24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Nieuw systeem

Het is hier al vaker geschreven, en we horen het steeds vaker de laatste tijd, het systeem loopt ten einde. Waaraan kun je dit zien? Wat bedoelen we daar precies mee? We kunnen het zien aan de maatregelen van de centrale banken. De rente stond op nul en ze trekken gewoon door naar negatieve rente. Dit systeem is niet houdbaar. We zien sinds kort nu ook hypotheekrentes negatief. Dat zijn de hypotheken die gebaseerd waren op de Euriborrente. Desondanks blijft de vraag naar leningen uit. Als de rente nog verder negatief wordt, zal dit banken weerhouden om nog leningen te verstrekken. Rente ontvangen is immers het verdienmodel van banken. Niemand leent geld uit als je rente moet betalen i.p.v. ontvangen. Daarbij loopt het risico op uitlenen steeds verder op waardoor de verhouding risico/rente steeds verder uit verband wordt getrokken. Het verstrekken van leningen gaat dus helemaal stoppen. We zien dit al gebeuren. De enigen die nog veel geld lenen zijn de overheden. Die vinden dit wel prima zo, want banken en pensioenfondsen zijn verplicht voor een deel in die staatsleningen met negatieve rente te beleggen. Gevolg is dat onze pensioenen worden uitgehold. Al ons pensioengeld gaat hiermee naar de staat. 40% van de gepensioneerden kan niet meer rondkomen, konden we lezen uit het laatste onderzoek van het CBS. Sinds de uitbraak deze crisis in 2008 zijn 65+ compleet uitgekleed. Ze hebben de schuldencrisis moeten betalen. Een gemakkelijke groep want deze mensen kunnen niet staken, zoals politieagenten doen. Politieagenten kregen er gewoon 7% salaris bij in 2016, wat nog eens extra ten koste gaat van bejaarden.

Om bejaarden nóg verder uit te kleden hebben ze de AOW leeftijd verhoogd naar 67 jaar en de plannen liggen klaar om naar 70 te gaan. Dat terwijl er vanaf 55+ geen banen meer zijn. Deze groep mensen krijgen slechts 2 jaar WW, mits je werknemer bent, en daarna krijg je niks meer. Als zelfstandig ondernemer of ZZP krijg je al helemaal niks. Daarnaast worden bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen en thuiszorg afgeschaft. Als je jong bent denk je er niet over na. Maar voor je het weet ben je zelf oud. De grote groep die deze crisis moet betalen wordt steeds jonger zelfs. Vanaf 50+ zijn er al velen het haasje. Mocht je nog wat willen sparen voor later als je nog jong bent, dan zit je ook al verkeerd want de overheid heft zeer hoge boetes op spaargeld. 1,2% rendementsheffing elk jaar opnieuw, plus een vermogenstoets voor alle toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag. Mocht je daarna nog wat overhouden, dan graait tenslotte de overheid het restant ook nog weg door successierecht bij overlijden. Daarbij komt de vergrijzing snel. Tegelijkertijd lazen we in de krant dat PvdA minister Coenders heel veel studiebeurzen gaat betalen in bijna alle Afrikaanse landen. Het bedrag wat hij hieraan uit gaat geven moest geheim blijven. Dat zegt mij al genoeg. Afrika is een continent waar 1,1 miljard mensen wonen. Dat is de ‘echte’ reden dat in Nederland sinds dit jaar de studiebeurzen geheel zijn afgeschaft.

