Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Numismatica of Bullion?

23-07-2012 Rolf van Zanten

Nieuwe gastcolumnist

Beste lezer, onderstaand het eerste deel van de gastcolumn van Arnold.

Zilverupdate

Alle technische indicatoren wijzen er op dat de prijs van zilver op uitbreken staat.  Dat is goed nieuws, want na een zeer lange periode van daling lijkt het een interessant najaar te worden.

De grafiek laat zien dat de bodem in zilver nu drie keer is getest en goed stand hield op 12 Juli, evenals afgelopen week.  De dalende driehoek formatie wijst in de richting van een prijs op korte termijn van minimaal $38! (Eind september, begin oktober dit jaar).

 

Zilveren munten en zilveren baren kopen

Wanneer zilver boven de $27,60 sluit, is dit een duidelijk koopsignaal.
Daarna zal blijken waar zilver heen kan gaan. De potentie voor de komende periode ligt tussen $38 en $43. Voorzichtigheid is geboden omdat we allemaal weten waar JPMorgan en de anderen toe in staat zijn. Waar zilver volgend voorjaar zal staan wordt mede bepaald door de goud&zilver gemeenschap. Slaagt deze erin de manipulatie van de zilverprijs te beperken of te stoppen? Jim Sinclair heeft investeerders en beleggers afgelopen week opgeroepen tot een Silver Spring! Jsmineset Na het LIBOR schandaal is dit een interessante ontwikkeling om te volgen.

staven zilver en munten van zilver bestellen

Uit het COT (Commitment Of Traders ) blijkt dat de short posities in de silver futures nog nooit zo laag hebben gestaan. Wat gaat JP Morgan doen?

beleggen in zilver

Al met al erg Bullish voor zilver. Belangrijk nu, is om een gedeelte van het portfolio te gebruiken voor deze kans in de zilver futuresmarkt. Vergeet niet dat fysiek zilver op dit moment ook vreselijk goedkoop is. Evenals Junior Mining Companies. Wanneer we over een paar jaar terugkijken, dan blijkt waarschijnlijk dat zo’n kans als nu niet meer voorgekomen is. Iedereen is natuurlijk geschrokken van de enorme prijsmanipulaties in de zilvermarkt het afgelopen jaar. De vraag is nu extreem laag. De beste resultaten worden vaak behaald door in te stappen op een moment als dit.

Wat ga ik aan fysiek zilver kopen?

Numismatica of Bullion?

 

Bullion kopen

Met Bullion bedoel ik 1 oz Maple Leafs, Eagles, Libertads of Wiener Philharmonics . Munten die in onbeperkte oplage worden geslagen en geen verzamelwaarde hebben. De zilver spot bepaalt de prijs.

Numismatica kopen

Numismatica komen in drie categorieën:

Categorie 1

In de eerste categorie vinden we de goedkoopste Numismaticamunten zoals de Australische Kookaburra, Koala, Britannia, Canadese Wildlife en de Perth Lunar uitgifte, (behalve de meer beperkte oplage van de 1 oz). De oplage van deze munten is nog steeds erg groot, maar een stuk lager dan de Bullion munten die onbeperkt geslagen worden. De prijs van deze munten liggen iets boven de prijs van de Bullionmunten. Ongeveer €1 tot €1,50 hoger per troy ounce. Twee tot drie jaar later kan met de verkoop van deze munten een bescheiden winst worden gemaakt, (5- 10%), ook al is de zilverprijs niet gestegen of gedaald.

Categorie 2

In de tweede categorie Numismatica vinden we de oa. De Lunar 1 oz, de Fiji Turtle, Chinese Panda, Australische Kangaroos, African Wildlife, etc. Vaak te koop voor een paar euro boven de prijs van Bullionmunten. Deze munten werden het afgelopen jaar voor een vrij constante prijs verkocht op Ebay, en zijn dus voor een investering van 5 jaar en langer best interessant om te kopen bij uitgifte. En bij uitgifte alleen. Een rendement, onafhankelijk van de zilver spot, van 15-35% na 3 jaar is normaal.

Categorie 3

Dan komen we bij de derde categorie Numismatica; de zeldzame munten. Dit is echt voor de verzamelaar en kunnen vaak niet het rendement behalen, onafhankelijk van de zilverprijs, wat we zouden wensen. Voor zeer gespecialiseerde verzamelaars kan deze vorm van zilver kopen en verkopen een winstgevende activiteit zijn. Vaak is het meer dan een hobby, en wordt er in verhouding erg veel tijd gestoken in het vinden en verkopen van deze soort munten.
Voor een start van een muntenverzameling, of om iemand te introduceren in de zilverwereld is een mooie Laos Kip 2 oz. Dragon 2012 met Jade natuurlijk een beter cadeau dan 4 MapleLeafs met melkvlekken! (Waarover een volgende keer meer).

De een zweert bij Numismaticamunten, de ander bij Bullion. Peter Shiff noemt Numismatica het goud van de dommen. Dit is voor gouden Numismatica zo, maar voor zilver niet. Veel Muntenhandelaren varen wel bij de verkoop van Numismatica omdat de marges iets hoger liggen.

Wat is nu een verstandige keuze?

