24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Numismatica of Bullion?

Nieuwe gastcolumnist

Beste lezer, onderstaand het eerste deel van de gastcolumn van Arnold.

Zilverupdate

Alle technische indicatoren wijzen er op dat de prijs van zilver op uitbreken staat.  Dat is goed nieuws, want na een zeer lange periode van daling lijkt het een interessant najaar te worden.

De grafiek laat zien dat de bodem in zilver nu drie keer is getest en goed stand hield op 12 Juli, evenals afgelopen week.  De dalende driehoek formatie wijst in de richting van een prijs op korte termijn van minimaal $38! (Eind september, begin oktober dit jaar).

 

Zilveren munten en zilveren baren kopen

Wanneer zilver boven de $27,60 sluit, is dit een duidelijk koopsignaal.
Daarna zal blijken waar zilver heen kan gaan. De potentie voor de komende periode ligt tussen $38 en $43. Voorzichtigheid is geboden omdat we allemaal weten waar JPMorgan en de anderen toe in staat zijn. Waar zilver volgend voorjaar zal staan wordt mede bepaald door de goud&zilver gemeenschap. Slaagt deze erin de manipulatie van de zilverprijs te beperken of te stoppen? Jim Sinclair heeft investeerders en beleggers afgelopen week opgeroepen tot een Silver Spring! Jsmineset Na het LIBOR schandaal is dit een interessante ontwikkeling om te volgen.

staven zilver en munten van zilver bestellen

Uit het COT (Commitment Of Traders ) blijkt dat de short posities in de silver futures nog nooit zo laag hebben gestaan. Wat gaat JP Morgan doen?

beleggen in zilver

Al met al erg Bullish voor zilver. Belangrijk nu, is om een gedeelte van het portfolio te gebruiken voor deze kans in de zilver futuresmarkt. Vergeet niet dat fysiek zilver op dit moment ook vreselijk goedkoop is. Evenals Junior Mining Companies. Wanneer we over een paar jaar terugkijken, dan blijkt waarschijnlijk dat zo’n kans als nu niet meer voorgekomen is. Iedereen is natuurlijk geschrokken van de enorme prijsmanipulaties in de zilvermarkt het afgelopen jaar. De vraag is nu extreem laag. De beste resultaten worden vaak behaald door in te stappen op een moment als dit.

Wat ga ik aan fysiek zilver kopen?

Numismatica of Bullion?

 

Bullion kopen

Met Bullion bedoel ik 1 oz Maple Leafs, Eagles, Libertads of Wiener Philharmonics . Munten die in onbeperkte oplage worden geslagen en geen verzamelwaarde hebben. De zilver spot bepaalt de prijs.

Numismatica kopen

Numismatica komen in drie categorieën:

Categorie 1

In de eerste categorie vinden we de goedkoopste Numismaticamunten zoals de Australische Kookaburra, Koala, Britannia, Canadese Wildlife en de Perth Lunar uitgifte, (behalve de meer beperkte oplage van de 1 oz). De oplage van deze munten is nog steeds erg groot, maar een stuk lager dan de Bullion munten die onbeperkt geslagen worden. De prijs van deze munten liggen iets boven de prijs van de Bullionmunten. Ongeveer €1 tot €1,50 hoger per troy ounce. Twee tot drie jaar later kan met de verkoop van deze munten een bescheiden winst worden gemaakt, (5- 10%), ook al is de zilverprijs niet gestegen of gedaald.

Categorie 2

In de tweede categorie Numismatica vinden we de oa. De Lunar 1 oz, de Fiji Turtle, Chinese Panda, Australische Kangaroos, African Wildlife, etc. Vaak te koop voor een paar euro boven de prijs van Bullionmunten. Deze munten werden het afgelopen jaar voor een vrij constante prijs verkocht op Ebay, en zijn dus voor een investering van 5 jaar en langer best interessant om te kopen bij uitgifte. En bij uitgifte alleen. Een rendement, onafhankelijk van de zilver spot, van 15-35% na 3 jaar is normaal.

Categorie 3

Dan komen we bij de derde categorie Numismatica; de zeldzame munten. Dit is echt voor de verzamelaar en kunnen vaak niet het rendement behalen, onafhankelijk van de zilverprijs, wat we zouden wensen. Voor zeer gespecialiseerde verzamelaars kan deze vorm van zilver kopen en verkopen een winstgevende activiteit zijn. Vaak is het meer dan een hobby, en wordt er in verhouding erg veel tijd gestoken in het vinden en verkopen van deze soort munten.
Voor een start van een muntenverzameling, of om iemand te introduceren in de zilverwereld is een mooie Laos Kip 2 oz. Dragon 2012 met Jade natuurlijk een beter cadeau dan 4 MapleLeafs met melkvlekken! (Waarover een volgende keer meer).

De een zweert bij Numismaticamunten, de ander bij Bullion. Peter Shiff noemt Numismatica het goud van de dommen. Dit is voor gouden Numismatica zo, maar voor zilver niet. Veel Muntenhandelaren varen wel bij de verkoop van Numismatica omdat de marges iets hoger liggen.

Wat is nu een verstandige keuze?

Als je hoort bij de groep mensen die geloven dat zilver naar de $500/oz gaat, dan lijkt me Bullion de beste keuze. Wanneer start de explosie in de zilverprijs? Is dat pas over 5 of 7 jaar? Dan kunnen we gerust nog wat leuke Numismaticamunten bij uitgifte kopen, er zitten hele mooie muntjes tussen. We verkopen ze met een bescheiden winst de komende jaren en kopen er Bullion voor terug.
Begint de prijsexplosie na QE3? Dit najaar? Dan is het verstandiger naar je dealer te gaan en zoveel mogelijk ounces voor je geld te halen.
Blijft zilver doorkabbelen? Dan is Numismatica voor de liefhebber een goede investering. Maar ook een leuke. Haal af en toe je collectie te voorschijn en geniet!

Een primeur:
Zo ziet de Perth Mint Lunar Series II Snake 2013 eruit:
beleggen in zilver
Ik stem voor!

Arnold

Bekijk ook