Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Numismatica of Bullion?

23-07-2012 Rolf van Zanten

Nieuwe gastcolumnist

Beste lezer, onderstaand het eerste deel van de gastcolumn van Arnold.

Zilverupdate

Alle technische indicatoren wijzen er op dat de prijs van zilver op uitbreken staat.  Dat is goed nieuws, want na een zeer lange periode van daling lijkt het een interessant najaar te worden.

De grafiek laat zien dat de bodem in zilver nu drie keer is getest en goed stand hield op 12 Juli, evenals afgelopen week.  De dalende driehoek formatie wijst in de richting van een prijs op korte termijn van minimaal $38! (Eind september, begin oktober dit jaar).

 

Zilveren munten en zilveren baren kopen

Wanneer zilver boven de $27,60 sluit, is dit een duidelijk koopsignaal.
Daarna zal blijken waar zilver heen kan gaan. De potentie voor de komende periode ligt tussen $38 en $43. Voorzichtigheid is geboden omdat we allemaal weten waar JPMorgan en de anderen toe in staat zijn. Waar zilver volgend voorjaar zal staan wordt mede bepaald door de goud&zilver gemeenschap. Slaagt deze erin de manipulatie van de zilverprijs te beperken of te stoppen? Jim Sinclair heeft investeerders en beleggers afgelopen week opgeroepen tot een Silver Spring! Jsmineset Na het LIBOR schandaal is dit een interessante ontwikkeling om te volgen.

staven zilver en munten van zilver bestellen

Uit het COT (Commitment Of Traders ) blijkt dat de short posities in de silver futures nog nooit zo laag hebben gestaan. Wat gaat JP Morgan doen?

beleggen in zilver

Al met al erg Bullish voor zilver. Belangrijk nu, is om een gedeelte van het portfolio te gebruiken voor deze kans in de zilver futuresmarkt. Vergeet niet dat fysiek zilver op dit moment ook vreselijk goedkoop is. Evenals Junior Mining Companies. Wanneer we over een paar jaar terugkijken, dan blijkt waarschijnlijk dat zo’n kans als nu niet meer voorgekomen is. Iedereen is natuurlijk geschrokken van de enorme prijsmanipulaties in de zilvermarkt het afgelopen jaar. De vraag is nu extreem laag. De beste resultaten worden vaak behaald door in te stappen op een moment als dit.

Wat ga ik aan fysiek zilver kopen?

Numismatica of Bullion?

 

Bullion kopen

Met Bullion bedoel ik 1 oz Maple Leafs, Eagles, Libertads of Wiener Philharmonics . Munten die in onbeperkte oplage worden geslagen en geen verzamelwaarde hebben. De zilver spot bepaalt de prijs.

Numismatica kopen

Numismatica komen in drie categorieën:

Categorie 1

In de eerste categorie vinden we de goedkoopste Numismaticamunten zoals de Australische Kookaburra, Koala, Britannia, Canadese Wildlife en de Perth Lunar uitgifte, (behalve de meer beperkte oplage van de 1 oz). De oplage van deze munten is nog steeds erg groot, maar een stuk lager dan de Bullion munten die onbeperkt geslagen worden. De prijs van deze munten liggen iets boven de prijs van de Bullionmunten. Ongeveer €1 tot €1,50 hoger per troy ounce. Twee tot drie jaar later kan met de verkoop van deze munten een bescheiden winst worden gemaakt, (5- 10%), ook al is de zilverprijs niet gestegen of gedaald.

Categorie 2

In de tweede categorie Numismatica vinden we de oa. De Lunar 1 oz, de Fiji Turtle, Chinese Panda, Australische Kangaroos, African Wildlife, etc. Vaak te koop voor een paar euro boven de prijs van Bullionmunten. Deze munten werden het afgelopen jaar voor een vrij constante prijs verkocht op Ebay, en zijn dus voor een investering van 5 jaar en langer best interessant om te kopen bij uitgifte. En bij uitgifte alleen. Een rendement, onafhankelijk van de zilver spot, van 15-35% na 3 jaar is normaal.

