volgende kaart van het kaartenhuis om, namelijk die van de leningen aangegaan door de lagere overheden (de zgn. muni bonds), waarop vervolgens ook de staten ( de state bonds) aan de beurt zullen komen.

De federale overheid van de US heeft al aangekondigd de steden en staten financieel niet te zullen bijspringen. Logisch trouwens, anders zou dit ten koste gaan van de grootbanken, en dat zou toch niemand op zijn geweten willen hebben.

Deze muni bonds zijn gekocht door banken en allerlei financiële instellingen als pensioenfondsen e.d., die op hun beurt in acute nood zullen komen. En zo wordt uiteindelijk alles netjes afgewenteld op de bevolking.

In Spanje is de situatie niet veel beter. Onderstaand treft u een grafiek over de Spaanse huizenmarkt. De gele staafjes representeren de toename van het totale bedrag van leningen ( =er wordt steeds minder geleend); de blauwe lijn staat voorde hoogte van de huizenprijzen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/spanje-index.jpg

Zoals u ziet in de huizenmarkt ingestort, maar blijft de prijs op een hoog niveau staan. (Te vergelijken met de Nederlandse situatie ?).

In ieder geval; de Spaanse centrale bank ondersteunt de Cajas, de Spaanse spaarbanken, nu al met vele miljarden om de banken overeind te houden vanwege de daling van de waarde van het vastgoed. Maar wat denkt u wat gaat gebeuren als de bezuinigingsmaatregelen hun effect gaan hebben op het bestedingsgedrag van de Spanjaard, de rente gaat oplopen en de werkeloosheid nog verder gaat oplopen? De huizenprijs zal instorten, de Cajas zullen door het putje gaan en daarmee een forse bedreiging vormen voor het Europese financiële stelsel en vervolgens voor de wereldeconomie, Vergeet niet, dat Spanje de 10de grootste economie van de wereld is en de vier na grootste in Europa.

En zo worden wereldwijd steeds diepere scheuren zichtbaar in het eens zo solide ogende monetair bouwwerk. En afhankelijk hoe de wind waait, wordt in de ene periode de dollar minder waard, en het andere moment de euro. Beter geformuleerd, verandert de waarde van deze muntsoorten ten opzichte van elkaar. De werkelijke waarde van de munten wordt bepaald door hun koopkracht, en daarvoor geldt dat beiden zuidwaarts trekken.

De daling van de goud- en zilverprijs zal dan ook geen lang leven beschoren zijn. Ondanks, of dankzij, de daling van de zilverprijs worden ongekend grote hoeveelheden zilver onttrokken uit de kluizen van de Crimex ( pardon, ik bedoel de Comex) en de LBMA uit Londen.

Of de daling nu komt omdat het onze Chinese vrienden zijn die wraak nemen omdat men de 300 miljoen ounces zilver die men tien jaar geleden heeft uitgeleend aan de US en het nu niet meer terug krijgen (omdat de US het stiekem verpatst heeft) of omdat de vraag door o.a. de CEF en het Sprott fonds eenvoudigweg te groot wordt, de huidige daling van de zilverprijs lijkt een wanhopige poging om nog één keer de shortposities zo veel mogelijk te kunnen sluiten voordat de boel klapt.

Daarnaast zijn JP Morgan en HSBC trouwens druk bezig om hun shortposities over te hevelen naar niet-US banken, in de waarschijnlijke verwachting dat men de handen kan wassen in onschuld wanneer de oplichting in de openbaarheid komt.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat dit jaar het zilver manipulatiespel ten einde zal komen.