Als je hoort bij de groep mensen die geloven dat zilver naar de $500/oz gaat, dan lijkt me Bullion de beste keuze. Wanneer start de explosie in de zilverprijs? Is dat pas over 5 of 7 jaar? Dan kunnen we gerust nog wat leuke Numismaticamunten bij uitgifte kopen, er zitten hele mooie muntjes tussen. We verkopen ze met een bescheiden winst de komende jaren en kopen er Bullion voor terug.
Begint de prijsexplosie na QE3? Dit najaar? Dan is het verstandiger naar je dealer te gaan en zoveel mogelijk ounces voor je geld te halen.
Blijft zilver doorkabbelen? Dan is Numismatica voor de liefhebber een goede investering. Maar ook een leuke. Haal af en toe je collectie te voorschijn en geniet!

Een primeur:
Zo ziet de Perth Mint Lunar Series II Snake 2013 eruit:
beleggen in zilver
Ik stem voor!

Arnold

 • shamrock

  Word het niet tijd dat onze regering van het strand komt, en de opdracht geeft om de oude malen van onze guldens en rijksdaalders op te poetsen?

 • Lamberto

  Max Kesier is weer op dreef.
  http://www.youtube.com/watch?v=qSD9IQjWhKw

 • Gerard

  Uhgg, de Euro ligt nu OP het laagste punt sinds begin crisis! 1,20… Die absolute bodem gaat het niet houden.
  En goud zie je vlot door de 42.000 euro per kilo vliegen!!!
  Wie zei hier ook alweer dat goud daalt???

 • Gerard

  @temp242
  Dank voor de complimenten Temp, maar is niet nodig hoor, ik doe het graag.
  Ik doe niet zo vaak ergens datums aan plakken, maar nu vrees ik ECHT september.
  Dat kan gewoon niet goed aflopen. Ligt het blikje nu echt aan het einde van de weg? JA, ik denk het wel!
  Ten eerste: Griekenland heeft overal schijt aan gehad en zowel Duitsland als het IMF zijn het zat. Griekenland verlaat hoogst waarschijnlijk de euro per september.
  Ten tweede: Duitsland kan niet veel langer meer voor de hele eurozone opdraaien. Zoals we gisteren zagen draait nu ook Duitsland in de reseccie. Daarbij vergaten we even snel hoe extreem groot de duitse staatsschuld is opgelopen sinds de uitbraak van de crisis, net als Nederland dus 100%! NIET langer meer houdbaar.
  Derde: Frankrijk ging met Hollande weer terug op de oude weg. Namelijk met geld smijten op de zakken van de Duitse arbeiders. Hollande en Merkel zijn water en vuur. Dit kan Merkel onmogelijk nog langer pikken omdat het Duitse volk daar niet meer achter staat. Duitse kranten staan er al vol van.
  Vierde: De Spaanse rente stijgt maar door en de ECB kan niets meer doen. De ECB zit nu al zwaar in de problemen. Spanje is ook te groot voor een bailout. To big to fall and to big to save.
  Als Griekenland uit de euro vliegt dan zal geen hond meer een cent aan Griekenland lenen. Maar erger nog, ook niet meer aan Spanje en Italie en dat zet hun rente op onmogelijke hoogtes. Voor Italie en Spanje rest dan ook alleen nog uit de euro stappen. Daarmee krijgen die ook geen cent meer geleend. Als een land geen geld meer krijgt, gaan ze het halen waar het nog is. De meest perfecte oorlogssituatie gelijk aan de jaren 40. Een andere oplossing is er gewoon niet.
  Kortom, de situatie is echt hopeloos. Na Spanje en Italie volgt natuurlijk Frankrijk. Vooral dit land wil ook zo graag op de pof leven van het rijke noorden. Daarom kozen de Fransen maar wat graag op Hollande for President. De Sinterklazen zijn erg populair tegenwoordig.
  Het krult dus van alle kanten. Hoe dit afloopt hoor je niet en lees je nergens. Ze weten het gewoon niet. Veel ondernemers en particulieren weten wat het betekent om failliet te gaan. Maar dit is nog niets vergeleken bij een heel volk welke tegelijkertijd failliet gaat. Want dat is het in feite als een staat failliet gaat. Dan is “letterlijk” iedereen failliet. En dan op een schaal vele malen groter dan Duitsland en Japan eind jaren 30. Slechts twee landen die failliet gingen en zie wat ze aan konden richten in de jaren daarna. De situatie nu is een tienvoud erger.
  Vergeet een oplossing, die is er gewoon niet. En het beroemde blikje komt zeker aan het einde van de weg te liggen. En volgens mij is het einde van de weg voor dat blikje in september. Maar wie weet vinden ze toch nog een nieuw reddingsplannetje in Brussel? De zoveelste “fopneus” of “luchtzak”? Hoelang gaan obligatie-kopers nog in die luchtzakken geloven? Als dit stopt vliegen alle rentes van alle eurolanden steil omhoog. En dat is de bel voor “end of the road”.

