24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het nieuwe ontwerp van de American Silver Eagle

Volgend jaar, in 2021, is het de 35e verjaardag van het de American Eagle munten. Ter ere van deze gelegenheid introduceert de U.S. Mint nieuwe designs voor de achterzijden van de Gold Ealge en Silver Eagle.

Het nieuwe design van de achterzijde van de 2021 Silver Eagle zal het originele design, een heraldische adelaar gecreëerd door John Mercanti in 1986, vervangen. Het zal ook een vernieuwde afbeelding van het beroemde ‘Walking Liberty’ design hebben op de voorzijde. Deze is gebaseerd op de originele zilveren halve dollar uit 1916-1947 gecreëerd door Adolph A. Weinman. De U.S. Mint maakt gebruik van dit soort speciale gelegenheden om historische muntontwerpen, die op moderne munten worden gebruikt, opnieuw te bekijken en in een nieuw jasje te steken. Dankzij moderne technologie was de U.S. Mint in staat om alle fijne details van het oorspronkelijke ontwerp van de Walking Liberty halve dollar vast te leggen. De nieuwe stempels van deze scans zullen het beroemde ontwerp aan het publiek presenteren zoals Weinman dat oorspronkelijk in gedachten had.

Het design van de achterzijde van de Silver Eagle

Silver eagle 2021 niew design

Het nieuwe design van de achterzijde van de Silver Eagle van 2021 zal de symbolische adelaar met schild en sterren vervangen door een dynamisch beeld van een vliegende zeearend die een eikentak draagt. De vereiste inscripties buigen rond de rand en worden weergegeven in een nieuwe, strakke, moderne stijl. In het oude design stond het nationale motto ‘E PLURIBUS UNUM’ weergegeven op een lint, maar dat is nu verplaatst naar boven het gewicht van de munt.

Emily Damstra is de ontwerpster van het nieuwe design. Zij heeft al eerder munten ontworpen voor de Royal Canadian Mint en werd gecontracteerd via het artistieke infusieprogramma (AIP) van de U.S. Mint. Uit vele inzendingen is het werk van Damstra gekozen en beoordeeld door een expertpaneel dat bekend staat als de Citizens Coinage Advisory Committee (CCAC).

Nieuwe maatregelen ter bestrijding van namaak van de Silver Eagle 2021

De introductie van nieuwe maatregelen ter bestrijding van namaak is een deel van de reden dat aanzette tot het herontwerpen van de Silver Eagle in 2021. Hetzelfde geldt voor de nieuwe American Gold Eagle munten. Dit is een gebied waar de U.S. Mint achterblijft in vergelijking tot andere landen. De U.S Mint beloofd meerdere maatregelen tegen vervalsingen toe te passen in zowel de Silver Eagle- als de Gold Eagle edelmetaalmunten. Hoewel er niet in detail is gegaan over de nieuwe veiligheidsmaatregelen, wijzen recente samenwerkingen tussen de U.S. Mint en de Royal Canadian Mint op mogelijkheden dat de RCM zijn toonaangevende anti-namaaktechnologie met de VS zal delen.

Het uitbrengen van de Silver Eagle 2021

De U.S. Mint is, volgens hun persbericht, van plan om de nieuwe 2021 American Silver Eagle in de zomer van 2021 uit te brengen. Michael White, een woordvoerder van de U.S. Mint, gaf aan dat de 2021 edelmetaal en 2021-W proof Silver Eagles van de West Point Mint in januari zullen worden vrijgegeven. Beide zullen het oude, originele ontwerp dragen tot halverwege het jaar. Vervolgens zal er over worden gegaan op het nieuwe design.

De 2021-W Uncirculates Silver Eagle wordt in juli uitgebracht nadat het nieuwe design van de achterzijde geïntroduceerd is. Dit betekent dat het in 2021 niet meer met het oude ontwerp geslagen zal worden. Dit geldt ook voor de 2021-S proof Silver Eagle van de San Francisco Mint. Deze wordt meestal in oktober uitgebracht, lang nadat de nieuwe Silver Eagle achterkant is geïntroduceerd. Dit betekent dat de 2020-S proof en 2020-W Uncirculated Silver Eagles de laatste munten van hun type zullen zijn.

De American Silver Eagle is de populairste 1 troy ounce zilveren munt van de wereld. Technisch gezien is het de moderne Amerikaanse zilveren dollar. Er zijn al meer dan een half miljard Silver Eagles verkocht sinds de introductie van 1986. De Silver Eagle was de eerste officiële zilveren edelmetaalmunt van de VS en heeft daarom een ongekende populariteit en liquiditeit over de hele wereld. Het is daarnaast ook een munt die veel wordt verzameld.

Bekijk ook