Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Noutleaks

01-05-2011 Zilverpaul

Dit bericht is niet op feiten berust en betreft een (ironische) column

Beste lezer,

Recent heb ik de hand kunnen leggen op mailverkeer binnen de Nederlandse Bank tussen Nout Wellink en Lex Hoogduin, zijn beoogd opvolger. Hieronder volgt een letterlijke weergave van het mailverkeer, gevolgd door het persbericht waaraan gerefereerd wordt.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

12-4

@ Lex: Lex, schiet je al een beetje op met het kwartaalpersbericht?

@ Nout: jawel, maar hoe was het ook alweer, mocht ik nou wel of per se niet iets over goud en zilver melden?

@ Lex: NEE Lex, hoe vaak moet ik je dat nog vertellen!

@ Nout: Is dat eigenlijk niet een beetje vreemd, een persbericht alleen over Europa? Ik bedoel, Europa is toch onderdeel van het financiële wereldsysteem, dat kun je toch niet los van elkaar zien?

@Lex: Wil jij soms het plebs wijzer maken dan ze zijn? Daar komt bij, dat men helemaal niet wijzer wil worden. Dus: alleen over Europa, en dus niet over Amerika, niet over China, en niet over edelmetalen.

@ Nout: bedankt Nout, als jij er toch niet was. Trouwens, heb je mij al aangemeld als je opvolger?

@ Lex: Ik wacht eerst even af of je dit karweitje tot een goed einde kan brengen….

16-4

@ Nout: ik ben nu zo goed als klaar! Nog één vraagje: ik schrijf een stukje over Europees vastgoed. Als ik je goed heb begrepen wel iets zeggen over risico’s bij financiële instellingen door prijsdalingen, maar niets zeggen over de ruim 1000 triljard aan derivaten, zo was het toch hè, Nout?

@ Lex: heel goed Lex, heel goed… zucht

@ Nout : ik heb ook een stukje geschreven over transparantie bij investeringen. Beetje vaag houden, en niets zeggen over waardeloze investeringen die voor de volle aankoopwaarde nog in de boeken staan… ben er zelf wel een beetje trots op!

17-4

@ Nout: goed hè, “de vooruitzichten voor de economie zijn verbeterd “. Zeker nu ik mijn vrouw wat muntjes in huis heb laten halen :)

@ Lex: nogmaals, geen grappen over goud en zilver, Lex, hoe vaak heb ik je dat al niet verteld!

@ Nout: sorry, ik wist niet dat zooo gevoelig lag. Als goedmaker heb ik ook geschreven dat de kapitaalbuffers zijn toegenomen. Ik heb daar eigenlijk wel een vraagje over; is het eigenlijk niet oplichterij, als je het geld dat je de burgers uit de zak klopt, dat bij de banken vervolgens naar binnen loodst en dan zeggen dat het komt door het economisch herstel?

@Lex: nee hoor Lex, dat is nou haute finance.

25-4

@ Nout :Nout, ik heb het concept op je bureaula gelegd, Wat vindt er van?

25-4

@ Lex. Wat ik erg sterk vind is enerzijds de belofte op economisch herstel, maar mocht de boel binnenkort volkomen in de soep lopen, heb je hiervoor ook gewaarschuwd. Erg sterk! Heb je hiervoor soms in de politiek gezeten?

@ Nout Haha, en wat vond je van de zinsnede om China de schuld te geven van de opkomende inflatie en prijsstijging van grondstoffen? Ben ik zelf eigenlijk wel trots op!

@ Lex Je bent een waardig opvolger. En verder nog mijn complimenten over de term de Opkomst van complexe producten. Wederom een sterk optreden, om na ruim tien jaar handelen in derivaten nu te spreken over de opkomst.

@ Nout: dank je Nout, het is altijd fijn iets voor de gemeenschap te kunnen doen.

De Nederlandsche Bank publiceert het Overzicht Financiële Stabiliteit april 2011

Persbericht 27 april 2011

Europese schuldencrisis blijft grootste bedreiging voor financiële stabiliteit – Groei opkomende economieën drijft grondstoffenprijzen en inflatierisico op – Opkomende handel in grondstofderivaten kan tot plotselinge verliezen leiden.