Negatieve rente zet de stop op leningen verstrekken door banken en vernietigt pensioen. Daarmee is dit een zware domper voor de economie. Het werkt dus averechts. Dat is ook waar steeds meer economen op wijzen. Dat centrale banken dit dan toch verder opvoeren is om overheden overeind te houden. Niet meer om de economie te helpen. Die fase zijn we al voorbij. De Duitse minister financiën Schauble heeft al gezegd dat de kans reëel is dat Duitsland uit de euro stapt als de rente negatief blijft en de QE’s verder worden uitgebreid. Dit komt dan achter het referendum in Engeland om uit de Europese Unie te stappen. Wat ook gaat gebeuren want dit is géén raadgevend referendum en de peilingen staan nu fors op uittreden. Dan krijgen we deze zomer de nieuwe (3e) Griekenland crisis. Dit komt bovenop de vluchtelingencrisis, waarvan 70% van de vluchtelingen gewoon uit veilige Afrikaanse landen komen en maar 30% uit Syrië. EU heeft geen oplossing. Ooit moest Europa een groot immigratieland worden van Afrikanen onder druk van dezelfde EU. Zegt dus alles over het niveau hersens aldaar. Naast Oekraïne wil men nu ook Turkije bij de EU trekken, terwijl de eigen toko compleet uit elkaar aan het vallen is. Notabene een land waar geen democratie bestaat onder leiding van een strenge dictator. De afkoopsom van 6 miljard aan Turkije om de vluchtelingen op te vangen blijkt een complete flop, want de vluchtelingen trekken gewoon over meerdere andere routes. Alles bij elkaar is de kans groot dat zowel de euro als de EU niet eens meer bestaan op korte tot middellange termijn.

 

Dat dit alles tot een systeemcrisis, of in ieder geval tot een economische crisis, gaat leiden, blijkt uit het feit dat alle maatregelen hebben geleid tot minder dan 1% economische groei in de Eurozone. Dit is zelfs nog zwaar negatief want bevolkingsgroei, inflatie en zwart geldcircuit zit daarin meegeteld. Het IMF heeft ook de groei wereldeconomie opnieuw naar beneden bijgesteld naar 3,2%. Lijkt hoog maar is ook zwaar negatief want dit cijfer betekent eigenlijk al een wereldwijde depressie. Inflatie alleen al is fors hoger dan 3,2% op wereldvlak. Men geeft vaak het kapitalistisch systeem de schuld, maar als je realistisch rondkijkt dan zie je overal juist de socialistische landen omvallen, zowel in het heden als verleden. Argentinië, Venezuela, om er maar een paar te noemen in deze tijd.

 

Als ons huidige systeem vastloopt, krijgen we een ander systeem. Maar wat is “het systeem” eigenlijk? Dat is op zich een breed begrip waaraan je vele definities kunt geven. Bovenaan staan overheden. Daar komt het uiteindelijk allemaal vandaan. Deze bepalen de regels, wetgeving, scholing, arbeidsrecht, belastingheffing en nog heel veel meer wat er in een maatschappij en welvaart komt kijken. Hierin zit ook de keuze “vrije markt” of “overheid”. Daaronder komt de economie pas, die draait binnen deze modellen. Tenslotte wordt het hele stelsel mogelijk gemaakt door de financiële markten. Deze laatste maakt nationaal en internationaal betalingsverkeer mogelijk, maar ook pensioenen, banksysteem, leningen, verzekeringswezen, enzovoorts. Als we zeggen, “het systeem” loopt ten einde, dan moet je in de eerste plaats aan overheden denken. Daar hangt alles aan vast. En daar zitten nu net de grootste problemen en schulden. Overheden in Westerse landen zitten vast aan democratie. Als overheden falen, faalt daarmee ook het vertrouwen in overheden wat in een democratie kan leiden tot onvoorspelbaar stemgedrag. Er valt weinig te kiezen. Er zijn slechts twee keuzes te maken. Als dit systeem valt, kom je dus automatisch terecht in het andere systeem, het Marxisme. Het huidige systeem, waarin het vertrouwen verdween, zal zich dan hervormen tot Nationalisme. Meer kanten kun je niet op en de hele geschiedenis laat ons zien dat het altijd zo gegaan is. Zo zal het nu ook gaan. De fundamenten van dit zijn nu al duidelijk zichtbaar aan het worden. De tweedeling in politieke opvattingen wordt steeds grimmiger. Gesprekken of samenwerking tussen deze groepen zijn al niet meer mogelijk. BRexit, en GRexit staan voor de deur. Voor BRexit is dit een vorm van nationalisme, voor GRexit betekent dit Marxisme. Hiermee zullen dan alle landen uit elkaar vallen en hun eigen keuze gaan maken. Maar ook ieder met hun eigen nieuwe munt. De euro was een experiment en de kans is groot dat die gaat vallen met het uittreden van Griekenland of andere landen. Volgens vele deskundigen is het uittreden van Griekenland onvermijdelijk. Er kan enkel en alleen méér tijd gekocht worden voor een extreem hoge prijs, géén oplossing. De 3e en vermoedelijk laatste Griekenlandcrisis verwacht men tussen nu en volgend jaar.