En vervolgens zal dan de prijs van zilver bepaald gaan worden door haar fundamentals:

 • een jaarlijkse productie van 700 miljoen ounces, wat maar zeer beperkt opgeschroefd kan worden
 • een jaarlijkse verbruik wat 20 % hoger ligt.
 • de wereld zilvervoorraad uit 1950 van 10 miljard ounces is nagenoeg verbruikt
 • de hoeveelheid zilver beschikbaar voor de vrije markt ligt tussen de 500 miljoen ounce en 1 miljard, maar het kan ook aanmerkelijk minder zijn
 • In de eerst 18 dagen van januari zijn alleen al bij de US Mint ruim 4,5 miljoen ounce zilver verkocht……

Ik zou dan willen eindigen met een Oud- Hollandsch spreekwoord, wat luidt:

wie het laatst lacht, lacht het best!

https://www.thesilvermountain.nl/img/lach.jpg

Zilverpaul. www.silverstocks.nl

 • Pingback: Nieuws « Edelmetaal-Info()

 • Safi

  @RK

  Verschrikkelijk.

 • Jullie

  Nou, terug bij af. Was eigenlijk te verwachten :@

 • Wouter

  @Henk

  Goed dat je het zegt, nu weet ik dat afbeeldingen vaak slechts illustratief zijn, alleen had ik het idee dat de 50 gram baar van Credit Suisse is aangezien alleen bij deze baar een afwijkende foto staat. Wanneer je erop klikt wordt het ook netjes aangegeven: “baar fijn goud van LBMA erkende producenten”.

  Je hebt wel verkooppunten waar je uitsluitend Credit Suisse baren geleverd krijgt.
  Rationeel gezien maakt het ook niet uit welke baar je bezit. Zolang deze baar maar “echt” goud is.

 • Henk

  @Wouter
  Volgens mij zijn de afbeeldingen bij de goudbaren slechts illustratief.
  Dat wil zeggen dat je een goud geleverd kan krijgen van iedere LBMA gecertificeerde assayer/melter. Argumenten als ‘mooier’ spelen geen rol bij goudbaren

 • Wouter

  @Martijn

  De 1oz Panda is een hele mooi munt, maar voor het rendement zou ik dat niet doen (hooguit één voor je verzameling).

  Voor het beste rendement kan je het beste goudbaren aanschaffen. Je krijgt weliswaar iets minder bij verkoop maar je betaald ook voor minder premium bij aankoop.
  Je kan via The Silver Mountain webshop bijvoorbeeld kiezen voor een 50 gram baar van Credit Suisse of een 100 gram baar van Umicore. Persoonlijk vind ik de baren van Credit Suisse mooier eruit zien.

  Voor munten gaat mijn voorkeur uit naar de Canadese Maple Leaf. Je betaald ook hierop minder premium dan andere munten en het is een zeer bekende beleggingspunt en tevens ook de puurste gouden beleggingsmunt.

  @Rolf van Zanten

  Hoe staat het ervoor met de uitbreiding van het assortiment?
  Meerdere gouden munten, per 1 oz beschikbaar, meerdere Credit Suisse goudbaren?

 • RK

  @Safi

  Graag gedaan.
  Het opsluiten van Martin heeft alles weg van het gene wat we zagen gebeuren in andere dictaturen waarbij de overheid alle mogelijke oppositie opruimt.

  Ik heb even voor je gezocht in zijn nieuws brieven, want daarin staat zijn eigen kant van het verhaal, maar zo gauw niet gevonden. Even Google raadplegen, of andere sectie van de website. Dus ik weet het niet, maar van wat ik heb begrepen levens lang. Te zot voor woorden.

 • Safi

  @RK

  Dank hiervoor RK!

  Ik lees graag zijn artikelen. Ook geschreven voor leken, zoals ik.

  Waarom zit hij in de gevangenis en hoe lang?

 • Pieter

  Hey Martijn zou eens bij Prakken kijken die had gisteren nog 13 Krugerrands, voor 1020 euro

 • Martijn

  @Wouter

  Dat zijn de betere investeringen! :)

  Zilver is binnen maar nu ook nog wat goud kopen, maar dat heeft misschien nog even nodig om uit te bodemen.. Persoonlijk vind ik de 1oz Panda de mooiste bullion coin. Maar de premie is daarvan ligt wat hoger dan de rest.. Heb tot nu toe nog geen fysiek goud. Is een Panda de investering waard of is het beter anders fysiek te kopen? Het zullen waarschijnlijk 10 a 20 muntjes worden.. Uiteraard is het de bedoeling om uiteindelijk de hoogste prijs bij verkoop te krijgen..