 • temp242
 • temp242

  Wat lectuur van de goede man P. De Grauwe:

  http://www.econ.kuleuven.ac.be/ew/academic/intecon/degrauwe/

 • temp242

  Citaat van vandaag van Prof. Dhr. P. De Grauwe, een man waar ik steeds veel respect voor had en heb, maar nu is hij toch hélémaal van de pot gerukt hoor:
  IK citeer:”Daarom is het belangrijk dat er een instantie is die zegt’Geen paniek, wij zorgen ervoor dat dat de prijs van de obligaties niet onder een bepaald niveau kan geraken’ En dan kan je de markt stabiliseren.’dixit Dhr De Grauwe, onnodig te vermelden dat ik me vanmorgen (écht) in mijn koffie verslikte, de koffie kwam kokend door de neus!
  Als dàt al één (in mijn ogen) de meest bekwame proffen in onze contreien zegt, tja…

 • temp242

  De Franzozen beginnen fameus in hun pantalon te schijten:
  Hun banken staan zowaar op instorten en dan is Spanje nog (net) niet omgevallen.
  Met Sarko was er nu al demoNcratie gebracht in Syrië:
  http://www.athensnews.gr/portal/15/56656

 • temp242

  Liedje voor ’t slapen gaan:
  Let vooral op de onderliggende boodschap, scherm achter de groep.
  Onder de spirituele mensen onder ons, de tekst heeft OOK iets te zeggen:
  http://youtu.be/duYlW-L8pLA

 • temp242

  Voilà het Europees Stabilsatiefonds kan ook mee de vuilbak in:

  http://www.reuters.com/article/2012/07/24/efsf-ratings-idUSL4E8IO88Y20120724

 • temp242

  Alle eer aan oudgedienden zoals High Five, RB, die man die me leerde linken, U Gerard, Onze Andreas, dàt zijn dé (echte) mensen uit één stuk die me verder hebben leren kijken dan deze illusioniare wereld lang is.En uiteraard de rest van alle andere mede-bloggers hier, die ondertussen ook weten wat echt nieuws is en gecensureerde brol. En uiteraard, dat mag zeker niet vergeten worden: Rolf die ons deze blog geeft.Respect!
  Graag uw visie Beste Gerard, wat er dreigt te gebeuren mocht Italië binnen de twee à drie maanden OOK komen aankloppen…
  Wat mij betreft is het midden-eind september aanstaande compleet GAME-OVER.
  En dan krijgen we de standaardzinnetjes: zoals: Met de wetenschap die we nu hebben, hadden we de zaken toen anders aangepakt… Een geluk voor de policorruptici dat er de daaropvolgende maand WOIII in het M.O. gaat uitbreken.MVG.

 • Gerard

  @temp242
  Beste Temp, jij hebt het onverwoestbare vermogen de beste links hier te plaatsen! Elke dag weer.
  Zo ook Griekland.
  Ergens las ik vandaag ook dat Griekenland alleen maar bezig is met “schulden kwijtschelden”. Voor de rest doen ze niks en zijn alleen bezig met politieke zijsporen en familie te spekken met staatsgeld. De “fraude” zou in Griekenland uitgevonden kunnen zijn!

 • temp242
 • temp242
 • temp242
 • Andreas

  Beste Temp
  Tegen de tijd dat begrijpend lezen mode is en men doorheeft hoe het ervoor staat is het niet een beetje te laat maar veel te laat. Iedere keer weer denk ik dat de geschiedenis een ware les kan zijn. De wereld verandert misschien wel, maar de mensen niet. En het zijn menden die de wereld ,regeren,.
  MVG

 • temp242

  Beste Andreas,die laatste zin van je vat héél het blog samen en vertegenwoordigt 99.9999999%van de bevolking. De leiders houden het graag zo en de Trollen ook.
  Wee o Wee als de schellen van de ogen beginnen te vallen…

 • Andreas

  Lamberto
  Het hoeft van mij allemaal niet zo strak. Ik reageerde op W zijn reactie met trol door W zijn woordkeus. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Maar we kunnen het wel netjes houden.
  En uitgemaakt worden voor extreem rechts gaat mij ook veel te ver. Het is juist het tegenovergestelde. Door de pappen en nathouden politiek van nu geeft men extremen een voedingsbodem. Dat is eigenlijk mijn grootste angst. Dat niet het wettelijk gezag het wangedrag van bankiers en noem maar op aanpakt, maar dat het escaleert en het volk het noodgedwongen aan moet pakken. En dat leidt tot extreem geweld die de verkeerden schade en verdriet berokkent. Maar wederom valt mij op dat begrijpend lezen een ware kunst is die lang niet iedereen verstaat.
  MVG

 • temp242
 • Lamberto

  @Andreas #47

  Als de beheerder van dit weblog alleen toestaat om bijdragen te plaatsen van reageerders die met naam en toenaam, (dus met een duplicaat van hun identificatie bewijs) bij thesilvermountain een account hebben geopend, en natuurlijk ook daadwerkelijk aankopen of verkopen hebben gepleegd waarvan de betalingen of ontvangsten via een bank zijn afgehandeld, zullen trollen geen kans meer krijgen om hier de boel te verzieken.
  Voor lezers die graag willen weten wat voor nieuws er hier al zo vanuit de wereld van de edelmetalen wordt gepost is er niets aan de hand, zij kunnen vrijelijk dit weblog blijven bezoeken.

 • temp242

  Deze nog: Broeder Andreas heeft NIETS the would beën! Hij is gewoon een MENS UIT EEN STUK.

 • No Name

  @Arnold leuk stukje. Bedankt.

  Het leukste van (semi) Numismatica ben je echter vergeten te vermelden:
  ivm met de overduidelijke verzamelwaarde van dit type munten komt het niet in Box3 voor!
  In elk geval niet in de mijne :-)

 • Roi
 • Roi

  ‘Reckless’ And ‘Unprofessional’
  German Minister Criticized for Greece Comments

  German Economy Minister Philipp Rösler has been accused of being reckless and unprofessional after saying he is skeptical that Greece’s reform efforts will succeed and that a Greek exit from the euro had “lost its horrors.