Categorie 3

Dan komen we bij de derde categorie Numismatica; de zeldzame munten. Dit is echt voor de verzamelaar en kunnen vaak niet het rendement behalen, onafhankelijk van de zilverprijs, wat we zouden wensen. Voor zeer gespecialiseerde verzamelaars kan deze vorm van zilver kopen en verkopen een winstgevende activiteit zijn. Vaak is het meer dan een hobby, en wordt er in verhouding erg veel tijd gestoken in het vinden en verkopen van deze soort munten.
Voor een start van een muntenverzameling, of om iemand te introduceren in de zilverwereld is een mooie Laos Kip 2 oz. Dragon 2012 met Jade natuurlijk een beter cadeau dan 4 MapleLeafs met melkvlekken! (Waarover een volgende keer meer).

De een zweert bij Numismaticamunten, de ander bij Bullion. Peter Shiff noemt Numismatica het goud van de dommen. Dit is voor gouden Numismatica zo, maar voor zilver niet. Veel Muntenhandelaren varen wel bij de verkoop van Numismatica omdat de marges iets hoger liggen.

Wat is nu een verstandige keuze?

Als je hoort bij de groep mensen die geloven dat zilver naar de $500/oz gaat, dan lijkt me Bullion de beste keuze. Wanneer start de explosie in de zilverprijs? Is dat pas over 5 of 7 jaar? Dan kunnen we gerust nog wat leuke Numismaticamunten bij uitgifte kopen, er zitten hele mooie muntjes tussen. We verkopen ze met een bescheiden winst de komende jaren en kopen er Bullion voor terug.
Begint de prijsexplosie na QE3? Dit najaar? Dan is het verstandiger naar je dealer te gaan en zoveel mogelijk ounces voor je geld te halen.
Blijft zilver doorkabbelen? Dan is Numismatica voor de liefhebber een goede investering. Maar ook een leuke. Haal af en toe je collectie te voorschijn en geniet!

Een primeur:
Zo ziet de Perth Mint Lunar Series II Snake 2013 eruit:
beleggen in zilver
Ik stem voor!

Arnold

 • shamrock

  Word het niet tijd dat onze regering van het strand komt, en de opdracht geeft om de oude malen van onze guldens en rijksdaalders op te poetsen?

 • Lamberto

  Max Kesier is weer op dreef.
  http://www.youtube.com/watch?v=qSD9IQjWhKw

 • Gerard

  Uhgg, de Euro ligt nu OP het laagste punt sinds begin crisis! 1,20… Die absolute bodem gaat het niet houden.
  En goud zie je vlot door de 42.000 euro per kilo vliegen!!!
  Wie zei hier ook alweer dat goud daalt???