  Kan iemand overigens aangeven hoe de inkoop van metalen verloopt? Is de inkoopprijs nagenoeg spot of is dit afhankelijk van het soort munt/bar?

 • Wouter

  @Martijn

  Ach, al daalt de koers nog een beetje. Die paar procenten maakt ook niet zoveel uit.
  Heb vandaag 100 GLD bijgekocht op $129,62….. daalt goud nog naar $ 1.280 koop ik nog 100 a 150 stuks extra erbij.

 • Zit

  Op deze blog klopt dat koersen boxje niet helemaal, soms neemt ie een heel ander referentie punt en staat het +3% en dan 10 minuten later is het 6% voor dezelfde prijs.

 • Martijn

  Grappig, als dit inderdaad de bodem was dan heb ik ‘m op 2 cent na geraakt.. :) En dat als eerste investering sinds lange tijd!

 • Zit

  Zit :
  Deze week eindigt in de +
  Dat weet ik zeker

  Ik zei het toch..

 • Gerard

  @RK
  Klopt wat je zegt. Die 1277 grens is een belangrijke. Maar de kracht is vandaag wel erg hoog! Het lijkt dus dat de eerste bodem van 1325 prima stand houdt. Maar, het is waar, de lange termijn trend moet nu ook nog omhoog doorbroken worden. Zo niet, dan is 1277 het volgende station.

 • x

  Ondertussen doet de koers het goed!

 • Jullie

  We are back in business !

  Morgen gaat een interessante dag worden, make or break, ik verwacht veel volatiliteit (of hoe je dat ook schrijft) .

  Goede ouderwetse ‘fights for $…..’ komen er weer aan.

  Zal me een dagje worden morgen, de neerwaartse trend lijkt doorbroken, veel mensen staan te springen om NU in te stappen.
  Dit is weer een van die gouden kanssen.

  Morgen gaat erg spanned worden verwacht ik, hopenlijk geven we ze een ouderwets pak slaag !

  Op naar de 1360 !

 • Martijn

  @Jan:

  Gebruik de blog van Turd als basis.. Hier wordt door vele kenners ook ingegaan op de posts van Harvey Organ. Dit is überhaupt DE plek waar je moet zijn om kennis op te doen en op de hoogte te blijven van de hevige strijd die voortdurend gevoerd wordt…

 • Johan

  RB :
  @ Johan
  OK, dank je voor je toelichting. En waar kan ik dat andere forum vinden?

  Het is een zilver- en goudforum met verschillende draadjes. Echter het gros van de bezoekers (1850 leden inmiddels) bevind zich in de hooimijt. Daarin vind je talloze artikelen met begeleidend schrijven. Begin er rustig aan te lezen, en schroom zeker niet iets te vragen wanneer het niet duidelijk is.

  http://forum.goud.com/de-hooimijt/539-goud-en-goudmijnaandelen-de-bearmarket-voorbij-3873.html

  Alles is hier wel gezegd……..

 • Jan

  Heeft iemand enig idee wat dit betekent? Ik vind het gebruikte engels best pittig. Dus als iemand het wil samenvatten …heel erg graag: http://harveyorgan.blogspot.com/2011/01/huge-drop-in-comex-gold-open-interest.html

 • RB

  @ Johan

  OK, dank je voor je toelichting. En waar kan ik dat andere forum vinden?

 • Jullie

  Looks like we are back in business.

  Maar dit was te makkenlijk, ik verwacht weer een snelle drop, no-way dat ze nu al hun grip kwijt zijn. Niet zonder eerst een gevecht.

 • Johan

  RB :
  @ Johan
  Ik heb destijds via jouw link het FreeGold verhaal gelezen en e.e.a. klinkt mij logisch in de oren. Ik ben echter benieuwd wat jou de overtuiging geeft dat het ook waar is?

