Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Nieuw all-time goud record in de maak

09-10-2009 Bas

Vroeg op woensdagochtend bleef de goudprijs onder zijn all-time record dat het op dinsdag bereikte, met een piek van $1043,35.  Nu staat het goud rond $1050,00. De toekomst ziet er, mede door de nieuwe all time high, goudkleurig uit en tevens verwachten verschillende analisten dat door de aanhoudende problemen met de Amerikaanse dollar en de inflatiezorgen de goudprijs de komende dagen enkel zal stijgen en wel eens nieuwe all-time high grenzen kan bereiken.

Zo vertelt ook Darren Heathcot van Investec Resources in Sydney: “De verkoop van goud op dinsdag leidde voor vele mensen tot leuke winsten. Met de verder groeiende zwakheid van de Amerikaanse dollar echter is het misschien beter om nog even het goud achter de hand te houden want de prijzen zullen naar mijn mening enkel nog stijgen. Goud houden of zelfs nog wat bijkopen in plaats van verkopen is dus de boodschap.”

Vanuit het standpunt van de Amerikaanse dollar ligt goud duidelijk voorop in de prijsrace. En dit zelfs met enkele lengtes voorsprong. Het goede gevoel bij verscheidene analisten en beursmakelaars zorgt enkel voor een toenemende interesse in goud en een extra boost voor de goudmarkt. Mooie goudtijden zijn dus zeker in de maak.

De Amerikaanse dollar zakte afgelopen dinsdag enkel verder de afgrond in omwille van de renteverhoging in Australië die de zorgen van de Federal Reserve enkel onderstreepten. Daarenboven zorgden de, volgens geruchten, geheime gesprekken tussen enkele Arabische Golfstaten en Rusland, China, Japan en Frankrijk over het vervangen van de dollar door andere munteenheden in de oliehandel nog voor een extra druk en instabiliteit op de dollar en zijn huidige status. Het moet wel gezegd dat de eerder genoemde landen alle geruchten ontkennen. Toch spelen zulke geruchten enkel in het voordeel van edelmetalen zoals goud en dit zal de komende dagen en weken duidelijk zichtbaar worden binnen de beurwereld.

http://edelmetaal.nu/goud-spot-prijs.gif

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  In Euros staan we inderdaad nog niet zo hoog. De grootste reden voor de stijging van de goudkoers is dan ook de zwakte van de Amerikaanse dollar.
  Vanaf medio maart 2009 is de goudkoers tussen de EUR 650 en EUR 700 per troy ounce blijven steken, waar we recentelijk wel over de EUR 700 zijn geweest.
  De hoogste goudkoers werd rond 23 februari neergezet op zo’n EUR 777 per troy ounce. In dollars stond goud op ongeveer $990 op dat moment.
  De koersen in Dollars en Euros kunnen worden gevolgd op deze website:
  http://www.24hgold.com/english/Gold_silver_prices_charts.aspx?money=Euro

 • Henk

  Dit zegt meer over de daling van de Dollar dan de stijging van goud an sich. In Euro’s staat goud nog lang niet op een recordprijs. Momenteel is dat zo’n 714€/oz, maar in februari van dit jaar was dat 780€/oz
  Interessant hierbij is de gold index die Kitco recent heeft geïntroduceerd:
  http://www.kitco.com/kitco-gold-index.html

  In rood zie je daar de prijs in US $, in blauw de prijs in een mix van andere valuta, o.a. de Euro, de Yen de UK pond.