Deze en andere boodschappen zijn te vinden in het vandaag gepubliceerde halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB). Met dit overzicht beoogt DNB de financiële stabiliteit in Nederland te bevorderen door middel van monitoring en identificatie van de belangrijkste risico’s voor het financiële systeem.

https://www.thesilvermountain.nl/img/lex-hoogduin.jpg

De Europese schuldencrisis blijft de grootste bedreiging voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. Het samenspel met andere factoren vergroot de risico’s. Zo blijven verschillen tussen eurolanden toenemen, bijvoorbeeld in concurrentiepositie. Daarnaast blijft het risico aanwezig dat financiële instellingen worden geraakt door verdere prijsdalingen op Europese vastgoedmarkten. Op de Nederlandse kantorenmarkt dreigt bijvoorbeeld structurele leegstand.

Om te voorkomen dat verliezen verborgen blijven, is het belangrijk dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen transparant zijn over hun investeringen in vastgoed en in landen die door de schuldenproblematiek zijn getroffen. Tevens moet de waarde van deze investeringen voorzichtig genoeg worden ingeschat.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn de afgelopen maanden verbeterd. Door het economische herstel zijn de kapitaalbuffers van financiële instellingen aangesterkt.

Het blijft echter belangrijk dat zij hun buffers verder versterken om minder kwetsbaar te worden voor nieuwe schokken. Dit zal ook worden afgedwongen door de internationaal overeengekomen strengere regelgeving, waaronder de Bazel III normen voor banken, en extra eisen aan systeemrelevante instellingen. Deze regelgeving wordt de komende jaren ingevoerd. Het economische herstel, dat deels wordt gedreven door sterke groei in opkomende economieën, gaat gepaard met stijgingen van grondstoffenprijzen en toenemende inflatiedruk.

Sommige financiële instellingen proberen te profiteren van de ontwikkelingen op grondstoffenmarkten, waarbij de opkomst van complexe producten en handelsstrategieën een risico vormt als de huidige trend plotseling keert. Tevens is door de recente economische ontwikkelingen de kans op renteschokken toegenomen.

Een plotselinge stijging van de marktrente zou Nederlandse huishoudens, banken en de overheid treffen. Nederlandse huishoudens zijn hier de laatste jaren kwetsbaarder voor geworden doordat de totale uitstaande hypotheekschuld is opgelopen.

 • tinus

  haha ha ha U naait M Steeds.

  volgende week in de Efteling, de ronald obama sjoow, featuring osama and FOUTENOUT

 • RK

  de betaalde trollen hadden al heel veel thumbs up (dacht rond de tientallen), erg veel in verhouding met het aantal views (rond de 300 eerder 270).
  Zeker als je weet dat zijn volgers, bekenden en netwerkconnecties als eerste de upload bekijken en verspreiden, dan zijn de twee meest gewaarde posts met negatieve lading wel vreemd te noemn. De tweede ging over sociale status, dat die iPhone van Charlie wel erg oud was… typisch nwo tactiek.
  Klik ik door naar de trolls dan hebben sommige idd flut accountjes die lijken voor dit doeleinde te zijn aangemaakt.

  http://www.youtube.com/watch?v=UscFYYCKOxg&feature=player_embedded

 • RK

  Zo ben ik niet opgepakt maar is mijn credit card geblokkeerd omdat ik producten afnam van vrije media producenten – a la Alex Jones, David Icke etc.
  Zelf vindt ik dit een compliment.

  Charlie Veitch van de Love Police is op de trouwdag opgepakt door de polizei omdat men bang was dat ÉÉN man een ander beeld in de media zou krijgen.
  Wat mij direct opviel is dat er betaalde trollen bij de Youtube upload van zijn arrestatie allemaal onzinnige thumbs up posts hadden staan. Dit terwijl de video nog geen 300 views had.
  Nu 80.000 views verder is het tei gekeerd en hebben de mensen met gezond verstand de overhand bij de thumbs up reacties.