  Kijk zo werkt de politiek dus….. als ze de waarheid vertellen over griekenland worden ze afgebrand en ben je onbezonnen en onprofessioneel!!

 • Andreas

  Andreas the would be para.
  Ik ga toch antwoord geven op een trol. Niet op een gewone trol. Maar gezien de warrigheid en de leugenachtigheid ook nog een keer een bezopen trol. Het is deze trol vergeven. Heel mooi weer doet nu eenmaal meer alcoholica nuttigen. De meeste trollen duiken dan weer onder de grond waar ze thuishoren. Maar niet deze. Deze trol gaat nog effe zijn gal spuwen. En speelt het daarbij op de man. Dat kan. Maar dan geef ik antwoord ook.
  Para’s. Een eliteclub die heilig gelooft voor het vaderland te knokken. Gaan heel ver. Ik heb er nooit bij gewild. Ik heb namelijk hoogtevrees. Het was Temp die zijn bewondering voor deze soldaten uitsprak. Ik heb meer met water en dus mariniers. Daar wilde ik vroeger bij dienen. Door het verlies van een oog ging dat niet door. Maar de spirit was er. Wat je doet moet je goed doen. Dus hier de eerste leugen rechtgezet. U kunt het allemaal terugzoeken en nalezen.

  Extreem rechts. Ten eerste hang ik dat niet aan. Simpelweg omdat extremen tot niets leiden. Ja, tot geweld en verdriet. Ik heb echter wel effe uitgezocht uit welke hoek de afgelopen 40 jaren extreem geweld kwam. Dat was links. Rote Armee Fraction, Rode brigades, RaRa, de moord op de heer Fortuin enz enz. En daartegenover het rechtse geweld in Duitsland. De zogenaamde donnermoorden. Verwerpelijk naar mijn mening. Maar de geschiedenis leert dat wanbeleid tot extreme reacties leidt. Dat ik verwees naar ,mein kampf, had daarmee te maken. En niet met nazisme. Simpelweg mezelf verdiepen in geschiedenis. Ik sprak zelfs uit dat het ongelofelijk was dat ondanks het boek hij (hitler) hij toch aan de macht kwam. Maar het is wel gebeurt. Dus chaos leidt tot extremen.

  Dan mijn of ons klant c.q koopbeleid bij TSM. Ten eerste gaat je dat niets aan. Ten tweede is het een bepaald slag trollen die alles willen weten. Overheidstrollen. Bij deze geef ik aan dat slag eerlijk antwoord. Ik heb alleen euro’s. En nog op de bank ook. Ik moet er niet aan denken om PM te bezitten. Dat wordt straks namelijk in beslag genomen door overheidstrollen. En mijn ervaring met overheidstrollen is dat die minderwaardige wezens proberen je uit te lokken tot het doen van uitspraken waar ze je later op pakken..

  Dus, lelijke trol die mijn naam en vroegere droom tegen mij gebruikt. Wordt snel lid van de AA club. Wie weet knap je daar van op.
  MVG
  Andreas the would be mariner.

 • bobbi

  Ik geloof best dat de zilverprijs weer omhoog kan gaan. Echter tot nu toe als die boven de 35 euro per ounce komt, wordt die door al dat stomme zilverpapier weer omlaag gemanipuleerd. Wordt pas echt interessant als het fysieke zilver echt op begint te raken en dat duurt nog minstens 10 jaar.

 • Pol

  Leuke excursie deze week voor mensen op dit blog: Dagje met z’n allen goudpannen(zoeken) in de Rijn. Tis toch stikheet buiten! Biertje erbij etc…

 • WijRos

  @pietje

  Beste Piet, ik ben het nu eens helemaal met jou eens. De politiek luistert naar mijn ouderwetse inzicht veel te veel naar het volk. We hebben ook zo’n tijd gehad 60 – 70 jaren geleden. Daar hebben we nu nog steeds nare herinneringen aan. De Bilderberg groep maakt gewoon handig gebruikt van al die politiekers en ambtenaren.

 • pietje

  Er wordt regelmatig gesproken hier over de “politieke elite” en dat “die elite fout is” en “niet naar het volk luistert”. Op de vraag wie die politieke elite nu eigenlijk is, komt er een heel scala aan mogelijkheden zo breed, dat men zich af kan vragen of er wel een politieke elite is. De politieke elite heeft een bereik van de plaatselijke bestuurders die “allemaal” aan vriendjespolitiek doen tot en met de Bilderberggroep die “de hele wereld regeert”.

  De politieke elite is iedereen die politiek bedrijft, behalve de leiders waar de complottheoriedenkers zelf op stemmen. Dat is “anders. Die leider(s) maken deel uit van het “verzet”. Jaja…. De Nederlandse politieke elite rijdt overigens vaak nog met de fiets naar het werk. Maakt dat de fiets dan tot een elitair vervoermiddel? In de lijn van de complotdenkers moet dat wel

 • WijRos

  Men probeert nog eens een keer de edelmetaal prijzen te corrigeren. De laatste koopkans?

 • WijRos

  Beste RCPL, mijn reactie zit weer in de moderatie zoals zo vaak dus ik probeer het nu zonder de link naar RCPL.