 

Hoe hierop voorbereiden?

Als de goudprijs begint te stijgen is het einde nabij. Dat zal het eerste signaal zijn. Bij zulke crisis moet je niet meer in cash zitten. Fysiek goud en zilver is de beste optie. Die kun je gemakkelijk uit het zicht van overheden laten verdwijnen. Iets wat niet kan met fysiek vastgoed. Aandelen is ook een manier om een activa voor uw geld te kiezen. Die keuze zal moeilijk zijn, want welke zullen een crisis overleven? En waar? De VS, China? Als Marxist Bernie Sanders president wordt dan schaft hij Wall Street af, heeft hij al laten weten. Dus spaargeld en pensioen ben je dan in één klap al kwijt. Zulke uitspraak staat dus regelrecht voor nationalisatie van alle bedrijven. Net zoals de Marxistische regering al enkele jaren aan het doen is in Argentinië. Zelfs buitenlandse bedrijven werden genationaliseerd wat we zagen bij Repsol oil, direct toen de Marxisten aan de macht kwamen. Het heeft niet geholpen want Argentinië is nu tot op de laatste graat failliet. Net zo failliet als Venezuela, wat al iets eerder Marxistisch werd. Wie had ooit kunnen denken dat juist in de VS een Marxist het schopt tot presidentskandidaat? T/m de jaren 70 zou je daarvoor jarenlang gevangenisstraf gekregen hebben. De kans is nu heel groot dat we in noord Europa ook dit Marxisme gaan zien. Het groeit als kool. Het is een vaststaand feit dat een crashende economie of munt overslaat in een politiek andere richting. Komt nog bij dat alleen het Marxistisch systeem een munt kapot kan draaien in hyperinflatie. Dit omdat dan alleen de overheid prijzen en lonen bepaalt, en niet meer de vrije markt. Hyperinflatie kwam in het verleden ook bijna altijd voor in landen waar overheden prijzen en lonen zelf bepaalden (behalve o.a. Weimar want dit had een andere oorzaak). Goede voorbeelden hiervan zijn op dit moment Venezuela en Argentinië. Inflatie van boven 15% is daar heel normaal. Overheden zien dit graag omdat ze dan meer schulden kunnen maken. Puur theoretisch is dit echt een oplossing van het schuldenprobleem. Maar in de praktijk leidt zulk systeem keer op keer tot een totale instorting van de economie, welvaart en de valuta.

 

Indien je goed oplet in de media, dan kun je duidelijk vaststellen dat de politieke hervorming Nationalisme, Marxisme wel erg veel vaste grond onder de voeten begint te krijgen. Wat vrij normaal is, want dat zagen we tijdens de vorige Kondratieff winter periode in de jaren 30 en 40 ook. Hyperinflatie gaat het niet worden. Daarvoor zijn de schulden te hoog en de vraag naar geld te laag. Tenzij Europa politiek echt linksaf slaat naar zuid Amerikaans model. Dat dit duistere scenario het binnenkort al gaat worden weten we niet. Heel misschien kopen we met heel veel miljarden belastinggeld een beetje meer tijd voor Griekenland, kan men de bevolking alsnog een rad voor ogen draaien om BRexit te voorkomen en lost men in Brussel de vluchtelingencrisis netjes op. Misschien rekken ze het hiermee nog wel een paar jaar verder op. Maar voor hetzelfde geld is het in juni al gebeurd tijdens het referendum over BRexit. Daarbij is negatieve rente wel het allerlaatste wat een centrale bank nog kan dien. En we zien al, dit gaat het ook niet worden. Of Europa hierin Japan kan nadoen is nog lang niet zeker. Onze economie steekt totaal anders in elkaar.