 • high five

  Wow Gerard, opgepakt voor een artikel in een forum….wat je niet eens geplaatst had en dat zelfs in het pre 9/11 tijdperk.

  Over onze Barry.
  Deze melding over de dood van Bin Laden komt op het moment dat de verkiezingscampagne in amerika weer op gang komt. (Natuurlijk ligt zijn lijk al op zee bodem. he wat goedkoop) Een paar dagen geleden heeft hij zijn ‘slecht gefraudeerde’ geboorte certificaat getoond aan de wereld.

  1 Het merk Obama moet weer op de kaart gezet worden.
  2 De aandacht moet van echte issue’s worden vermeden.

 • Peter Groen
 • gordijnen

  @Gerard

  Dank je voor de uitleg en waarschuwing.

 • Gerard

  @gordijnen
  Dit manipuleren door media en politiek is echt van alle tijden. In de jaren 1995 tot 2000 heb ik dit heel extreem meegemaakt.
  De eerste beweegredenen van de FED verschenen toen al op flyers. Degene die ze verspreiden en daar onderzoek naar deed is helemaal kapot gemaakt. De media (Telegraaf, Volkskrant, achter het nieuws, enz.) schoven deze waarheden onder de vlag van CP’86 en CD van Janmaat. Iets wat keihard gelogen was. Maar het werkt wel.
  Met de groei van internet was andere informatie en sensuur niet meer te stoppen. Ik zie sindsdien eigenlijk de “vrije mening” en “vrije pers” alleen maar toenemen.
  Ik ben ervan overtuigd dat indien de teksten van Zilverpaul in 1995 gepubliceerd zouden zijn geweest hij gegarandeerd daarvoor in de cel zou hebben gezeten. Persoonlijk ben ik in 1998 ook opgepakt voor een onschuldige post in een forum. Het ging overigens over een bericht dat ik niet geplaatst had.

 • gordijnen

  @RB

  Natuurlijk geen goed nieuws. De media en de politiek zoeken afleiding. Op dit moment is er zoveel onrust in de wereld, maar wij horen hier niks over. Maar als je naar het nieuws kijkt dan hoor je alleen maar Osama. Voor het publiek wordt veel nieuws achter gehouden, om te zorgen dat mensen zekerheid zoeken in edelmetalen. Lukt ze op dit moment nog wel, maar kan natuurlijk niet lang meer duren. Nog nooit zoveel manipulatie gezien van het nieuws. Hiervoor moet natuurlijk een reden zijn. Kwestie van het hoofd koel, de aap komt straks wel uit de mouw.

 • Gerard

  @RB, mocht die Afrikaanse boerenzoon toch nog op de verkeerde plaats geboren zijn, dan heeft dat wel extreme gevolgen. Dan moet hij aftreden.

 • Gerard

  rinse :weet jij hoe deze daling tot stand is gekomen in australie, terwijl de rest van de wereld no zit te slapen???

  Vreemd dat niemand dat weet. Ik heb nog enige tijd naar CNBC zitten kijken, en daar weten ze het ook niet. Een hele hoop experts met allemaal tegenstrijdige berichten. De zwakke USD tegenover de veel te sterke Australische dollar wordt wel vaker als reden genoemd.
  Ik denk dan ook dat de verder afzwakkende economie (nu ook in China) ook wel een reden heeft. Altijd slecht voor grondstoffen.
  Ik houd er in ieder geval rekening mee dat dit op de US markten vanaf vanmiddag toch weer wat herstel laat zien. Zwakkere USD MOET zich vertalen in duurdere grondstoffen.
  Als dat NIET gebeurt dan is er heel zwaar weer op komst.

  Opvallend is wel dat ALLE grondstoffen daar in Australie fors naar beneden gingen afgelopen nacht. Ook koper, zink, paladium, olie.

 • RB

  @ gordijnen

  Geen nieuws over Japan is helemaal geen goed nieuws. Het is zelfs bijzonder slecht nieuws. Het betekent dat er geen vorderingen worden gemaakt en dat de aandacht van de wereld – even – gericht is op een dooie die al jaren dood is. En morgen gaat het weer over die Keniaanse boerenzoon die overal ter wereld geboren is. Ach ja, de late Middeleeuwen reutelen vrolijk voort.