  Simpelweg omdat er precies beschreven staat welk pad we gaan afwandelen naar de totale meltdown van alles wat een papieren waarde heeft in onze westerse wereld. Als je je hierin verdiept (dit kost tijd, zeer veel tijd!!) en dan gaat kijken wat er om je heen gebeurt is het over, OVERduidelijk!

  Daarnaast is er een ander forum (waar deze als een schreeuwforum bekend staat) waar men elkaar informeert, beleert en ondersteunt zodat je het vanzelf (kan even duren) ook gaat ervaren.

 • Martijn

  Meanwhile, neem vooral de tijd (2:41 uur) om de nieuwste Zeitgeist docu te bekijken..
  http://www.watchzeitgeist.com/zeitgeist-moving-forward/

  Voor wie de Zeitgeist documentaires nog niet kent: MUST SEE!

 • Jullie

  Er gaan wat geruchten rond dat een hoop grote investeerders levering van de Comex gaan eissen (in zilver dan) .

  Kan nog niets bevestigen. Bericht zal later op de dag of morgen wel verschijnen.

  Was te verwachten, de ‘bugs’ pikken dit niet, levering eissen is eigenlijk de enigste manier om een vuist te maken en Bennie op zijn bakkes te slaan.

  Leuke tijden :)

 • Seppe

  Kan wel zijn, maar ik zie op dit moment de mijnen diverse procenten stijgen terwijl de prijs van het fysiek daalt………….beetje raar…………

 • RK

  Oh en de laatste rapportering van trader Dan Norcini @ Jsmineset.com
  http://jsmineset.com/2011/01/25/hourly-action-in-gold-from-trader-dan-394/

  Allemaal in lijn der verwachting.
  Scherper bijgesteld door mij lijkt het er op dat als 1345 niet voor einde week wordt gehaald, 1280 in de buurt komt, dan 1250.

 • RK

  En warempel!
  De koers stevent weer af naar beneden naar het laagste punt van dit jaar.
  Als de koers deze week geen goed herstel vertoont en dus deze maand sluit beneden 1372 is er een grote kans voor 1280.

 • RK

  Voor diegene onder ons die het werk van Martin Armstrong volgen:
  ‘Sluit Goud in dollars deze maand onder de 1372, dan kan goud 1280 testen’

  Laatste schrijven vanuit de gevangenis waar hij vast wordt gehouden door de Amerikaanse overheid, zij beschuldigen hem van daden die hij niet heeft begaan.
  http://www.martinarmstrong.org/files/Are%20You%20Ready%20to%20Rumble%2001-05-2011.pdf

  Martin Armstrong is een zeer intelligent econoom die tevens veel weet heeft van (economische) geschiedenis.
  Met succes heeft hij overheden geadviseerd (o.a. China, Japan en de USA) over monetair beleid.
  Zo ook de USA en die wilden niet horen wat er fout ging, de Chinezen en Japanners wel, die deden hun voordeel met zijn adviezen. Hier ging het een keer mis en heeft men de feiten verdraaid om zo nu hun ‘vijhand’ Martin op te sluiten en zo ook China en Japan te benadelen.

  Zeer de moeite waard om deze meneer aandacht te geven en wat hij typt vanuit de gevangenis.
  Hij is een meester in zijn vak.

  Dat goud nu houd zegt weinig, de markt is nu anders.
  Ik verwacht verdere daling, zo ja dan stap ik in rond de 1280. Anders hoger dan toch hoger instappen.
  Dus nogmaals de tijdelijk bodem is misschien een rustpunt in de daling.

 • Safi

  @Johan

  Een ander geluid (reactie op #50):

  Why governments will buy silver

  http://www.silverstrategies.com/story.aspx?local=1&id=22700

  en

  Silver going mainstream in 2011

  http://silverstrategies.com/story.aspx?local=1&id=23479

 • Ali B

  @Gerard
  Ben het wel met je eens over waarde van een huis, maar we zitten nu wel in een huizenbubbel die nog moet knappen. Dus tja, niet bepaald een goed moment om nu een huis te kopen vind ikzelf, tenminste niet in Nederland.