 

Voor ons burgers blijft de vraag, waarin bij welk scenario beleggen? Vastgoed, aandelen, cash, edelmetaal, welke gaat er winnen? Een ding moet je op de eerste plaats voor ogen blijven houden, indien overheden verder gaan wegzinken in hopeloze schulden, dan gaat men het geld halen waar het nog is. Dan is de belegger de klos. Ook pensioenen, want dit is tenslotte ook gespaard en belegd vermogen van de burger. Enkel fysiek edelmetaal zal overleven in welk scenario dan ook. Beleg tenminste 20% tot 25% van je belegd vermogen in fysiek edelmetaal. Dat is een veilige marge. Goud zal echt wel hoog volatiel worden indien dit een massale vluchthaven gaat worden. Laat je hierdoor niet gek maken. Koop laag en laat rustig liggen voor later. De echt lange termijn dus. Goud zal altijd weer omhoog of omlaag komen rond de ‘fair value’ prijs. Dat is al 2000 jaar een zekere eigenschap van edelmetaal. Rond die prijs zal je altijd hoge uitslagen gaan zien, zowel omhoog als omlaag. Fysiek edelmetaal biedt absolute zekerheid voor de lange termijn. Fysiek edelmetaal is daarmee totaal ongeschikt om ermee te gaan speculeren. Daar zijn meer dan genoeg betere alternatieven voor. Fysiek koop je bij voorkeur beneden de ‘fair value’ prijs.

De prijs waar nu tegenaan zitten is volgens de meeste specialisten uit de sector wel de fair value. Te duur is het nu zeker nog niet. Ruwweg is goud zwaar ondergewaardeerd onder de 1100, en overgewaardeerd boven 1400. Maar dit is de standaard t.o.v. de USD gewogen op dit moment. De USD op zich kan ook een andere waarde door inflatie of devaluaties gaan aannemen in de toekomst. Het is ook niet gezegd dat ‘het systeem’ politiek binnenkort al gaat veranderen. Kan best nog wat jaartjes opgerekt worden. Maar als het komt, dan komt het onverwacht en kan het hard gaan. Dan ben je gegarandeerd te laat. Koop daarom op tijd en heb geduld. Een ding staat al wel allang vast, zo gaat het niet eeuwig door. Schuld afkopen door steeds méér schuld maken, houdt een keer op. Daarbij, de ommekeer in onze welvaart komt uit politieke hoek, niet uit de economie of financieel systeem. Dat zijn alléén de gevolgen. Kijk daarom naar de oorzaak, niet naar het gevolg ervan. Dat voorkomt verwarring en zinloze discussies. De vraag is nu sterk aan de orde, hoe gaat de politiek zich ontwikkelen nu de centrale banken geen middelen meer hebben? Tot nu toe konden immers de overheden draaiende blijven op deze nu uitgewerkte maatregelen.

goud2016(1)

Op de grafiek van goud is nu opnieuw een “flag” positie te zien binnen de zijwaartse beweging. De kans is dus groot dat we een uitbraak gaan zien, of omhoog, of omlaag. De sterke eigenschap van een flag, ook wel triangel genoemd. Met de kans omhoog het grootst omdat de oververhitte parabolische stijging van februari nu wel is tenietgedaan. Feit is, was en blijft die mooie ronde uitbodeming van november tot januari. Een ijzersterke bodem-indicator. We zitten nu wel in de zone die door velen als de fair value gezien wordt. Niet goedkoop meer dus, maar ook nog niet te duur. Aan de hand van de grafiek plus de fundamentals van goud acht ik goud nog steeds als koopwaardig.

goud

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook