24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Nieuwe Britannia munten met moderne veiligheidskenmerken.

Op 28 september introduceerde de Royal Mint (U.K.) de nieuwe versie van de Britannia beleggingsmunten met een sterk verbeterde veiligheidssymbool. Dankzij dit veiligheidssymbool is het nu mogelijk door eenvoudig de authenticiteit van de munten te controleren door de munt te draaien in het licht.

De Britannia munten zijn door de Royal Mint geïntroduceerd in 1987 en sindsdien zijn dit bekende beleggingsmunten in Europa. Dit jaar hebben ze enkele grote verbeteringen doorgevoerd in het design van de munten wat het veel eenvoudiger maakt om de echtheid van de munten vast te stellen.

Volgens gegevens van de Royal Mint is de vraag naar hun Britannia munten sinds april dit jaar gestegen met 236%. Het zal ook te maken hebben gehad met het feit dat munten van buiten Europa minder eenvoudig te importeren waren door logistieke problemen rondom het corona virus. Daar waar voorheen de meeste beleggers in Europa de voorkeur gaven aan de – vaak goedkopere – bekende Maple Leaf uit Canada begint nu de Britannia munt steeds vaker gekozen te worden.

Nieuw ontwerp Britannia munten

Het nieuwe ontwerp bestaat uit een wat ingewikkelder patroon met kleine inkepingen in de munt, waardoor het golvenpatroon heel levendig overkomt. Niet alleen ziet dit er erg mooi uit, het is vooral ongelooflijk moeilijk voor andere partijen om na te maken.

De veiligheidsfeatures bij de Britannia 2021 munten bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Latent feature: een in eerste instantie niet zichtbare afbelding met een hologramaffect, waarbij het hangslot vanaf een andere hoek verandert in een drietant;
  • Surface animation: Micro- details op de munt die het visuele effect bereiken dat de golven in beweging lijken te zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale lasergravures;
  • Micro-text: De inscriptie DECUS ET TUTAMEN, in het Engels “an ornament and a safeguard,” weergegeven rondom de Britannia beeltenis is gemaakt met speciale lasers;
  • Tincture lines: Een traditionele kunstvorm waarbij kleuren en patronen op metaal worden afgebeeld.

Al deze features samen maakt het zeer lastig voor andere – minder geavanceerde – munthuizen om een replica uit te brengen die enigszins in de buurt komt van een echte Britannia munt. Doordat dit allemaal visuele controles betreft is het hiermee ook voor een leek eenvoudig vast te stellen of men te maken heeft met een legitieme munt of met een mogelijke vervalsing. Los van deze controles blijft ons advies om het soortelijk gewicht te controleren omdat dit vaak ook voldoende zekerheid geeft.

De Britannia 2021 munten worden geïntroduceerd op 19 oktober en zullen vanaf dat moment ook in voorverkoop beschikbaar zijn bij The Silver Mountain.

Bekijk ook