 • Pieter
 • Pieter

  Kan me wel voorstellen dat het niet leuk is als je net eind december flink in goud en zilver bent gestapt. Maar gelet op de enorme stijging afgelopen jaar is dit dus niet iets om wakker van te liggen.
  Maar ja als je geld denkt te verdienen, lijkt het een stuk minder. Goud en zilver moet je echt zien als een noodpakket voor als het echt hommeles wordt.
  En zoals ik al eerder schreef een kilo blijft gewoon een kilo no metter what.

 • Gerard

  Goud keste vandaag keurig af op exact 1325. Zilver ook op de steunlijn van 26,80. De eerste 2 dagen moet blijken of die steun het houdt. Het afketsen is alvast een goed teken.

 • Gerard

  Veel mensen hier denken “of” geld “of” zilver. FOUT!
  Je moet “en” “en” denken. EN geld EN zilver EN goud EN eigen huis.
  Dan is het om het even wat er gebeurt. De toekomst verspellen kun je toch niet. Doe het dan ook niet. 20% a 30% van je geld in goud&zilver is een mooi evenwicht. Dan kan je NIETS gebeuren.
  Overigens, het “eigen huis” spreekt niemand over. Maar door de eeuwen heen blijkt een huis of grond het meeste “waardevast” te zijn. Goud en zilver dus zeker NIET, en geld al helemaal niet.
  Dus een aflossing hyhotheek is heel zeker een waardevaste investering. Een huis daalt echt geen 15% in 2 weken. En als dat wel gebeurt dan daalt geld mee. Dat heet deflatie.
  Een eigen huis is dus het beste alternatief voor geld. Dat is een vaststaand feit, door de eeuwen heen bewezen.

 • Wouter

  Te lachwekkend sommige reacties. Wat heeft iemand die een verlies van 15% ALS “fors” omschrijft te zoeken op de beurs?

  Zowel fundamenteel als technisch is het plaatje bijzonder positief voor goud en zilver. Iemand die NU verkoopt in de hoop het later goedkoper terug te kopen kan wel eens bedrogen uitkomen.

  Persoonlijk verwacht ik een bodem van goud tussen $1.280 en $1.320
  en voor zilver rond de $25. Maar ook ik heb natuurlijk geen glazen bol.

 • ZackZilver

  Johan :

  jarno :owja johan, wanneer koop jij zilver bij?$15?

  Zilver bijkopen? Nooit. Het is niet meer dan een grondstof, en een dik gemanipuleerde ook. Dit was altijd al zo, dus waarom zou dit gaan veranderen? Het wordt ook zo gelaten door de insiders vermoed ik….
  Dan zou ik eerder (als je toch niet in goud gelooft) voor een grondstof gaan waarvan je weet dat je er echt wat aan hebt. Jim rogers adviseert rijst momenteel, dus dat zal ook wel weer gaan stijgen. Iedereen doet maar, de buitenwereld weet veelal niet waar de klepel hangt, jullie nu wel……..is dat een voordeel of een nadeel achteraf
  That’s the question…

  Zilver niet meer dan een grondstof? Je hebt weinig geschiedkundige kennis zo te lezen.

  De zilverprijs blijft trouwens niet eeuwig gemanipuleerd. Wanneer het systeem zichzelf opblaast weet ik niet maar dat het plaats gaat vinden, lijkt me onvermijdelijk.

 • Martijn

  Ik heb vandaag in elk geval weer wat Maples besteld.. Het lijkt er op dat rond de $26.50 een bodem gevormd wordt. Dit zal de komende dagen moeten blijken. En zo niet, dan kopen we rustig bij.

 • RB

  @ Johan

  Ik heb destijds via jouw link het FreeGold verhaal gelezen en e.e.a. klinkt mij logisch in de oren. Ik ben echter benieuwd wat jou de overtuiging geeft dat het ook waar is?