 • gordijnen

  Osama bin laden gedood. Gelukkig kunnen wij ons nu weer concentreren op prijsdalingen van huren, energie en voeding. Hyperinflatie zal nu wel snel afnemen? Japan, geen nieuws is goed nieuws. Ook geen nieuws meer over andere onrusten in de wereld. Gaat de goede kant op met het vertrouwen in een goede afloop?

  Wat mij opvalt dat zilveren munten helemaal niet zoveel dalen in prijs met de huidige dollar/euro koers.

  De daling van de zilverprijs was gelukkig voorspelt door een aantal forumleden.

 • ZackZilver

  oo :stukje uit nieuwsbrief hendrik oude Nijhuis over de aandeelhouedersvergadering van Waren Buffet:
  Over grondstoffen en goud Buffett en zijn zakenpartner Munger blijken daarentegen wel vrij pessimistisch over grondstofbeleggingen. Zij zien het als volgt: “Je koopt grondstoffen en hoopt vervolgens maar dat iemand later bereid is je er meer voor te betalen.” Volgens Buffett is het op wat langere termijn bezien veel slimmer om ‘productieve assets’ (assets die zelf waarde creëren, zoals winstgevende bedrijven) te kopen in plaats van te speculeren in grondstoffen en goud. Munger, die zoals gewoonlijk scherp is maar wel een stuk minder aan het woord is dan Warren Buffett, stelt dat een grondstof als goud feitelijk een nogal aparte soort investering is omdat de prijs ervan alleen omhoog gaat als de wereld naar de verdoemenis lijkt te gaan (de prijs van goud drijft vooral op angst). Verder bestaat er volgens Munger nog een andere categorie beleggers “die menen zichzelf te kunnen beschermen door het kopen van schilderijen of blikken soep.” Iets wat Munger evenmin aanraadt. Buffett merkt tenslotte op dat anders dan veel andere grondstoffen als zilver, olie of katoen een grondstof als goud eigenlijk geen enkel gebruiksnut heeft, terwijl er wel jaarlijks steeds meer van uit de grond gehaald wordt. “Op wat langere termijn kan dat eigenlijk geen goede belegging zijn.”

  Die debiel van een Buffet snapt kennelijk niet dat er mensen zijn met hele, hele grote belangen aangaande het politiek geloofsgeld. Dit wel ten koste van heel, heel, heel veel mensen. Dit afgezien van het feit dat ik bv niet afhankelijk wil zijn van de misdadige machinaties van dat gajes betreffende mijn eigendom, mijn geld.
  Buffet snapt het waarschijnlijk allemaal niet omdat hij een van die mensen is die hele grote belangen heeft bij het politiek geloofsgeld …

 • gordijnen

  Gelukkig nog geen call optie gekocht.

 • Ethan

  Fijn even die daling, nu weer de twijfel: nu dan wat kopen of toch nog wachten op het verder zakken. Ik neig ergens naar dat het de 40 wel weer even kan aantikken..

  Soms is het lastig he? Om als mens te veel na te denken. ;) :P

 • oo

  stukje uit nieuwsbrief hendrik oude Nijhuis over de aandeelhouedersvergadering van Waren Buffet:

  Over grondstoffen en goud Buffett en zijn zakenpartner Munger blijken daarentegen wel vrij pessimistisch over grondstofbeleggingen. Zij zien het als volgt: “Je koopt grondstoffen en hoopt vervolgens maar dat iemand later bereid is je er meer voor te betalen.” Volgens Buffett is het op wat langere termijn bezien veel slimmer om ‘productieve assets’ (assets die zelf waarde creëren, zoals winstgevende bedrijven) te kopen in plaats van te speculeren in grondstoffen en goud. Munger, die zoals gewoonlijk scherp is maar wel een stuk minder aan het woord is dan Warren Buffett, stelt dat een grondstof als goud feitelijk een nogal aparte soort investering is omdat de prijs ervan alleen omhoog gaat als de wereld naar de verdoemenis lijkt te gaan (de prijs van goud drijft vooral op angst). Verder bestaat er volgens Munger nog een andere categorie beleggers “die menen zichzelf te kunnen beschermen door het kopen van schilderijen of blikken soep.” Iets wat Munger evenmin aanraadt. Buffett merkt tenslotte op dat anders dan veel andere grondstoffen als zilver, olie of katoen een grondstof als goud eigenlijk geen enkel gebruiksnut heeft, terwijl er wel jaarlijks steeds meer van uit de grond gehaald wordt. “Op wat langere termijn kan dat eigenlijk geen goede belegging zijn.”