  Beste RCPL, dit soort acties heeft normaal gesproken geen enkele invloed op de goudprijs zolang er nog honderden keren de jaarlijkse goudproductie in papier verhandeld worden.
  Als er helemaal geen papierhandel meer zou zijn dan zou het de dan extreem hoge goudprijs kunnen beïnvloeden.

 • WijRos

  @RCPL

  Beste RCPL, dit soort acties heeft normaal gesproken geen enkele invloed op de goudprijs zolang er nog honderden keren de jaarlijkse goudproductie in papier verhandeld worden.
  Als er helemaal geen papierhandel meer zou zijn dan zou het de dan extreem hoge goudprijs kunnen beïnvloeden.

 • RCPL

  @Gerard

  Aansluitend daarop; wat denk je van Urban mining?

  Vorige week een reportage op 1 Vandaag, waar een Nederlands bedrijf uitlegde hoe zij (edele) metalen terugwonnen uit electronische componenten. Momenteel genereerden zij per jaar o.a. 300 kilo goud. Er werd gesteld dat Urban mining nog in de kinderschoenen stond en dat nog vele ‘Miners’ in Europa zouden ontstaan.

  (Hoeveel) gaat dit de goudprijs beïnvloeden?

 • Gerard

  Peakgoud? Een stukje van Ronald hendrcix

  Sinds 2002 ontginnen de goudmijnen wereldwijd 2.500 ton goud per jaar. Dit is dubbel zoveel dan de 1.250 ton die jaarlijks wordt ontdekt. In de jaren ’70 lag de situatie helemaal anders. Toen werd jaarlijks slechts 1.370 ton ontgonnen terwijl er gemiddeld 3.500 werd ontdekt. Net als bij olie het geval is, heeft goud zijn piekproductie waarschijnlijk al achter de rug.

  De ontdekkingen van nieuwe goudreserves kunnen de productie niet volgen. Op termijn zal dit ongetwijfeld voor een lagere productie zorgen. De gemakkelijkste gebieden om goud te ontginnen zijn dan ook al gevonden en ontgonnen. De gelijkenis met de olieproductie is treffend.

  Tegenwoordig wordt er voor elke $ 1 dat geïnvesteerd wordt aan exploratie 11 ounce goud gevonden. Dit is nog maar 1/10e van 1960 toen er nog 105 ounce werd gevonden. Geleidelijk aan is de ontdekkingsgraad gedaald. In de jaren ’70 was dit 83 ounce, in ’80 57 ounce en in de jaren ’90 23 ounce.

  In 2011 bedroeg de vraag naar goud meer dan 4.000 ton, vooral door de vraag van de centrale banken wereldwijd. Dit moet op de lange termijn een sterk ondersteunende factor zijn voor de goudprijs.

  Ronald Hendrickx

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard, ik ben het eens wat betreft het geduld waar je over spreekt. Wij hebben hier geen CNBC, ik moet het met 2 Australische kranten (Syney Morning Herald en The Australian) en Bloomberg op Internet doen. Mijn idee is als je Australische bedrijven wilt bekijken doe het dan met bedrijven die uitsluitend actief zijn in Australië. Met name Rio en BHP zitten over de hele wereld waardoor het veel moeilijker is om de economie van een bepaald land te beoordelen.

 • Gerard

  @WijRos
  Zou best kunnen wat je zegt, maar ik heb het alleen op CNBC gehoord. En daar werd gesproken over de hele mijnsector. BHP en RIO zijn de grootste. RIO is de grootste ijzerertst exporteur voor China. BHP voor koper.
  Of het later dit jaar ooit bijgesteld gaat worden, kan best. Dan zien we dan wel weer verder. Voor mijzelf laat ik de mijnsector even links liggen totdat er tekenen van groei in het vooruitzicht liggen. Als de sector een 2-maanden uptrend laat zien ben je nog zeker niet te laat. “Geduld” is het meest winstgevend.

 • WijRos

  @ Gerard,

  Beste Gerard, het D&T rapport heeft vooral veel invloed gehad op Fortesque een ijzer mijner.

  Ook in dit rapport wordt op lange termijn de kosten ontwikkeling zoals heffingen, belastingen, nationalisaties en uit de hand lopende lonen (vooral gesponsord door de huidige regering) als grootste bedreigingen gezien.

  Natuurlijk China cools down maar dat betekent nog niet dat de hele vraag wegvalt zoals in Europa en de VS staat te gebeuren.

 • temp242
 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, de discussie over weer een nieuwe extra mijnen tax loopt de afgelopen weken in Australië. zie o.a. onderstaande link.

  http://www.theaustralian.com.au/business/mining-energy/mining-tax-leads-other-resource-rich-nations-to-follow-suit/story-e6frg9df-1226420509439

  Hier in zie je waar het echte Australische probleem zit.

 • Gerard

  @andreas the would be para
  Beetje erg warrig verhaal. Ik geloof niet hier ooit iemand tegen gekomen te zijn die nazisme verheerlijkt. Maar iets lezen en bestuderen uit die tijd lijkt mij heel iets anders.
  Weet je, als onze geleerde politici dat nu eens gedaan hadden, dan hadden we nu niet zo in de shit gezeten! Maar nee, van geschiedenis wat leren moet je bij politici niet zijn. En daarom herhaalt de geschiedis nu weer.