 • Gerard

  @temp242
  Dank voor de complimenten Temp, maar is niet nodig hoor, ik doe het graag.
  Ik doe niet zo vaak ergens datums aan plakken, maar nu vrees ik ECHT september.
  Dat kan gewoon niet goed aflopen. Ligt het blikje nu echt aan het einde van de weg? JA, ik denk het wel!
  Ten eerste: Griekenland heeft overal schijt aan gehad en zowel Duitsland als het IMF zijn het zat. Griekenland verlaat hoogst waarschijnlijk de euro per september.
  Ten tweede: Duitsland kan niet veel langer meer voor de hele eurozone opdraaien. Zoals we gisteren zagen draait nu ook Duitsland in de reseccie. Daarbij vergaten we even snel hoe extreem groot de duitse staatsschuld is opgelopen sinds de uitbraak van de crisis, net als Nederland dus 100%! NIET langer meer houdbaar.
  Derde: Frankrijk ging met Hollande weer terug op de oude weg. Namelijk met geld smijten op de zakken van de Duitse arbeiders. Hollande en Merkel zijn water en vuur. Dit kan Merkel onmogelijk nog langer pikken omdat het Duitse volk daar niet meer achter staat. Duitse kranten staan er al vol van.
  Vierde: De Spaanse rente stijgt maar door en de ECB kan niets meer doen. De ECB zit nu al zwaar in de problemen. Spanje is ook te groot voor een bailout. To big to fall and to big to save.
  Als Griekenland uit de euro vliegt dan zal geen hond meer een cent aan Griekenland lenen. Maar erger nog, ook niet meer aan Spanje en Italie en dat zet hun rente op onmogelijke hoogtes. Voor Italie en Spanje rest dan ook alleen nog uit de euro stappen. Daarmee krijgen die ook geen cent meer geleend. Als een land geen geld meer krijgt, gaan ze het halen waar het nog is. De meest perfecte oorlogssituatie gelijk aan de jaren 40. Een andere oplossing is er gewoon niet.
  Kortom, de situatie is echt hopeloos. Na Spanje en Italie volgt natuurlijk Frankrijk. Vooral dit land wil ook zo graag op de pof leven van het rijke noorden. Daarom kozen de Fransen maar wat graag op Hollande for President. De Sinterklazen zijn erg populair tegenwoordig.
  Het krult dus van alle kanten. Hoe dit afloopt hoor je niet en lees je nergens. Ze weten het gewoon niet. Veel ondernemers en particulieren weten wat het betekent om failliet te gaan. Maar dit is nog niets vergeleken bij een heel volk welke tegelijkertijd failliet gaat. Want dat is het in feite als een staat failliet gaat. Dan is “letterlijk” iedereen failliet. En dan op een schaal vele malen groter dan Duitsland en Japan eind jaren 30. Slechts twee landen die failliet gingen en zie wat ze aan konden richten in de jaren daarna. De situatie nu is een tienvoud erger.
  Vergeet een oplossing, die is er gewoon niet. En het beroemde blikje komt zeker aan het einde van de weg te liggen. En volgens mij is het einde van de weg voor dat blikje in september. Maar wie weet vinden ze toch nog een nieuw reddingsplannetje in Brussel? De zoveelste “fopneus” of “luchtzak”? Hoelang gaan obligatie-kopers nog in die luchtzakken geloven? Als dit stopt vliegen alle rentes van alle eurolanden steil omhoog. En dat is de bel voor “end of the road”.

 • temp242
 • temp242

  Wat lectuur van de goede man P. De Grauwe:

  http://www.econ.kuleuven.ac.be/ew/academic/intecon/degrauwe/

 • temp242

  Citaat van vandaag van Prof. Dhr. P. De Grauwe, een man waar ik steeds veel respect voor had en heb, maar nu is hij toch hélémaal van de pot gerukt hoor:
  IK citeer:”Daarom is het belangrijk dat er een instantie is die zegt’Geen paniek, wij zorgen ervoor dat dat de prijs van de obligaties niet onder een bepaald niveau kan geraken’ En dan kan je de markt stabiliseren.’dixit Dhr De Grauwe, onnodig te vermelden dat ik me vanmorgen (écht) in mijn koffie verslikte, de koffie kwam kokend door de neus!
  Als dàt al één (in mijn ogen) de meest bekwame proffen in onze contreien zegt, tja…

 • temp242

  De Franzozen beginnen fameus in hun pantalon te schijten:
  Hun banken staan zowaar op instorten en dan is Spanje nog (net) niet omgevallen.
  Met Sarko was er nu al demoNcratie gebracht in Syrië:
  http://www.athensnews.gr/portal/15/56656

 • temp242

  Liedje voor ’t slapen gaan:
  Let vooral op de onderliggende boodschap, scherm achter de groep.
  Onder de spirituele mensen onder ons, de tekst heeft OOK iets te zeggen:
  http://youtu.be/duYlW-L8pLA