 • rinse

  weet jij hoe deze daling tot stand is gekomen in australie, terwijl de rest van de wereld no zit te slapen???

 • ZackZilver

  @zilver
  Inderdaad, pas wanneer Nadler en andere afgunstige leeghoofden zilver en goud gaan promoten ga ik nadenken of ik zaken ga kopen voor mijn en goud en zilver. Zo heeft iedereen een functie in het universum, zefs een typetje als Nadler.

 • Gerard

  Mike :Leuke instapmomentje weer, heb afgelopen vrijdag wat Philharmonikers verkocht nog….Kan ik ze nu mooi goedkoper terugkopen :0)

  Volgens mij moet je fysiek kopen voor de langere termijn. Om ermee te speculeren op toppen en dalen zou ik eerder de trackers SLV of GLD nemen. De bied en laat liggen wat dichter bij elkaar en scheelt je een hoop gedoe met inpakken, uitpakken, versturen, enzovoorts.

 • oo
 • http://zilver.2link.be zilver
 • tradewind

  Osama…. lastig hoor…
  die baard elke keer in de goede teint houden, nu is tie weer zwart.
  Die terroristen ook elke keer met hun kleurspoelingjes.
  zo krijg je nooit goede vergelijkbare foto’s

 • ZackZilver

  Goh, veel Amerikanen vieren dit alsof ze een oorlog hebben gewonnen. Kun je zien hoe gehecht ze zijn aan oppervlakkig gedoe. Wat een malloten. Maar ja, in de EU hebben we natuurlijk ook malloten genoeg.

 • x

  bij de kitco chart mist er een mm grafiek iemand een idee?

 • ZackZilver

  Dat hij op 750 meter afstand van de Pakistaande Militaire Academie gevonden is, of dit nieuws zo in scene in gezet, is veel belangwekkender.
  Dat Bin Laden dood is maakt niets meer uit voor de wereldwijde islamistische gekte, die gaat toch wel door.
  De US zal agressieve acties laten zien tav Pakistan nav dit wel of niet “feit”. Die twee moeten elkaar feitelijk natuurlijk helemaal niet. Kortom, een hele mooie pretext om Pakistan aan te pakken.

 • RB

  Nierpatient Bin Laden is volgens mij al zo’n acht jaar dood. Heel wat geheime diensten op de wereld zullen vandaag glimlachend bij de ochtendbriefing zitten om dit bespottelijke nieuws van die Keniaan in het Witte Huis.

 • wortelbea

  is bin laden echt dood ?
  is wel een prachtige afleiding en vooral ideaale voorbereiding voor een goeie false flag.
  Iedereen zal het immer heel aannemelijk vinden moest al quaida nu een grote aanslag plegen als wraak… (ideaal moment dus voor een goeie false flag)
  ok conspiratie, doemdenken ect.. maar toch..

 • Pieter- Jan

  Sommige schrijvers schrikken van een paar dollar daling. Er is gewoon helemaal niets aan de hand. Ooit weleens van het 100-daags gemiddelde gehoord? Zolang zilver daarboven blijft, maak ik me geen enkele zorg en ben ik zelfs blij met deze daling. Het allermooiste zou zijn als zilver gemiddeld 1-3% per maand zou stijgen. En niet meer. Als het harder gaat weet je gewoon dat het weer even terug moet.

  Overigens zou ik iedereen willen vragen om te letten op zijn taalgebruik. Laten we deze waardevolle site een beetje netjes houden met elkaar s.v.p.