 • Gerard

  @gordijnen
  Je moet eens gaan kijken hoe die pensioenfondsen gehuisvest zijn! dan snap je waarom je pensioengeld verdwenen is. Dankzij de vakbonden moeten we verplicht 25% van ons salaris afstaan aan het pensioenfonds! Want naast je bruto salaris heb je ook nog het werkgeversdeel. Dat deel dat ook gewoon van je salaris af gaat natuurlijk.

 • Gerard

  @WijRos
  Het is helemaal niet belangrijk of zo’n rapport wel of niet uitkomt. Op zulke waarschuwingen reageren beleggers. Dat is het probleem.

  En die extra tax op Australische mijnen kunnen onmogelijk nu nog invloed hebben. Dat was een jaar geleden al ingecalculeerd in de koers.

  Daarbij, China heeft Australische grondstoffen nodig voor hun industrie. Zoals bekend draaid die nog steeds veel te veel op afname in Europa en de VS.

 • Maria

  Gordijnen, vergeet vooral onze nep koningin niet. Zolang iemand met identiteitsfraude deze positie bekleedt, zal de politiek niet veranderen. Bedrog om de kroon heeft met proberen te verbieden en dood te zwijgen. Maar de kring van “wetenden” wordt langzaam groter.

  De waxinelichtgooier is voorlopig op vrije voet. Heb jij hem al in een talkshow gezien ?

  De bejaardenmoordenares na vrijspraak in elke show, compleet met film

  De stewardess, die vermoord is en onschuldigen in de bak: volop in de media.

  Tel maar uit, wat zich daar afspeelt !!

 • temp242
 • gordijnen

  Vandaag een leuk gesprek gehad. Iemand vertelde mij dat hij, graag een eigen onderneming wilde starten en nog wat geld kan gebruiken om te investeren.

  Hij dacht ik heb 165.000 euro inleg bij mijn pensioenfonds, misschien kan ik dat afkopen.

  Gelukkig dit kan wel, maar wel dan boete. Inleg + winst – boete Totaal 26.500,- euro

  Dan met de wetenschap dat je elk jaar nog minimaal 6.000,- mag inleggen.

  Bizar 1 dag werken in de week voor je pensioen, met zulke magere resultaten.

  Die korting bij dat psychiatrisch centrum zal ik en bovengenoemde persoon zeker nodig hebben.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, China heeft nog steeds erg veel ijzer en koper nodig om nog veel meer spooksteden zoals de westerse propagandamachine ze te noemt te bouwen. Ik denk dus dat het wel mee gaat vallen met die harde landing. Je leest zelden iets over die super dure industrie- en uitbreidingsterreinen die bijna iedere zichzelf respecterende gemeente heeft in NL. Dit probleem is veel groter dan de spooksteden van China, maar ja, dat is dichtbij.

  Australië is een verhaal apart. Allereerst hebben ze daar een enorm dom wijf, lijkt eel op onze presidente hier, aan het bewind waardoor vooral de kleine mijnbedrijven anderhalf jaar geleden veel waarde verloren hebben. Dus ook met name de Australische pensioenfondsen. Het is volgens mij niet China maar met name de linkse regering met allerlei vreemde CO2 wetgevingen en extra belastingen op mijnen etcetera die Australië geplaagd hebben. Chili die ook bijna helemaal afhankelijk is van China heeft veel minder geleden. Je ziet het verschil tussen Antofagasta en Rio.
  Ik geeft dus niet veel voor dat rapport van de koffiedik kijkers van D&T.
  Het blijven statistici die de toekomst willen voorspellen met het verleden. We hebben al vaak hardhandig geleerd dat dit niet gaat. Onze CPB is daar een typisch voorbeeld van. Vraag iedereen op straat en je krijgt een betere voorspelling dan dat het CPB maakt.

  Harde landingen gaan we krijgen in de overmoedige westerse wereld.
  Met name de ontzagwekkende staatsobligatie bubble gaat een enorme knal geven en zal er toe leiden dat bijna alle banken en alle pensioenfondsen kapot gaan. Zoals ik hierboven ook al ergens geschreven heb, de mensen denken dat de US$ veiligheid biedt, nu daar zullen ze, de ambtenaren, heel hardhandig achter komen. Het ziet er dus erg positief uit voor onze edelmetalen.

 • Johan de Velde

  Interessant om hier zoveel ‘profeten’ te zien. Maar zoals men vroeger zei: het zijn profeten die brood eten. Dat doe ik zelf ook hoor. Ik weet dus niet wat er de komende tijd met de prijs van PM’s gaat gebeuren. Het boeit me ook niet zo. Er zijn krachten in de markt die opwaarts gericht zijn en krachten die drukkend zijn.
  Bovendien praat ik bij voorkeur niet over de prijs van goud en zilver, maar over de prijs van geld, uitgedrukt in goud en zilver. Dat is namelijk de werkelijke situatie!!!
  Niemand kan in een worst case scenario uitsluiten dat de goudprijs niet onder de 1500 gaat zakken. Als mensen in paniek raken zijn er net zoveel die in blinde paniek gaan verkopen als mensen die precies het tegenovergestelde gaan doen.
  Mag ik een advies geven?
  Wat je verwachting ook is, zet nooit alles op een kaart. Als je verwachting niet uitkomt zit je in de narigheid!
  Ik heb leergeld betaald…..

 • Andreas

  De trol heeft weer zijn zin.

 • gordijnen

  @Jullie

  Na de minister maakt W ook een grote kans. Foutje bedankt, even Apeldoorn bellen.

  W ben je nu met pensioen of niet? Ik zet een zilvermunt op Ja.

