Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Al geruime tijd bestaat er kritiek over de manier waarop de goudprijs tot stand komt en de rol van een select groepje zakenbanken waar de fixing van de goudprijs wordt bepaald. In China zijn nu diverse banken die recent belangstelling toonden voor een alternatief met een nieuwe, elektronische, fixing van de goudprijs. Deze nieuwe fixing wordt ingevoerd op 20 maart a.s.. Het nieuwe systeem zou transparanter zijn dan de huidige manier waarop de goudprijs bepaald wordt – daarnaast is het elektronische systeem veel beter toegankelijk voor banken die voorheen niet betrokken waren bij de prijsvorming van goud.
Aan het nieuwe systeem doen diverse banken mee en het initiatief is afkomstig vanuit de LBMA (London Bullion Market Association). Naar schatting zullen in eerste instantie een groep van 11 zakenbanken participeren in het nieuwe goudfixing systeem. Dat is in ieder geval al een grotere groep dan de selecte groep van 4 a 5 banken die voorheen de fixing bepaalden voor zowel de zilver- als de goudprijs.
Volgens een verklaring van Albert Cheng van de World Gold Council zorgt het nieuwe systeem voor een open platform waarop alle deelnemers kunnen bijdragen in de fixing van de goudprijs. Met 3 banken uit China die meedoen in het nieuwe systeem zal de invloed vanuit China groter worden op de bepaling van de goudprijs. China is al sinds jaren één van de grootste afnemers van goud (samen met India) en daarnaast is China ook de grootste goudproducent ter wereld. Met het nieuwe systeem zal de invloed van China nog groter kunnen worden wat wellicht ook terecht is gezien haar primaire rol in de goudmarkt.
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.