 • temp242

  Voilà het Europees Stabilsatiefonds kan ook mee de vuilbak in:

  http://www.reuters.com/article/2012/07/24/efsf-ratings-idUSL4E8IO88Y20120724

 • temp242

  Alle eer aan oudgedienden zoals High Five, RB, die man die me leerde linken, U Gerard, Onze Andreas, dàt zijn dé (echte) mensen uit één stuk die me verder hebben leren kijken dan deze illusioniare wereld lang is.En uiteraard de rest van alle andere mede-bloggers hier, die ondertussen ook weten wat echt nieuws is en gecensureerde brol. En uiteraard, dat mag zeker niet vergeten worden: Rolf die ons deze blog geeft.Respect!
  Graag uw visie Beste Gerard, wat er dreigt te gebeuren mocht Italië binnen de twee à drie maanden OOK komen aankloppen…
  Wat mij betreft is het midden-eind september aanstaande compleet GAME-OVER.
  En dan krijgen we de standaardzinnetjes: zoals: Met de wetenschap die we nu hebben, hadden we de zaken toen anders aangepakt… Een geluk voor de policorruptici dat er de daaropvolgende maand WOIII in het M.O. gaat uitbreken.MVG.

 • Gerard

  @temp242
  Beste Temp, jij hebt het onverwoestbare vermogen de beste links hier te plaatsen! Elke dag weer.
  Zo ook Griekland.
  Ergens las ik vandaag ook dat Griekenland alleen maar bezig is met “schulden kwijtschelden”. Voor de rest doen ze niks en zijn alleen bezig met politieke zijsporen en familie te spekken met staatsgeld. De “fraude” zou in Griekenland uitgevonden kunnen zijn!

 • temp242
 • temp242
 • temp242
 • Andreas

  Beste Temp
  Tegen de tijd dat begrijpend lezen mode is en men doorheeft hoe het ervoor staat is het niet een beetje te laat maar veel te laat. Iedere keer weer denk ik dat de geschiedenis een ware les kan zijn. De wereld verandert misschien wel, maar de mensen niet. En het zijn menden die de wereld ,regeren,.
  MVG

 • temp242

  Beste Andreas,die laatste zin van je vat héél het blog samen en vertegenwoordigt 99.9999999%van de bevolking. De leiders houden het graag zo en de Trollen ook.
  Wee o Wee als de schellen van de ogen beginnen te vallen…

 • Andreas

  Lamberto
  Het hoeft van mij allemaal niet zo strak. Ik reageerde op W zijn reactie met trol door W zijn woordkeus. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Maar we kunnen het wel netjes houden.
  En uitgemaakt worden voor extreem rechts gaat mij ook veel te ver. Het is juist het tegenovergestelde. Door de pappen en nathouden politiek van nu geeft men extremen een voedingsbodem. Dat is eigenlijk mijn grootste angst. Dat niet het wettelijk gezag het wangedrag van bankiers en noem maar op aanpakt, maar dat het escaleert en het volk het noodgedwongen aan moet pakken. En dat leidt tot extreem geweld die de verkeerden schade en verdriet berokkent. Maar wederom valt mij op dat begrijpend lezen een ware kunst is die lang niet iedereen verstaat.
  MVG

 • temp242
 • Lamberto

  @Andreas #47

  Als de beheerder van dit weblog alleen toestaat om bijdragen te plaatsen van reageerders die met naam en toenaam, (dus met een duplicaat van hun identificatie bewijs) bij thesilvermountain een account hebben geopend, en natuurlijk ook daadwerkelijk aankopen of verkopen hebben gepleegd waarvan de betalingen of ontvangsten via een bank zijn afgehandeld, zullen trollen geen kans meer krijgen om hier de boel te verzieken.
  Voor lezers die graag willen weten wat voor nieuws er hier al zo vanuit de wereld van de edelmetalen wordt gepost is er niets aan de hand, zij kunnen vrijelijk dit weblog blijven bezoeken.