24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Noutleaks

Dit bericht is niet op feiten berust en betreft een (ironische) column

Beste lezer,

Recent heb ik de hand kunnen leggen op mailverkeer binnen de Nederlandse Bank tussen Nout Wellink en Lex Hoogduin, zijn beoogd opvolger. Hieronder volgt een letterlijke weergave van het mailverkeer, gevolgd door het persbericht waaraan gerefereerd wordt.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

12-4

@ Lex: Lex, schiet je al een beetje op met het kwartaalpersbericht?

@ Nout: jawel, maar hoe was het ook alweer, mocht ik nou wel of per se niet iets over goud en zilver melden?

@ Lex: NEE Lex, hoe vaak moet ik je dat nog vertellen!

@ Nout: Is dat eigenlijk niet een beetje vreemd, een persbericht alleen over Europa? Ik bedoel, Europa is toch onderdeel van het financiële wereldsysteem, dat kun je toch niet los van elkaar zien?

@Lex: Wil jij soms het plebs wijzer maken dan ze zijn? Daar komt bij, dat men helemaal niet wijzer wil worden. Dus: alleen over Europa, en dus niet over Amerika, niet over China, en niet over edelmetalen.

@ Nout: bedankt Nout, als jij er toch niet was. Trouwens, heb je mij al aangemeld als je opvolger?

@ Lex: Ik wacht eerst even af of je dit karweitje tot een goed einde kan brengen….

16-4

@ Nout: ik ben nu zo goed als klaar! Nog één vraagje: ik schrijf een stukje over Europees vastgoed. Als ik je goed heb begrepen wel iets zeggen over risico’s bij financiële instellingen door prijsdalingen, maar niets zeggen over de ruim 1000 triljard aan derivaten, zo was het toch hè, Nout?

@ Lex: heel goed Lex, heel goed… zucht

@ Nout : ik heb ook een stukje geschreven over transparantie bij investeringen. Beetje vaag houden, en niets zeggen over waardeloze investeringen die voor de volle aankoopwaarde nog in de boeken staan… ben er zelf wel een beetje trots op!

17-4

@ Nout: goed hè, “de vooruitzichten voor de economie zijn verbeterd “. Zeker nu ik mijn vrouw wat muntjes in huis heb laten halen :)

@ Lex: nogmaals, geen grappen over goud en zilver, Lex, hoe vaak heb ik je dat al niet verteld!

@ Nout: sorry, ik wist niet dat zooo gevoelig lag. Als goedmaker heb ik ook geschreven dat de kapitaalbuffers zijn toegenomen. Ik heb daar eigenlijk wel een vraagje over; is het eigenlijk niet oplichterij, als je het geld dat je de burgers uit de zak klopt, dat bij de banken vervolgens naar binnen loodst en dan zeggen dat het komt door het economisch herstel?

@Lex: nee hoor Lex, dat is nou haute finance.

25-4

@ Nout :Nout, ik heb het concept op je bureaula gelegd, Wat vindt er van?

25-4

@ Lex. Wat ik erg sterk vind is enerzijds de belofte op economisch herstel, maar mocht de boel binnenkort volkomen in de soep lopen, heb je hiervoor ook gewaarschuwd. Erg sterk! Heb je hiervoor soms in de politiek gezeten?

@ Nout Haha, en wat vond je van de zinsnede om China de schuld te geven van de opkomende inflatie en prijsstijging van grondstoffen? Ben ik zelf eigenlijk wel trots op!

@ Lex Je bent een waardig opvolger. En verder nog mijn complimenten over de term de Opkomst van complexe producten. Wederom een sterk optreden, om na ruim tien jaar handelen in derivaten nu te spreken over de opkomst.

@ Nout: dank je Nout, het is altijd fijn iets voor de gemeenschap te kunnen doen.

De Nederlandsche Bank publiceert het Overzicht Financiële Stabiliteit april 2011

Persbericht 27 april 2011

Europese schuldencrisis blijft grootste bedreiging voor financiële stabiliteit – Groei opkomende economieën drijft grondstoffenprijzen en inflatierisico op – Opkomende handel in grondstofderivaten kan tot plotselinge verliezen leiden.

Deze en andere boodschappen zijn te vinden in het vandaag gepubliceerde halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB). Met dit overzicht beoogt DNB de financiële stabiliteit in Nederland te bevorderen door middel van monitoring en identificatie van de belangrijkste risico’s voor het financiële systeem.

https://www.thesilvermountain.nl/img/lex-hoogduin.jpg

De Europese schuldencrisis blijft de grootste bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. Het samenspel met andere factoren vergroot de risico’s. Zo blijven verschillen tussen eurolanden toenemen, bijvoorbeeld in concurrentiepositie. Daarnaast blijft het risico aanwezig dat financiële instellingen worden geraakt door verdere prijsdalingen op Europese vastgoedmarkten. Op de Nederlandse kantorenmarkt dreigt bijvoorbeeld structurele leegstand.

Om te voorkomen dat verliezen verborgen blijven, is het belangrijk dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen transparant zijn over hun investeringen in vastgoed en in landen die door de schuldenproblematiek zijn getroffen. Tevens moet de waarde van deze investeringen voorzichtig genoeg worden ingeschat.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn de afgelopen maanden verbeterd. Door het economische herstel zijn de kapitaalbuffers van financiële instellingen aangesterkt.

Het blijft echter belangrijk dat zij hun buffers verder versterken om minder kwetsbaar te worden voor nieuwe schokken. Dit zal ook worden afgedwongen door de internationaal overeengekomen strengere regelgeving, waaronder de Bazel III normen voor banken, en extra eisen aan systeemrelevante instellingen. Deze regelgeving wordt de komende jaren ingevoerd. Het economische herstel, dat deels wordt gedreven door sterke groei in opkomende economieën, gaat gepaard met stijgingen van grondstoffenprijzen en toenemende inflatiedruk.

Sommige financiële instellingen proberen te profiteren van de ontwikkelingen op grondstoffenmarkten, waarbij de opkomst van complexe producten en handelsstrategieën een risico vormt als de huidige trend plotseling keert. Tevens is door de recente economische ontwikkelingen de kans op renteschokken toegenomen.

Een plotselinge stijging van de marktrente zou Nederlandse huishoudens, banken en de overheid treffen. Nederlandse huishoudens zijn hier de laatste jaren kwetsbaarder voor geworden doordat de totale uitstaande hypotheekschuld is opgelopen.

Bekijk ook