 • Nico

  het tipische doet zich voor dat in januari 2010 er ook een daling was, bomen groeien nou eenmaal niet tot in de hemel de zilver markt is volatiel,meer dan goud maar dat velen momenteel de vluchthaven verlaten geloof ik niet de insiders weten wel beter de crisis is nog lang niet over.

  link naar grafiek jan. 2010:http://www.kitco.com/scripts/hist_charts/monthly_graphs.plx

 • Johan

  jarno :
  owja johan, wanneer koop jij zilver bij?
  $15?

  Zilver bijkopen? Nooit. Het is niet meer dan een grondstof, en een dik gemanipuleerde ook. Dit was altijd al zo, dus waarom zou dit gaan veranderen? Het wordt ook zo gelaten door de insiders vermoed ik….

  Dan zou ik eerder (als je toch niet in goud gelooft) voor een grondstof gaan waarvan je weet dat je er echt wat aan hebt. Jim rogers adviseert rijst momenteel, dus dat zal ook wel weer gaan stijgen. Iedereen doet maar, de buitenwereld weet veelal niet waar de klepel hangt, jullie nu wel……..is dat een voordeel of een nadeel achteraf ;)

  That’s the question…

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  shake out the weak hands
  dat is goed, dat is gezond

  en dan gaan we weer verder… zoals in 2008

 • jarno

  owja johan, wanneer koop jij zilver bij?
  $15?

 • jarno

  het ligt me nog vers in het geheugen dat de mensen op dit forum klaagden dat zilver te duur aan het worden was, als het maar tot de 21 daalt dan kopen we heeeel veeel bij…
  bijna iedereen riep dit, en ziedaar de 21 komt in zicht als het nog een week zo door daalt!!
  maar nu lijkt het wel of er sprake is van paniek, hoe komt dit?

 • sell
 • Nico

  Een stuk van een nieuwsbrief die ik vandaag ontvangen heb:

  Paul Volcker was de enige hoop van iedereen die een gezond financieel economisch en monetair beleid wenst. Het bleek echter al snel dat Obama hem slechts heeft benoemd om een goed figuur te slaan, want zijn adviezen zijn twee jaar lang stelselmatig genegeerd. Vandaar ook dat hij gefrustreerd de handdoek heeft geworpen.
  Een ander opvallend bericht komt van vermogensbeheerder Sprott Asset Management. Zij hadden op 10 november exact 22.298.525 ounces zilver besteld. Op 31 december was daarvan slechts 20.919.022 ounces geleverd. Het resterende deel is op 12 januari geleverd. Het duurde dus meer dan twee maanden voordat ze hun bestelde zilver effectief in bezit hadden!
  Het geeft aan dat er tekorten in de markt voor fysiek zilver aan het ontstaan zijn, waardoor het steeds moeilijker wordt om tijdig te leveren. Dat de zilverprijs nog relatief laag blijft, heeft te maken met niets anders dan de enorme short posities die banken als JP Morgen, Goldman Sachs e.a. hebben ingenomen. Die short posities zullen echter een keer moeten worden gesloten, wat een enorme prijsstijging tot gevolg zal hebben.
  Hierboven zijn twee gebeurtenissen die wat ons betreft aangeven dat er nog een enorme stijging van de goud- en zilverprijs in het verschiet ligt. Het feit dat Paul Volcker opstapt geeft duidelijk aan dat de reële rente in de VS nog wel een paar jaar negatief zal blijven, terwijl het bericht over de trage levering van zilver voor zichzelf spreekt.
  Als het straks écht moeilijk wordt om zilver geleverd te krijgen, dan is het te laat om nog zilver te kopen. Dat moet je voor die tijd al hebben gedaan.

 • Ali B

  Een voorproefje van een aanstaand Nederlands drama (RTL-Z):
  http://www.youtube.com/watch?v=B1QdYFC6TW8