 • Gerard

  @WijRos
  Klopt helemaal Wijros. Natuurlijk al 1,5 jaar aan het dalen. Maar t/m 2013 ! Wie had dat dan verwacht?? En dit zijn wel de verwachtingen, geen achteraf.
  Dit staat namelijk voor “China”. Grondstoffen Australie zijn bijna geheel voor China bestemd. Dat betekent dat de BRIC landen toch een harde landing gaan maken en tot 2014 geen groei meer in zit. De Australische mijnbouw is dus een erge goede graadmeter voor de wereldeconomie.

  Je ziet dat BHP en RIO hard onderuit gaan, maar krabbellen al een beetje terug. Als er iets goedkoop is nu, dan is het wel RIO.

  De AUD is ook hard aan het dalen vandaag.

  Zie jij nog in de vertste verte nog ergens goed nieuws of een bodem?? Ik echt niet meer.

 • Enrico

  @W

  Ten eerste lijkt me de “voorspelling” van RB meer een gedachtengang. Die gedachtengang is niet erg rooskleurig maar is wel begrijpelijk gezien gebeurtenissen uit het verleden. Ik denk dat RB hier een “worst case scenario” heeft neergeschreven… Eigenlijk is jouw reactie een beetje “over the top”.

 • CP

  ik heb deze maand veel (schaarse) whisky gekocht :) En niet om te preppen :) Die shit wordt ook alleen maar meer waard! Ongelofelijk… en als het daalt? Boeie, dan drink je het op! Heb je er toch nog lol van ..

 • Snel

  De dollar is de komende tijd het nieuwe goud.

  http://schmullstrategie.nl/2012/07/tip-van-rik-financiele-repressie/

 • WijRos

  @W

  re. RB je bent nog dommer dan het achterend van een varken met je achterlijke voorspellingen

  Beste W, waarom kunt u niet gewoon aan geven dat u niet in dat soort voorspellingen geloofd. Het heeft toch niet met dommigheid te maken. Of bent u bang dat deze voorspellingen gaan gebeuren?

  Feitelijk is het zo dat als er een aanval komt op de Olympische spelen of heibel komt in de persiche golf dat dit gaat acteren als een “black swan” hetgeen er toe leidt dat de voorspellingen van RB mischien wel gaan gebeuren.

  Als de Britse regering allemaal raketten op woonhuizen plaatst en een derde van het Amerikaanse leger in de Persische golf is dan verwachten al die knappe koppen blijkbaar iets ernstigs of niet?

  Als toeschouwer kun je maar één conclusie trekken: dat als er ook maar iets gebeurt dat dit enorme gevolgen kan hebben, ook op de prijzen van goud en zilver.

  De gedachtengang van RB is misschien nog niet zo dom.

 • pietje

  De dalende driehoek formatie wijst in de richting van een prijs op korte termijn van minimaal $38! (Eind september, begin oktober dit jaar).

  Zilver en goud zullen deze stijging pas maken als de papieren markt instort of als die wordt los gekoppeld van de papieren markt.
  Pas als de beurzen wereld wijd instorten (dus minimaal 30% er af) te opzichten van de stand van vandaag dan pas gaan ik zilver en goud stijgen.
  Hier door zal het eerst nog wel eens hardt naar beneden kunnen gaan voor het de weg omhoog vind. Kijk naar vandaag over de hele linie gaat alles onderuit en goud en zilver volgen.
  Wat ook nog kan is dat de grootte head vunds de handen in een slaan zo als vorig jaar maar dit verwacht ik niet omdat ze deze truc al hebben uitgehaald.
  De euro staat ook steeds meer onder druk ten opzichten van de dollar. Had de euro nog de koers van 1,45 zo als vorig jaar, dan zou 1 ounce zilver nu 18 euro kosten.

  RB je slaat de spijker op zijn kop naar 911 kijk ik nergens meer van op ze zijn gewoon opzoek naar een argument ook al moeten ze dit creëren.

 • W

  RB je bent nog dommer dan het achterend van een varken met je achterlijke voorspellingen

 • WijRos

  @Gerard

  re. een “vernietigend” rapport van D&T

  Beste Gerard, iemand met zo veel ervaring als jij zou moeten weten dat rapporten altijd achter de feiten aanlopen. Rapportages, het woord zegt het al, geven iets weer wat al gebeurd is. Als je de mijnen in Australië een beetje bijhoudt dan had je kunnen zien dat deze de laatste anderhalf jaar al sterk verloren hebben, met name de kleintjes. Het zou nu dus best weer eens aan een stijging toe kunnen zijn.

 • Jullie

  lol @ Gerard, als die reddingsfondsen inderdaad, haha ! (je vergat QE, QE2, en hoe heette die nieuwe ook alweer ? )

  Van mij mag de guillotine uit het vet gehaald worden, ik ben benieuwd wat er gebeurd als er 1 minister (maakt niet uit wie) onthoofd word vanwege het financiele wanbeleid, zal de rest dan eindelijk luisteren ? Zullen ze doorgaan ? Of zullen ze een oorlog beginnen ?

  En wat het artikel betreft, net zoals dat het tijd werd dat de zomer begon, wordt het inderdaad ook eens tijd op een serieuze prijsstijging van de PM’s.