 • Johan

  Tja, zilver………fantastische instapmomenten mensen. Kopen kopen kopen :-)

 • Mike

  Leuke instapmomentje weer, heb afgelopen vrijdag wat Philharmonikers verkocht nog….
  Kan ik ze nu mooi goedkoper terugkopen :0)

 • high five

  Zal ik het maar zeggen jongens, al de paniek komt omdat ik mijn zilver aan het verkopen ben. hahahahaha.

 • ZackZilver

  ’n Forse terugval voor PM prijzen. Basemetals blijven echter gelijk, of stijgen zelfs iets. Dus het mild negatieve nieuws uit China betreffende de economische groei aldaar is niet de reden.

  Wanneer het de dood van Bin Laden is kunnen we er van uit gaan dat het zeer short lived is. Wanneer het de manipulaties van JPMorgan en HSBC zijn kunnen we er ook van uit gaan dat het zeer short lived is.
  Wanneer dit toch de inluiding van een downmarket is dan kan Martin Armstrong’s idee uitkomen dat goud en zilver tot in de tweede week van juni dalen, zij een daar een significante bodem bereiken.
  Zowel Mars, Jupiter als Rahu en Ketu staan zwak, ook een mogelijke reden van de sell of.

  We gaan het zien. Aangezien de ziekelijke corruptie binnen het risicovolle systeem van het politiek geloofsgeld onverminderd voortgaat, ’t zich verder en verder uitbreidt, blijven goud en zilver zeer, zeer aantrekkelijk om aan te schaffen. Zo simpel is dat.

 • temp242

  Zilver krabbelt wel mooi terug recht, maar het was wel een harde plof, en er zullen er nog volgen.

 • temp242

  Warren Buffet heeft misschien verkocht?Want die heeft toch zo een vertrouwen in de solide Amerikaanse economie (Reuters). Die man is gewoon knetter.

 • Gerard

  Normaal is de Autralie markt niet zo heftig. Deze is nauwelijks van de plaats te krijgen en is volgzaam op de US markt. Zo kort na de toespraak van Bernanke, met hierin heel “goed” nieuws vorr goud zilver, geloof ik niet zomaar in zo’n extreme daling in EEN keer. Zou best een hele grote verkoper zich aangemeld hebben?
  Ben wel benieuwd hoe morgen de US markt dit gaat oppakken.

 • temp242

  excuseer overheid moet zijn: economie, maar ja in Amerika is dat hetzelfde zeker?

 • temp242

  Wat ook een reden, een kleine dan, alhoewel… Buffet heeft drie uur geleden verklaard dat hij gelooft in ‘het solide’ van de Amerikaanse overheid. Die mens is knetter geworden, me dunkt. Maar ja, héél de financiële wereld gelooft dit orakel wel hé. En vooral dan nog als het door Reuters wordt gepubliceerd!

 • temp242

  Je kan voorzichtig met je tenen in het water al wat aankopen, maar de bodem is naar mijn bescheiden mening de 35 dollar grens. Maar let op! Eenmaal deze bereikt zal hij doorstomen naar de 60/70/75. Waarom? Omdat dan en dan pas al de actoren ‘aanwezig’ zijn om die doorstoot te rechtvaardigen. Wat nu gebeurt is niets meer dan een gezonde, welkome correctie en zeer jammer en pijnlijk voor de speculanten, vooral die in zilverpapier.

 • silverman

  alle temp als het zo is wacht ik . ik was van plan zwaar aan te kopen.

 • temp242

  Best nog even wachten beste silverman, toch zeker deze keer, zilver gaat nog tot 35 dollar.

 • silverman

  ik had die vraag bij de vorige column beter niet gevraagd. iedereen zei omlaag en kijk nu. tja zou niet slecht zijn om bij te kopen.

 • temp242

  Beste Han, ik vrees van wel die gaan even en masse het zilver dumpen, vlug en masse in hun goud en tegelijkertijd terug het zilver langzaam terug inslaan.

 • Han

  Godvergeten pleuriszooi, hoe laat gaan India en china open? Die willen toch niet verkopen aan deze prijzen!

 • temp242

  Dank je voor de tip High Five.