  Ik denk overigens dat er ook nog maar weinig beleggers/investeerder zijn die in obligatie’s gaan, goud en zilver gaat weer de veilige haven worden die het altijd al was…

 • Gerard

  @cp
  Klopt, TA geeft een koopmoment aan. Maar Fundamenteel werd het weer wat slechter. Vandaar. Het rapport was vernietigend voor de mijnsector en grondstoffen.
  Ik heb ook steeds gezegd om de richting heel even rustig af te wachten.
  Maar te duur kan zilver nu zeker niet zijn. Volgens de artikellen van jacob kon je duidelijk aflezen dat het moeilijk nog lager kan. Nog lager gaan er gewoon mijnen dicht. Of dit echt gaat gebeuren bij totale instorting van de economie??

  Nu wordt het wel heel eng. Onze PM’s en Min. Finan. kunnnen hun koffers alweer gaan inpakken richting Brussel maar weer… Ook de koks moeten weer terugkomen van vakantie.
  We krijgen weer een nieuw reddingsplan: EMS, MMS, EFS, LTRO, SME, SEM, FSE, enzovoorts.
  Wat hebben ze het toch weer druk!

 • JvA

  Leuke column Arnold! Je kan natuurlijk ook kiezen om uit alle categorien iets aan te kopen, dan ben je bezig met zowel investeren als verzamelen. Voor mezelf zie ik de zilveraankopen ook niet noodzakelijk als korte termijn investering, ik koop als ik wat geld over heb en als ik over 20 jaar het zooitje lekker kan verkopen dan kan ik mischien nog een leuke oude dag hebben..
  Heel mooi die snakes!

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, ik ben blij dat je zo negatief bent, voor mij een extra reden om zowel zilver als goud te kopen vandaag. Iedere deskundige die je hoort vindt dat de US dollar nog de enige veilige haven is. Daar ben ik erg blij om want dan weten we waar al die mensen straks heen vluchten als horde in de gaten krijgt dat de dollar niet veilig is.
  Ik weet natuurlijk ook niet wanneer dat gaat gebeuren maar vandaag of over 5 jaren zullen we dat beleven.

 • cp

  Maar Gerard, dat is dan toch haaks op wat je zei bij #7? TA geeft een koopmoment aan… en je post #7 geef je aan dat dit niet zo is.. of lees ik het verkeerd?

 • Gerard

  @Henk
  TA werkt wel, en sterker nog, het beweegt wel degelijk op de analyse. Het werkt dus juist omdat iedereen de indicatoren volgt.
  Je moet het alleen goed lezen en interpreteren.

 • Gerard

  Of zilver (en goud) snel zal herstellen is nog maar de vraag!
  Gisteravond verscheen er een “vernietigend” rapport van D&T over de Australische mijnbouwsector (lees: vraag China).
  De sector gaat fors bergafwaats t/m 2013 !!!!
  Je ziet de mijnbouw dan ook goed in elkaar donderen vandaag, bij deze dan de reden.
  Ook de commodities duiken hierop naar beneden.
  Jammer, er komt geen herstel. Dus op korte termijn ook niet voor zilver.

  Daarbij, hoe pakt september uit voor Spanje, Griekenland??
  Dit is echt een super-probleem aan het worden omdat de ECB niets kan doen!

  Ik zie nergens herstel. Lijkt steeds meer depressie te worden.
  Dan de EUR/USD die nu vlak boven het laagste punt staat sinds aanvang crisis (2008) 1,20… Zakt die bodem weg? JA, volgens mij wel! Kan bijna niet anders.

  Goud in Euro nauwelijks gedaald is sinds januari. Komt door de steeds zwakkere Euro.

 • x.

  Als ze dan nog te betalen zijn… volgens u verhaal wordt de 2013 sirie dus duur.

 • Arnold

  @WijRos
  De semi-Numismatica Slang 2013 van de Perth. Daar stem ik voor!
  Ik vind het design weer prachtig. Als ze uitkomen sla ik gelijk een aantal van deze serie in. Van 1/2 oz. t/m 1 kg!

 • Henk

  Hecht niet te veel aan TA. Stel je voor dat het zou werken en iedereen zijn koop- en verkoopmomenten erdoor liet sturen. Dan zou de markt meteen exact de andere kant op gaan. Verder is technische analyse in een gemanipuleerde (EN: rigged marked) sowieso niet erg zinvol. De manipulators kunnen de papieren prijs precies daar neerzetten waar ze willen, inclusief rekening houden met de expiraties van de contracten.

 • WijRos

  We gaan vandaag misschien de laatste kans krijgen goedkoop goud in te kopen. De voortekenen zijn goed.

 • WijRos

  Beste Arnold, een mooi en goed te lezen verhaal.
  Ik begrijp alleen niet waar je voor stemt.
  Persoonlijk denk ik dat als het economisch echt beroerd wordt dat het sparen van postzegels of munten financieel niet aantrekkelijk is. Als je het leuk vind dan moet je het natuurlijk wel doen.

 • http://preppers.nl/forum/forum.php RB

  Vooruit, ik zal ook eens een voorspelling doen:

  Aanslag tijdens de Olympische Spelen – Israel geeft Iran de schuld (who else?) – Israel valt samen met knechtje USA het bondgenootschap van Iran, Syrie en Hezbollah aan – Iran gooit de Straat van Hormuz dicht – prijzen olie en voedsel schieten de lucht in – regionale oorlog wordt door de bemoeienis van USA, Rusland en China een wereldoorlog – dikke vette globale crisis – edelmetaalprijs schiet de lucht in